Cukrozott dobozos sűrített tejek lelőhelyei az orosz csemege boltok. Van a fény utcai piacon a Fehérvárin és a Savoya pakban is.
Kiváncsian várom az eredményt a Maresi próbáról, mert azt azért minden nagyobb boltban lehet kapni. Kb. két hete Szlovákiában medovnik néven is láttam hirdetni a marlenkát.
Egy Stahl Judit recept miatt böngészgettem, hogy találok-e valamit a dobozos sűrített tejről. Így bukkantam rátok. Dobozos s. tejet azóta sem találtam, viszont van helyette más, ami szerintem tökéletesen helyettesíti. Ez pedig a Maresi - kávéhoz ajánlott - üveges tej, ami valójában folyékony állagú sűrített tej. Mivel a Stahl receptben is fel kell főzni, és ha jól értelmezem, az általatok kedvelt Marlenkához is, így szerintem ezt érdemes kipróbálni. Én vasárnap fogom megcsinálni ezt a sütit, majd beszámolok róla, mennyire lehet ezt a Maresit használni. Hátha nektek is jó lesz.
Egyébként eddig nem is hallottam a Marlenkáról (nyilván az én hiányosságom), de nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Igen édesszájú család vagyunk... :))
Na megszereztem 2388 Ft Marlenkás szép dobozban. Nyitvatartás a diszkontban hétköznap 16-ig, szombaton 12-ig, az ABC egy órával tovább. Az jutott eszembe, hogy hasonlít az Eszterházy tortára.
sajnos a nyitvatartási időt nem néztem (én hétköznap 17:00 után voltam, sz'al 18:00ig szinte biztos, hogy megvehetitek).
igazából 14-es villamossal lehet megközelíteni, ami ugye párhuzamosan jár ezen a szakaszon a metróval, így mindenképp ezt javaslom(angyalföld forgalmi telep megálló)
A bolt pontos címe Széchenyi tér 10 (az internetes térképeken nem is létezik...), ami a Széchenyi tér, és a Berni utca sarka:
bocsi, végigolvastam, de valahogy kimaradt, viszont voltam a helyen, (Széchenyi tér 10. - Széchenyi diszkont) és vásároltam 2300.- (brutto) Ft-ért! Holnap valoszinü elugrom megint, nincs messze tőlem, és megprobáljuk a csokisat mert ez már maj'nem elfogyott:)
Aki már élt a múlt században, az átkos Kádár-korszakban volt KISz tag, az emlékszik, hogy lehetett kapni szovjet cukrozott sűrített tejet és volt kakaós változata is. Kibontottuk a konzervdobozt és ettük belőle kiskanállal , nagyon jó édes, ragadóst.
A Savoya parkban az "Arbat Delicates" orosz boltban lehet kapni 397 gr-os főzött (karamellizált) cukrozott tejet. A neve Varjonka, 450 Ft/db. A sima cukrozott tejkonzerv ugyan ilyen súlyú, 350 Ft/db. De van kakaó ízesítésű tej is (cukrozott konzerv), de azt nem tudom, hogy főzött-e, nem kérdeztem. Szombaton megpróbálom. Majd jelentkezem az eredménnyel.
Ágika1! A krémben elírás lehet, mert az biztos,hogy abba nem tesznek szalakálit. Azt csak tésztához szokták tenni,azért,hogy feljöjjön, tulképpen a sütőport helyettesíti. A krémhez kizárt.
A másik dolog, hogy szerintem ezt a sütit a szerecsendiós mézes lapok és a karamelizált cukrozott tej teszi olyanná, amilyen. A Savoya parkban vagy egy orosz élelmiszerbolt, remélem ott kapok cukrozott tejkonzervet
Nemrég megkóstoltuk a csokis (kakaós?) változatát, egyáltalán nem voltunk elájulva tőle. Ráadásul kissé száraz is volt már. Egy jó (mézes) zserbót sokkal többre értékelek, és sorolhatnám napestig a jobbnál jobb és ismert süteményeket. ribizli
Én nem szeretem az ilyen geil krémes dolgokat, de kizártnak tartom, hogy ha egy valamicskét is értő háziasszony v. cukrász megkóstolja, ne tudná reprodukálni (néhány kísérlettel persze)...
Bruhhahaha :-))) Először is egyetlen receptet sem könnyű kóstolás alapján reprodukálni, kivéve talán a főtt tojást. Szerinted azt a sachert, amit finomra sütsz, minden alapanyagával, minden mennyiségében korrekt módon valaki is reprodukálni tudná kóstolás alapján? Másrészt, ha valamilyen szerencse folytán akadna olyan ember, aki esetleg nekiállna ennek, kábé a harmadik próbálkozásnál adná fel. Ez egy hét lapos sütemény... másrészt nem gejl, de ez legyen a legnagyobb tévedésed.
Esetleg érdeklődni valamelyik örmény kisebbségi önkormányzatnál....?
Ez, mint látod megvolt. Ott is eltérő receptekre bukkantunk.
Fura, hogy a "tuti" recept pont egy cseh cégnél lenne.... Én biztos elindulnék az örmény vonalon...
Nem is biztos, hogy e a "tuti" recept, sőt valószínűleg módosított, hogy finomabb/más legyen, meg hogy az eredeti receptek alapján reprodukálhatatlan legyen. Másrészt szinte minden keleteurópai országban van egy jókora adag örmény kisebbség, ha alapítanak mondjuk a cseheknél egy céget, akkor lehet marlenka.cz a domain, de attől "cseh" lesz-e a cég, azt így én nem mondanám.
Én nem szeretem az ilyen geil krémes dolgokat, de kizártnak tartom, hogy ha egy valamicskét is értő háziasszony v. cukrász megkóstolja, ne tudná reprodukálni (néhány kísérlettel persze)...
Esetleg érdeklődni valamelyik örmény kisebbségi önkormányzatnál....?
Fura, hogy a "tuti" recept pont egy cseh cégnél lenne.... Én biztos elindulnék az örmény vonalon...
Ezen a fórumon is olvashatsz számtalan receptet.Süssd meg bármelyiket(valamennyit), és hasonlítsd össze azzal mit Marlenka néven árulnak. Ha van közöttük ugyanolyan ízű akkor azt írd ide légyszíves.
Ha olyan titkos, akkor elég sokan tudhatják. :-))))
Én pl. sokkal jobb Sacher tortát tudok sütni, mint a Hotel Sacherben van. :-) Számtalan recept van erről is a neten, miért pont a marlenka szupertitkosa lenne kivétel? Főleg azért érdekes ez, mert ugye ízlések és pofonok...