Túl vagyok az 1000-es V-Strommal az első 1500Km-en.
Pár sorban, ha megengeditek leírom a tapasztalatoka.
Hogy miért nem a V-Strom oldalon teszem ezt ?
Mert ott mindenki tudja milyen és nem hiszem, hogy sok újat tudnék én bárkinek is mondani.
Freewindem volt, arról ültem át a DL-1000re és mai napig rajongok a kis XF-650ért.
Azért is írok pár szót, mert nekem pl. jól jött volna régebben ha nem csak az újságok hasábjain olvashattam volna minden zagyvaságot a mociról.
Mikor vettem a Freewindet megfordult a DL gondolata a fejemben, de fel kellett nőni hozzá. A DL650 csábítóbb erejével szintén sarkalatos pontja volt a választásnak, de a célterület ahol menni akartam a motorral az azonnal kilőtte a kartervédő nélküli gépet a látómezőből.
A Freewindet használtam autópályán, erdőben , szántásban, köbányában, lépcsőn fel és le és még vízmosásban is volt szerencséje megmerítkezni szerencsétlennek .
Egy igazi öszvér gép, pont olyan amilyet egy túraendúrós elképzelhet magának.
Talán csak egy apró hibája volt de azt sem mindíg vettem észre. Ez autópályán a kevéske végsebesség és a 140 felett elgyengülő menetteljesítmény szabott határt élvezetemnek. Jól ment dobozokkal és jól ment két személyel is, bár az utasom alig volt 50 kiló.
Tehát DL-1000.
Freewind eladása után nagyon törtem a fejem mit is lenne célszerű.
Nem akartam a Freewind előnyeiről lemondani sem a terepezés élvezetességéről ,de szerettem volna az autópályán végre nagyobb tampóban gurulni.
Sokan istenítették a DL 650-et és mondták is, hogy eléri a 200-at égre. Az alacsonyka hasmagasság és a csupasz blokkalsó nagyon elriasztott tőle, ismervén magamat és ahogy az sajnos a DL1000-el meg is történt megkoccoltam az alját.
Nagyon szép motor a DL 650 és nagyon kényelmes is volt rajta az ülés pozíció de bennem motoszkált a nagyobb gép 106Nm-es nyomatéka és a 100Le ereje.
Próbálgattam mindkettőn ülni és volt alkalom mikor a DL 1000-el próbakört is mehettem.
A Freewind után majd leesett az állam, hogy az 1000-es 140től olyat tol mint az XF 60ról. A rövidke szakasz csak egy 200-as sprintet engedett meg de azonnal tudtam, hogy eszem ágában se lesz a DL 650 nyergébe felülni ezek után.
A nagyobb és testesebb gép olyan irmaban szelte a távot, ahogy azt annak idelyén a Freewinden csak álmodtam.
A kis DL 650 próbája után eldőlt a döntésem végeredménye. DL1000-et akartam.
Kompromisszumok gépe.
Elsőre talán nem látszik de ott ahol az XF elmegy a nagy hasmagassága miatt, ott a DL felfekszik.
A műanyag kartervédő csak dísz és semmit sem véd,olyan mint ha papír lenne. Hajlik , nyeklik és alatta ott a védtelen blokk.
Ezt érdemes pótolni egy fém védővel. A gyári 30-50 ezer forint között vehető alu védőket nem érdemes megvenni, mert eleve drágák, és az alu anyaga miatt nem sokat védenek.
Magasabb az üléspozíció ezért kevésbé ér le a láb ami elég ilyesztő tud lenni esetleg egy buszok, kamionok által mélyített kereszteződésben. Figyelni kell megálláskor, ezt be kell gyakorolni. Érdemes az utas felszállásakor is figyelni , mert nehéz a gépet megtartani ha egy testes cimboránk pattan fel mögénk.
Érdekes, hogy a cimborák mind állat módjára vetik fel magukat a hátsó ülésbe, úgy hogy izomlázat lehet kapni a motor megtartása közben , míg egy barátnő lehelet finoman képes a motorra felmászni és nem is veszi észre a pilóta ahogy alány elhelyezkedik hátul.
Utassal a motorozás szinte semmi különbséget nem okoz.
Akkora a motor súlya és merevsége, hogy nem igazán észlelhető, hogy van utas a gépen. A gyorsulás , előzések szintén ugyan olyan tempóban kezelhetők.
A gépet a Freewindhez képest nehezebb bedönteni előzéskor, vagy kikerüléskor.
Van egy apró túllengése is amivel számolni is kell, azért a tömeg az tömeg.
A két kipufogós katalizátoros rendszer halkan dohog, de képes feldübörögni is.
Vezetés közben pont az élvezeti érték alatt marad kicsivel , lehetne hajszállal hangosabb is, de hosszabb úton abszolót kellemes.
A nagyobb tömeg és az alacsonyabb súlypont miatt félelmetesen jól lehet a gépet dönteni. Jóval jobban mint a Freewindet.
Nyomatékra nincs panasz, de valahogy a nagyobb sebességfokozatokban nem szereti az alacsony fordulatokat, azaz 3000 alatt figyelni kell a gázkarra, mert egy erősebb gyorsulási szándékot mondjuk 6. ban csattogó láncal honorálja.
Érdemes vissza váltani és ez a jelenség azonnal megszűnik.
A balkezesek motorja lesz, mert vagy kétszer nehezebb a kuplungja a hidraulikus rásegítés ellenére is mint a Freewindé.
Lámpák nagyon jól világítanak. Kissé idegesítő az azonnali fény bekapcsolódás, de ez állítólag szabvány lett minden motoron.
Szerintem egy kapcsolót be fogok iktatni mert szörnyen idegesít.
A hátsó lábtartók kissé rezonálnak, minden utasom panaszkodott hogy maszírozza a lábát bizonyos fordulaton. Ez elöl nem érezhető.
Az utas jól ül és nem akar leesni. A hátsó kapszkodó jó, de hát tudjuk , nem ott kell kapaszkodni , kivéve ha valaki bicepszre gyúr.
Tankolni érdekes. A fori nyílásban van valami fémlemez ami miatt bizonyos kutaknál kínszenvedés a tankolás , állandóan kikapcsolja a pisztolyt.
Kb 17-18 literes a tank. Ez úgy 270-290km megtételére elegendő.
Ez kb 6-7 literes fogyit jelent. Persze ez függ a gyorsulások mértékétől és számától is.
Az állítható plexi elég jó de picit kicsi még teljesen felhúzott állapotban is. Pont a sisakot kavarja a szél.
Az üléspozíció megeggyezik a Freewindével, ül az ember mint egy vitorla.
Kényelmesen és biztosan. Nagyon jó.
A vészvillogó kapcsolóját kesztűben elég nehéz eltalálni.
A műszerek jók, végre van digitális középrész, és végre van olajvisszajelző lámpa is.
Jó szolgálatot tesz az óra is, bár egy stopper is elférhetett volna ott na meg egy külső hőmérő is, de annyi baj legyen, ezek pótolhatók.
Utólagosan lehet kapni kb 15-17 ezer forintért egy kis 7szegmenses kijelzőt ami az aktuális fokozat számát jelzi. Szerintem semmi értelme, de legalább van mire elverni közel 20ezer forintot. Nekem nem hiszem hogy lesz, feleslegesnek tartom.
Tükör ugyan az mint a Freewinden, jó csak kicsi a domborúsága.
Egykerekezni is lehet a géppel könnyen és nagyon könnyen irányítható így, de az elsőkerekes megállásokat nem szereti, de a síma egykerekezéseket sem veszi olyan könnyen mint a Freewind. Igazából nem szeret egykerekezni.
Sajnos, mert én nagyon.
Kanyarokba jól bedönthető és a kanyarváltást is jól veszi , bár kissé máshogy mint a Freewind.
A hátsófék az érdekesen hatástalan. Van és működik is, de nem akarja lassítani a motort. Egy próba képpeni blokkolóra fékezést is próbáltam, de az se lassítja a motort. Érdekes. Szinte mint ha nem is lenne.
Viszont remek segítség a gyors kanyarokban és nagyon jól visszafogható a tempó a kanyar kezdeti ívében vele. Persze csak az fékezgessen a kanyarban aki már picit gyakorolta az ilyen manővert mert könnyen el lehet nyalni a kezdő tudással egy elszúrt féklenyomással.
A motor nagyon stabil. Direkt kierőszekolt kifarolás és kisodródást is bűntetlenül hegyja, és nem torol meg semmit. Kormány nem szitál még gyorsuláskor sem, bár sosem szoktam elengedni.
Első fékek jók, és pontosan adagolhatóak.
Az ülés hosszabb távon lehet kemény picit.
Olyan uralni a motor erejét, moint ha nem lenne ellenfél az úton.
Gyorsulni nagyon tud, és stbilan szalad is.
Ha már gurul , akkor nagyon könnyű megtartani.
Tolni szörnyű.
Összességében imádni való.
Sajnos kevésbé alkalmas terepezni a hosszabb keréktáv és a kissebb hasmagasság miatt , na meg a nagyobb tömeg miatt is. De egy földút, vagy egy kavicsos rész nem okoz gondot.
Nem szeret egykerekezni , és a kartervédő is pótolndó házilag. Érdemes ezt 2-3mm-es vaslemezből kivágni és meghegeszteni otthon, vagy szakival kivágatni , mert jól jöhet.
A hűtő elötti védelem nulla és az olajhűtőt is egy játék háló védi.
Összességében nagyon jó motor.
Aki szereti, vagy szerette a Freewindet, az nem fog csalódni a DL-ben sem.
Tudom sokaknak nagy vágyálma a Freewind. Nekem is az volt.
De ha egyszer tovább akar majd lépni , bátran tegye, nem bánja meg.
Sajnos egyik DL sem az az igazi terepes mint a Freewind, vagy mint a DR-ek voltak, de akár a 650-es, akár az 1000-es DL-t választja majd valaki, nagyon fogja szeretni.