Keresés

Részletes keresés

vera57 Creative Commons License 2007.04.04 0 0 1538

Köszönöm a segítséget !

Három éve van bugim,sikerült életben tartani, de  nem érzi igazán jól magát.

Talán majd most!

Előzmény: Island* (1535)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.04.04 0 0 1537
Bocsi, Lady Gyöngyöst és szilkszilky-t kifelejtettem a sorból!
kertész Dóri Creative Commons License 2007.04.04 0 0 1536

Island, Krampuszka, Csabesz!

Köszönöm nektek, sokat segitettetek! A fejleményekről majd beszámolok! Dóri

Előzmény: kertész Dóri (1488)
Island* Creative Commons License 2007.04.03 0 0 1535
OK! Akkor ismét itt a szakanyag....:)

Bougainvillea tartás információi

Gordon Braswel egy Houston-i kertész, aki bougainvilleákra szakosodott a kertészetében. Néhány információt megoszt a vásárlókkal annak érdekében, hogy a növények gyönyörűen virágozzanak, és sikeresen nevelhetők legyenek.

A bougainvillea természetes habitusa egyenlítői – délamerikából, a trópusokról származik – ahol az éjszakák és a nappalok hossza egyforma. Ezeken a területeken a virágzási periódus egész éven át tart. A mérsékelt égöv alatt a legjobb minőségű virágzás tavasszal és ősszel fordul elő, amikor a nappalok és az éjszakák hossza egyenlő. Télen a virágzás jobban beindul, mint az augusztusi kánikulában az éjszakák hosszúsága miatt. (ez serkenti a virágzást) Bár van olyan termesztő, aki az esősebb időszakot követő száraz időszakkal segíti elő a virágzást. („sokk-hatás”)

Klíma:
Trópusi növény, védeni kell a fagytól. Legjobban a közvetlen napfényen nőnek, fejlődnek. Legalább napi 5 óra teljes, közvetlen napfény a minimális szükséglete a virágzásnak. Ennél több napfény javít a virágzás minőségén és mennyiségén. Árnyékos vagy félárnyékos helyen vegetatíven – vagyis lombozatra – fejlődik és nem vagy csak nagyon keveset virágzik. A lakásban nem virágzik jól. Ha lehetséges a növényt kint kell tartani maximálisan napos helyen, legalább öt óra teljes napfényben, ezen belül is a délutáni napfény a legkedvezőbb. A bougainvillea szereti a sok nedvességet, amikor virágba kezd borulni. Amikor a virágzás elkezdődött és tart, akkor tolerálja a kevesebb öntözést is.

Növekedési ciklusok
A bougainvilleának két eltérő növekedési ciklusa van. Egyik a vegetatív növekedési periódus, amely néhány hétig tart, ez alatt új leveleket és hajtásokat fejleszt. Ha ebben az időszakban elegendő napfényt kap, akkor telítődik bimbókkal. Ha ezen időszak alatt kevesebb a napfény, akkor a növény megmarad a vegetatív növekedés ciklusában.
Másik ciklus, a virágzási periódus, amelynek minősége alá van rendelve a növény egészségi állapotának és a környezeti körülményeknek. A sok napfény és a meleg a legjobb ilyenkor. Azonban a hosszú nappalok és a rövid éjszakák (Magyarországon: június-július) korlátozzák a bougainvilleák virágzó képességét. (saját megjegyzés: a hosszabb éjszakák stimulálják a bimbóképződést)

Konténer-választás
Kiválóan fejlődik a bougainvillea 1 gallonos (4,54 liter) cserépben, ha 3 éves vagy idősebb. Nem kell sietni az átültetéssel, ugyanis a növény akkor virágzik a legjobban, ha a cserépméret egy kissé szűk, és korlátozza a gyökérnövekedését. Átültetéskor 1 mérettel legyen csak nagyobb a cserép. Nagyon fontos, hogy ha szabadföldön van a cserép alátét nélkül a jó drénezés érdekében, akkor nem szabad a cserepet elmozdítani, és más helyre helyezni, mert a hajszálgyökerek behatolnak a földbe, és elmozdítás esetén sérülnek és a növény tápanyag utánpótlása kevéssé lesz biztosított. Nem ajánlott a gyökérzet metszése, mert a sokk-ként éri a növényt, és több hétig is eltarthat, amire helyrejön.

A drénezés esszenciális, az öntözés:
Mindig ellenőrizni kell a cserép alatti tálkát, vagy a felakasztott kosár alját. Javaslata szerint ne használjunk tálkát, mert a felesleges víznek feltétlenül távoznia kell, mert károsítja a bougainvillea gyökereit, ha a növény vízben áll, vagy a víz nem távozik tökéletesen a cserépből. Az, hogy milyen gyakran kell öntözni, és mennyit az függ a környezeti tényezőktől (tél vagy nyár, hőmérséklet, növény kora, mérete, valamint az ültető-közeg összetétele). Átültetéskor a növény kedveli egy hétig a nedvesebb talajt, aztán ha már jól begyökeresedett csökkenteni lehet a víz mennyiségét, de a naponta történő öntözés javasolt az intenzív növekedés időszakában. A túlöntözés ártalmasabb, mint az alulöntözés!

A termőföld választás is nagyon fontos:
A bougainvillea jól fejlődik egy kevés földben, amely jól drénezett, és tápanyagba dús. Nem általános a 3. évesnél idősebb növények között, hogy 5 liter földben nevelkedjen akár több éven keresztül is. Általános virágföld megfelelő a részére. Az öntözések között viszont nem szabad teljesen kiszáradnia. Ez a kulcsa a bougainvillea megfelelő nevelésének a nyirkos föld és a jó drénezés együtt! Akkor érdemes átültetni, ha a gyökerek már kibújtak a cserép öntözőnyílásán és kevés a föld az öntözővíz megtartásához.

Téli védelem
Nem bírja a fagyot. Behordáskor lehullajtja a virágait és a levelek jelentős részét is, ezért erős metszést javasol, amelyet tavasszal bőséges virágzással fog kárpótolni. Nagyon kevés vizet kapjon, épphogy nedves legyen csak a földje. A télikertben tartást meghálálja, egész télen át tartó virágzással.

Szaporítás
Késő tavasszal vagy kora nyáron - amikor az éjszakai hőmérséklet 55F (=23C) legalább - alkalmas a félfás dugványozásra. Ősszel vagy télen fás részről szedett dugványról javasolja a szaporítást, ez a legsikeresebb mód egyébként, mert a félfás hajtásrészek ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Homokos földbe, árnyékos helyre letakarva kell tenni a dugványokat. A félfás dugványok kb. augusztus végére gyökeresednek meg, az őszi fás dugványok általában 3-4 hónap alatt gyökeresednek. Magról is szaporíthatóak az alapfajok, a hibridek azonban sterilek.

Tápanyag-utánpótlás esszenciális
Tavasztól őszig minden 2. héten javasolja a 20-20-20 arányú (N-K-P) tápozást öntözéssel összekapcsolva. Téltől tavaszig 4-6 hetenként javasolja. Ha a növényen nincsenek levelek addig nem szabad tápozni, amíg az új levelek, hajtások meg nem jelennek. Nem szabad száraz talajon tápozni, és nem szabad túltápozni sem! A 6,5-ös PH-t – vagyis az enyhén savas - ültetőközeget kedveli.

Nitrogén-hiány: idősebb levelek halványzöldek lesznek, az új hajtások satnyák és pirosas elszíneződésűek

Foszfor-hiány: az ágak vöröses-bordók lesznek, ez a mikroelem nagyon fontos, mert stimulálja a bimbóképződést és a virágzást

Kálium hiány: a levélnyél bordós színűvé válik az idősebb leveleken. Ez az elem szükséges az erős gyökérzet kialakulásához és a betegségek elleni ellenállóság érdekében

Magnézium hiány: a levelek világoszöldek

Vashiány: talán ez a legproblematikusabb, ebben az esetben a bimbók és az új hajtások csökevényesek – ugyanúgy, mint a nitrogénhiány esetében – viszont ebben az esetben az ágvégek nem színeződnek el, hanem zöldek maradnak, de a levelek és a bimbók satnyák. Az esővízzel történő öntözés is segíthet, mert a meszes víz, gátolja a vasfelvételt, de mindenképpen pótolni kell növényi trágya formájában a vasat, akár permetezve, akár öntözéssel.

Metszése
Bármikor metszhető, alakítható, de nem javasolt a virágzási periódus alatt. Erősebb visszametszés javasolt a lakásban teleltetés esetén a behordáskor.

Bougainvillea alapfajok:

Bougainvillea glabra - 1850-ben az első feljegyzett faja, csupasz (szőrtelen) a növény, a virágai a fehértől a krémszínig változatosak, levelei elliptikusak, kevésbé gyorsan növő fajta, egész évben virágozhat. Amikor magról van felnevelve, akkor többféle variációt is mutathat méretben, a levelek formájában, mint más fajták, színekben mályvalila többféle árnyalata vagy fehérek is lehetnek. Megjegyzendő, hogy a B. glabra és a B. spectabilis nagyon sokféle lehet megjelenésében, a fő különbség a virágzási ciklus és az, hogy a glabra szőrtelen, míg a spectabilis szőrös. Mindkét faj széles variációjú struktúrájában, amikor magról van nevelve.

Bougainvillea Peruviana - a zöld színű kérgéről nevezetes, rózsaszínű és ennek az árnyalatai a virágzati fellevél. A levelei erősen tojásdad formájú és szőrtelen. Bármikor virágozhat az évben, ha beiktatunk egy szárazabb periódust a nedvesebbek között. Kevés variációja van, ha magról van nevelve.

Bougainvillea Spectabilis – szőrös levelei és szára van, a virágai általában krém színűek
A levelek nagyok és oválisak. A piros, sötét rózsaszín és a bordó különféle árnyalataiban ékeskednek. A virágzási idő szezonális, a száraz időszak vagy egy hidegebb időszak készteti a virágzásra.

Ezen alapfajok keresztezéseiből jöttek létre a ma legtöbbet termesztett hibridek narancs, rózsaszín, piros, lila stb. árnyalatokkal.
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.03 0 0 1534
Biztos más is örülne neki:-)))
Előzmény: Island* (1533)
Island* Creative Commons License 2007.04.03 0 0 1533
Egy korábbi hozzászólásomban egy amerikai pasi honlapjáról fordítottam le egy komplett anyagot, a bugitartásról, minden meg van benne, ami érdekes lehet a nevelésük során, ha indokolt és nem akarsz sokat visszaolvasni idemásolom újra, ha kéred! :)
Előzmény: vera57 (1532)
vera57 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 1532
Megosztanád velünk is az okosságokat ?
Előzmény: Island* (1529)
Island* Creative Commons License 2007.04.03 0 0 1531
Jól hangzik....:)
Előzmény: *Csabesz* (1530)
*Csabesz* Creative Commons License 2007.04.03 0 0 1530
Akit érdekel, az OBI-ban áprilisban Bouainvillea Vera 800 Ft-ért kapható.
Island* Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1529
Küldtem mailt okosságokkal....:)
Előzmény: kertész Dóri (1528)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1528
Jó köszi. Az igazság az, hogy esténként még befütünk, igy vándoroltatom a növényt. Már ami megvan kb. 1 hete. :) Reggel az ablakba teszem a napra, amikor a fütést bekapcsoljuk meg kiveszem az ablakból, nehogy megsüljön. Ha betenném a terasz belső sarkába nem lenne jó helye? Ott széltől is és hidegtől is védve van. Nem tudom mit csinálja, mert tele van virággal, nagyon sajnálnám ha megsinylené az ide-oda rakosgatást. Átüültetni lehet virágzáskor? Tulajdonképpen azt sem tudom, meddig virágzi. Szóval, tök hülye vagyok még hozzá!
Előzmény: Island* (1527)
Island* Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1527
Elvileg kitehetnéd, de mivel a kertészeti körülményekhez szokott (meleg, pára) biztosan megsínylené a nagy környezetváltozást. (levélhullás stb)
Ha úgy döntessz, hogy mégis kiteszed, akkor olyan helyre tedd, ahol nincs szél és nem éri a közvetlen napfény, mert attól megperzselődik a levele. Meg kell várni, hogy 2-3 hét alatt hozzászokjon a kinti közvetlen fényhez, mivel ablaküveg mögött nőtt eddig....
Éjszakára érdemes letakarni valami nylonnal a hüvös ellen néhány napig.
3 hét letelte után aztán mehet a napra is....
Az időjósok ígérnek néhány fokos lehűlést, szerintem várj még inkább néhány napot, esetleg egy-két hetet, amíg az éjszakai hőmérséklet nem megy 10 C alá, akkor már jobb lenne a klíma neki. Jövőre már nem kell ennyire pátyolgatni majd a tavaszi kitelepítéskor.....
Előzmény: kertész Dóri (1523)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1526

Legszivesebben még mindig ott bámészkodnék a kiállitáson, gyönyörüen megcsinálták.  Én imádom a rhododendronokat, azt is vettünk egyet. Nem tudom mennyire emlékszel, hátul voltak nagyon szép sötétpirosak, majdnem bordók, hatalmas virággal. Holnap ültetek! :)

Te vettél valamit?

Előzmény: anblock_italia (1525)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1525
Egy hete voltunk mi is ott, ugye nagyon klassz az üzlet? Én nagyon meg voltam vele elégedve. Meg szép a kiállítás is.
Előzmény: kertész Dóri (1522)
timivirag2 Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1524
Kiraktam:) 3 nap alatt annyit nőtt, hogy az csuda, teljesen másképp viselkedik:)
Előzmény: timivirag2 (1517)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1523
Északi oldalról lamellás keritéssel védett helyre tenném, igy dél-keleti nap érné. Mit gondoltok itt jó helye lenne? A virágzó növényt mikor tehetem ki?
Előzmény: Island* (1521)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1522

Sziasztok!

Ma Szombathelyen voltunk a Starkl kertészetben, és vettem ilyen szinüt is és cikláment. Gyönyörüek!

Most amiatt aggódom, hogy ha már tele van virággal, mi lesz vele később?

Mit gondoltok továbbra is fog virágozni?

Előzmény: Lady Gyöngyös (1506)
Island* Creative Commons License 2007.04.01 0 0 1521
Csak egy javaslat a túlöntözés ellen, ami végzetes is lehet a bugik esetében. Aki meg tudja oldani ne rakjon a cserepe alá tálkát, mondjuk ez a kertben megoldható, lakásban már kevébé.....
*Csabesz* Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1520
Azok már biztosan a rügyek. Ne aggódj, ha zöl a szára, akkor él. Nálam sem mindegyik leveles, csak amelyik szobában az ablakpárkányon telelt. Eddig nagyon szerencsésen alakult az időjárás, remélem ilyen ütemben javul továbbra is :)
Előzmény: Tartomo (1519)
Tartomo Creative Commons License 2007.03.31 0 0 1519
Tök jó, hogy nektek már kezd levelet hozni a Bugitok. Nálam még mindíg semmi jele annak, hogy hajtana.Kint van  a tűző napon, ahol a földjét 3 naponta öntözöm, mert addigra teljesen kiszárad.Remélem nem halt meg. A teleltetése is világos, hűvös helyen történt. Van akinek még szintén nem hajt. Egyáltalán milyenek a rügyei, mert a régi leveleknél vannak ilyen kis pici barna valamik, kicsit szőrösek, de annyira picik, nem hiszem hogy azok a levelei lennének, vagy mégis?
*Csabesz* Creative Commons License 2007.03.29 0 0 1518
A napokban kihordtam a növényeket az udvarra. Némelyik levele megégett egy kicsit, úgy látszik délnyugati ablakban nem edződött eléggé. Viszont amik a déliben teleltek, azoknak meg sem kottyant eddig a kinti időjárás,az egyiken még bimbó is van. :) Ha így halad az idő, májusra virágözön lesz...
timivirag2 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1517

Még most hozza a leveleit, akkor kiteszem, köszi:)

Előzmény: Island* (1516)
Island* Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1516
Védett helyre nyugodtan kiteheted, ház környékére, erkélyre. Viszont ha levélzete van, nem kopasz, akkor először nem szabad tűző napra tenni, mert megperzselődnek a levelei. Árnyékos helyen szoktatni kell a külső fényviszonyokhoz és 2-3 hét után mehet majd a napra. Ha kopasz, akkor mehet a napra rögtön....:)
Előzmény: timivirag2 (1515)
timivirag2 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1515

Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy ti már kiraktátok a bugikat a kertbe v. még nem érdemes, jön még fagy?

kertész Dóri Creative Commons License 2007.03.27 0 0 1514
Köszönöm!
Előzmény: Lady Gyöngyös (1512)
Island* Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1513
Akit érint és közlekedésben is közelebb van, mint a Budapesti bázisok, annak jelzem, hogy egy új Oázis nyílik március 31-én Diósdon. Szóval lesz egy újabb telephelyük!!!!
Én ott leszek....:)
Előzmény: Lady Gyöngyös (1512)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1512

Egyszerű!

www.oazis.hu

A legnagyobb a soroksári ha jól emlékszem.

A honlapon lévő térképen kattints rá a kis pálmákra, akkor bejönnek a kertészetek.

Kőbányai, soroksári, pasaréti

Előzmény: kertész Dóri (1511)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1511

Légyszives tájékoztass bővebben hogy hol van ez az oázis?!

Köszönöm.

Előzmény: Lady Gyöngyös (1497)
kertész Dóri Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1510
Köszi, már ott is van!
Előzmény: *Csabesz* (1496)
Island* Creative Commons License 2007.03.26 0 0 1509
Én is vettem egy ilyen két színt produkáló virágú példányt a Rappaiéktól tavaly és nálam is csak vegetál. Nemrég átültettem gombatrágyás földbe, remélem attól kap egy kis doppingot majd.....
Előzmény: rágica (1507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!