"És ha valakit érdekel találtam egy tizedjegyzéket Kőtelek és Tiszaszeg falvakról(melengessük Besenyszögöt) 1597 okt. 14. dátummal. Kőtelek 8 névvel, Tiszaszeg 14 névvel szerepel."
:) kérjük szépen... s előre is köszönjük szépen.
közben Blanchelor a radixindex-en Birinyi témában jelentkezett nálam, mint leendő lehetséges rokon ;) ősszülei: Berényi Gábor és Szabó Borbála Besenyszögről..., s ezt közölte még velem levelében:
"Az 1700-as évek egy részében Jászladányban anyakönyvezték a szentiváni születésűeket, ezért néhány évtizedig ezek a bejegyzéseket itt szerepelnek, nem a besenyszögi anyakönyvekben."
Tudom, hogy ezt itt már beszéltük, s valaki nézte is nekem Jászladányt, ha jól emlékszem. Vagy az Jászalsószentgyörgy lett volna? Tudom akkoriban affelől érdeklődtem, hogy van-e konkrétan Szentiván-i bejegyzés a ladányi anyakönyvekben. Erre akkoriban nem kaptam választ.
Kedves milyennincs!
akkor összeszedem végre, hogy konkrétan hol és mit néztem meg eddig. Aztán egyeztetnünk kellene itt a Fórumon... Belevágunk-é Mesterem? :) S a tanulságok után, miután átbeszéltük hol lehetne még "megfogni" a Birinyieket szabadságot veszek ki, s megyek nagyapám házába Szolnokra 1-2 hétre. S ott lehetőségem lesz a Szolnok megyei levéltárba mennem, ahol helyben van minden!!! Jó lesz-e így?
Gyulát ismerem mellette(Gyulavári) lakott a dédnagymamám.:) Igaz akkoriban még eszembe sem jutott a levéltár látogatása. Azóta pedig sajnos nem kell mennem.:( Az 1925-ös anyakönyvről pedig csak annyit, hogy nagy segítség volt bármennyire "csúnya" dolog is. És ha valakit érdekel találtam egy tizedjegyzéket Kőtelek és Tiszaszeg falvakról(melengessük Besenyszögöt) 1597 okt. 14. dátummal. Kőtelek 8 névvel, Tiszaszeg 14 névvel szerepel.
Mi a levéltárban az égvilágon semmit sem találtunk (ez nem a levéltárosokon múlott, két nappal korábbi e-mailunkra cca. méteres kupacot készítettek ki, köztük a Harrukern család irattárának 250 éves papaírjait is)
de a fürdő kitűnő, telente látogatjuk (csak 240 km!).
Persze, hogy helyben sokkal érdekesebb, csak nekem írtó messze van (250 km), ezért utaztam a koncentrált helyre, mert ott megtaláltam azokat a településeket, amelyek érintettek - 1 helyen. Hatékonyabb tudtam lenni.
No ennek még majd utánakérdezek. Békésszentandrás is kutatandó település(kat.), de először megkérdezem a helyi plébánost. Hátha ott lesz kapacitás... Nekem ráadásul jobban is tetszik a helyi keresgélés. (Ízlések és pofonok.) Azért még így is marad egy pár településem. (Szeghalom, Kunhegyes, Túrkeve, Törökszentmiklós) Azt pedig csak félve írom le, hogy én már bizony 1925-ös születési anyakönyvet is nézegettem. Persze rögtön letagadom, ha valaki konkrétan rákérdez.
amit láttam Gyulán az Békéscsaba, s tudom ott van m.berény is...viszont az engem illető Mháza Békésen volt, azt hiszem olyasmit magyarázott a mházi anyakönyvvezető, hogy területileg elosztották h melyik települsé hova tartozik, de ennek nem mentem utána.
Viszont elérhetők mikrofilmen a polgári anyakönyvek is!!!!!!! Egészen hihetetlen módon majdnem napjainkig...a törvényi korlátokat figyelembevéve; tavaly még csak 1906-ig volt meg...
Ami az azt megelőző éveket illeti, sajnos nem tudok mit mondani, nekem az Evangélikus Egyházközség Levéltára nagyon készségesen segít...
Köszönet! De pont az a baj, hogy 1800 előttről kellene születési és házassági anyakönyv. És lehet, hogy halotti is.( Eltűnt két ős Mezőtúrról, ott házasodtak, ott születtek a gyerekek, de nem ott haltak meg. A feleség volt gyomai, hátha oda költöztek.) Marad a mikrofilm lekérése. Vagy részlegesen a levéltár.:) És egy kérdés: Minden anyakönyv Gyulán van, vagy részlegesen Békésen is?
Amennyiben 1825 utáni anyakönyvekről van szó (nem olvastam vissza, bocs'), akkor ajánlom szíves figyelmedbe a Békésmegyei Levéltárat Gyulán és annak kutatószolgálatát, roppant készségesek, s a területileg illetékes egyházi anyakönyvek másolatait ők őrzik kb. az általam említett időszaktól. Eredetiben.
Nekem nagyon sokat segítettek, amiért igen hálás vagyok.
kapacitás? ez érdekes... az ő részéről annyi kapacitásra lenne szükség, hogy ideadja az akv-et, esetleg, ha lehetésges :) széket és asztalt...
"A Kossuth Lajos kapitányai című könyvben pedig van négy LÁSZLÓ de egyik sem István és mind székely(vszeg). Ede, Endre(András),János, Károly."
jahhh :) nem a kapitányokra gondoltam... rosszul fogalmaztam: milyennincsnek egy olyan forrása volt, ahol a nemzetőrök is meg vannak nevezve... vagy lehet ez csak a Jászságra vonatkozott? már nem emlékszem :(
Ha a gyomai református anyakönyveket akarod kutatni ne is próbálkozz a helyi esperesnél. Engem finoman szólva is elküldött, mondván a kutatásra nincs kapacitás... Csak tudnám kinek a kapacitására gondolt? No mindegy. A Kossuth Lajos kapitányai című könyvben pedig van négy LÁSZLÓ de egyik sem István és mind székely(vszeg). Ede, Endre(András),János, Károly.
1.Szeptembertől indul egy új honlap amely főleg a ,,SZLOVÁKIAI,, anyakönyvekkel kapcsolatos kérdésekre adja meg a választ. Sokan érdeklődnek a Szlovákiában található községek anyakönyvei iránt (mikortól -meddig vezették őket, jelenleg hol lehet őket kutatni stb.) . Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a MOL honlapján elérhető az összes MO-i anyakönyv adata és elég egy község nevét berakni a keresőbe s megjelennek az adatok. Egy ilyen adatbázison dolgozgatok és remélem hogy már szeptemberben elérhető lesz az interneten - magyar nyelven. ( egy ilyen adatbázison amely a cseh anykönyveket fogja tartalmazni már Csehországban is dolgozgat néhány lelkes családfakutató). Akinek sürgős és szeretné megtudni hogy egy-egy felvidéki község anyakönyveit mikortól vezetik az nyugodtan írjon: huni2@azet.sk
Magyarországi családfakutató ugyanazon jogokat élvezi a Szlovák Köztársaság levéltáraiban mint az odavalósi. Szlovákiai családfakutató is ugyanazokat a jogokat élvezheti Magyarországo levéltáraiban mint a magyar állampolgár. (nincs semmiféle tiltás, nincs szükség semmiféle engedélyre - Szabad a nép, szabad valahára... :-D)
2. Roszkopfok még ma is élnek Malackán.
3. Katonadolgok - amikor elkezdtem fórumozni ha jól emlékszem az volt az első kérdésem tud-e valaki segíteni dédapám kitüntetései ügyében. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és sok új információval gazdagodtam. Ezekről a következő hozzászólásban fogok szólni.
4. Keresek valakit aki lefordítana nekem néhány sort németből. Az írás egy 1857-es katonai házassági anyakönyvből származik - ugyanis kiderült, hogy az egyik szépapám 1849 - ben belépett a hadseregbe(7 évet szlolgált 3 forint ellenében). A következő hozzászólásban elmagyarázom, hogy jutottam ennek a dokumentumnak a birtokába.
További kellemes fórumozást és kutatást mindenkinek!
Az Első Katonai felmérés térképei 1763-1785 között készültek.
A bécsi Kriegsarchivban található teljes gyűjtemény mintegy 7.000 db nagy felbontású, 1:28.800-as léptékű szelvényt tartalmaz.
A térképek elég részletesek, de nem annyira, mint szeretnénk. :-(
Viszont: a DVD tartalmaz mintegy 100.000 névből álló helységnév (keresőprogrammal kereshető) adatbázist, kb. 50.000 település régi, mai és alternatív neveivel.
A Második Katonai Felmérés térképei (Magyar királyság és a Temesi bánság)
Először is: gammask! ne haragudj, de mivel elkerültem átmenetileg Szegedről nem tudom Neked mostanában a további családfádat felgöngyölíteni :( a Ladosokat... Hogy lehet-e továbblépni? hogyneeee... hisz érdemben még nem is csináltam, csak ha már ott voltak kéznél a halottiak, akkor a "Lados" nevet is néztem. Úgy hogy fogalmam sincs, hogy mikor tudok számodra kutakodni... Akkor volt lenn nálam Heves is, és abba bele se tudtam nézni. Apropó Többiekhez 1. kérdés: Heves miért nincs benne az 1715-ös összeírásban???
2. kérdés: valakinek megvolt, milyennincs (talán?) a 48-49-es katonák névsora. Megnéznéd nekem, hogy László (Kókai) vezetéknevű (főleg István) volt-e közöttük Csongrád vonatkozásában?
milyennincs: ahamm, juhász :) nehezen tudom elképzelni, hogy vallon katonából lett juhász család 30 év alatt :DD
engem pedig tudjátok mi érdekelne? van egy ilyen CD, hogy Magyarország első katonai térképe... állítólag nagyon-nagyon jó, mert még tereptárgyak is vannak feltüntetve!!! nagyon-nagyon részletes. Valakinek megvan?
Bocsánat, lehet, hogy én is csavartam egyet a félinformáción: inkább 1790-ig tartó időszakról van szó.
Mindenesetre az is sok problémát oldana meg.
Ez nagyjából az Urbarium et Conscriptiones által lefedett időszak lehetne. Abban viszont nincs benne az 1767-1773-as úrbéri összeírás, ami szintén országos volt. Azért nagy előrelépés lenne, ha nem csak a tartalomjegyzéke lenne meg (mint eddig cd-n és interneten), hanem a nevek listája is.
Én először a MOL-ban kutattam filmen a kérdéses összeírást, de az sajnos nem sokat mondott, mert igen rossz minőségű volt a tekercs, nyilván az eredeti sérült anyag miatt is.
Ezért (is) elutaztam ai illetékes megyei levéltárba, ahol az eredeti dokumentum volt a kezemben, s napi fotójegyért azt lefotóztam, s most dolgozom fel.
A MOL-s filmnek az is a gondja, hogy ezek az összeírások hatalmas lepedőnyi méretűek, s azt félbehajtva filmezték, ezért azután ember legyen a talpán, hogy a második (neveket nem tartalmazó) oldal adatait azonosítsa.
Én most értem oda, hogy a családjaim gazdasági hátterét is alaposabban megnézzem, ezért is fontos, no meg, azért is, mert az általam kutatott evangélikus anyakönyv nem tartalmaz az 1784-1834 (kb) időszakban pl a házasoknál a szülőkre vonatkozóan adatokat, csak a mennyasszony édesapának keresznevét, s van olyan, akit nagyon nem tudok azonosítani. A születéseknél pedig a sok azonos kerszt-és vezetknév miatt nehezn tudom összerakni a fát.
Viszont volt 4-5 év a kérdéses időszakban (1785-1790), amikor a Matrikulában feltüntették a portaszámot is, amely azonos volt a kérdéses összeírással, így szűkíteni tudom az azonos nevűek körét és látom, hogy melyik ősapához tartoztak...már, ha szerencsém van. (Eddig müködik a dolog...).
Amiért szeretném megfejteni az erre a 2 okra vezethető.
Én még nem hallottam ilyenről. Azt tudom, hogy az Arcanum kiadta DVD-n Az 1715-ös országos összeírást, Ára: 16.000 Ft. Nem erre gondolsz? De ez online is elérhető teljesen ingyen a MOL honlapjáról itt. Meg van olyan, hogy Urbaria et Conscriptiones, ez is ugyanott elérhető, de ebben nem az összeírásokban tudsz kutatni, hanem azt tudod megnézni, hogy egy adott területre mikor és milyen jellegű összeírások voltak. Magát az összeírást a levéltárban lehet megtalálni (hogy csak a MOL-ban, vagy a helyi levéltárakban is, azt sajnos nem tudom, mert még nem volt szükségem rá).
Akkor most felteszem itt is a kérdést: Hallott-e valaki olyan dvd-ről, amin 1790-től az összes magyarországi összeírás rajta van digitalizálva? vagy majdnem az összes. vagy kacsa az egész... árat is mondhatok hozzá: 28 ezer Ft vagy ekörül.
Szerintem sok segítene az ilyen típusú problémák megoldásában, ha lenne.
Segítséget kérnék a következőkben: kutattam az 1787-es úrbéri összeírásokat s abban megtaláltam a részben ismert karaszteri összeírást, részben pedig a következő feliratú összeállítást:
"Protocollum Pro Extractibus Individualibus desciviens". (Kiadások jegyzéke a levéltáros megjegyzése szerint).
De milyen kiadásokat takarhat az összeírás? Sajnos a rovatok fejléce nincsen meg, láthatóan sérült a kötet, valószínű tűz- és vízkár is érte.
Fontos okirat számomra, mert ez a többi összeírással ellentétben teljes listát tartalmaz a kutatott város portáiról és annak gazdájáról illetve zselléreikről.
Nem lehetetlen, hogy rosszul fókuszáltam...:) Biztosan megzavart ez a sok helyneves név a családfán(Bátori Szentesi Gyarmati)!:):):) Jóból is megárt a sok. És ha már itt tartunk, hány generáció a "valós" idő amíg a kettős nevekből valamelyik "elkopik"? pl.: Bátori Kis(s), Szentesi Molnár, Gyarmati Kis Harmatgyenge kérdés, de ki tudja...