Keresés

Részletes keresés

totya4 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1143
Nem értelek, akinek írtál először, azt írtad, "most vettem egy ilyen szivattyút", ha konkrétan attól a gyártótól vetted amiről az illető írt, és a pontos típust is tudod, akkor megvan a munkagörbe is, onnan linkelgetek egy ideje. Ezt megadván patrónusodnak előrébb fogtok jutni... :)
Előzmény: bmalag (1139)
bmalag Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1142
értem . köszönöm
Előzmény: rferi (1140)
Dumber28 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1141
Persze hogy nem az a normál állapota.
De minden szivattyúnál megadják a Maximális folyadékszállítást 0bar nyomáson, valamint a max nyomást 0 l/perc-es szállításnál. Igy alakul ki a nyomásgörbe.

Ezért beszélgetünk.. ha nincs okos ember közöttünk akkor hátha előbb-utóbd mi leszunk az okosak :)

Előzmény: totya4 (1137)
rferi Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1140

Mindaddig, amíg a rá megadott (ha megadott, mert ugye a piacos szivattyúnál nincs semmi megadott) minimális vízhozamot leadja, tök mindegy mekkora csövön, mekkora hosszú csövön, milyen mélyről szívva, nos addig nem mehet tönkre.Mert megvan a hűtés, áramlik a víz.A nyitás felé nem tudod hazavágni, a zárás felé  viszont igen, olyankor megfő a motor.

Erre kell vigyázni.

Előzmény: bmalag (1139)
bmalag Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1139

az a baj, hogy a munkapont meg munkagörbe szavakat se nagyon ismerem:) 

én csak arra gondoltam, hogy nem "fullad-e" meg a szivattyú attól, hogy vastagabb csövön szívja be a vizet és azt egy vékonyabb slagon kell kinyomnia.

Előzmény: rferi (1138)
rferi Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1138

Nem nagyon értem a kérdésedet.

Hogy hogy gondot okoz-e?

Amíg a szivattyú munkapontja belül van a megfelelő, rá megszabott tartományon, addig nem okozhat gondot.

Az a baj, hogy nem ismered a munkagörbéjét, ha jól sejtem.

Anélkül viszont elég nehézkes a dolog.

Itt van például egy keringető görbéje.

A görbén vastaggal jelölt szakasz az ahol biztonságosan működtetni lehet a szivattyút.

Egyik végen behatárol a max vízhozam, amit nulla csőhosszal mérnek meg.

A másik végen behatárol a max emelőmagasság, aminél már csak megtartani tudja a vízoszlopot, gyakorlatilag vizet nem is hajt ki a cső végén.

De e vég felől a vastagítás odébb van, mégpedig azért, mert kell egy minimális vízhozam, hiszen a szivattyút a szállított víz hűti, és a benne termelt hőt ennyi víz viszi el.Ezt az értéket tehát eszerint számolják.

A két szélsőérték köztött a szivattyúnak hibamentesen kell mennie.

Ha a slaggal közé esik a munkapont, akkor nem baj.

Előzmény: bmalag (1136)
totya4 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1137
Szerintem egy szivattyúnak, ami pl kerti öntözésre alkalmas, és a max szívómélysége 8m körül van, annak nem az a normális állapota hogy kádból szívsz vele vizet.
Te azt mondod, hogy a szívómélység növekedésével csökken a vízhozam. Ha így lenne, akkor erre igazán csinálhattak volna ábrát (ld pedrollo oldala amit linkeltem is) hiszen akkor ez igen fontos adat.
De nincs ott. JSW2
Érdekes módon viszont a gyengébb típusnál ott van JSW1
De akkor ez az adat miért nincs a JSW2-nél? Mert ott nem befolyásol? Azt hiszem ha komoly vételi szándékkal bírsz, akkor a gyártó magyarországi képviselete tájékoztat erről... vagy a kútfúró, vagy innen valaki okos ember. :)
Előzmény: Dumber28 (1134)
bmalag Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1136

gondot okoz a szivattyúnak ha rajtahagyom a 3/4-es slagot?

Előzmény: rferi (1135)
rferi Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1135

Valamelyik általam régebben olvasgatott oldalon, a tervezési segédletben volt egy olyan általános ökölszabály, hogy a KPE csővet úgy méretezték, hogy a benne áramló víz áramlási sebessége ne haladja meg a 2,5m/s értéket.

Ez lágy slagnál szerintem inkább csak feleennyi lehet, mert abban sokkal nagyobb turbulenciák lépnek fel a nem állandó keresztmetszet miatt, emiatt sokkal nagyobb lehet az ellenállása.

Namost ha KPE-re számolunk, akkor is max 50-52 liter/perc érték jön ki a 2,5m/s és a 21mm átmérőből 3/4 collnál.

Szóval 80 litert szerintem még a collos slagból is igen nehéz lesz kiszedni, pláne ha hosszú a slag.

Előzmény: bmalag (1132)
Dumber28 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1134
Egyáltalán nem baj a hangos gondolkodás..

Mondom nem értek hozzám.. (még :)) ) de az hogy a szivattyú max vízhozama 80l az nem azt jelenti, hogy azon fog dolgozni. Az akkor reális, ha kádból szívok vizet.
Mivel itt azért lentebb van a vízszint , és utánna is van ellenállás ezért vsz kisebb lesz a valódi szállítás, de ennek ellenére én is sokallom.
Természetesen 1 fázisút veszek majd !

"őszerinte nem szívja túl" ez arra vonatkozott, hogy a kutat nem fogja túlszívni.
Bocs a pongyola fogalmazásért.
Előzmény: totya4 (1131)
totya4 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1133
Hadd kérdezzem azt, hogy fúrt kútnál hová érdemes tenni a szivattyút?

Ahogy nézegettem, van valami aknás megoldás, amikor a föld alatt van egy kis betonkocka, amiben ott a szivattyú. Földből kiálló építmény nem túl célszerű mivel pont a terasz előtt lenne...
Az előbb általam nézegetett pedrollo doksija azt írja, hogy "időjárástól védett helyre kell telepíteni". Mondjuk nyilván. Milyen telepítési lehetőségek vannak még?
Ha bevinném a házba a szivattyút (az védett hely...) az azt jelentené hogy kb vízszintesen 4-5 méter cső kellene be a házba a kútból. Ez nem adódik hozzá a max 8m-es szívómélységhez ügye, azaz nem csökken a kivehető vízhozam?
Az más kérdés hogy a ház 30cm-es fala nyilván nem örül majd a colos cső miatti lyuknak..átlagos fúrógéppel ekkora lyukat nem is lehetne ütni, mivel csinálják ezt a profik?
bmalag Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1132

sziasztok,

most vettem egy ilyen szivattyút. ezt tanácsolta a kútfúró, mert "nagyon jön a víz".

Szomszéd szerint a 80 liter nem tud átmenni a 3/4-es slagomon.

akkor most vegyek 1 collosat? vagy hogy van ez? (a szívócső 1 collos az anyacsőben)

köszi

bg

Előzmény: Dumber28 (1128)
totya4 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1131
Üdv, a vízhozam érték meglepően gyorsan meglett :)
fassenkugel mint írta (neked is) a Pedrollo jó gyártó, nézegettem weben, tényleg nagy választékkal rendelkezik, és rendes dokumentáció ill. jelleggörbe is fellellhető, ráadásul magyarul pedrollo jsw Mondjuk a nyomás (bar) értéket nem látom.

Olvasom amit írsz, és próbálom értelmezni.
Azt mondod, a kút vízhozama 45 l/perc, erre a fószer ajánl egy olyan szivattyút ami 80 l/perc vízhozamú, és ráadásul olyat ajánl ami "nem szívja túl jól" ???

Én a saját eszemmel a 10H típusra gondolnék (azon a családon belül!), bár még az is 5 l-el meghaladja a 45 l/perc vízhozamot. pedrollo jsw2 pdf Vagy netán szabályozható a fordulat a szivattyún?

Látom, a 3 fázisút ajánlotta, mivel az egyfázisú az a JSW"m", van valami értelme annak hogy 3 fázisú legyen alig 3A áramfelvételnél? A teljesítményértékek telkjesen azonosak.

Remélem nem baj hogy hangosan gondolkodom, érdekel a téma mert kútfúrás előtt állunk.
Előzmény: Dumber28 (1128)
fassenkugel Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1130

jo  a hidrofor de amiket keszen arulnak azokban a szokasos minosegu szivattyu van es a nyomaskapcsoloja is eleg gyenge eresztes. max a tartaly az ami er valamit.

jo megoldas, ha magad csinalsz egyet. normalis szivattyu, hozza egy nagyobb tagulasi tartaly. + egy motorvedos elektronikus szabalyzo. ez azert jo/kell, mert a szivattyu orak alatt tonkremeny, ha levegosen forog es a mechanikus nyomaskapcsolo az ellen nem vedi meg. az elektronikus ki/be kapcsolja vizkiveteltol fuggoen es ha szaraz futast erzel -> leallitja a motort.

az egesz cucc osszerakhato vizes alkatrszekbol semmi barkacsolas nem kell hozza.

Előzmény: Dumber28 (1127)
totya4 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1129
Nem az én kérdésem, de biztos elolvasta akinek szólt, úgyhogy kösz :)
Előzmény: fassenkugel (1126)
Dumber28 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1128
Most hívtam azt az embert aki a kutat fúrta.

Szerinte a környék tapasztalata alapján kb 45 l/perc a kút hozama, ehhez a
PEDROLO JSW 10M tipusú szivattyút ajánlja. (persze van neki belöle és el is adja :)) )

Ez max 80 l/perc hozamú .. őszerinte nem szívja túl.
Szerintetek? jó ez?
Dumber28 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1127
Azért mert a kutakat nem igazán ismerem... ez az első kutam, és nem tudom még, hogy mi hozható ki belőle.
Azaz, a mostani rendszernek a gyangéje a kút, vagy a szivattyú.
Valószínű, hogy a szivattyú, ezért majd befektetünk egy erőssebbe.
Kérdés, hogy hidrofor vagy szivattyú legyen e?
Szeretnék vele egy kisházat (melléképület)- is ellátni vízel legalább annyira, hogy egy csap lenyen benne. Ehhez olyan rendszer kell ami automatikusan elindul mikor megnyitom a csapot.
Mivel a kisház még nincs kész ezért választottam ilyen olcsó szivattyút.. addig is jó lesz.
Előzmény: totya4 (1125)
fassenkugel Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1126

azert valoszinu, hoyg a viszszint nem 40m... kuonben nem sziv. egyebketn a szivattyu gany. azert nem birja. nem kell sokat varni ezektol, kb olyanok mint cipoben ruhaban a kinai. ugy nez ki de nem az.

egy normalis szivattyu 30..40k es az tudja az adatlapon szereplo ertekeket. pl grndfoss, pedrollo.

ha mindekeppen barkacsboltos cuccot akarsz akkor olyat vegyel ami ontott femhazas es bronzkerekes. normalis  nyomashoz es szalitasi mennyiseghez legalabb 1..1.5kW-os kell.

Előzmény: totya4 (1123)
totya4 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1125
Szia, kösz a választ!

A szemem csak kimeredt mikor láttam hogy te ugyanaz vagy, akinek válaszoltam.
Nade ha tudod azt, hogy
"Ha nagyobb szivattyút választassz, mint a kutad hozama akkor ez a szint lejjebb lesz és ha lentebb lesz mint kb 8 méter akkor a szivattyú elveszti a vizet és levegőt szív."
akkor miért kérdezted azt meg hogy
"A kutat 1 éve fúrták, de sokat még nem használtam.Lesz ez még jobb, vagy csak a szivattyút kell lecserélnem?"

Nem írja a szivattyú doksija hogy mi történik akkor amikor megszakad a vízoszlop? Pl. leáll automatikusan vagy ilyesmi. Gondolom vízzel újratölteni manuálisan kell (vagy azt csak a régi ruszki fajtánál? :)

A szivattyú vízhozamáról és az öntözőfejekről leírtam amit a szakkönyv említett, tehát ezek szerint ha 3 vagy több öntözőfejet kívánsz egyidejűleg üzemeltetni, akkor erősebb szivattyúra lesz szükséged.
A kérdés ezek után szerintem inkább az, hogy mennyi a kutad vízhozama. Ezt megállapítani...fingom sincs, de el tudom képzelni hogy van cég aki ilyet meg tud mérni, pl. hoznak szivattyúkat és a legerősebbtől kezdve próbálgatják (vagy szabályozhatót ha van ilyen)... Nem tudom van-e ilyen cég, de valósz­ínű olcsóbb megoldás mint hogy megveszed a legerősebb szivattyút és erre kiderül hogy a kutad nem bírja...
Előzmény: Dumber28 (1124)
Dumber28 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1124
Persze hogy van értelme.

Hiába 25, 45, vagy akár 70m-es kutad van, a föld nyomása felnyomja a vizet a földfelszíntől kb 0,5-1,5 méterig. Ha van visszafolyásgátlód (egy egyszerú 40-es fúrt kútba alapból egy golyót szoktak tenni) akkor nem veszti el a vízoszlopot, és folyamatosan lehet szívni megálás után is.
Én egy amatőr locsolós vagyok de szerintem a következő a helyzet:

Van a kútnak egy nyugalmi vízszintje. Innen kell elindítani a szívást.
Ha már szívsz akkor lesz agy munkaponti magasságod. Ez függ attól, hogy a kút milyen gyorsan tudja adni a vizet, és Te ezt hogyan használod ki, azaz milyen a szivattyú vízhozama (nem a maximális, hanem az éppen használatos vízhozam).
Ennek az vízszint értéknek nem szabad elméletben 10m-nél méllyebben lenni a szivattyútól (gyakorlatban a veszteségek miatt ez kb max 8m).
Minnél közelebb van a szivattyúdhoz annál többet tud majd a szivattyúd nyomni. (Ezért szokták a szivattyúkat leásni egy aknába.)
Ha nagyobb szivattyút választassz, mint a kutad hozama akkor ez a szint lejjebb lesz és ha lentebb lesz mint kb 8 méter akkor a szivattyú elveszti a vizet és levegőt szív.

Persze függ az utánna kapcsolt elemektől is a kilocsolt víz jellemzői (nyomása és hozama)....

Dióhélyban ennyi (ha valamit tévedtem akkor a szakemberek majd kiigazítanak)

Előzmény: totya4 (1123)
totya4 Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1123
Szia, látom te tudtál volna válaszolni az előző kérdésemre, mert ezek szerint van értelme egy max 9m szívómélységű szivattyút tenni egy 45m mély fúrt kútba...én a saját eszemmel ekkora mélységnél búvárszivattyúban gondolkodtam volna :)

Nekem még nincs meg a fúrt kút, de volt rendes ásott/gyűrűs kutunk kinti szivattyúval, tehát szerintem ha elfogy a víz, azaz a kút nem bírja (max 9m-es mélységből) szolgáltatni a szükséges vízmennyiséget, azt azért csak észre lehet venni hogy a vízsugár kimaradozik (vagy leáll a motor). :)

Ez a Jet 601 ahogy elnézem a létező leggyengébb típusa az Alkonak... 3100l/h/3,5bar
Az 1300-as pl már 5000l/h/5 bar igaz drágább is. Kérdés hogy a kút képes lenne-e kiszolgálni olyan mélyről, azaz tudni kéne mennyi a kút vízhozama, te meg ezt nem tudod hiszen te kérdezted...

A szakkönyv a következőket mondja kb : Ha nem tudod pontosan, hogy az általad használt öntözőfej mekkora nyomás/és vízigényű, akkor számoljunk átlagos értékkel, azaz 2bar/25L-el. A 601-esed 3100l/h, azaz 50l/perc képességű, ami az átlagos értéket figyelembe véve pontosan 2 szórófej működtetésére jön ki (ezt tapasztaltad te is). Az 1300-assal ez az érték már 3 öntözőfejre elég az átlagos értékkel számolva. Az 1400-assal meg 4 fejre. Jó lenne pontosan tudni azoknak az öntözőfejeknek a vízigényét.

Szerintem a kinyerhető vízhozamot az is csökkenti, hogy colos cső helyett 3/4-est használsz (+ az esetleges nagyon szűk toldású 3/4-es gyorscsatlakozók), továbbá én mint mondtam abban sem vagyok biztos hogy egy ekkora mélységű kúthoz ilyen felszíni szivattyú a legjobb megoldás.
Előzmény: Dumber28 (1122)
Dumber28 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1122
Sziasztok!

Meg tudjátok mondani, hogy egy fúrt kútnak mennyi az átlagos vízhozama, vagy legalább azt, hog ez enyém minek felel meg( jó-közepes-rossz)?
adatok:
Fúrt kút 45m-re lefúrva, 40-es csővel. Y elágazás után 2x40-es cső,( kézi kiemelő - szivattyú csatlakozó)

Al-KO JET601 szívattyú légmentesen a 40-es csőre kötve
A szivattyú kimenete 1"-3/4" szűkítő, kb 3 m 3/4"-es cső, ..
Mért mennyiség. 8liter, 17,7 mp --> azaz, 1,6 m3/h
A szivattyú tud: Hmax=35m, Qmax=3.1 m3/h

A boltban kapható legamatőrebb ágyú típusú öntözöfejet 2 db-ot bír. A harmadikat rákötöm akkor az alig mozog....:(

A kutat 1 éve fúrták, de sokat még nem használtam.Lesz ez még jobb, vagy csak a szivattyút kell lecserélnem?
totya4 Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1121
Sziasztok, itt Duna környékén jó sok a víz, 4-5 méteren már tuti, a nagy vízmennyiség miatt fúrt kutak elégségesek.
Kutat fogunk furatni ezzel kapcsolatban szöget ütött a fejembe valami.
Ahogy megfigyeltem a környéket, itt a népek kinti szivattyút használnak, viszont úgy tudom azok a vízoszlop önmegszakadása miatt ezek kb. 8 méterig hatásosak. A szomszéd azt ajánlotta hogy biztos ami biztos, ha lehet 10-12m-re fúrassak le. Namost akkor az mire jó ha csak 8 m-ig hatásos a szivattyú? Pl. a 12m-en levő ér bele tud dolgozni a 6-8 méteres magasságban álló vízmennyiségbe?
Herr X Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1120
így látatlanban mechanikai bajra tippelnék.

Ha van barkács hajlamod, szedd szét és nézd meg, nem szorul-e valahol...
Előzmény: authorvision (1119)
authorvision Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1119

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata elektronikus nyomáskapcsolókkal (konkrétan al-ko hidrokontroll) kapcsolatban? Nyitáskor 5-8 sec míg beindul a szivattyú - újkorában azonnal nyomta a vizet - , és záráskor hol leáll, hol meg nem. általában nem...pedig sehol nem ereszti/nyomja a vizet..mi lehet a probléma oka? javítható-e?

Anroa Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1118
A dilemmán a következő: 6 kútfúróból 4 125mm-st (8-9-14-16 eFt/m) ennyiért csinálna. Általában 160-st fúr, majd beleteszi a 125mm-st. A rendesebbje kikavicsolja, de van amelyik csak 125-st fúr, majd passzentosan beleteszi a 125-st, és nincs kavicsolás. Nem is tudná. Van egy kézis kútfúró. Ő 6eFt/m. Nekem valszeg 25 mély kútat kellene furatnom. A kézis azt mondja, hogy ezt csak 110mm-el tudja megcsinálni, de csak ő is passzentosan. A kérdés pedig érdemes sportolni, hogy vastagabb legyen a kút vagy sem. Ehhez ugye az is hozzájön, hogy van mélykúti búvárszivattyúból 4"-os meg 5"-os általában. Az 5"-os viszont már nem fér bele a 125mm-es csőbe. A 4"-os pedig belefér a 110-esbe. Sóval?
fassenkugel Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1117
a max viszoszlop amit fel tudsz szivani talan 6..8m mert akkor mar vakuum van a csoben es attol kisebb nyomas nincs igy nem tudja felszivni melyebbrol. ha melyebben van a viz buvarszivattyu kell.
Előzmény: tropik (1092)
fassenkugel Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1116

kut bejaratas...

meg tavaly furattam egy kutat. eddig nem volt hasznalva, par napja raktam ra egy szivattyut. de a viz eleg zavaros, homokos, agyagos es hamar leurul a kut. persze a szivattyu is ludas mert egy 2kW-os "nemteszkos" darab szoval sziv. ha leurul akkor par masodperc alatt ujratoltodik. illetve pisilosre allitva a slagot -amivel kb fel perc alatt tolt meg egy 8 literes kannat- akarmeddig megy.

varhato-e, hogy megno a vizhozam, vagyis, hogy be kell jaratni a kutat hogy rendesen adja a vizet vagy ennyit tud. illetve, hogy kell bejaratni?

Ferig Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1115

Javaslom, hogy végezz el egy kisérletet.

Vegyél egy 1,5 literes üres ásványvizes palackot. Töltsd fel kb. félig finom homokos kaviccsal. Önts a tetejére vizet, úgy hogy bőven fedje, de maradjon az üvegben még kb. 1/4-résznyi üres hely. Tedd ezt így le valami védett helyre. Majd keverj egy üres  edényben kb. 3 dl jó cementes-vizes masszát és lassan töltsd bele a vizes kavicsos palackba. Ne rázd fel, hagyd a cementet szépen, lassan leülepedni. Három-négy nap múlva nézd meg az eredményt.

Előzmény: waterbird (1112)
pepetv Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1114
Természetesen kútról locsolok,és szivattyu a földön van ,a vizszint kb 6 méter,alján szeleppel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!