Keresés

Részletes keresés

vasszűz29 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 4056
FEjemet tettem volna rá, hogy fenn van a neten... de pszt!

Fűszeres sárgaborsóleves

Hozzávalók:
5 deka sárgaborsó
1/4 fej vöröshagyma (3 dkg)
1 vékony fokhagymagerezd
1 evőkanál olívaolaj
3 deci víz
1/4 kávéskanál köménymag
1 kávéskanál koriandermag
3 evőkanál joghurt (7,5 dkg)
só és frissen őrölt bors
1 rozsos zsemle vagy 5 dkg rozskenyér

A sárgaborsót szűrőben megmosom, lecsepegtetem, majd beleteszem egy kisebb fazékba. Ráöntök annyi vizet, amennyi 5 centivel ellepi, aztán felforralom. Ha már lobog, lehúzom a tűzről, és félrerakom. A sárgaborsó kb. 1 óra alatt kellően megpuhul ahhoz, hogy utána gyorsan megfőjön.
Amikor elkezdem készíteni a levest, először megpucolom a vöröshagyma-negyedet és a fokhagymagerezdet, majd mindkét hagymafélét lereszelem a kézi reszelő apró lyukú oldalán. Utána leszűröm az előpuhult sárgaborsót, és jöhet a főzés.
Előveszek egy kisebb fazekat és megmelegítem benne az olívaolajat. Ha már meleg, takaréklángon kevergetve 2-3 perc alatt megpárolom rajta a vöröshagyma-reszeléket, majd hozzáadom a fokhagymareszeléket is. Pár pillanat múlva már érzem is a fokhagyma jellegzetes illatát. Ekkor a fazékba fordítom a leszűrt sárgaborsót és ráöntök 3 deci vizet.
Ezután a mozsárban összetöröm a köménymagot meg a koriandert, beleszórom a fazékba, és felforralom a fűszeres-hagymás sárgaborsót. Amikor már rotyog, lejjebb csavarom alatta a lángot, lefedem és kb. 10 percen át gyöngyöztetem, hogy a borsó tökéletesen megpuhuljon.
Ha ez megtörtént, szűrőlapáttal kihalászom a főtt szemek felét, és félreteszem. A maradékot óvatosan - mert rém forró az egész - átöntöm a turmixgépbe, és simára pépesítem a joghurttal. Utána azonnal visszaöntöm a fazékba, és hozzákeverem a félretett, egészben hagyott sárgaborsószemeket. Végül sózom, megborsozom a levest, és 1-2 perc alatt összeforralom.
Miután kihűlt, átöntöm egy jól záródó műanyag dobozba, és beteszem másnapig a hűtőbe. Reggel, mikor magammal viszem, mellécsomagolok egy rozsos zsemlét vagy néhány vékony szelet rozskenyeret.
Mivel állás közben a leves kicsit besűrűsödik, ebédkor úgy szoktam melegíteni a mikróban, hogy öntök hozzá még egy kevés vizet.

1 nagy adag lesz belőle.

Nekem ez nem lett olyan jó, nem tudom miért, talán nem főztem elég ideig a sárgaborsót.
Előzmény: MÁRTI64 (4055)
MÁRTI64 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 4055

Új vagyok a fórumon, de rögtön lenne 1 kérésem.

Kellene a rózsaszín könyv 1ik receptje: Fűszeres sárgaborsóleves. Ha valaki tudna ebben segíteni, nagyon megköszönném.

Zitka Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4054

No most megint behúzott egy gyomorszájast (hogy stílusos legyek) két ország gasztronómiájának is... :-(  A franciák gasztro-nacionalizmusát ismerve kizárt dolog, hogy egy ilyen ételt (ami valszeg SJ találmánya) pizzának nevezzenek. Szegény olaszoknak meg szintén tőrt forgat a szívében..

Miért nem lehet ezt egyszerűen lepénytortának, vagy mittudoménminek nevezni???

A levelestésztából ketchuppel készült "valami" is pizza, meg ez is... :-O :-O

Előzmény: cnzsuzsa (4053)
cnzsuzsa Creative Commons License 2007.05.13 0 0 4053
vasárnapi receptek

Francia pizza
Főzzünk egy jót!
A pizzatészta hozzávalói:
0,5 kiló liszt
1 lapos evőkanál só
½ evőkanál szárított rozmaring
frissen őrölt fekete bors
1 tasak szárított élesztő
1 teáskanál cukor
3 deci langyos víz
3 evőkanál olívaolaj
olívaolaj a tál kikenéséhez
Hozzávalók a feltéthez:
1 kg vöröshagyma
15 dkg fekete, magozott olajbogyó
10 dkg szardellafilé
20 dkg puha kecskesajt
1 csokor friss kakukkfű
5 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj

Először elkészítem a pizza tésztáját. Langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított rozmaringot és tisztességes mennyiségű frissen őrölt borsot.
Utána a legnagyobb keverőtálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olivaolajat is. Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet.
Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát. Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.
Amíg a tészta dagadozik, a vöröshagymát meghámozom, vékony karikákra vágom, majd a vaj és az olívaolaj keverékén 20-25 perc alatt megpárolom.
Amikor már a hagymakarikák szétváltak és megpuhultak, a sütő mélyebb tepsijébe olajat kenek szét, majd belesimítom és belenyomkodom a duplájára nőtt pizzatésztát. Ha már egyenletesen kitölti a tepsit, jöhet rá a hagyma. Egy fakanál segítségével úgy terítem el rajta a párolt hagymát, hogy mindenhol egyenlő vastagságban fedje a tésztát. Aztán ráfektetem elszórva a kakukkfűágakat, majd csak úgy nagyzoló mozdulatokkal elosztom rajta a szardellafiléket is. Utolsók között kerül a pizzára az olajbogyó és a vékonyra felkarikázott kecskesajt.
Mikor idáig eljutottam, az előkészített tésztát meleg helyre teszem, és ismét várok 30 percet, hogy a tészta újból megkeljen.
Ha ez a várakozási idő is letelt, a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készül el az ízletes francia pizza.

Egyszerű málnatorta
Süssünk valami finomat!
30 dkg málna
1 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
A tésztához:
5 dkg vaj
12 dkg finomliszt
½ kávéskanál sütőpor
1 csipet só
4 tojás
12 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
kevés vaj és finomliszt a tortaforma előkészítéséhez
A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, aztán sütőpapírból kivágunk egy akkora körlapot, amely majd beleillik a forma aljába. A papírt vékonyan megvajazzuk, utána finoman meghintjük liszttel -a felesleges lisztet nyugodtan rázzuk le róla-, és beletesszük a formába. A málnát összekeverjük a barna cukorral és a fahéjjal, és magunk mellé készítjük.
A tésztához szükséges vajat folyósra olvasztjuk, és félretesszük, hogy kihűljön. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásokat robotgéppel 6-8 percen át alaposan összehabosítjuk a cukorral, a vaníliarúd kikapargatott belsejével és a citrom megreszelt héjával. Ezután a tojáshabba fakanállal beleforgatjuk a sütőporos lisztet, és ha ez már elvegyült, jöhet a langyosra hűlt, olvadt vaj is.
A tészta felét belekanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk, és egyenletes rétegben rászórjuk a málnát. Végül a maradék tésztával betakarjuk a gyümölcsöt, és a tortát 40-45 perc alatt megsütjük.
Amikor kivesszük, várunk néhány percet, majd ha már kicsit kihűlt, kifordítjuk egy nagy tálra, és lehúzzuk róla a sütőpapírt: mivel a tészta könnyű, a málna sütés közben lesüllyed benne, de azzal, hogy most kifordítottuk egy tálra, a málnaszemek felülre kerültek, és gusztán virítanak a torta tetején. Ez a mutatvány bármilyen bogyós gyümölccsel előadható, például eperrel, áfonyával, szederrel is nagyon finom süteményünk lesz.

Pulykaszárny-sült vörösboros rizottóval
Majd a Buday!
Ami a dobozban volt:
2 db pulykaszárny
30 dkg rizs
4 dl vörösbor
15 dkg sajt
15 dkg füstölt szalonna
Használtunk még:
só, 2 fej vöröshagyma, 1 nagy fej fokhagyma, kakukkfű, olaj
A pulykaszárnyakról levágom a sokcsontos részüket. A dobverő részt egy nagyobb kerámia sütőtálba helyezem. A többi részéből finom húslevest lehet készíteni.
A dobverőket jól besózom, aztán nagyobb kockákra vágom a vöröshagymát és ezt is a hús mellé szórom. Jöhet melléjük a fej fokhagyma gerezdjeire szedve hájastul. Végül a szalonnát szeletelem fel és szépen beborítom vele a pulykahúst. Kakukkfűvel megszórom, meglocsolom kevés olajjal meg a vörösborral, és már mehet is a sütőbe. 220 fokon valamivel több mint egy órát sül.
Amikor megsült a pulyka, kiveszem a sütőből. A sült szaftját átmerem egy serpenyőbe, mert ebben fogom megpirítani a rizst. Közben egy másik kis lábosba beleteszem a maradék bort és felfőzöm. Ezután a sült hús szaftjára szórom a rizst. Enyhén megsózom, de most a szalonna miatt a sóval óvatosan bánok. A hús mellett a tepsiben maradt fokhagymát - hagymát pedig a borba dobom.
Ha megpirult a rizs, leszűrve ráöntöm a bort, majd fedő alatt néhány perc alatt elkészül a vörösboros rizotto is.
Ha a rizs megpuhult, egy kevés sajtot reszelek rá, jól belekeverem, majd tálalok; rizs, pulykaszárny, sajt.
Jó étvágyat!

Korianderes sárgarépa-saláta kecskesajt ropogóssal
Salátavacsora
Hozzávaló:
10 dkg kemény, reszelhető kecskesajt
1 evőkanál szárított kakukkfű
1 zacskó szeletelt sárgarépa
1 evőkanál koriandermag
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kávéskanál csípős paprikakrém
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál só
1 evőkanál fehérbor-ecet
2 evőkanál olívaolaj
1 marék mazsola

A kecskesajtot megreszeljük, és sütőlappal leborított tepsire halmozzuk egymás mellé 8-10 kupacban. Megszórjuk mindegyik halmot kevés őrölt kakukkfűvel, majd 180 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk mindegyiket kihűlni.
A sárgarépát egy nagy szűrőbe tesszük, és leforrázzuk forró vízzel, majd hagyjuk lecsepegni. Ezalatt elkészítjük az öntetet.
Mozsárban összetörjük a koriandert és a fokhagymát. Az erős paprikakrémet, a fahéjat, a sót és a mozsárban elkészített pépet egy keverőtálba kanalazzuk, hozzáadjuk az ecetet és az olajat, majd az egészet egyneműre keverjük.
Az öntetet elkeverjük a sárgarépával és a mazsolával, tányérra halmozzuk, és megrakjuk a kecskesajt-ropogósokkal.

Banános rétes
Együtt a konyhában
Hozzávaló:
1 csomag, 6 lapos rétes
10 dkg olvasztott vaj
2 db banán
15 dkg csokis mogyorókrém

Első lépésként sütőpapírt borítunk az egyik tepsibe.

Aztán fogjuk a réteslapokat és 3-3 lapot összefova ketté választjuk, majd magunk elé fektetjük őket. Mindkét réteslap kupacot felülről lefelé félbe vágjuk. Megtisztítunk egy banánt és keresztbe megfelezzük.

Magunk elé veszünk egy csík réteslapot. A hozzánk közelebb eső szélét megkenjük 1 evőkanál csokis mogyorókrémmel, majd ráültetjük a fél banánt. Felhajtjuk a banánra a réteslap végét, majd miután még egysezr rovábbgörgettük a krémes banánt, a réteslap oldalait felhajtva az egészet feltekerjük.

Ezt megismételjük a többi rétescsíkkal is.

Ha mindegyik kész, sorban a sütőpapírral bélelt tepsire ülteljük őket, végül mindegyik tetejét megkenjük az olvasztott vajjal.

190 fokon 15-20 perc alatt elkészül a banános rétes.

komórka Creative Commons License 2007.05.07 0 0 4052
A vasárnapi (na meg az e heti)

Salsa verde
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
25 dkg spagetti tészta
10 dkg petrezselyem
5 dkg bazsalikom
5 dkg oregánó
5 dkg rozmaring
10 + 5 dkg szardella filé
3 evőkanál kapribogyó
5 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma
4 evőkanál házi, fehér zsemlemorzsa
4 evőkanál fehérbor ecet
1,5 - 2 dl extra szűz olívaolaj

Első lépésként enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzöm a tésztát.
Amíg a tészta puhul, elkészítem a mártást. Mivel az egész a késes betétű robotgépben készül, nincs más dolgom, mint szép sorban belerakni a hozzávalókat. Először a hagyma fehér szárrésze kerül bele felkarikázva, aztán a petrezselyem nagyobb falatokra vágva. Ezután jön a másik két fűszernövény; az oregánó és a bazsalikom. Mehet bele a lecsepegtetett kapribogyó, a felszeletelt fokhagymaszeletek, a 10 dekányi szardellafilé, a zsemlemorzsa, s borecet, végül pedig az olívaolaj. Kész is, jöhet a turmixolás.
Amikor már alaposan összepépesítettem ezt az aromás mártást, a robotgép táljából átöntöm egy nagyobb serpenyőbe és lassú tűzön az egészet átmelegítem.
Ekkorra elkészül a tészta is. Leszűröm, lecsepegtetem, majd a meleg mártáshoz keverem. Elzárom a serpenyő alatt a gázt és már tálalok is. Tányérokra szedem a zöld szószos spagetitt, majd mindegyik adagot megkoronázom a maradék szardella filével.
Angol eperhab
Süssünk valami finomat!
A habcsókhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg cukor
1 fiola keserűmandula aroma (színtelen)
A narancsos eperhez:
½ kg friss vagy mélyhűtött, felolvasztott eper
2-3 evőkanál illatos narancslikőr
Az édes tejszínhabhoz:
3 dl hideg tejszín
2-3 evőkanál porcukor
A díszítéshez:
néhány menta levél

A habcsókkal kezdünk. A sütőt előmelegítjük 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat), és 2 nagy tepsire sütőpapírt fektetünk. Egy fém keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojásfehérjéket a cukorral, majd a tálat enyhe gőz fölé tesszük, és figyelünk rá, hogy ne érjen bele az alja a forró vízbe. Ezután a cukros tojásfehérjét addig keverjük, amíg a cukor tökéletesen fel nem oldódik a meleg hatására, aztán levesszük a gőzről, és hozzáadjuk a keserűmandula aromát.
A cukros fehérjéből robotgéppel kemény és fényes habot verünk, aztán evőkanálnyi kupacokat rakunk belőle egymástól 5 cm-re a tepsikre, és megsütjük őket. Ez úgy megy, hogy miután betettük a habcsókokat a sütőbe, a sütőt azonnal kikapcsoljuk. Így azalatt sülnek meg, amíg a sütő teljesen kihűl. És mivel ez eltart egy darabig, érdemes már előző este nekilátni a habcsókoknak, aztán éjszaka békén hagyni őket a kikapcsolt sütőben.
Másnap az epret apróbb darabkákra vágjuk - vagy krumplinyomóval összetörjük -, és megöntözzük a narancslikőrrel. Ezután a hideg tejszínhez hozzászitáljuk a porcukrot, majd robotgéppel habot verünk belőle.
Végül összeállítjuk a desszertet. A habcsókot mozsárban durvára törjük, a narancsos eperhez szórjuk, majd hozzákanalazzuk a tejszínhabot is, majd az egészet óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. Ha kész, üvegkelyhekbe kanalazzuk, és díszítésül mindegyik rábiggyesztünk néhány mentalevelet.
Zelleres burgonyával töltött hal, spenótos spagettivel
Majd a Buday!
Ami a dobozban volt:
25 dkg spagetti
1 nagy gumó zeller
25 dkg friss spenót
50 dkg mirelit tőkehal
60 dkg burgonya
Használtunk még:
só, bors, olaj, oregánó, fokhagymakrém

A nagy zellergumó mindkét oldalából levágok 2-2 szeletet, és egy kevés olajon megpirítom. A többi zellert és a krumplit a négyoldalú reszelő kis lukú oldalán lereszelem, majd a reszelék-keveréket bekanalazom a serpenyőbe a 4 szelet zeller közé. Kicsit megsózom, egy picit megborsozom, majd megfordítom a piruló zeller lapocskákat. Egy kicsit lepirítom a reszeléket is, majd az egészet egy nagyon kevés vízzel felöntöm. Amíg a zöldség fedő alatt párolódik, kifilézem a halat.
Mire végzek a hallal, elkészül a töltelék is.
Most betöltöm a halakat. Többféleképpen is készíthetem;
Első variáció: a halfilé párt egymás mellé lefektetem, megsózom őket, és közéjük kanalazok a töltelékből.
Második lehetőség: hogy ha a halacska nagyobb, akkor a tepsibe halmozom a tölteléket, köré tekerem a halat és így, egyfajta tekercsnek tűzöm össze az ételt fogpiszkálóval
Vagy: egy deszkán gyűrűbe tűzzük a halat és aztán töltjük meg a töltelékkel.
Bármelyik variációt választják, forró sütőben - 220 fokon - 10-12 perc alatt megsül a töltött hal.
Amíg a hal pirul, a serpenyőből kiveszem a zellerkarikákat és a maradék tölteléket. Visszateszem a tűzre a serpenyőt, öntök bele egy kis olajat, és amikor már forró bele szórom a spenótot. Sózom, borsozom, és egy kis oregánóval, meg fokhagymakrémmel ízesítem.
A spenótot összekeverem, és amikor éppen hogy összeesett, hozzáöntöm az előzőleg kifőzött tésztát és a félre tett, maradék zelleres tölteléket. Egy alapos összeforgatás, és kész is az étel. Már csak a halakat kell megvárni és már tálalhatunk is.
Káposztás tésztasaláta zöldfűszeres vinaigrette-tel
Salátavacsora
Hozzávaló:
1 csokor petrezselyem
2 ág friss rozmaring
1 kisebb csokor kakukkfű
20 dkg penne tészta
3 evőkanál olívaolaj
1 zacskó fehérkáposzta
1 kávéskanál mustár
1 késhegynyi fahéj
4 evőkanál fehérborecet

A zöldfűszereket egy csokorba gyűjtjük, majd egy éles késsel mind finomra vágjuk. Aztán egy közepes méretű serpenyőben enyhén megmelegítünk egy kevés olívaolajat, majd a felaprított zöldeket a tűzről levett olajba szórjuk, lefedjük, és kicsit állni hagyjuk. Ezalatt felforraljuk a tészta főzővizét.
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és beleszórjuk a fehérkáposztát. Átforgatjuk benne, megsózzuk, majd mérsékeljük a lángot, és gyakran megkeverve addig pirítjuk, míg a káposzta meg nem karamellizálódik.
Ezután kifőzzük a tésztát. Miközben a tészta puhul, a zöldfűszeres olajat visszatesszük a tűzhelyre és elkeverjük a mustárral, a fahéjjal és az ecettel. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, és még melegen összekeverjük az öntettel, majd hozzáforgatjuk a megpirult káposztát is. Ha kell, sózzuk és borsozzuk, majd előmelegített tányérokon tálaljuk a káposztás tésztasalátát.
Lekváros kiflik
Együtt a konyhában
A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg hideg vaj, apró kockákra vágva
1½ evőkanál cukor
1 csipet só
4 evőkanál natúr tejszínes krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
A töltelékhez:
5 -5 dkg lekvár, ízlés szerint
a nyújtáshoz liszt
a megsült kiflik lekenéséhez 2 evőkanál cukor 2 evőkanál forró vízzel összekeverve
Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.
Összeállítom a tésztát. A lisztet, a felkockázott vajat, a cukrot és a sót morzsásra dolgozom egy késes betétű robotgépben. Hozzáadom a tejszínes krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját - a fehérjét, pedig félreteszem későbbre-, majd addig járatom a gépet, amíg össze nem áll a sima tészta. (Ha nincs robotgép, akkor is elkészíthetjük a tésztát. A lisztet összekeverjük cukorral és a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzágyúrjuk a krémsajtot, a tejfölt és a tojássárgáját.)
A tésztát elosztom 2 egyenlő részre, bucivá formázom, és folpackba csomagolva berakom a hűtőbe min. 30 percre.
Megformázom a kifliket. Kiveszem a hűtőből az egyik tészta-adagot, és lisztezett gyúródeszkán lisztezett nyújtófával kb. 24 cm-es körlappá nyújtom, majd egyenletesen elosztom rajta a baracklekvárt Ezután a körlapot éles késsel 16 cikkre vágom, majd magam elé veszek egy-egy tészta-cikket. A szélesebb oldalától indítva feltekerem, aztán picit meghajlítom, hogy kifliformájú legyen.
A kifliket háromujjnyi távolságban ráteszem egymás mellé az előkészített tepsire, megkenem vékonyan tojásfehérjével, és kb. 20 perc alatt megsütöm őket.
A megsült kifliket még melegen lekenem cukros vízzel, hogy szép fényük legyen. Ha kihűltek, készen vannak. A második adag tésztát ugyanúgy készítem el, ahogy az első adagot.
24 kifli lesz belőle.
t3v3d3s Creative Commons License 2007.05.03 0 0 4051
á, itt a világ végén ez a legolcsóbb, a kis bioboltok innen vásárolnak (felismerem a kiszereléseket :) Tavaly ráadásul osztogattak alapból 5% kedvezményre jogosító, 2007-ben egész évben érvényes kártyácskát, csak lesz ilyen jövőre is :) Meg van vmi pontgyűjtéses izé is (még jobb, még nagyobb, még több kedvezmény stb.), de ezt mérsékelten követem figyelemmel :)
Előzmény: beetee (4048)
Zitka Creative Commons License 2007.05.03 0 0 4050

Sajnos én is tapasztalom sokszor, hogy még Bp-en belül is igencsak eltérő ugyanazon üzletlánc boltjainak a kínálata. Dühöngök is, mikor pl. ki kell menni a b.őrsi Tescoba a jófajta (de elég olcsó) Pearl River dark szójaszószért... Nekem ez vált be a legjobban.

(Juharszirup ügyben el vagyok kényeztetve, van kanadai udvari szállítóm. :-) A múltkor csak félve mertem megjegyezni, hogy pl. latsia anzac kekszénél a melaszos szirupot juharral helyettesítettem. :-) Szerintem többen a szívükhöz kaptak. )

Előzmény: chilii (4049)
chilii Creative Commons License 2007.05.03 0 0 4049
köszi az infót, ezek szerint jobb ha nem bízom másra, hanem magam szerzem be. a DM jó ötletnek tűnik, itt van egy nem messze tőlem. spárban meg kaisersben néztem, de itt a végeken nem mindig van minden. lehet, hogy csak épp ki vannak fogyva, de pl. normális szójaszószt sem kaptam egyikben sem. sajnos az a tapasztalat, hogy egy idő után ilyen "rétegigény" dolgokat már nem is rendelnek az itteni üzletek. azt hiszem érik már egy pesti beszerző körút.
Előzmény: Zitka (4046)
beetee Creative Commons License 2007.05.03 0 0 4048

Egyszer régebben már ajánlottam valamelyik topikon, de -igaz, hogy impozáns a kínálat- a fogyasztói áraikkal nem vagyok kibékülve. Ahhoz képest, h diszkont sokszor, más helyen olcsóbban látom a termékeket.

Persze itt minden van 1 helyen és sok dolog csak itt kapható...de olyan jó belekötni. :))))

Előzmény: t3v3d3s (4047)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.05.02 0 0 4047
hé, más is ismeri a herbaházat? :) nagyon tuti hely, hihetetlen választékkal, főleg nálunk.
Előzmény: beetee (4044)
Zitka Creative Commons License 2007.05.02 0 0 4046

A DM bio cuccainál van Alnatura márkanevű juharszirup, viszonylag elfogadható áron. Ezen kívül szokott lenni Intersparban, Kaisersben is, meg a G.Robyban (pl. Körtéren).

Nem feltételezem rólad, hogy bármit rád lehet sózni, de ilyet is árulnak...

http://index.hu/homar/index.php?title=kamu_juharszirup_a_coraban_1&more=1&c=1&tb=1&pb=1

(mondjuk az eredeti angol szöveg nem is állítja a termékről, hogy juharszirup - vajon a fordító egyszerűsített, vagy a forgalmazó csúsztatott...??? ;-) )

Előzmény: chilii (4043)
komórka Creative Commons License 2007.05.02 0 0 4045
Én eddig csak nézegettem a juharszirupot, de az ára miatt nemigen vettem!
beetee Creative Commons License 2007.05.02 0 0 4044

Minden hiperben előfordul a kommerszebbek közül valamelyik.

Bioboltokban esélyes. Itt biztos van: herbahaz.hu.

chilii Creative Commons License 2007.05.02 0 0 4043
erről jut eszembe, nem tudjátok véletlenül, hogy hol juthanék juharsziruphoz??? előre is köszi!
Előzmény: komórka (4042)
komórka Creative Commons License 2007.04.29 0 0 4042
A vasárnapi receptek (hétfőn kedden nem lesz müsor, meg amúgy is ismétel)

Borban párolt harcsa
Főzzünk egy jót!
Hozzávaló:
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
1 üveg száraz fehér bor
olívaolaj
4 szelet harcsa filé
4 db piros kaliforniai paprika
1 db padlizsán
2 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra.

Az étel elkészítését kezdem a zöldségalappal. Ehhez 4 részt vágom a vöröshagymát, felkarikázom a sárgarépát, a fokhagymát pedig megfelezem, majd mindezt a késes betétű robotgépbe szórom és néhány perc alatt alaposan összeturmixolom.

Aztán ezt a zöldségkrémet beleöntöm egy sütőpapírral bélelt kb. 20x30 centis tepsibe. Ráhelyezem a kakukkfű és a rozmaringágakat, majd az egsézet felöntöm a borral és a tepsit betolom a sütőbe melegedni.

Míg a zöldségkeverék párolódik, egy közepes méretű serpenyőbe olajat hevítek. A harcsafiléket megsózom, megborsozom, és amint forró az olaj, a a bőrös oldalukkal lefelé szépen sorban egymás mellé helyezem a hal szeleteket a serpenyőben. Fél percnél nem kell tovább elősütni a halakat. (A pirítás lényege, hogy a halnál beinduljon a párolódási folyamat.)

Ekkor kiveszem a tepsit a sütőből, magam elé készítem és a megpirult halakat a zöldségágyra fektetem. Amikor mindegyik a tepsiben van, az egészet buggyosan lefedem alufóliával és beteszem a sütőbe. A 200 fokon 20-30 perc alatt készül el a hal.

Miközben a harcsa párolódik, elkészítem az étel mártását. Ehhez fogom az előzőleg sütőben megsütött padlizsánt, félbe vágom, majd a belét belekapargatom a turmixgépbe. Aztán fogom a szintén elősütött paprikákat, egyenként meghámozom őjket, majd a sült paprikahúsok is mehetnek a turmixgépbe. A zöldségekhez öntöm a tejszínt, az egészet megsózom és már tudmixolom is. Ha kész, hozzáreszelem a fokhagymagerezdet is, és egy alapos összekeverés után már kész ios a mártás.

Mikor a harcsa elkészült, kitálalom egy tányérra és meglocsolom az ízes zöldségmártással.

Csirkeragu leves túrós tésztagombóccal
Majd a Buday!
Ami a dobozban volt:
20 dkg cérnametélt
25 dkg túró
1 db leves zöldség
30 dkg mirelit zöldborsó
6 db csirkeszárny
30 dkg csirkezuza
1 dl tejföl
2 db tojás
Használtunk még:
1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, liszt
Elsőként apróra vágom a vöröshagymát, és már dobom is bele egy nagy fazékba. Öntök rá egy kevés olajat is. Amíg üvegesre pirul a hagyma, kifőzöm a tésztát.
Amikor megpirult a hagyma, hozzádobom a kisebb darabokra vagdosott zuzát, majd a három részre vágott csirkeszárnyakat is. Kevés só, egy csipet bors.
Közben leszűröm a készre főtt tésztát is.
Ha megpirult az aprólék, mehetnek bele a zöldségek: felkockázott fehérrépa, felkockázott sárgarépa, felkockázott ¼ zeller gumó, ¼ rész karalábé, 1/8 rész káposzta. Ha minden benne van, egy kicsit tovább pirítom az egészet, hadd adja ki a levét.
A kifőtt tésztát beleteszem egy tálba. Hozzáöntöm a túrót, megsózom, és hogy krémesebb legyen megy bele fél pohár tejföl. Hozzáütöm a két tojást, majd az egészet összekeverem, és hogy a tojásnak legyen mibe kapaszkodnia, hozzászórok 3-4 kanálnyi lisztet, majd az egészet kézzel alaposan összedolgozom. Fél órára félre teszem pihenni, egészen addig, míg el nem készül a leves.
Mikor a húsok és a zöldségek összepárolódtak, felöntöm a levest vízzel és fedő alatt készre főzöm. Mikor már majdnem kész a leves, beleszórom a zöldborsót is. Egyet forr és kész is.
Egy lábosban közben enyhén sós vizet forralok, majd a túrós tésztából teniszlabda nagyságú gombócokat formálok, majd ebben a lobogva forró vízben apránként kifőzöm őket. Megfő a gombóc és már csak tálalni kell.
Egy nagyobb mélytányérba merem a gombócokat, rámerek a sűrű levesből és már ehetünk is.
Jó étvágyat!
Lazacos csiga
Süssünk valami finomat!
Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
3 dkg reszelt sajt (pl. parmezán)
só és frissen őrölt bors
1 tojássárgája
3-4 evőkanál hideg tejszín
10 dkg füstölt lazac
3 evőkanál kapribogyó
a nyújtáshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve

A liszthez hozzákockázzuk a hideg vajat, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk, és késes betétű robotgéppel grízszerű keverékké morzsoljuk össze az egészet. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt, majd néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk belőle a tésztát. Ha nincs robotgépünk, ujjaink begyével is összemorzsolhatjuk a lisztet a vajjal. Csak arra vigyázzunk, hogy ne fogdossuk sokáig őket, mert a tésztának nem tesz jót, ha a vaj ujjaink melegétől felpuhul.
A kész tésztát bucira formázzuk, becsomagoljuk folpackba, és betesszük 1 órára a hűtőbe. (Az sem baj, ha itt marad 1-2 napot.)
Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), aztán kivesszük a tésztát a hűtőből. Ha már felengedett annyira, hogy nyújtani lehessen, lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával kinyújtjuk 20x30 cm-es téglalappá, aztán a lazacot lecsepegtetjük, és a kapribogyóval együtt apróra vágjuk, majd egyenletesen megszórjuk vele a tésztát úgy, hogy a tészta két szélén hagyjunk szabadon 2-2 centis csíkot.
A lazacos tésztát az egyik hosszabb oldalánál indítva feltekerjük -pont úgy, mintha rétes lenne-, aztán 1 cm-es szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat letesszük egymástól 3 cm-re egy sütőpapírral borított tepsire, megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével, és 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Igazi borkorcsolya, sörfalat, illetve pezsgőkatona, attól függően, ki mit kortyol hozzá szívesen.

Grillezett ananászos vegyes saláta rákokkal
Salátavacsora
Hozzávaló:
1 ananász konzerv levével együtt
10 dkg mirelit koktél rák
1 evőkanál keményítő
2 tojás fehérje
1 evőkanál őrölt pirospaprika
0,5 dl olaj
só, bors
2 evőkanál málnaecet
1 csomag saláta keverék

Az ananászt leszűrjük, leszárítgatjuk, a levet pedig félre tesszük. A rákokat felengedjük, leszárítgatjuk.

Az ananászkarikákat kevés olajon, forró serpenyőben meggrillezzük, kiszedjük és félre tesszük.

A két tojásfehérjét lazán felverjük a keményítővel a pirospaprikával és egy pici sóval. Hozzákeverjük a rákokat, majd közepesen forró serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az ízes falatkákat. Ha kész, kiszedjük és félre tesszük.

A serpenyőt lehúzzuk a tűzről, óvatosan beleöntjük az ananászlevet. Alaposan beforraljuk, aztán az ecettel és némi olívaolajjal, majd sóval, borssal fűszerezve alaposan összekeverjük.

Tálalhatunk is. A tányérra halmozzuk a salátát, megöntözzük az öntettel. Aztán ráhelyezzük a grillezett ananászkarikákat, majd az egészet meghintjük a pikáns rák-falatokkal.
Kakaós palacsinta epervajjal
Együtt a konyhában
Hozzávaló a palacsintához:
20 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
3 tojás
3 dl tej
2 evőkanál juharszirup

Hozzávaló a töltelékhez:
1 csomag mirelit eper
1 db citrom
20 dkg puha vaj
juharszirup ízlés szerint

A palacsinta tésztáját a turmixgépben készítjük el. Ehhez a turmixba öntjük a tejet, hozzászórjuk a lisztet, majd a kakaót. Aztán jöhet hozzá egy csipet só, végül a juharszirup és egyenként a tojások. Ha minden a gépben van, néhány perc alatt alaposan összekeverjük a tésztát.

Most jöhet a töltelék. Egy nagy tálba kanalazzuk a felengedett epret és villával pépesre törjük. Ha túl leveses marad a gyümölcs, egy szűrőn átszűrjük. Ezután az eperhúshoz reszeljük a negyed citrom héját, hozzákeverjük a puha vajat, majd annyi juharsziruppal ízesítjük, ami ízlésünknek megfelel. Ha ez is kész, kicsit félre tesszük.

Nincs más hátra, minthogy egyenként kisüssük a palacsintákat, megkenjük őket epervajjal és már ehetünk is.

VKOrsi Creative Commons License 2007.04.26 0 0 4041
köszi :)
Előzmény: t3v3d3s (4040)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.26 0 0 4040
na, adblocknak hívják.
http://sumo.4242.hu/index.php?page=ff_adblock
az aláhúzásos:
http://*keymedia.*
egyéb:
http://*.adverticum.*
http://sher.*
http://sher.index.hu/

de szerintem tűzfalon is le lehet tiltani.
Előzmény: t3v3d3s (4039)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.26 0 0 4039
(biztos van hozzá vmi adblocker kiterjesztés, mint minden valamirevaló böngészőhöz :) nézz körül a honlapon!
Előzmény: VKOrsi (4038)
VKOrsi Creative Commons License 2007.04.26 0 0 4038
off: nekem firefoxom van. ebben ki lehet kapcsolni? on
Előzmény: t3v3d3s (4037)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.26 0 0 4037
(így jár, aki explorert használ :) nekem pontosan két kattintás a reklámmentesség)
Előzmény: vasszűz29 (4035)
Zitka Creative Commons License 2007.04.26 0 0 4036
Ma reggel láttam a vörösboros "pörköltet". De azt is észrevettem, hogy az alufóliás cég megint beszállt a szponzorálásba. :-D Ott volt a gáztűzhelyen, közvetlenül a kotla mellett a saját fedője, mégis fóliát rakott az edényre... (tudom, ne keressek logikát... :-))) )
vasszűz29 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4035
Hát spec ezért nem haragudnék rá.
Végülis nem egy vacak gagyihoz adná az arcát.

Off: mikor érjük meg, hogy minden egyes szó alá lesz húzva? Hahaj, az lesz csak a szép világ - ha már a reklámokról beszélünk.
Előzmény: t3v3d3s (4032)
VKOrsi Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4034
én ezt már be sem mertem írni...
persze jöhetnek ám azzal, hogy a műsort már mikor legyártották és ez csak puszta véletlen :) :) :)
Előzmény: t3v3d3s (4033)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4033
Ez a kenyér ugrott fel nekem most a tv2 videóknál. De most már tuti, hogy Judit is olvassa a gasztroblogokat :) Ez a candidás-szódabikarbónás "kenyér" nemrég két helyen is feltűnt, és én is ki akartam próbálni, de csak a gyorsasága miatt.
Előzmény: Zitka (4024)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4032
Semmilyen módon nem állok kapcsolatban a Stahl Productions-szel :) de láttam az első gyerekkonyha műsort, és abból extrapoláltam. Ki tudja, a következő gyerekkel jön az újabb szemléletváltás is, pl. vaj -> margarin -> bio mangalicazsír fronton :))
Előzmény: vasszűz29 (4031)
vasszűz29 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4031
Tudsz valamit? Vagy a tv-szakácsok sorsa ez? Nyugdíjas napjaikat életmód-tanácsadóként tengetik?
Előzmény: t3v3d3s (4020)
ereik Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4030
Ha alkolomadtán megnézem ezt a műsort mindig arra gondolok, hogy rendes szakács vagy egy jól főző háziasszony mit érezhet, amikor ezt nézi. Ezt a kutyulást, kotyvasztást nem nevezném főzésnek.
VKOrsi Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4029
offoff: ha receptet keresek a neten én is beviszem a konyhába a gépet, nem írom ki :D
Előzmény: chilii (4026)
Zitka Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4028
OFF: :-)))))) Nekem a rendes dolgozósarkom van ott - ideiglenesen. Már három és fél éve. :-)))))
Előzmény: chilii (4026)
Pamina Creative Commons License 2007.04.25 0 0 4027
:))))
Előzmény: Zitka (4024)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!