Hiányoltam egy olyan topicot, ahol vasúti fényjelzőkről szerepelnek képek - ezért hát nyitottam egyet. :-) Jöhetnek ide fotók mindenféle elő- és fő-, ismétlő- és tolatójelzőről: a lényeg, hogy ne ábrák, hanem valódi képek legyenek, és minél több különféle jelzésképet láthassunk rajtuk. :-)
Azért nem lehet villogó sárga, mert az 40-re ad előjelzést, de a két sárga + egy függőleges sárga lámpasor az 15km/h, tehát erre a megállj jelzésre vonatkozó előjelzés van.
Én ezzel mind tisztában vagyok. Én arra próbáltam értelmet adni, hogy az előjelzőn nem vörös és sárga optika van, hanem zöld és sárga, és nem azon múlik egy kijárati jelző fényeinek a száma, hogy milyen messze van a következő jelző, bár mondjuk erre van kivétel pl. ha az első térközjelző nincs megfelelő fékúttávolságban, mert akkor egyvágányú pályán az átmenő fővágányban lévő kijárati a 3 fényű helyett 4 fényű.
De tényleg pl.: a két sárga és egy függőleges sárga lámpasornak mi az előjelzése?
Ez az egyvágányú pályákon mindig más és más. Menetirányváltáskor ellenőrzik a foglaltságot, a sorompók működését, stb. Az, hogy te mit látsz menetirányváltáskor, az nagyban függ attól, hogy hol vagy. Minden térközjelzőnél ez más és más.
1. A MÁV-nál sebességjelzési rendszer van. Fényjelzőnél minden jelző egyrészt azt mutatja meg, hogy az adott jelző mellett mekkora sebességgel lehet elhaladni, másrészt utal a következő jelzőn várható jelzésre (teljes vagy csökkentett sebesség, vagy továbbhaladást tiltó jelzés).
2. Mi értelme van a 2,3,4 optikának?
Ez logikai összefüggés. Amennyiben a következő jelző pl. egy előjelző, tipikusan az állomásközi közlekedésre berendezett pályán van ilyen, egyvágányú pályákon, akkor az állomás kijárati jelzői 2 ill. 3 optikásak, mégpedig azért, mert az előjelző három jelzésképet tud (általában):
- egy zöld (szabad Vmax-szal, a következő jelzőn Vmax várható)
- egy sárga (szabad Vmax-szal, a következő jelzőn "Megállj" várható)
- egy villogó sárga (szabad Vmax-szal, a következő jelzőn csökkentett sebességet engedélyező jelzés várható).
Namost ha visszamegyünk az állomás kijárati jelzőjéhez, akkor az egyenesen átmenő vágány kijárata, ha szabad, akkor csak zöld lehet (itt Vmax, mert egyenes, az előjelzőn Vmax).
Ha kitérőből haladunk ki, akkor az alsó sárga a jelző melletti elhaladást engedélyezi 40 km/h-val, a felső zöld pedig az előjelző bármely jelzésképét jelzi előre, tehát mindenképp fokozhatjuk a sebességet a kihaladás után Vmax-ra.
Ha térközös a pálya, akkor rögtön az első térközjelzőn már megjelenhet pl. egy vörös fény is, ez esetben az engedélyezett kihaladás 40 km/h-ja után nem fokozhatjuk a sebességet, mert a következő jelző megállj-állású, tehát a felső zöld helyett felül egy sárga jelenik meg. A 4 optikás jelzőben tehát alulról felfelé: sárga-vörös-sárga-zöld fények vannak. (Mindig alulról felfelé értelmezzük a jelzéseket).
Az irányjelzés szerint működőket a 60-as években átalakították sebességjelzésire, akkor jöttek be a mostani "nyalóka" jelzők, így a 3 és 4 fogalmú térközjelzőket átalakították sebességjelzésire, ezeket a 70-es évek végéig mind leszerelték, helyettük a szabvány térközjelzők vannak. Az 5 és 6 fényű kijáratikat pedig a 60-as években kezdték megszűntetni. A lényeg, hogy a 70-es években leszerelték az összes ilyen régi jelzőket.
"Ilyen 1 vágányos helyen a kijárati jelzők az átmenő fővágányon 2 fényüek (p-z) mivel a következő jelzőt nem kell előre jeleznie, mert az messze van, és mert az a következő állomás bejárati jelzője, aminek külön előjelzje van (sárga-fehér árbóc, 2 fényü vörös-sárga)..."
Na pontosítsunk. A MÁV-nál sebbességjelzési rendszer van, tehát a következő jelzőt előre jelzi, kivétel a nem biztosított főjelzők. Az előjelzőn zöld-sárga optika van, nem vörös-sárga.
Na megcsináltam a szekkenelést az 1954-es és 59-es F.1-esből. A fájl kb. 23MB, mert van benne 16db jpg kép, nagy felbontásban. F.1 1954-59 Lehet tölteni. :-)
A válasz nagyon egyszerü a kérdésedre, és logikus is. Két fajta nyíltvonal van: Térközbiztosításos, és ahol állomásközi közlekedés van. A kép amit baraktál az a Hodos-Zalaegerszeg vonal, amin nincsen térközbiztositás. Ilyen 1 vágányos helyen a kijárati jelzők az átmenő fővágányon 2 fényüek (p-z) mivel a következő jelzőt nem kell előre jeleznie, mert az messze van, és mert az a következő állomás bejárati jelzője, aminek külön előjelzje van (sárga-fehér árbóc, 2 fényü vörös-sárga) Tehát a fővágányon max jelzés (zöld) a többin 40-es (zöld-sárga) lehet csak, azért 3 fényüek (z-p-s) Az állomás Bejárati jelzői viszont 4 fényüek, mert ha áthalad a vonat akkor látni kell a kijárati jelző, még időben, tehát ilyenkor a bej. jelző a kij. jelző előjelzője is egyben.
A másik eset a téközbiztosítás és 1 vágány, ekkor az átmenő fővágány 3 fényü (z-p-s) a többi 4 fényü (z-s-p-s) itt már mutatja a kijárati jelző a következő jezőn mi lesz. a fővágányon meg nem kell 40-es jelzést adni, mert nem tud kitérő irányba menni onnan. ebben különbözik a 2 vágányú pályától mert ott át tud menni a másik fővágányra, és ezért kell a 4 fényü.
A vágányfoglaltság pedig úgy müködik ha jól tudom hogy a vonat tengelye köti össze a 2 áramkört (ami a sinszál) tehát amíg rajta áll 1 tengelyel is vöröset fog mutatni, amint a átmegy a vonat utoljsó tengelye is a jező mellett, az előző jelző sárgára vált.
"Az állomás után pedig úgyis térközjelző van, ahol szinte mindig a legnagyobb sebességgel történő továbbhaladást engedélyező jelzés van, tehát mondjuk sárga-sárga képre, vagy sárga-villogó sárgára elvileg sosincs szükség."
Ez messze nem így van.
Pl. ha követő vonat jár ki az állomásról,bőven két sárgával teszi meg,vagy a második térközben netán áll valami valamilyen okból (bejárati jelző,megállóhely,meghibásodás stb), szóval kell az a második sárga...:-)
Több kérdésem is lenne a kollégákhoz, melyek mindegyike abból adódik, hogy amatőr vagyok. :-)
1.) A MÁV F1-ben van ilyen jelzéskép?
Ha ugyanis van (márpedig nyilván van, ha egyszer a képen látható kijárati jelző ezt mutatja :-) ), az több problémát is felvet. Nézzük sorban ezeket:
Ha a képen látható három izzós kijárati jelző adhat sárga-zöldet, akkor mi értelme van a négyizzós kijárati jelzőknek? Sok-sok állomáson látni pl., hogy a fővágány kijáratán a képen látható háromizzós cucc van, míg a mellékvágányokén négyizzós. A kettő közötti különbség pedig ugyebár a kitérő állású váltókon való kihaladás 40 km/h-ra való korlátozása miatt van. Node ha létezik ez a sárga-zöld kép a háromizzóson is, akkor elvileg az is meg tudja ezt oldani. Az állomás után pedig úgyis térközjelző van, ahol szinte mindig a legnagyobb sebességgel történő továbbhaladást engedélyező jelzés van, tehát mondjuk sárga-sárga képre, vagy sárga-villogó sárgára elvileg sosincs szükség.
2.) Van a sínen az az érzékelő (melyek közül sok tengelyszámlálós is, ha jól tudom), ami pl. a jelzőket visszaállítja vörösre, ha elhaladt rajta a vonat. Ez pontosan hogy működik és mit mér? Nyomást, ellenállást, mágneses mezőt?
3.) Adott két állomás, köztük egy egyvágányú pálya. Ha az egyik állomás kijáratot állít, milyen sorrendben váltanak át a térközjelzők szabadra? Elsősorban logikai szempontból persze... Tehát a fogadó állomás felől indulnak sorban a jelzésképek visszafelé (a fogadó bejárati jelzőjének állásától függően), vagy fordítva? Az miért lehetett, amit épp ma láttam: elment a vonat a térközjelző mellett, átszaladtam a vele szemben lévőhöz, ami akkor még sötét volt, és figyeltem. A másik állomás kijáratot állított, ez a jelző pedig elkezdett vörösen világítani, kb. egy másodperccel később sárgán, majd egy újabb másodperc múlva zölden. Ez mire utal, melyik sorrendet támasztja alá az előbbiek közül? Mert szerintem egyeiket sem.
Üdv! Megtaláltam az 1959-es F.1-esemet. Úgy 30 oldalt bescannelek belőle erre vonatkozóan(jelzők jelzései stb..) olyan vasárnap környékére, és elküldöm e-mailben, az jó neked? Előbb sajna nem nagyon tudom, mert nincs olyan sok időm mostanában.
Amiről mindenki beszél körvasút az a Duna bal partján lévő legkülső kör. Kőfelsőről és Rákosról indul, ott egybeágazik, ott van Rákosszentmihály vá., és az Angyalföldi elágnál szétágazik Rákosrendező, Angyalföld és Rákospalota-Újpest felé. Szerintem erről beszél mindenki. :)