Szia! Örülök, hogy írtál, mert - bár bejelentkeztem a dokihoz - eléggé idegenkedem attól, hogy elmondjam neki pontosan, hogy mi a baj... És neked is csak "közben" fájt?
En harom het utan untam meg a felszivodos varratokat a laparoszkopos mutetem utan, s amikor mar sokadszorra beleakadt a 'madzag' a gombomba, fertotlenitettem es kiszedtem oket.
Te inkabb szedesd ki az orvosoddal. Ezt csak azert irtam, hogy tan foloslegesen varnad a felszivodast...
én is csak hozzá jártam, mind2 terhességgel, úgyhogy ezeket a számokat csak itt ismertem meg. :) na szóval az első terhességnél, mikor 28 hét körül görcsölgettem, és megvizsgált, akkor beírta azt is, hogy megrövidült a méhnyak, de ezt sem számokkal, de konkrétna nem tudom, mert nem találaom azt a kiskönyvemet. :) ha nem írja, gondolom akkor minden OK, rendben. mindegy egyébként, nem emiatt jó doki. :)
Az, h zárt méhszáj, nem tükrözi a méhnyak állapotát. a cervix score a standard, nem véletlenül találták ki. De nekem igazából mindegy, h ki mit ír be, nekem mindig számokkal írták, mindig ugyanahhoz az orvoshoz mentem, kivéve, amikor ügyeletre mentem, nekem így megnyugtatóbb volt.
Amúgy tényleg úgy tudom, h ezt a számot kell használni egységesen, de ettől még bármi lehet :-)
annyi van beírva 1-2 helyen, hogy zárt méhszáj. szerintem ez untig elég. gondolom köteles beírni -ha vizsgálta- a méhszáj milyenségét, de nem hiszem, hogy köteles lenne ezt ezekkel a számokkal beírni. persze rövidebb beírni, hogy 3000 mint hogy zárt méhszáj, de ha neki így tetzik, miért ne? nekem meg érthető alapból is. :)
29 év, 0 terhesség, kb. 8 éve fogamzásgátló, az utóbbi időben yadine. Azelőtt elég kellemetlen menstruációs görcseim voltak, amik a fogamzásgátlótól teljesen elmúltak és a vérzés mennyisége is jelentősen lecsökkent. A két utóbbi menstruációm azonban a szokásosnál némileg több vérzéssel és érezhetőbb görcsökkel járt. Egyik tünet sem kóros, nem elviselhetetlen, csak a gyógyszer mellett szokatlan. Van ennek valami jelentősége, menjek dokihoz vagy belefér a női szervezet hormoningadozásaiba?
Ez a terheskori folyás érdekelne engem is, mert én is érzek ilyet elég sokszor, főleg, ha kicsit többet állok, vagy munkálkodom. Teljesen átlátszó, semmi szag.
majdnem ugyanezt akartam irni. nekem is nagyon kiszaradt az orrnyalkahartyam, es napi szinten verzik az orrom (szerencsere altalaban 1-2 perc csak). en ISOMAR spret hasznalok ra, ami igazabol kb. tengerviz :) patikaban lehet kapni, 1500 HUF, viszont majd a gyereknek is jo lesz, 15 napos kortol hasznalhato. (26+2)
ezeknél a számoknál áldom a dokimat, aki vizsgálat után a kérdésemre, hogy mi a helyzet, nyitva van-e a méhszáj, azt mondta pl, hogy olyan, mint amilyennek lennie kell 3X. héten 2. terhességnél. nem szórakozott ezekkel a számokkal, ha mégis írt vmit az érthető volt (pl 1. terhesség 28. hét kissé megrövidült méhnyak zárt méhszáj-na ez van neked is :))
Na ezért kell mindig ugyanahhoz a nőgyógyászhoz menni lehetőleg. Vagy ha nem, akkor figyelj rá, h az ujjuk egyforma vastag legyen :-)) Ezek az értékek teljesen szubjektívek. Ami egy nagykezű nőgyógyásznak bő kétujjnyi, az egy kiskezűnek 3ujjnyi, stb.
A méhszáj osztályozása:
C - cervix
3 - méhnyak 3 cm hosszú (alkati kérdés is, h 3 vagy 2 cm, illetve a méhnyak megrövidülése előrejelezheti a méhszáj kinyílását)
0 - külső méhszáj zárt (0 cm-re nyitott)
0 - nyakcsatorna zárt
0 - belső méhszáj zárt
Nem aggódnék a helyedben, ahány orvos megvizsgál, kb annyiféle értéket fog a kiskönyvedbe írni.
Hú, most nagyon belejöttem a kérdezésbe, de ígérem ez az utolsó kettő, aztán kicsit megpihenek:))))
Múlt hétfőn voltam A nőgyógyásznál, akinél c3000 volt a méhnyak hosszúságom(?) vagy mi ez egész pontosan. Tegnap este voltam B nőgyógyásznál, akinél c2000 s. Egyáltalán nem mondta, hogy ez probléma lenne, de nekem perszehogy probléma.
Egy hét alatt ha ilyen változás áll be az nem említésreméltó? És mi lehet az az "s" a végén? Sajnos csak akkor olvastam el a kiskönyvemet, amikor hazaértem tőle, miközben írt nem figyeltem ki, hogy rákérdezhessek.
És egyáltalán: hogy vannak ezek a számok? 3000 szuper, 2000, 1000 az mennyire nemszuper? És hogy viszonyul ez az egész a méhszájhoz? (Mert azt is olvastam a neten hogy a c3000 zárt méhszájat jelent. De akkor most a méhszájról beszélünk vagy a méhnyakról?)
Ez volt az egyik kérdés:))))
(Ja igen, éppen orvosváltásban vagyok, azért 2db a doktor.)
A másik: az utóbbi napokban jópárszor előfordult, hogy valami "folyadék" távozott belőlem, ami lehet vizelet, de talán más is (isten ments, hogy más legyen). Átlátszó. B orvos nem mondott rá semmit tegnap. Erre ma reggel ismét jelentkezett a dolog. Otthon indulás előtt pisiltem, úgy 10 perccel később éreztem, hogy vmi nem oké, tehát az nem lehet, hogy nem tudtam visszatartani, mert nem volt igazán mit.
Mi lehet ez?
Köszi a türelmet, a válaszokat:)
Most megiszom a jó kis csipkebogyós-hibiszkuszos teámat és nekifekszem a munkának:)
Szerintem nem is annyira passz kategória, amit írsz, mert ilyesmit el tudnék képzelni simán. Már hogy "a teli hólyag és aztán a kiürült helyreállása". És a keményedést mint olyat is bele tudom képzelni (nehéz azért, mert fogalmam sincs pontosan mi számít keményedésnek...)
Akkor passz, nekem terhesen a teli hólyag és aztán a kiürült helyreállása okozott fájdalmat, de az görcsös volt, kifejezetten a méhem, illetve 15. hét után keményedések voltak, mivel a méh és a hólyag egymáshoz tapad. De lehet, hogy nálad is valami összenövés okozhatja a panaszokat, mivel pisiléskor hirtelen esik össze a hólyag, talán hozzánött valamihez, ami ilyenkor húzódik.
Hibiszkusz: igen. (Ez rutin keverék csipkebogyóval. A másik rutin keverék csipkével az eper.)
Kalcium, c-vitamin: igen, ez így elégnek tűnik.
Következő tippem: páratartalom mérő a szobába. Néhány száz forintos kis kütyü, és nagyon tanulságos tud lenni amit kijelez. Az is információ értékű, ha megfelelő páratartalomban az ember állandóan köhög és szárad kifele (akkor onnantól 100%-ig biztos lehet benne, hogy nem iszik elég folyadékot), és az is információ értékű, ha a központi fűtött lakásomban szárazabb a levegő, mint a Szaharában (akkor első körben vegyek egy párologtatót és addig se csodálkozzak, hogy vérzik az orrom). Érdemes a cuccot egy-két napra bevinni az ember munkahelyére. Mi azóta tudjuk, hogy a Zuram a céges levegőtől köhög, nem a városi szennyezéstől, nem az itthoni páratartalomtól.
És még egy hülye kérdés: vérnyomás oké?
(Most igazából azt csinálom, hogy a saját évtizedes orrvérzés-kínom alapján végigkérdezlek Téged is, hátha valami segít. Én egész életemben vérszegény voltam, vashiányos, nem bírtam a száraz levegőt, minden szorongás és stressz elképesztő szívritmusgörbéket eredményezett, és persze vérzett az orrom ezerrel, 14 és 20 éves korom közt volt igazán szar, akkor többször be is égettek egy eret - mindig ugyanazt - és az is csak pár hétre segített. Namost az egyéb problémáim bármelyike önmagában is elég volt ahhoz, hogy orrvérzést okozzon, és ilyenkor szerencsétlen orvosnak jó munkát kívánunk a kezeléshez... Hormonális változás önmagában is okozhat orrvérzést, a menstruációs ciklussal összefüggő orrvérzés teljesen ismert dolog és egyáltalán nem ritka. Terhesség alatt is van, akinek egyszerűen hormonális okokból vérzik az orra: olyankor marad a tüneti kezelés, ez van, majd elmúlik. De addig is a fizikai okokat próbáljuk meg kizárni, mert ha mégse hormonális, akkor csak ki kell találni, mi segít rajta és akkor hátha megszűnik. De néha csak szüléssel.)
Hát Kiarától 4 hósan bármit ehettem már, nem volt baja tőle, úgyhogy felbátorodva vmelyik nap benyomtam egy kis csilis babot. Nem is aludtunk éjjel egy szemet sem, Beni félóránként kelt, sírt, húzkodta fel a lábát, csak úgy aludt el, ha vmivel alápolcoltam a lábát (vagy tartottam). Úgyhogy a bab még kimarad az étrendemből egyelőre.
Nem görcs, nem szúró/éles, inkább tompa, övszerű, tehát nem egy pontra vagy oldalra koncentrálódik. Határozottan alhasi.
(Ma este voltam egyébként nőgyógyásznál, ő Klion D kúpot írt fel, kicsit tartok tőle, mert igaz, hogy már a 16. hetet töltöm be és állítólag csak az első 3 hónapban nem alkalmazható, de mégis...)
Szuper, a csipkebogyót imádom, a hibiszkusz is mehet hozzá, ugye?:)
A fekete tea helyett inkább kávé, ha egyszer-egyszer, és ha egyáltalán...
C-vitamin és kalcium: honnan tudhatom, hogy van-e elegem?
Momentán Az Elevitben lévő adagot viszem be mesterségesen, de tejtermékeket nagy mennyiségben fogyasztok és gyümölcs/gyümölcslé is fogy rendesen. Szóval nem tudom. Ez elég?
Szia Mikolt! Csak gondoltam megírom, hogy nem találtam tampont, gondolom nem csúszhatott be olyan mélyre, hogy ne érjem el (a méhszájat kitapintottam, azt hiszem). A páromnak viszont jó dolga van mostanában, mert olyan gyakran ágyba csalogatom, ahányszor csak lehet, kísérletezésként, hogy pontosabban érezzem, hogy hol fáj, és mennyire, bár már neki is kezd a dolog kellemetlen lenni, mivel többnyire sírógörcsöm van a hirtelen fájdalomtól. Szóval most az a gyanúm, hogy az izomösszehúzódásokkal lehet kapcsolatban. Amúgy "csak" pettinggel előidézett orgazmus esetén is ugyanúgy fáj.