Ha egyszer errefelé jársz, hozhatnál nekem ilyen szintáttevõ(ke)t, mert ezzel eredendõ lustaságomat tudnám kiélni, mivel kevesebbet kellene gyártanom... (évente kell 1-2 darabot a gyerekeim mindenféle õrületéhez...)
Különben majd mondok valami fontosat, mielõtt Erdélyországba mész.
Az már megszűnt. Most egy másik cég vette át a kvarcokat, nem otthon vagyok, nem tudom a pontos paramétereket, de majd otthonról igen. Meg én beírtam ide nemrég egy romániai kvarcgyártási lehetőséget is.
De megdobogtattat pici szivem! Majd dobtam egy hátast, de újraolvasva lehiggadtam. Én már évek óta hajkurász(om)(tam) az LM 373-as IC-t, legalánn kettőt, de a négy is mehetne! :-)
Ne aggódj, Öreg Csóka, be van írva a típus a memóriába. Ha ne adj'Isten látnék olyat, azonnal lecsapnék rá, és riadóztatnálak. Reménysugár: a CA3028 újra kapható. Hátha elkezdik újragyártani ezt a csoda-IC-t is...
Schlumberger szaktárs! Mi ez a kis kütyü? Megnézhetném az IC-ket a neten, és abból rájönnék, de töredelmesen bevallom, lusta vagyok.
A lustaság nagyon nemtelen emberi tulajdonság... Keresd csak ki az IC-ket a neten, és megtudod, hogy az egyik RS232 vonali adó/vevő, a másik dual komparátor, a harmadik fesz. szabályozó, ami ellátja stabil fesszel az előző kettőt.
A soros port és egy bizonyos fajta fogyasztásmérő közötti szintáttevő volt ez az áramkör. Az a mérő már nemigen használatos, maradt ebből a kis elektronikából néhány(?)darab. Hátha jó lesz valamire, elraktam mind az ezret :-)
Üdv Topiklakók! Létraszűrő ügyileg ajánlom figyelmetekbe kis szösszenetem. Már sajna nem tudom honnam menekítettem, de remélem a becsatoláson jól lehet majd látni. Használja mindenki egészségére.
Köszönöm a válaszodat. Igen jól esett ez a hosszú visszaemlékezés ama régi ínséges szűrőhiányos időkre. Valóban, a Hetényi Lászlótól megjelent készülékeket édemes volt megépíteni, mert mindig a leírás szerint működtek.
Én is megépítettem néhány készülékét, sikerrel.
Nen tudom, hogy ír-e még, mert az RT-ben nemigen láttam tőle cikkeket mostanában. Sajnos az utóbbi időben eléggé lecsökkent a kisérletező amatőrök száma, pedig alkatrészekhez is sokkal jobban hozzá lehet jutni mint abban a korban amiről írtál. (Meg amatőrrádiókhoz is, és lehet, hogy pont ez az oka?)
" Talán nem a pénz miatt, hanem a kisérletezés öröme miatt lenne érdemes foglalkozni velük. "
Elvileg erről szól a rádióamatőrizmus. Elvileg. . . . .
A CB szűrők átalakítása szerintem reménytelen feladat, kár bántani őket. Egy fél marék egyforma kvarcot beszerezni olcsóbb is, egyszerűbb is. Megmérni pedig egyáltalán nem reménytelen, egy DDS chippel működő vobblert összerakni pár ezer forint, azzal minden fokozata kiválóan megmérhető-beállítható egy készülő RH masinának, nem csak a szűrők. Ha pedig már nincs rá szükség, felhasználható VFO-nak :)
Üdv! Ez a SPORT-2 táskarádió keramia szűrője picinyt emlékezetemben van. Valamikor ("az inséges szűrőhiányos időkben") annó Hetényi László -remélem jól emlékezem- épített egy megfigyelő (?) vevőt, amiben a KF-ben egy átalakított (ex)szovjet Sport táska (majdnem zseb) rádió átalakított szűrőjét alkalmazta. Még külön fénykép is volt a cikk-hez, hogy miként kell a különböző vastagságú (frekvenciájú) kerámia-lapkákat elrendezni, vagy 8 db.-t. Azt hiszem ott a lapkákat KETTŐ darab szűrőnek a szétszedésével nyerte ki, és csak az egymáshoz közvetlen közelállókat (vastagságban is jól megkülönböztethetők voltak) használta. Így volt lehetséges, hogy az eredetileg széles (6KHz)átvitelű szürő karakterisztikáját le tudta csökkenteni a kellően keskeny 2,6 KHz-ra. Tehát bizonyos, hogy az általad említett út eredményes, mert már 'annó' megcsinálták. És bizti jó eredményű volt az átalakítás, mert Hetényi Laci-bának csak olyan cikke jelent meg, amit valóban megépített, és működött. :-) Nekem meg lődörög valahol két ilyen Sport-2 szűrőm, úgy hogy kisérletező kedvünek szívesen adom. :-) SSB célra valamikor az LC szűrők is "divatban" voltak, úgy 50-100KHz környékére. (Aztán a legnehezebb az volt, hogy találj hozzá kvarcot is, és kevergesd a frekit az amatőrsávra.) Meglehetősen sok áramkőrt dolgoztak ki ezen a téren is, és ennek oka is leginkább a kristályszűrők hiánya volt, Manapság ismét látok fázistolós megoldásokat az SSB jel előállítására, ill kezelésére. Ez is a régmúlt, talán nosztalgia miatt éli reneszánszát. Mindenesetre a kristályszűrő az igazi, de a szintén kristályokból összerakott létraszűrők, ami csak halványabban gyengébb (kissé hullámosabb, és asszimetrikus) az eredményre vezető. Öreg Csóka
Köszzönöm szépen a hozzászólásotokat a CB SSB szűrőhöz, sokat tanultam belőlük.
Ezekután felmerült bennem az, hogy ezeket szétszedve, nem lehetne-e sávszűkítést végrehajtani rajtuk, a kristályok csökkentésével, vagy a bennük lévő kondik megváltoztatásával. Persze gondolom, ennek megmérésére szintén komoly műszerpark szükséges.
Ezt néhány amatőrtársam már bizonyára megtette, de milyen eredménnyel?
Valamikor, (még a nagy szűrőhiányok idején) az egyik amatőrtársam szétszedte a volt szovjet Sport táskarádió kerámia vagy kvarc (talán 460kHZ-es) KF szűrőjét és a lapkák csökkentésével ill. átrendezésével sikerült a sávot lecsökkentenie, de lehet, hogy a többi paraméterei viszont leromlottak.
Én nem becsülöm le létraszűrőket sem, valamikor én is sokat játszottam velük-még soros rez.frekire- válogattam is a kvarcokat, de gondoltam, ha jók a CB SSB szűrők akkor némi segítséget adnak a mostani rádióépítőknek.
No ez nem jött be!
Talán nem a pénz miatt, hanem a kisérletezés öröme miatt lenne érdemes foglalkozni velük.
Szia Tibi! De megdobogtattat pici szivem! Majd dobtam egy hátast, de újraolvasva lehiggadtam. Én már évek óta hajkurász(om)(tam) az LM 373-as IC-t, legalánn kettőt, de a négy is mehetne! :-) Öreg Csóka
Sajnos csatlakoznom kell az előttem szólókhoz. A CB rádiókba készült SSB szűrők szándékosan nagyobb sávszélességűek, a benne lévő kvarcok számától függetlenül. Természetesen itt is van különbség oldalmeredekségben, hullámosságban, de alapvetően nem a minimális sávszélességre törekedtek, hanem a viszonylag jó hangminőségre. Talán 28 MHz-en még lehet vele próbálkozni, de a zsúfolt alsóbb sávokon csak kompromisszumos megoldásként jöhet szóba. A létreszűrőket pedig ne becsüld le, megfelelő kvarcszámmal, megfelelő mérőműszerek birtokában meglehetősen jókat is lehet csinálni, kérdés megéri-e.
Az enyim az volt, míg a hülye index el nem b@szta... Azóta már többször írtam nekik, de semmi értelmes nem történt. Le vannak sz... Majd csinálok valami freemailt én is. Most van tesztelés alatt egy kis áramkör Sipex SP232ACN, LM2931A, és LM393 IC-kkel, remélhetőleg jól beválik, és akkor kapsz egyet belőle, megígérem.
Az emilem valoban nem publikus (el is felejtettem, hogy nem az), de a tied sem az. :) A pisti234 kukac freemail.hu-n erhetsz el. Gyor fele ritkan jarok. Bp-n es Dömsödön szoktam elofordulni.
Nekem azért vannak kétségeim. A CB szűrők úgy készülnek, hogy AM-re is jók legyenek, tehát 2*2.7 = 5.4kHz körüli sávszélességűek. Ezt egészen pontosan meg lehet nézni egy konkrét készüléknél, ha a LSB és USB oldalsáv-kvarcok frekijét kivonod egymásból. Konkrét példa a President Grant-nál ezek a frekik: USB: 10.6925 AM:10.695 LSB: 10.6975 ... tehát a szűrő sávszélessége 5 kHz .. ami nem egy világszám. Én azonban többre tartom az építés örömét, mint az elvi csúcsokat. Ha meg csúcsminőség kell, azt a legolcsóbb megvenni ... megcsinálás helyett.