Keresés

Részletes keresés

evadani Creative Commons License 2007.05.25 0 0 4850
Sziasztok!

Nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre a fórumra, hiszen a családom, rokonságom vezetékneveinek eredetét már olyan régóta keresem, de sehol sem találtam erre vonatkozó leírást, remélem Ti tudtok nekem segíteni.

A legfontosabb a KELEMEN vezetéknév eredete lenne, mivel ez az én vezetéknevem.
A nagypapám és családja Zalaszentgróti/Kehidakustányi származású volt.

Ezen kívül kíváncsi lennék még a következő vezetéknevek eredetére is.

Dani (Okány, Komádi)
Szilágyi (Okány, Komádi)
Poliák (Békéscsaba)
Herter (Gyomaendrőd)
Heitler (Dombóvár)

Előre is köszönöm a segítségeteket! :)

Üdvözlettel

evadani
Szakimeister Creative Commons License 2007.05.21 0 0 4849

Köszi a segítséget!

Előzmény: milyennincs (4848)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.21 0 0 4848

1. Kázmér Miklós: Régi magyar családnevek szótára. XIV–XVII. század. Magyar Nyelvtudományi Társaság, Budapest, 1993.

felhívom a figyelmedet tiborpapa 4763 hsz-ére az elérhetőségét érintően. Ill, hogy milyen címszavai vannak lásd rumci 1412 hsz-ét.

2. Etymologisches Wörterbuch des Ungarischen (I-III. Akadémiai Kiadó. 1992-1997.), röviden EWung

3-?. különböző értelmező szótárak, helységnévtárak, földrajzi atlaszok, néprajzi lexikonok, stb.

n+1. (a legfontosabb!!): az, hogy Te miért vagy Szaki és egyáltalán eredetileg Szaki vagy-e, azt ezekből nem tudhatod meg, hanem csak az anyakönyvek és összeírások nyomonkövetésével.

Előzmény: Szakimeister (4847)
Szakimeister Creative Commons License 2007.05.21 0 0 4847
Köszi szépen! :)
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy tudnál ajánlani vmi könyvet vagy mást(levéltárakon kívül) ,ahol tovább tudnám ezt kutatni?
Előzmény: milyennincs (4846)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.21 0 0 4846

Vszeg lakosnév a Komárom megyei Szák településből (1984-ig önálló, ma Szákszend) 1715-ben Bián (ma Biatorbágy) bizonyos Joannes Száki összeiratik. (kutatás nélkül ebből az egy tényadatból nem lehet állítani az eredetezhetőséget, csak annyit hogy már akkor létező név)

Az hogy az egyes nemzetségeknek és egyes településeknek azonos a neve, egyiké a másikából, leginkább mindkettő egy személynévből, nem jelenti azt, hogy a ma Száki, Száky néven élők biztos, vagy egyáltalán hogy Szák nembéliek. :)

Előzmény: Szakimeister (4845)
Szakimeister Creative Commons License 2007.05.20 0 0 4845
Sziasztok!
Engem a Száki , Száky név eredete és jelentése érdekelne illetve a szák nemzettségről bővebb információ. Ha valaki kutatásai során találkozott ezzel a névvel, akkor arra is kiváncsi lennék.
Márkus L Creative Commons License 2007.05.17 0 0 4844
A következő nevek elemzését kérem:
Vatamány, Bicsánszky
Kvász Ivor Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4843
Angi Kázmér Miklós szerint is az Angelusból való, porticusnak nem találtam magyar vonatkozását, úgyhogy visszavonom.
Kvász Ivor Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4842
Angi kapcsán én az Angelus keresztnévre tippelnék, de megpróbálom megnézni otthon, Portikról a lat. porticus 'tornác' jut szemben, azt hiszem ebben az értelemben használták a magyarországi konyhalatinban.
Előzmény: morbus hungaricus (4825)
Kvász Ivor Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4841
Hajzer < Hauser, eredete lehet bármelyik "Haus" utótagú helységnév
Előzmény: Kogler68 (4826)
Kogler68 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4840

Szia!

Köszönöm a választ!!!!

Még próbálok futni egy-két kört.

Előzmény: milyennincs (4836)
Kvász Ivor Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4839
A Buza egytagú személynévi áttétellel lett családnév, vö. Árpád.
Előzmény: milyennincs (4834)
iater Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4838
visszavontam :)
Előzmény: milyennincs (4835)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4837

szia!

A Portik kapcsán utalnék arra, hogy korábban LvT írta, hogy az ~ik képző nyugati szláv kicsinyítő képző (lásd: mihalik, Kravik (4581 hsz), Kornyik (4556hsz), vagy a Kerdik, Jardik (4513hsz), Masarik, Hansik (4506 hsz) stb. nevek kapcsán)

Előzmény: morbus hungaricus (4825)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4836

ad Kögler, Hajzer

Kogel, Kögel, Kögl nevek leteznek, a Kögler ebből képzett melléknév. Ugyanígy a Hajzer, akár Haiser írásmódban is hasonlóan képzett. Ha itt nem kapsz németül tudótól választ, vannak a Nyelvtudor fórumcsoportban német fórumok (vagy szótár. Ezt ugyan könnyen mondom, a Sztaki on-line szótárban magam is gyorsan néztem, nincs benne Kögel csak Kogel =hegyorom jelentéssel. Jó lenne mégis, hogy orvos németül tudó lássa az esetet :)

Előzmény: Kogler68 (4826)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4835

ad Kőmíves

"de valóban minden Kőmíves egykori őse kőmíves lehetett?:)"

mottó: "attól, hogy üldözési mániám van, még lehet, hogy üldöznek" :))

Annak mennyi esélye van fiatalember, hogy egy egyértelmű, közérthető jelentéssel bíró, a foglalkozásnévből kialakult családnév tipikus esetének mutatkozó esetet el kell vessünk és benne német, román esetleg szláv tartalmat és írott alakot (!!)  keresve találjunk adekvát jelentést? Pláne ha ez egyben összetett szó is (vagy mi ez a kőműves?) :)

Előzmény: iater (4827)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4834

Kedves András!

A Sinkovits (akár Sinkovics írásmódban is) 'bizonyos Sinko fia' értelemmel bír. Azt, hogy a Sinko keresztnév melyik szláv nyelvben fordul elő, nem tudom, azt sem, hogy egyáltalán szláv-e. Az viszont, hogy a Sinkovics szláv környezetben 'képződött', biztos. Az ~ovics tipikus szláv apanév (lásd: Mihajlovics, Petrovics), úgy mint más nyelvekben a ~son (Anderson, Samuelson, stb.), vagy ~sen (Petersen, Henriksen, stb.), vagy az ~ez (Sanchez, Ramirez, stb.) És ezek mind csak (!) keresztnévhez illeszkednek.

Kellett élnie egy egyénnek szláv környezetben, aki apjának Sinko nevűt tartott, hogy őt a környezete egy pillanattól az apjáról hívta őt tovább, megtartva az eredeti keresztnevét is. Pl. a sok azonos keresztnevű közt. (persze, ha a Sinko megáll szláv keresztnévként, akkor az apa is szláv. De ennek a Sinkovics szempontjából nincs jelentősége. Azért, mert pl. a délszlávok közt számos példa van arra, miként illeszkedik pl. egy bosnyák névhez szláv képző, vagy a történelmi Karagyorgyevics család nevét említve, ami szó szerint fordítva 'Fekete György fia' értelemmel bír, melyben a kara=fekete török szó.) 

Úgy gondolom, hogy a Sinka és Zsinka nevek is rokonok, ez irányba kellene tovább kutatni. Ezek önállóan - keresztnévből keletkezett családnévként - is vszeg léteznek (sőt, ha nem is gyakori, de nem is ritka), esetleg egyes országok telefonkönyveinek vizsgálata segíthet, az abban lévő találatok összehasonlításával. Az örmény eredet vizsgálatának itt lehet eredménye (ha van?)

Az írásmódnak nincs jelentősége a jelentésben (a kialakulás helyének meghatározásában igen), egy bizonyos időpontban rögzül, vagy így vagy úgy (Sinkovits/Sinkovics), de az ugyanazt jelenti. Hogy miért/miként rögzül, arra számos példa van/lehet.

A Jurkulják, Kormanyák neveket illetően ruszin eredetet valószínűsítek A Jurkulják  ékezet nélkül Jurkuljak alakban is fellelhető (itt is a Jurko=György keresztnevet valószínűsítem), a Kormanyák=Kormanjak írással is ugyanazt jelenti. (de hogy mit :o), ahhoz nyelvész kellene.

Buza ügyben megint csak azt tudom javasolni, hogy azt vizsgáld, hogy ha egy adott szó két nyelvben is jelent valamit, használják-e mindkettőeben vezetéknévként is. bír-e olyan tartalommal, ami a családnevek típusait jellemzi. (mert nem minden köznévből lesz családnév)

A Lázár, mint volt nemrég szó az Ignáczról, ahhoz hasonlóan szimpla keresztnévből keletkezett családnv.

Előzmény: sinkovitsa (4832)
Zolipapo13 Creative Commons License 2007.05.11 0 0 4833

Hello!

Egyre csak derítem fel a neveket és most a Sisztek és a Britta nevekre szeretnék választ kapni.

A segítséget köszönöm.

sinkovitsa Creative Commons License 2007.05.11 0 0 4832

kérlek segítsetek a sinkovits nevet illetően!!!:)

fontos lenne.

Kis Ádám Creative Commons License 2007.05.11 0 0 4831
Kereskény - Kiss Lajos szerint Lévától keletre fekvő két község (Nagykereskény, Kiskereskény). Első említése 1290-ből adatolható (Keresken). KL feltételezi, hogy személynévi eredetű a helynév, amelynek a forrása valószínűleg ótörök, a jelentése 'pereskedő'
Előzmény: Zolipapo13 (4830)
Zolipapo13 Creative Commons License 2007.05.11 0 0 4830

Hello!

Köszönöm az információt.

Még kíváncsi lennék a Kereskényi névre is.

milyennincs Creative Commons License 2007.05.11 0 0 4829

Szia!

Bartha=Barta lásd 1443 hsz. A Hankó is szerintem személynévből lett családnévvé.(ez utóbbi csak 'érzés', nem pedig tudás :)

Előzmény: Zolipapo13 (4828)
Zolipapo13 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 4828

Hello!

Engem a Hankó és a Bartha név érdekelne!

Előre is köszi.

iater Creative Commons License 2007.05.10 0 0 4827

üdv!

egyszerűnek tűnő név: Kőmíves...

de valóban minden Kőmíves egykori őse kőmíves lehetett?:)

előre is köszi

Kogler68 Creative Commons License 2007.05.10 0 0 4826

Sziasztok!

Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni az alábbi családnevek jelentésében:

Kögler

Hajzer

Előre is köszönöm

morbus hungaricus Creative Commons License 2007.05.08 0 0 4825

Kedves névtörténet/eredet ismerők/elemzők, rákerestem a topicban és nem találtam a következő neveket, melyek jelentése, esetleg eredete érdekelne:

Angi

Portik

Márkus L Creative Commons License 2007.05.07 0 0 4824
Köszönöm a választ. Látom újra lendületbe jött a topic.
Előzmény: milyennincs (4822)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.07 0 0 4823
köszönöm szépen :)
Előzmény: milyennincs (4821)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.07 0 0 4822
Szia!

ad Mosolygó

Szerintem nincs "olyan eredete, jelentése, amely nem nyilvánvaló."

Tipikus, "tulajdonságjelölő közszóból képzővel vagy képző nélkül kialakult családnév".

Kérdés, mire utalt?

- megkülönböztetésre, azaz több azonos nevű, de nem rokon családok megkülönböztetésére 'hozzáillesztett' jelzőként, később az eredeti családnév elmaradásával (pl. Kovács, majd Mosolygó Kovács, majd csak 'Mosolygó')

- az első e néven illetett személy (kit addig másképp hívtak, pl. 'valamimás' János) természetére, vidámságára

- avagy arcon sebhelyre, ilyen értelemben gúnynév lenne, szintén helyettesítve, mintegy 'felülírva' az eredeti nevet.

Előzmény: Márkus L (4816)
milyennincs Creative Commons License 2007.05.07 0 0 4821

Szia!

Azt, hogy német, s hogy rokona a Pischel alakú név, gondolom már mondták.

Megint csak a www.ellisisland.org oldalát, mint segédeszközt alapul véve, mivel azt mutatja, hogy mindkét néven nagy számú bejegyzés készült (Pischl27, Pischel 38), s hogy Magyarországon kívül Németország, Ausztria, de még Oroszország, Jugoszlávia területeiről is érkeztek e néven ki, azt mutatja, hogy valószínűleg gyakori név, valamilyen köznév. Kéne tudni jól németül. (A Sztaki on-line szótár nem ad fel találatot.) Ha segíteni sokat nem is tudta, de hátha valamely rokonod megtalálod a listán. :)

Előzmény: Törölt nick (4818)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!