Keresés

Részletes keresés

hozy(RT forever) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6051

Hát igen. Miután beindult az RHP ( vagy ez már a titkos rész??? :) ), már sokkal nyugisabb lett a helyzet a HÁP-on, és már "csövet" sem kell adni a lokátorokban. Se diktor, se tervtábla kezelő. Csoda, hogy a tervtáblát még fennt hagyták. ( szétvágva, asztalra fedlapnak szokták újabban használni... )

Én is drukkolok a maradék, maroknyi RT századnak, hogy maradjanak!

Kedves Volt tüzér!

Esetleg lehet majd csatlakozni a medinai látogatáshoz, vagy már megvan a létszám?

üdv. hozy

Előzmény: monfondir (6043)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6050
És még be is lehett ülni az őszi kirándukáskor! :)

Lánctalpas belülről

De most is volt érdekesség, legalább is ilyet most láttam először (nálunk nem volt).

Vontató
Előzmény: **ven** (6045)
ZUpityu Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6049

Üdv!

Az ATSz jelen pillanatban minden P-37 lokátorállomás szerves és elválaszthatatlan tartozéka. Az ATSz darujával szerelik fel és le az adókabin antennáit.

Előzmény: Maz (6044)
Maz Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6048
Ez a sima ATSz. Súlyához képest eléggé erős egy szerkezet volt.
Ez után jött az ATSz-59:

Majd az ATSz-59 G
Előzmény: Volt tüzér (6047)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6047
Ez itt miféle masina. Az ismereteim szerint ez is ATSZ, nekünk annak idején, a lérak osztályoknál ilyenek voltak A hőskorban még tizen... darab, mikor odakerültem, akkor már csak kettő.
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6046
Persze, mert ez nem egy síma Rt. század harcálláspont volt. Ez eredetileg a pápai repülő ezred mellé rendelt Rt. zászlóalj vezetési pontja volt, de ott volt a repülő ezred tartalékja is, sőt ha már ekkora gödröt kellett ásni, ide telepítették a veszprémi lé. hdt tartalék vezetési pontot is. Emlékezz vissza, a készenléti épület bejárata és a képen látható gödör között mennyi volt a távolság. Ez a hatalmas terület volt a vezetési pont komplexum. Sejtheted, ezeket az ajtókat nem azért csinálták, hogy beférjen a tervtábla, meg sok volt a felesleges vas és beton, hanem így fért el az Rt. zászlóalj tartozéka, az automatizált vezetési rendszer egyik része. Nem tudom, ezt hogy hívták, a saját szakmámban a Vektor és a Szenyezs volt a neve. Ezeknek volt köszönhető, hogy nem 10 - 15 perc volt a céltáj átfutása az Rt. század és a lérak osztály között, hanem másodpercek. Az azért nagy különbség. Amekkora hatalmas országunk van, annyi idő alatt szinte kényelmesen ki is lehet repülni az országból.
Előzmény: Volt tüzér (6042)
**ven** Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6045
Itt volt kettő, de Zsámbékon is van a múzeumban egy darab.
Maz Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6044
2. kép, ATSz-59 G is most készült? Úgy tudtam, egy darab van az országban a Currusnál.
Előzmény: Volt tüzér (6041)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6043
Ha már Volt Tüzér felhozta a HÁP dolgot :)
A harcállás pont elég brutális volt, egy sima RT század harcállásponthoz képest. Már a bejárata is! Amit felraktál képet amikor próbáltam "megidézni" a múltat Nyeva-val egy körömnyi zsírkrétával (Haj micsoda kincs volt a jó kréta a HÁP-on anno!A legjobbakat saját magunk készítettük/öntöttük anno!) az, a volt ezred HÁP TT-ja volt (jelenleg kondi terem), viszont az éles HÁP-on, bíz ott volt a jó öreg fokhálós tervtábla. Igaz most csak hirdetőfalként szuperál. A többi dolog meg titkos :)
Azért én nagyobb nyüzsire számítottam a HÁP-on de hát a technika vívmányok...
Drukkolok, hogy a maradék RT ne vesszen el...
Képekhez: emailem publikus kedves Topickiránduló társak. :)
RT forever!
Előzmény: Volt tüzér (6042)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6042

Bent voltunk a harcállásponton, szépen végignéztünk mindent. Az éles HÁP-on nem tudtunk fényképezni, mert állítólag a valós légihelyzet nem publikus. (Ennek az okát nekem megmagyarázhatná valaki.) Pedig ott láttam az egyetlen olyan tervtáblát, amelyik még nem volt eltorlaszolva ócska szekrényekkel és egyebekkel.

A medinai látogatás be van tervezve, a szervezése elkezdődött.

Előzmény: hozy(RT forever) (6040)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6041

Nekem a légvédelmen belül nem konkrétan ez volt a szakmám. Én a céltájékoztatási láncnak pont a másik végén dolgoztam, egy légvédelmi rakéta osztálynál. Ám a környezet, az épületek és a színek egyáltalán nem voltak ismeretlenek, sőt... Jól éreztem magam a volt kollégáim körében, azok körében, akikkel itt nap mint nap osztjuk az észt. Én 40 - és 50 közötti képet csináltam, viszonylag jól sikerültek. 500 - 600 KB körüliek. Apránként küldöm, akinek kell. Itt van mintának néhány.

Azért vannak még, akik nem felejtették el, amit sok éve belévertek.

hozy(RT forever) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6040

Üdv. mindenkinek!

Örülök, hogy kirándultatok egyet a kupi bázison! ( egy-két velem végzett kolléga még most is ott teljesít szolgálatot )

A HÁP-ra is bejutottatok, vagy oda nem engedtek be senkit?

Majd Medina ügyben esetleg én is megpróbálhatok segíteni, ha gondoljátok.

Szép hétvégét!

monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6039
Az "Egyetértek" arra is vonatkozott, ahogy a Radabázis hozzánk állt, a köszönetre az Őrnagy Úrnak aki segített az ügyeben (bízom még a medinaiban is) az "idegen vezetőinknek". Az ebéd "ügy" meg még nincs lezárva remélem! :)
RT forever!
Előzmény: monfondir (6038)
monfondir Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6038
Egyetértek mindennel! Rögtön visszazökkentem amint beléptema 37-es fedezékbe meg a TT mögé :). Hát még a P-18, a hagyományos indikátorával! Jaj Istenem!
Fiam másnap mindenkivel tudatta az oviba, hogy mit látott és hol volt :). Nem tudom, mikor láthat még, egyszere MIG-29-t "csövön" + a saját szemmel amint kilép a fedezékből és látja amint elmennek a laktanya mellett! (Anyjának azt mondta, iskola előkészítő után hogy lokátoros lesz :)). Igaz nyáron, a tatai Szent László nap után meg "Tankos" :).
Látom, elég jók a képek amit a műszerbe készítettél. Hogy lehet, hozzá jutni a képekhez teljes méretben? Ezt kérdezem mindenkitől aki ott volt, különös tekintettel a csoport képre. Medinára, ha össze jön, jönnének esetleg más RT-sek is...

Ami Volt Tüzért "lázba hozta", az "öreg" 37-es.
Az

A fiam innen nézte a Mig-eket.
P18's Hill

Egyik kedvencem a PRV17.
PRV éppen Bécs felé néz...

Üdv,
Zsolt
Előzmény: sandinista (6036)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6037

Az a baj, hogy ezeket az orosz csupa hasznosítható anyagból csinálta. Ha nem így lenne, nem érdekelne senkit az egész, csak az olyan őrülteket, mint mi.

Nem változott semmi.

Előzmény: volt OG töltö (6035)
sandinista Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6036

Néhány kép ízelítőül a csütörtöki kirándulásról

Kup1

Kup2

Kup3

Kup4

Hihetelen, hogy 15 évvel a leszerelés után ennyire meg bír fogni ismét az egész atmoszférája. A szagok, a hangok, még a PRV zaja is :-) ....annyira ismerős volt minden mintha tegnap vettem volna le a gyakorlót. 

Köszönet Lacinak a szervezésért (a kaja miatt fenntartom, hogy őrült vagy :-) ), a veszprémi ezrednek és a radarbázisnak, hogy lehetővé tették ezt a kirándulást, és persze a élvezetes "idegenvezetést" is.

volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.31 0 0 6035
Azért mert nekik az agyuk csak addig terjed,hogy alumínium,vas,réz,öntvény meg,hogy mennyi kilója.
Tényleg meg változott a számod?Tényleg mi a helyzet Zsámbékon?
Előzmény: Volt tüzér (6034)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.30 0 0 6034
És vannak, akik ezt a munkát nagy lelkesedéssel és nagy szorgalommal végzik.
Előzmény: volt OG töltö (6033)
volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.30 0 0 6033

Na ebben bizony igazad van:)

Kicsit szar volt ott a szétbarmolt rakéták között mászkálnik:((

Előzmény: Volt tüzér (6032)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6032
Alighanem jobban tetted volna, ha velünk jössz.
Előzmény: volt OG töltö (6030)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6031
Az egyáltalán nem segédhajtómű, hanem starthajtómű. Valóban négy darab van belőle. Vasból van a faszi, a falvastagsága nagyjából 1 cm. A hajtóanyag lőpor, ami úgy kerül bele, hogy még folyékony állapotban egy sablon szerint beleöntik. Na ebből a lőporból van belőle jócskán. Sajnos nem cső vagy pasztilla formában van benne, mint a másik rakétákban, hanem egyben beleöntve. Ha tudsz valami módszert, amitől az a szar elfolyósodik, akkor egyszerűen kiöntöd. Ha nem, akkor valami mechanikus lehetőséget kell keresned, de olyat, amitől nem robban fel, mert akkor nagyot tud pukkanni. A laval fúvókák egyébként leszerelhetők, akkor könnyebben hozzáférsz.
Előzmény: rexplo21 (6025)
volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6030
Itt meg a szuvenír:)
volt OG töltö Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6029
Üdv néktek!
Ma sikerült el jutnom Csepelre ahol a rakétákat vágják szét:((
Csináltam pár képet és szereztem egy kis szuvenírt:)
pa62 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6028

És ez kinek jó igy???

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6019)
Hpasp Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6027

Sz-400, és a rávezető-tisztek munkahelye...

rexplo21 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6026
öntött lőport ki lehet szedni belőle?
hogy értve öntött? mi rögziti benne?
Előzmény: Volt tüzér (6022)
rexplo21 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6025
köszi!
lehet hogy nem voltam szakszerű, de arról a "segédhajtóműről érdeklődok amiből 4 db van a rakétán. 1 db kb 1 tonna6db súlyú összesen. ennek az anyaga érdekelne
Előzmény: Volt tüzér (6022)
Hpasp Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6024
Előzmény: Hpasp (6023)
Hpasp Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6023

A135

Volt tüzér Creative Commons License 2007.03.29 0 0 6022

Az égési időt tudom, az kb. 3,5 mp. Hajtóanyag lőpor, ami ebben az esetben öntött formában van a csövekben, de belül van egy luk.

A starthajtómű össztömege 3,5 tonna. A többit nézd meg Kecelen.

Előzmény: rexplo21 (6021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!