Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Ha ugyanarról beszélünk, akkor én ott jártam durván egy éve. Akkor égetésnek - egy éven belül - semmi nyoma nem volt. Az viszont érdekes - és ez a régi szép időkben is így volt - hogy a lokátorok közvetlen közelében semmiféle fa jellegű növényzet nem volt, ami lett volna, azt is kiölték a lokátorok. A lérakos harcálláspont körül viszont csak kinőtt egy - két bokor, ami mostanára fává nőtte ki magát. A fű viszont azóta is durván térdig ér.
A második AVR-es hozzászólásomat két képpel kezdeném amit a neten találtam. Csak úgy összehasonlításként az 1. képen a VP-01M 1. felépítményének belső elrendezése, a 2. képen pedig a VP-02 belső felépítése. A "helybőség" nem volt jellemző ezekre a rendszerekre az biztos :-)), de hát a cél szentesíti az eszközt!
Automatizált vezetési rendszer
VEKTOR-2VE (5N35E)
Egy kicsit bővebben a '70-es években az ASZURK rendszert cserélő VEKTOR AVR-ről. A VEKTORT pedig a '80-as években a SZENYEZS követte. A SZENYEZS már képes volt a nagy hatótávolságú lérak rendszerek (pl.: Sz-200) automatizált irányítására is (a VEKTOR azt hiszem, hogy ezzel a képességgel még nem rendelkezett).
A VEKTOR-2VE AVR a honi légvédelmi rakétaezred (brigád, dandár) automatizált tűzvezetési, irányítási rendszere, amely az alárendelt (rendszerhez csatolt) kis- és közepes hatótávolságú lérak osztályok (Volhov, Nyeva), elfogóvadászok (Mig-21, Mig-23) irányítására, az RL mérési pontoktól érkező légi felderítési információk fogadására, feldolgozására és megjelenítésére, valamint az irányítás alatt álló egységek felé a megfelelő parancsok küldésére szolgált.
Automatizált üzemmódban képes volt:
- 14 lérak osztály (Volhov, Nyeva) irányítására - lérak harc - 8cél/perc sűrűséggel,
automatikus célelosztás a komplexumok technikai és taktikai paramétereinek, és
az osztályok pillanatnyi beavatkozási helyzetük (pl. felkészített rakéták,
harckészültség stb..) figyelembe vételével (lásd majd a megjelenítések
bemutatását!),
- 5 repülőkötelék (Mig-21, Mig-23) légi célra történő rávezetésére (Veres Mihály
könyvében 6db van feltüntetve, igazából nem tudom eldönteni, hogy melyik a
helyes érték, ezért én maradok az általam eredeti dokumentációból kiírt 5-ösnél),
- 40 légi cél adatainak, egyidejű fogadására és feldolgozására 10sec. jelfrissítés
mellett (a 10sec frissítés megmaradt egészen napjainkig, ezt a frissítést
alkalmazták a LETVIS rendszerben, de állítom, hogy a hazánkban jelenleg
alkalmazott RT vezetési és légiirányítási rendszerekben is), 6 kapcsolódó vezetési
rendszerből (VP-01, VP-02, PORI).
Mint alrendszer képes volt irányítani az ASZURK-1ME AVR-t, képes volt együttműködni a kapcsolódó "szomszédos" légvédelmi taktikai egység VEKTOR AVR-jével is. A rendszer mobil típusú volt, gyakorlatilag ugyanazon típusú - nyerges vontatóra kapcsolható - kabinokból állt, mint pl. a Nyeva rendszer UNK kabinja (828-as típus?). A lérak osztályokkal az összeköttetés egy földkábeles (alap) és a rádiórelé állomásokon keresztüli tartalékon történt.
A rendszer egyes elemei a honi légvédelmi feladatokat ellátó alegységeknél voltak elhelyezve a következő elosztásban:
● Lérak ezred (brigád, dandár) HÁP:
- KBU kabin (5K73) - a harci irányítást biztosító kabin az ARM indikátorokkal,
- Táp- és elektromos csatlakozást biztosító kabinok (5A82) - aggregátor, fesz.
váltók stb....
(a zárójelben a számkódok csak a lérak ezrednél lévő KBU és KVK kabinokra
vonatkoznak!)
● Rádiótechnikai zászlóalj HÁP (PORI - 5D91) - a kabinok összetétele ugyanaz, csak
más kódszám megjelölésekkel ellátva.
● Lérak osztály HÁP - illesztőkabinok (5F20, 5F24) és rádiórelé összeköttetést
biztosító berendezések (5Ja62, 5Ja63)
Érdekességként néhány távolsági adat AVR vonatkozásban (az általam majdan elkészített minta egységes rendszer bemutatási rajzon lehet majd összehasonlításként megnézni):
- lérak HÁP - max. 250km,
- PORI - max. 250km,
- VP-02 a PORI-tól - max. 150km,
- technikai osztály - max. 150km,
- repülőterek - max. 250km. (a távolságokbó látni csak igazán, hogy a rendszer
bizony a nagy orosz távolságokra készült, és kis hazánkat kb. 2 darabbal lefedtük!)
Harci irányítási kabin KBU (5K73)
A kabin belső elrendezését lásd a 3. rajzon. Rendeltetése: a lrak ezred (brigád, dandár) harci tevékenységének irányítása. A kabin összetétele (a 3. rajz alapján a rövidítésekkel nem nagyon vagyok tisztába, ugyanis néhány rövidítésnél az orosz betűk átírását használtam, néhánynál már a csehszlovákiában elfogadott rövidítést, de a lényeges elemek azt hiszem érthetőek lesznek :-)))):
● 6dbautomatizált munkahely:
- 3db ARM I - a lérak alakulatok harci tevékenységének centralizált irányítására,
- 3db ARM II - a vadászrepülő rávezetési pontok harci tevékenységének
vezetésére,
● RMIV MH (MH = munkahely) - azon légi információk számítógépbe történő
táplálására szolgáló munkahely, amelyek nem a PORI-n keresztül érkeznek,
● VV MH (Vegyvédelmis munkahely),
● MU - azt hiszem az ezred felderítési tisztjének munkahelye(?),
● FM MH - az ezred főmérnökének munkahelye,
● BPO I, II - az operációs memória blokkok,
● BZU I, II - program használó állványok (?),
● ZIP - tartalék alkatrészek állványa,
● ASP - tápszekrény,
● FVZ - hűtő-fűtő (klimatizáló) berendezés,
Egyelőre ennyi. Folyt. köv. a KVK kabin, a számítógépek alapadatai, megjelenítési üzemmódok az ARM munkahelyeken.....
Ha jól látom itt vagyunk, valahol a Dunántúlon...de úgy látom, mintha csak az itt települt Rt. század álláskörletét érintette volna a " meleg fűnyíró"...:))
Én meg most néztem meg az "Avalon" cimű sci-fi-t (Japán-Lengyel(!)) ahol egy rakat Mi-24,T-72, sőt a nyitó scene-ben Silka szerepel a lengyel army-ból! AD 2001! A lengyelek ezek szerint nem akkora ökrök mint mi.
Most olvastam a "www.haborumuveszete.hu" oldalon, hogyaz Oroszok lecserélik a Tunguzka komplexumokat Pancir komplexumokra. Nállunk már semmilyen csöves nincs nem hogy Silka, pláne Tunguzka.
Megnéztem az új képeket a "Kihalt laktanyák"-ban. Hát ahogy látom Kerepes sincs már meg,csak az ami megmaradt belőle.Nem gondoltam volna... Pedig igazán otthonos kis hadműveleti terület volt.Nagyon szomorú így látni annak aki maga is gondozta és szépítgette,és gyakran nem parancsra, hanem mert így vagy úgy de próbálta otthonosabbá tenni. Anno nem volt rossz hely,ezt Illesztős kolega is bizonyíthatja.Sajnálom hogy így végezte ez is.
No akkor néhány gondolat az Automatizált Vezetési Rendszerekről (a továbbiakban csak AVR). Elkezdem az AVR-ekről szóló néhány hozzászólásomat, mert valamikor szeretnék a végére is érni :-)).
A neten minden bizonnyal találni jónéhány alapgondolatot az AVR-ekkel kapcsolatban, én megpróbálom leszűkíteni a mondandómat és bevezetésként csak röviden a megjelenésük szükségességéről. A múlt század '50-es éveiben megjelenő (akkori) modern lokátortechnika új feladatok elé állította a VSZ országok hadseregeit. Alapvetően új tudásszintet követelt a technika az üzemeltetőktől, de főleg az egységes légvédelmi rendszerbe helyezett lokátorok által szolgáltatott légi helyzet feldolgozása és továbbítása egyre fontosabbá vállt. A kezdeteket talán mindenki ismeri: az indikátorokon megjelenő céljelek kezelők általi kiolvasása, azok rajzolgatása különböző tervtáblákra, onnan pedig az információk továbbítása a címzettek (parancsnokságok, a helyzetből adódóan döntéseket hozó beosztások) felé. Akik voltak a jól sikerült Kupi (nem félreérteni :-))) látogatáson, talán még emlékeznek, hogy többször is szóba került, hogy a tervtáblás megoldásokkal, rajzolgatásokkal a végpontokon a lokátorok által mért adatok több perces késéssel érkeztek meg az egyes vezetési pontokra (szó volt ott 10 percről, de szerintem az információkésés akár 20 perces is lehetett a felsőbb vezetési pontokon). Ezek a több perces késések a légi csapások elhárítására szolgáló eszközök (vadászrepülők, lérak technika) harci értékét csökkentették, ugyanis azok reakcióideje az adatátvitelek lassúságából eredően minimalizálódott és nagyon nagy nyomás nehezedett a kiszolgáló személyzetre, hogy a "harci feladatot" az elvárt szinten teljesíteni tudja.
A '60-as évek közepén jelentek meg és álltak rendszerbe az első automatizált rendszerek (az RT alakulatoknál az első Vozduch V-1p típusjelű rendszerek), amelyek az légi információk feldolgozását, továbbítását, esetleges rögzítését és főleg a RL információk továbbításának gyorsasát voltak hivatottak növelni.
Ennyit talán bevezetésképpen, amit bizonyára lehet még kiegészítgetni, pontosítani, de szerintem az AVR-ek bemutatásának nem ez a lényeges része.
Az AVR-ek szempontjából nézve az egsége légvédelmi rendszereket 3 alap kategóriára osztották:
1. Kézi - a már említett tervtáblás adatátvitel (az információk a rendszer
szempontjából nézve nagy késésekkel kerültek továbbításra, majd
feldolgozásra 10-20 perc!!)
2. "U" típusú automatizált rendszerek - (az első AVR-ek) különböző technikai
segítséggel (ún. markerek) az információáramlás felgyorsítása.
3. "M" típusú automatizált rendszerek - a már általunk is jobban ismert AVR-ek
egységes renszere (VP-01M, VP-02, VP-03, VP-11, ASZURK, VEKTOR, PORI,
SZENYEZS.....), kezdve a RT alakulatoktól, a lérak parancsnokságon és a
légierő vezetési pontokig az adatátvitelek "digitális" formában történő
kódolt továbbításáig. Ebben az "M" típusú rendszerben már megjelentek a
különböző számítógépek, adatrögzítők és a folymatok egyes lépései
teljesen automatizáltá válltak (mintaként majd csatolok egy rajzot az "M"
típusú AVR-ről /ha majd elkészül, mert az jó kis lepedő lesz!! :-))/).
Automatizált Vezetési Rendszer VP-01M
A VP-01M a Vozduch rendszeren belül a végpontokhoz (lokátorokhoz) csatolt "alap" AVR, amely képes volt az RL információk megjelenítésére, automatizált gyűjtésére, azok továbbítására a parancsnokságokon lévő további részelemek, magasabb egységek felé (VP-02, VP-03, VP-11....).
A VP-01M rendszerhez 2db RL távolságmérőt és 1db RL magasságmérőt lehetett közvetlenül kapcsolni.
Az RL információ egy 32 bites kódolt adatként került továbbításra.
A 32 bites adat hosszúsága 533,3ms volt. A VP-01M adatátviteli sebessége 60Bd (Baud) volt (csak összehasonlításként a VEKTOR 1.200Bd, de a modernebb rendszerek adatátviteli sebessége messze meghaladja a 2.000Bd-t!!). Az adatok továbbítása telegrafikus jelként történt.
A VP-01M rendszerei 2db URAL-375-ös teherautó felépítményében és 2db utánfutóban kerültek elhelyezésre.
Az 1. felépítmény tartalmazta a rendszer működésének alapelemeit (munkahelyek indikátorokkal, szinkronizátor, vevő és ellenőrző egységek blokkjait - lásd 1. rajz) a 2. felépítményben kerültek elhelyezésre a tartalék alkatrészek(ZIP), blokkok, mérő és diagnosztikai berendezések, kezelőszemélyzeti pihenőhelyek). Az 1. utánfutó a tartalék áramforrást biztosító 20kW dízel aggregátor, a 2. utánfutó (2PN4 jelzéssel) a kábelezést tartalmazta.
Magyarázat az 1. rajz 1. felépítmény blokkjaihoz:
- SP - ? (ez jó magyarázat :-))),
- UVK - a magasságméréből vett adatok feldolgozását biztosító blokk,
- M-03 - ?
- SZV - ?
- M-02 - ?
- M-01 - ellenőrző vevő blokk,
- P-2M - vevőegység,
- SZD-M - ?
- GEO 27 - a levegőben lévő vegyi anyagok mérésére szolgáló egység (vegyi
támadás esetén !?)
- ISZV - magasságmérő indikátor (a rendszer parancsnok munkahelye)
- RVM - ?
- ISO-I-1 és I-2 megjelenítő egység indikátorokkal, adatrögzítő és továbbító
egységek (a 2. képen csatolok egy hasonlót, ami nem biztos, hogy a VP-01M-
ből kiemelt ISO-I-1,2 egységek!)
- GRB - szinkro egység.
A VP-01M-ről itt megáll a tudományom. Talán még azok akik ezeken a rendszereken szolgáltak tudják még kiegészíteni, pontosítani az általam leírtakat. A VEKTOR-2VE-ről több infóm maradt fenn, azeket majd a következőkben teszem közzé :-)))).
Nézz körül a tar.hu-n. Charlie21, Mezenguz, M62 52, IM, stb. kollégák a legtöbb volt rakéta osztálynál jártak. Majdnem mindenhol hasonló a helyzet. Fent a Pilisen a tüzelőállás területén volt egy kartografált kilátó (topogeodéziai mérőtoronynak is hívják, betonból van és piros - fehér csíkos a teteje) Azt szinte mindenütt tiszteletben tartják, de ott az "építőanyag-gyűjtők" azt is szétbarmolták. A beton ugyan még megvan, de lépcső, emeletek, stb. már mind oda vannak.
Csak azok a tüzelőállások vannak még nagyjából egyben, amiket azonnal átadtak hasznosításra, vagy például az Urak asztala annyira távol van mindentől, meg az út elején ott az erdészház, hogy nem járnak oda csak gyalogos túristák. Azok meg maximum rongálnak, de nem lopni mennek.
a 7-es belülről szintén borzalmas, törmelék és hamu mendenhol, a mennyezet fekete a koromtól, tűzrakás nyomai végig - ahol a Rábák álltak egykor, rossz rágondolni... Csak azért nem fotóztam le, mert ugyanaz a látvány mint a ciklónál és a HÁP-on. Még a PU-nál a legjobb a helyzet, mert ott csak a növényzet búrjánzott el, a tüzelőállások éppek, rendbe lehetne tenni egyszerűen.
Az a "gazdasági megfontolás" egyszerűen lopás és rongálás a BTK szerint is. Annak viszont semmi gazdasági haszna nem lehet, ha a zászló elötti kőobeliszket ledöntik és széttörik. Ez amolyan jelképes dolog volt ott és katonai tiszteletadással szoktuk fölvonni a zászlót. Egyszer nekem kellett csinálni és úgy nyikorgott, hogy hangosabb volt mint a Hímnusz, elég ciki volt :) Szóval aki ilyet csak szórakozásból tönkretesz, az bármi más elvetemültségre is képes a hazája ellen.
Erdei kirándulás közben utunkat keresztező rozsdás kerítés nyílásán keresztül történő továbbhaladás fondorlatos módszerével keveredtem oda.
Ez szépen sikerült mondat lett .... :-), de a lényeg érthető gondolom.
Beljebb az épületek között nem túl barátságos kutyák ugatása jelezte, hogy a hely nem lakatlan. De azért ha már odakeveredtünk, szétnéztünk egy kicsit.
Kerepes állítólag még megvan. Elég rendesen őrzik, de az eddig nem derült ki, hogy ki őrzi, mert a kutya az istennek se árulja el, csak ugat. Érdekes, Kerepes még a komoly objektumvadász ismerősöknek sem sikerült eddig.
Engem mint volt kanit legjobban három kép fogott meg. A PU helye,aTZM fedezék,
és leginkább a 7-es épület maradványa. Akik ezeket tönkreteszik biztosan nem tudják hogy mit rejtettek ezek az épületek,és azt sem hogy a katonáknak mennyi
(néha felesleges)munkájuk fekszik bennük.Sajnálatos hogy mostanában ez a
pusztulás jellemző minden ilyesmire(meg másra is).Ez az amikor a féltett és óvott
értékből egy csapásra szemét lesz.
Amikor én Kerepesen voltam('92-'93)úgy mondták az illetékesek,hogy egy bekapcsolás hálózatról nyolcvanezer forintba került a honvédségnek.
Ami Kerepest illeti,engem is nagyon érdekelne hogy most milyen állapotban van.
Lehet hogy már ott sincsen semmi?Ha esetleg tudsz róla valamit írd meg!
Rákérdeztél az SzPSz-141 konténerre és az esetleges tapasztalatokra vele kapcsolatban. Az 5149. és az 6166. hozzászólásaimban már írtam erről néhány gondolatot. A hozzászólások kiegészítéseként még talán annyit tudok hozzáfűzni, hogy annak ellenére, hogy még a '90-es évek közepe táján a Malackai reptérről felszálló és gyakorlatozó Szu-22 és Szu-25 gépek relatíve sokat repültek és általában minden hétfőn sikerült egy kisebb "közös gyakorlatot" is összehangolni (nálunk ez az NBZ - harci váltás gyakorlatozás éles célokra nevet kapta), azok az SzPSz konténert nem használták túl gyakran!
Mint később az RT-s éveim alatt a felettünk dolgozó vadászirányítóktól azt megtudtam, szigorú "rezsim intézkedésekhez" volt kötve az SzPSz-ek használata. Az SzPSz konténerek korábbi fejlesztéseivel már a valamikori Csehszlovákiában hadrendben álló több mint 100db (!!) Szu-7-es gépeket is felszerelték. A konténerek bekapcsolása szigorúan tilos volt abban az esetben, ha a gép Osztrák, vagy Nyugatnémet repülési irányon volt (magyarul a határok felé repülve nem szabadott kapcsolniuk)!!
Bár abban az időben ifjú titánként még kellő gyakorlati tapasztalatok hiányában nem ülhettem minden alkalommal a "kerekek mögött", de volt szerencsém látni, hogy milyen jól dolgoznak a (nagyon rövid időre) bekapcsolt SzPSz konténerek. Gyakrabban függesztették a Szu-22M4-esek alá, mint a Szu-25-ösökre. Valamikor 1998 táján egy COOPERATÍV akármi gyakorlat során, volt szerencsém látni az indikátorokat az UNK-ban egy (azt hiszem) Tornádóra függesztett zavarókonténerből generált zavarjelekkel. Szubjektív észrevételem az, hogy még a saját imitátorunk (UK-40) is komolyabb és nehezebben kiszűrhető aktív zavarást tudott generálni, mint a Szliácsról felszálló és ránk csapó NATO gépek. Az SzPSz messze felülmúlta az akkor alkalmazott "nyugati" doboz képességeit (és ezt most nem részrehajlásból mondom, hanem mint saját szemmel látott tényt, ha a "nyugati" doboz lett volna komolyabb, akkor azt írtam volna!). Engem ezért nem is nagyon lepett meg a zavarási gyakorlatokról Kupon (azt hiszem) Vörös főhadnagy(?) által elmondottak a technika jó szereplésével kapcsolatban!
Egyébként az SzPSz-ről valaki olyan tudna többet mondani, aki üzemeltette a "kályhacsöveket". Én is szívesen várnék néhány gondolatot a konténerekkel kapcsolatban.
Más. Volt tüzér barátom szervezed a 21.-ét? Kérdezted Már UV_59-et? Megvan már, hogy hányan jöttök? Sweethome barátunk is jelentkezett, felvettétek már vele a kapcsolatot? Az általam leírt részletesebb programot remélem megkaptad. Mint azt mondottam volt, én várlak benneteket szombat (21.-én) kora reggel, oszt szülőfalumból hajrá tovább a túrára! Én tehát a szombat reggeli indulástól már nagyjából megszerveztem a napot (Békére sajna nem jutunk be :-((), Ti valahogy próbáljátok meg összehozni a hozzám történő eljutást :-)).
Igen elkeserítőek ezek a képek... (vajon Kerepes hogy nézhet ki most ? )
Ha a szándékos károkozásnál arra gondolsz ami az épületekből maradt akkor azt hiszem az "gazdasági megfontolás" okán lehet. Nevezetesen a környékbeliek szerintem lebontották a téglafalakat építési anyag gyanánt. (mert ahogy nézem csak a támfalak maradtak meg, azt nem rombolhatták szét, hogy a fejükre ne essen az épület födéme.) Tudom csekély vigasz, hogy az épület egy része újra lett hasznosítva.
igen, Bia az Biatorbágy, régebben Bia és Torbágy két különálló falu volt, de "összenőttek" és így lett Biatorbágy. Igazából a területünk csak közel esett a település határához - pontosabban az Iharos kocsmához :-) "Dobizni" a trafó háztól lehetett legjobban és legrövidebb úton lejutni a nevezett "vendéglátóipari egységhez" :-)) Én soha nem mentem ki, de ha bezoztak valami cefrét, azt megkóstóltam.
Pontosan ez a szomorúság és elkeseredettség lett úrrá rajtam, amit megpróbáltam a képekkel is kifejezni. Napok óta nem tudom kiverni a fejemből. Különösen érthetetlen számomra a szándékos és értelmetlen rombolás. Itt nem arról van szó, hogy valamit magára hagynak és a karbantartás/állagmegóvás hiánya, természeti hatások stb. miatt fokozatosan tönkremegy, mert az természetes dolog. A szándékos károkozás az, ami fölháborít! Azzal semmi baj nem lenne, ha az érdeklődők, kirándulók fölkeresnék a területet és kúltúráltan -ahogy kiránduláskor viselkedni illik- nézelődnének, fényképeznének.
Már nem nagyon emlékszem az összes technika nevére, de a mi időnkben még volt gyakorlási lehetőség, árammal és üzemagyaggal nem kellett spórólni. Azt tudtuk, hogy egy bekapcsolás is rengetegbe kerül, de akkor még ez nem volt korlátozó tényező. II. fokban bármikor bekapcsoltattak, de csak hírrendszer gyakorlat az máskor is előfordult.