Sikeresen kicseréltük ma a rotán a berántódamilt. Köszi a segítséget. 4mm-es került fel a gépre. Nem csoda, hogy a régi elszakadt, valami vékony kis vacak volt; letekeredett a helyéről, és mindenhová beakadt - ahova nem kellene.
Másik kérdés: hol lehet leereszteni az olajat a cseréhez? (Szentkirályi gyártmányú, Briggs & Stratton Sprint 375 motoros rotakapa)
Kicsi a motorjuk ezeknek a trakeszoknak, az a 6,5 HP nagyon gyenge, hamar kifekszik. Van pár a környékünkön, amikkel találkozunk, az egyiken a lendkerék megy szét állandóan, a másiknak meg a motorját cseréltük nemrég.
Ráülős fűnyíró traktornál legalább 12,5 HP-s motor kell, az alatt pénzkidobás. Szerintem. 400körül kidobós trakit kapsz, a gyűjtőshöz még egy kicsit raknod kellene.
Használt gép nagyon zsákbamacska! Ki lehet fogni jót is, nem azt mondom, de vagy nagy szerencse kell hozzá, vagy pedig egy szakértő, aki segit kiválasztani. Főleg hydros traktoroknál lehet nagyot bukni, mert sik terepen kipróbálva nem derül ki, milyen állapotú a váltója. Lehet emelkedőn megáll alattad, ami sik terepen gyönyörűen szalad! És egy hydros váltó javítás nem olcsó mulatság - már ha meg lehet egyáltalán. Jók a hydro váltók, nem kell félni tőlük, de ha netalán baj van velük - drágák. Motorrol már nem is beszélve!
Azok meg, amit a vaterán találtál ezer éves vackok, az ilyeneknek már szét vannak kopva a hidjai, felfogatási pontjai, csapjai, csak a szivás van velük, mert egyszerűen nem lehet már beállitani a vágóasztaljukat, és megáll a kés a fűben. Vagy be tudunk még iktatni egy plussz feszitó görgőt, vagy csak elcseszünk vele 2 napot. Ezeket a régi murray trakikat én már nem venném meg, az tuti! Ha használtat veszel, olyat keress, ami most is van forgalomban, ahhoz legalább van alkatrész, és talán még nincs szétkopva az egész.
A honlapomon ( www.profikisgep.hu ) van pár traktor, most raktam fel, és igyekszem feltölteni a többit is ahogy időm engedi, egyenlőre a partnerek vannak fent, de lesznek MTD-traktorok, Yard Manok, Cub Cadetek, Bolensek, Castel Gardenek, Torrok, Craftsmanok, Murray-k, és még amit most kifelejtettem :)
Az ékszij kérdés. Ott szokták elrontani az ékszíjakat, hogy besétálnak egy ékszij boltba, és vesznek egy sima, mm-es ékszijat, ami két szempontból sem jó, és rögvest tönkremennek.
Egyrészt mert a traktorok 90%-ban amerikai szabvány szerint készülnek, azaz collban vannak méretezve, igy az ékszijboltban ugyanolyan méretűt nem kap az ember, csak kissebbet, vagy nagyobbat.
A nagyobb a kissebbik rossz, mert az elcsúszik, és nem üzemel vele a gép rendesen, a kissebb pedig feszül, tönkreteszi a csapágyházakat, elszakad, rásül a tárcsákra. Másrészt azért sem jók, mert nem speciális kevláros szij, ami kellene a gépekre, és nem csúsznak el, mikor nincs rákapcsolva az asztal, tapadnak az ékszijtárcsára, igy szintén hamar szétmennek.
Az, hogy az MTD traktorok eszik az ékszijakat nem igaz, a fentiek miatt lehetnek minden traktornak ilyen gondjai.
A jóval drágább gyári, vagy utángyártott méretpontos, visszatörésbiztos, kevláros, colos ékszijak viszont kibirnak sokat, igy rögtön olcsóbbak lesznek, mint a hagyományos társaik.
A nedves fű könnyen eldugítja a textil gyüjtőket és nehéz tisztítani őket. Emiatt a teljes feltöltés nehézkesebb. Én a műanyag könnyen ürítősre esküszöm.
Én javaslom neked a Viking ME 340-es gépét. Csapágyazott kerekek, telitetségjelzős szétnyitható (emiatt könnyen üríthető) műanyag fűgyüjtő, 5 év garancia a házra és késre. Igaz nincs központi magasságállítás de szerintem egyszer belövöd 5 cm-re és kész. Most a június 15-ig meghosszabbított akcióban 22,900 Huf az ára. Szerintem nem fogod megbánni.
Hát szerintem az ALKO gépek textilzsákkal is dögnehezek az adatlapjuk szerint, ami tetszett a comfort 34 valami 17 kiló. Mondjuk biztató, hogy bennük van az anyag.
Sziasztok A Maruyama oldala http://www.agroforg.hu/download/maruyama.pdf A Hitachi pedig http://www.hitachi.hu/hu/showgrpmachines.jsp?Group=205&Menu=200 Végülis a két márka gépei szinte ugyan azok. A Maruyamák most tényleg jobb árban vannak . Én fél éve vettem cg51ea bozótvágóm 136 000 Ft , ezt most a Maruyamánál 116 000 Ft. Tapasztalatok: Amikor megvettem a szerelő csak annyit mondott használjam 1:40-1:50-es benzinnel, de később vettem észre a gépkönyvben hogy 1:25-ös szükséges. Gondolom nem esett a gépnek jól az a pár liter 1:40-es, bejáratáskor. Végülis működési rendellenességben semmit nem lehetett észrevenni, kibírta a kiképzést :) ( tudom sírnom kellene ) A géppel öröm dolgozni, kb 50 órát ment eddig, gond nélkül. Mindig a növényzetnek megfelelő kést, damilt stb kell használni. Gyárilag 4 ágú fűvágólapot adnak hozzá, ami szerintem csak nagyon sűrű fűbe lehet normálisan használni, máshol lassú vele a munka. Damillal gyorsan lehet haladni, lágyszárú növények vágásánál. Én 3,3 mm-es damilt használok. A géphez vettem 3 ágú dikicskést is 35 cm átmérőben. Szederény, kisebb fás szárú növények , hajtások , gaz , dzsindzsa, dzsumbuj, dzsungel vágására 3 ágú dikicskés :) Szerintem kell ekkora átmérő, ha haladni is akarunk. Ha dikicskést használok félgáz is elegendő a vágáshoz, kisebb energiabefejtetés szükséges, de még damilnál is ritka amikor csontig kell húzni a gázt. Próbáltam körfűrészlappal kisebb fákat, na ott tényleg végig csumma gáz :) Erős gép , jó a rezgéscsillapítás, ha sokat dolgozok akkor a heveder töri a vállam , ezért pólót , törölközőt rakok alá :D. A szöghajtás is jól bírja ,dikicskéssel kapott betont, vaskerítést, tuskót stb . A műanyag védőlemezről pedig leszedtem az alsó védő lemezt, mert így könyebb a haladás, nem akad bele a fűbe. Szval elégedett vagyok a géppel, persze a bejáratást legközelebb másképp csinálnám , vhogy így : Az első 2 liter benzint 30 %-al sűrűbbre keverni a gyárilag előírtnál, utána pedig minimálisan sűrűbb benzint lehet használni a gyárilag előírtnál ( pl 1:50 helyett1 :40 főleg ha nagy a terhelés) . Mindig minőségi ,teljesen szintetikus kétütemű léghűtéses motorokhoz való olajat használjunk. A bejáratási idő alatt a dikicskés biztos hogy kímélőbb , nem terheli annyira a gépet mint a damil. Az első pár üzemórában kerülni kell a teljes gázt, és gyakoribb pihenőket kell beiktatni. Minden hidegindítás előtt 1 perc alapjáraton való motorjáratás.
Nemrég vettünk egy műanyag fűgyűjtős AL-KO elektromos fűnyírót. A fűgyűjtő része szerintem dögnehéz. Szvsz a textilzsák könnyebb (a barkácsáruházban meg kell fogdosni, ha van kirakva), kisebb helyen elfér. Valószínűleg a mósógépbe is be lehet tenni mosásra.
Hát látatlanban megvenni elég nagy lutri. Még ha megnézed, akkor is érhet kellemetlen meglepetés. Szerintem ha hozzátesz az árhoz fejben az ember még 25-35 vagy 40-50k HUF-ot (motormérettől függően) egy motorgenerálra meg még néhány apróságra és még akkor is úgy tűnik, hogy megéri, akkor talán bele lehet vágni.
Elektromos fűnyírót szeretnék venni, párszáz nm gondozottab területre. Nagyméretű felesleges, meg nem is jó, mert sokmindent kell kerülgetni, szűk helyeken, 32-34 cm-nél nem igazán kéne nagyobb. A központi magasságállítás nagyon jól jönne. Árban 25-30 e között gondolkozom, gagyit nem akarok.
Black and Deckert nem veszek, csak rossz tapasztalataim vannak, meg az árához képest semmi pluszt nem ad. MTD? A mostanim az volt, kukába megy, annyira szar, lehet, hogy az újak, drágák között vannak már jók, de elvesztettem a bizalmam a márkában. Bosch: a legkisebb Rotak még árban versenyképes, de nagyon alapgép, a jobbak (34, 34C) meg túl drágák. AL-KO: vannak a márkából más gépeim, nincs vele bajom, szimpatikus, a Comfort 340 gyakorlatilag tud mindent, árban is jó. Nem tudom, a textilzsák kezelése, tisztítása mennyire komfortos a merev műanyaghoz képest.
Láttam még barkácsáruházakban Meroxot, de semmi infóm nincs a márkáról, kinézetre szimpatikusnak tűnik.
Ha valakinek van tapasztalata, tudna tanácsot adni, melyiket válasszam, esetleg mást javasolna, megköszönném.
A régi maruyamak nagyon jók voltak, 10-20 éves gépeket hoznak be hozzánk a szevizbe, és mindenki dicséri őket, de hogy a mostaniak milyenek, arról még nincs tapasztalat. A régiekből kiindulva nem lehetnek rosszak, de erre még nem mernék megesküdni. Ugyan az a motor van a hitachi kaszákon is, talán ott már van némi tapasztalat a maruyamakról.
Az xb 7,6 kg katalógus szerint, de biztosan nincsen 9.9 Kg, mert könnyedén leemelem a tartóról, ellenben a 10 kilós partner B472-vel, aminek van súlya rendesen :)
Vágókések csereszabatosak, két agymérettel léteznek, 20, és 25,4 mm-ben. Az Xb-re fel lehet rakni bármilyen vágókést (3ágút, 4 ágút) egyedül a fűrészfogas vágótárcsát nem szabad, tehát vékonyabb fákat nem tudsz kivágni vele, minden mást igen. És hogy hol tudsz venni kést? Most irhatnám, hogy nálam, :) Bármely boltban, ahol ilyen gépeket árulnak 3-5 ezer forint körül lehet venni.
Olajkérdés. API SJ, SL minősítéssel a briggs olaj is rendelkezik. Ezeknél a léghűtéses motoroknál az olaj elsőszámú feladata a hővezetés, csak ezután szempont a kenés. Lehet kapni honda motorolajat is, kicsit drágább mint a briggs, de szerintem ugyanúgy jó a briggs olaja is mint a hondáé. A gcv motoroknál is a saját olajukat reklámozzák a hondákhoz, lassan 10 éve adjuk mindenkinek a briggses olajat, mert olcsóbb, és semmi bajuk a hondáknak velük. De tudok hozni, és fogok is honda olajat, mert egyre nagyobb rá az igény. Autó motorolajat ne rakj bele, mert azok nem léghűtéses motorolajok, ezért is irtam az elején, hogy az a fontos, hogy léghűtéses motorolaj legyen. Az autóba való olaj 100 fokig dolgozik rendesen, ezeknek a motoroknak pedig 120-150 fok az üzemi hőmérsékletük, ezért fontos szempont a beléjük töltött olajnál a hővezetés!
Milyen minőségűek a maruyama-k ? Nem feltétlenül ragaszkodom a 4 ütemű fűkaszához, de árban a Stihl-t vagy Husquarna-t jelenleg nem tudom megfizetni, viszont ez az emlitett maruyama vagy hitachi ár nagyon jól hangzik (persze kérdés a várhato tartósság ill. szervizháttér).
Megnéznél mégegy dolgot az XB38-al kapcsolatban - hány kg-os a gép ? eddig valami 7.x kg-ra emlékeztem, most végre felleltem a gyári prospektust, ott 9.9 kg, egy kicsit súlyos darabnak hangzik.
A vágókések mennyire csereszabatosak az egyes márkák között ? Pl. 3 ágú dikicset hol szerezhetnek XB38-ra ?
Mégegy utolsó - az olajkérdéshez. Megtaláltam a honda gx35 motorhoz a gyári tájékoztatót, abban feketén-fehéren ragaszkodnak a 10W-30 API SJ, SL vagy jobb olajhoz, az 5W-30 -at csak 0 fok alatt engedélyezik. Mindenhol csak az 5W-30-ast (B&S) kinálják az üzletek, fellelhető valahol a honda kisgéphez való 10W-30-as, vagy bármelyik egyező specifikációjú gépjármű motorolaj megfelel ?
á, kiheverem, ez már csak így van, hogy mennek lefelé az árak, most csak az volt különösen vicces a dologban, hogy pont csak annak az ára ment durván le, amelyiket nem vettem meg, mert drága volt. :-) amúgy jól megvagyunk, nincs bajom vele. ja, és az előző témához: adtak a boltban hozzá egy liter olajat, amire 1:50 van írva, de a boltban filctollal ráírták, hogy 1:33, a használati utasításban meg 1:25 van.
Azért, mert bejöttek a gyári maruyama gépek lényegesen jobb áron, mint a hitachik, ugyanazzal a motorokkal, amiket a hitachinak adtak el. Egy maruyama BC 320 H, 32 ccm-es motorral 86.900 nálam, a nagytestvére a BC 500 H, 50ccm-es pedig 116.900,-. Remélem nem keseritettelek el mégjobban! :)
(megvettem a 32 cm3-s Hitachi kaszát 95ezerért múltkor, gondolkodtam a 42 cm3-sen is, de nem adtam érte 20ezerrel többet. most meg a 32-es ára nem változott, a 42-es meg 98ezerbe kerül. miért teszik ezt velem?!)
A Castel Garden jó márka, sok nagy cégnek is beszállitója (pl Honda, Solo) bár neki is van pár nem olyan jól sikerült gépe, mint minden más márkának is.
Viszont amit kinéztél, az nem fűnyíró traktor, az egy ráülős fűnyíró. Én a helyetekben kicsit raknék még hozzá, úgy 150et, és vennék egy normális traktort, legalább 12,5 lóerős Briggs&Stratton motorosat, 500ért már kapsz egyet házhozszállitva, beüzemelve, ezeket a 6,5 lovas ráülős valamiket nem szabad megveni. Már ha hosszútávra gondolkodsz benne :) Partner P 12592 RB, vagy Murray 312006x50, ezek jó árban vannak, és normális gépek. Ha érdekel, megirom neked a pontos paramétereiket.
Szőrözzön a jó anyjával ha még ahhoz is hülye hogy tanácsot adjon a gép használatához!De látod még mindig kitart a saját keverési arányánál és hogy be se kell járatni.Nem baj a célom elértem és kész!!Ezt a gépet úgy fogom használni ahogy írtad!Kösz a segítséget!Üdv
Új beindult nálunk a fű, hogy sógorommal egy fűnyíró traktor beszerzése mellett döntöttünk. Szétnéztünk a neten, érdeklődtünk ismerősöknél, a Castelgarden XE 70 tűnik befutónak (lásd: http://www.vorostolgy.hu/htmls/termeklista.html?gID=42&ID=107).
Érdeklődnék nálatok, hogy van-e akár ezzel a típussal, akár ezzel a márkával kapcsolatban tapasztalatotok?
Kérlek ne habozzatok megosztani velem! Köszi!
Szerintetek érdemes használtban is gondolkodni? tudtok erre vmi piacteret? stb.
Üdv Minenkinek! Eladó egy Robi 56os 4.5lóerős 4ütemű rotációs kapa!(Briks motoros) Egyben vagy alkatrészenként is!Hajtókar töréses a gép! Mindene jó! Ha valakit érdekel az írjon e-mailt dj.onil@citromail.hu vagy hívjon:06-70-251-5926
Rendes volt akkor a boltosod, szőrözhetett volna veled, de szerencsére nem tette. Mi mikor eladunk egy gépet 1:20-as keveréket javasolunk szintetikus olajból (a stihl olaja is az) az első 2-3 tankkal, majd 1:40-et. 1:50-et ir szintetikus olajjal majdnem minden gyár, de egy cseppel több olaj nem okoz gondot, viszont egy cseppel kevesebb, már rögtön! Ezért mi mindenkinek 1:40-est javasolunk szintetikus olajjal, sosem volt még ebből gondunk. Járasd be a gépet 1:20-al, majd használd 1:40-el, ez a biztos recept. Egyébként mit mondtak neked, mitől sérült meg a dugó a gépedben?
a gcv motorokon furcsa mód nincs olajleengedő, igy a betöltőn kell leengedni is sajnos. Beinditjuk kicsit a gépet, hogy átmelegedjen az olaj, majd simán oldalradöntve a beöntőnyiláson kijön az olaj. Arra kell figyelni, hogy a Hondákon nem betekert nivópálcával kell olajszintet nézni, hanem a kitekert pálcát csak be kell dugni a helyére, és igy ellenőrizni a szintet. AZ álló motoros hondáknál pedig álltalában a beöntő nyilás teteje a maximum szint is, ott túl sem lehet tölteni, mert kifolyi az olaj ha vizszintesen van a motor. Ugyanigy a 4ütemű kaszamotoroknál.