Lehet,hogy itt is az arany középút lenne a helyes.Vagyis:nem a rossz (iz-vagy illathibás), de nem is a legfínomabb kisüsti pálinkát kellene használni alapnak.
Én pl. jellegtelen ízű almapárlatot használtam,1l-be 2drb száraz,piros,hegyes kb 5cm
hosszú erőspaprikát tettem,2-3 hét érlelés után fínom erőspaprika illata és íze volt.
Sajnos, bármilyen figyelmesen olvasgattam a topikot, az alma ízét,illatát magában hordozó pálinkát még nem sikerült csinálnom,viszont az alma párlatát ezen a módon (Paprika ízű pálinka, Makói hagymapálinka stb.)értelmesen tudtam felhasználni.
Magamról:a topikba most írok először, bár szinte mindenki nickjét ismerem,hiszen több éve olvasom a hozzászólásokat,nem titkolom, rengeteget okosodtam,de még nem eleget.Végezetül egy kép a gyári piáról.
Tudsz valami jó receptet?Zöld erőspaprikát rakjak bele vagy inkább piros csípőset amit a haláslébe és a savanyú káposztába szoktak?Gondolom 1,5-2 literes üvegbe rakjak 1-2 paprikát és úgy érleljem.
Egy barátomnak készítettem erős paprikás pálinkát s miután megkóstoltam, megszerettem, pedig ételben csak a csípős ízt kedvelem, az erőset nem tudom megenni.
Persze a paprikát jó pálinkába tettem.
Vannak ugyanis, akik azt hiszik a rossz pálinkát fel lehet "javítani" erős paprikával.
Kínáltak már olyannal is, de már az orrom tiltakozott, tehát meg sem kóstoltam.
Köszönöm,Snapszmester. A paprikás pálink végülis csak annyi hogy piros vagy zöld csípőspaprikát tesznek az üvegbe és 1-2 hónapig benne van kb 40-50 liternyi van ugyhogy nem lesz könnyű ennyit eladni:)
A főzés segít a gyümölcsös pálinkán, ki kell higítani duplájára és lefőzni mégegyszer. Nagyon finom lesz. A paprikással nincs mit kezdeni a csípős íz átdesztillál. A felső léguti gondjaimat próbáltam meggyes-mézes-csilis pálinkával kezelni azt gondolom sikerrel. A tiéd sem lehet rosszabb. Van paprikás pálinka sőt ugy hallottam paprika pálinka is, próbálkozz csak ne keverd még több pálinkához.
Az történt hogy a régi befőtteket lekvárokat készítettük elő újrahasznosításra.Felbontás után rögtön ment a cefrébe...az én hibám hogy nem dobtam ki amig nem keveredett el.Apukám ivott már jó erőspaprikás pálinkát de eddig mindig az lett a vége hogy egészséges rókának adott életet utána...lehet hogy nem bírja...Azóta nem erőltetjük ezt a dolgot.
:-D :-D Hát ezt meg hogy? Hogy kerülhet a cefrébe egy üveg paradicsompaprika? Pláne "véletlenül"?
A parikapálinka egyébként kétféle érzést vált ki: vagy nagyon bejön, vagy nagyon nem (nekem nem). A helyedben rájátszanék a t. vevőknek. Tudod, csak neked, másnak nem adnék mert kevés van, de haverok vagyunk stb... Lehet, hogy legközelebb már direkt kérni fogják, hogy csinálj!
Snapszmester!Nekem is lenne hasonló kérdésem.A pálinkába nyers ,friss gyümölcsöt raktam de bennemaradt,elfelejtkeztem róla.Most barnás színű és televan rostokkal a nedű.Mit csináljak vele ha kifőzőm még egyszer az elég neki?Van olyan szűrő ami segít ezen?A másik kérdés hogy a cefrébe véletlenül belekerült 1 üveg paradicsompaprika befőtt.Átraktam másik hordóba is belőle hátha akkor eloszlik az illat annyi cefre közt a végeredmény 40 liter almapaprika illatú kicsit csípős izű pálinka.A kifőzés gondolom ezen sem segít csináljak belőle erőspaprikás pálinkát?Ez a két kísérleti próbálkozásom sült el rosszul,megköszönném ha tudnál valami jó tanácsot adni...
Add nekem...:)Semmi baj sincs vele,nekem is produkál ilyet amikor nagyon hideg van télen.Kávéfilter szűrön leszűröd és adj hozzá előtte ha lehet egy kis erőssebb pálinkát.Abszólút iható csak kivált belőle egy kis réz véleményem szerint.A szűrés egyébként sem árt.
Az a lényeg (no nem ennél a kis cuccnál), hogy egy lépésben történik meg a többszöri lepárlás. Az ezekbe az erősítő feltétekbe bejutó párák közül csak az alkoholban dúsabbak jutnak tovább, míg a magasabb forráspontú, vízben dúsabbak kicsapódnak és visszafolynak.
Látszik mennyire hiányos a tudásom,az erősítő feltét azt jelenti hogy egy lépcsőben főzik a pálinkát.Nem értem a folyamatot,kérek valaki hozzáértőt magyarázza el nekem legyenszíves.Így például kevesebb energiát kell használni,megspórolják a két alszesz finomítást?Lehet utólag ilyen erősítőt beszerezni a meglévő készülékhez vagy direkt így építik?Miért kíméletesebb és jobb ez a módszer mint a hagyományos?Köszi
Kezdem megszokni, hogy minden állításomat kemény vitában kell elfogadtatnom. A pálinkák a higítástól lesznek opálosak. A víz minősége csak szélsőséges esetben okozhat gondot. Magas vas, nitrát vagy más palackozott vizben nem létező szennyeződés. A magas réztartalom is pálinka hiba. A pálinka hibák táblázat sok mindent megmagyaráz. Legegyszerübb kezelése a britta vagy más hasonló vízszűrőn való átengedés.
Tényleg nem találkoztam rezes pálinkával mert én már régóta ioncserélővel szűröm kiadás elött. Ezt nem sokan teszik meg.
Azért én nem érzem magam véglénynek,levélíró.:))))Nem ebből élek/élünk.Az adókülönbözetben igazad van de ez mindenkire igaz itt a fórumon.Nem hiszem hogy versenyezni tudnánk mondjuk az Agárdi pálinkafőzdével.Olyan mint egy patika a tulajnak jók a kapcsolatai a sajtóval és az üzleti élettel.Szoftvert használnak a főzés nél minden programozva van,korracél még a cefretartály is..profi és gyönyörű....Bróker volt előtte az egyik tulaj....nem véletlenül ebbe fogott.Az én tapasztalatom az hogy a jövedéki adó miatt vagyunk életben, mert a kutya nem venné meg tőlünk drágábban a bolti árnál a pálinkát ha nagyüzemekis gyártanák- a fajlagos költségek kissebbek volnának- csak akkor ha sokkal jobb minőségű lenne, de arra már komoly legális főzdék vannak.Ezért nincs kisüzemi olajlepárlás sem... Az olajjal kapcsolatban az első olajválság előtt 3 dollár volt az ára.-igaz a dollár is többet ért-most volt már 80 is.A kitermelésnek és a szállításnak is vannak költségei ráadásul a közgazdaságtan ismeri azt a fogalmat is hogy "láthatatatlan költség"=mennyibe kerülne pótolni ha nincs.A kartellek határozzák meg az olaj árát mint pl a gyémántét a Debeer's. .
Láttam már ilyet,gondolom rézüstben főzték és ha túl sok vizet raksz bele vagy túl hideg van akkor reagál igy.Szűrés és esetleg erősseb pálinkát rakj hozzá.szvsz.