Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
Én 1,2M számoltam durván. Az lenne a kérdésem, mivel nem értek hozzá, ez mennyire kész így. Nekem a fafödémben 1 dolog tetszik, és ha olyat "kéne" csinálnom, azt úgy szeretném: hogy a lenti helységeben (akár csak egy részében, pl. nappali, konyha) megmaradjanak a szép, látható gerendák, olyan "rusztikus" jelleggel, szépen lekezelve. Nálad volt hasonló? Vagy az még sokkal drágább lenne?
És ez a szigetelés jónak számit? Hang szempontjából, nem hallani a kopogást? Állítólag azt nem lehet kiiktatni... És a kártevők? Rágcsálók?
Köszi. nem könnyű összerakni, de ha a számaidhoz leszedem a szigetéseket, hozzárakok egy kb. gipszkartonozás munkadíjat és a bruttó felület arányában csökkentem.. akkor nagyságrendileg valahol 900e-1.000e között lett volna egy bruttó 110-120 m2 körüli födém fából.
Összegezve, a nagyságrendek akkor, egy durván 110-120 m2 födém + koszorú:
Monolit: 2,5M, atombiztos, terhelhető, emelet mehet rá, jó esetben mennyezetvakolást nem igénylő
PTH - födém: 1,5-1,7M, terhelhető, emelet mehet rá, nem reped, mennyezet vakolva v. gipszkartonozva (ízlés szerint)
Fa födém: 0,9-1M, olcsó, nem terhelhető, és szerintem a látszó gerendákkal baromi jól néz ki. Hátránya hogy "izgő-mozgóbb" (hőtágulás gerendáknál több cm. is lehet), meg az első kettőnél kevésbé tűzbiztos. Hogy kopog akkor, ha sétálnak rajta, szerintem az nem probléma, hisz elsősorban padlásfödmének jó, ott meg nincs akkora forgalom.
Még egy e-gerendás anyag+munkadíj ktg. kéne és kész a sor. Elvileg az árban valahol a fa födém és a PTH között van. (?)
142 bruttó, nettó 106 nm (+fedett terasz 14.3 nm nettó, a terasznál monolit áthidalók vannak helyszinen zsalúzva):
A 15/20 -s gerendák,15x15 -s talpszelemen fák kerültek 246eFt -ba impregnálva.
Bramac cserépléc a gipszkartonozáshoz 30eFT impregnálva.
Ácskapocs 16eFt máshol is használtak belöle...
Felül 4 cm -s palók 140eFt impregnálva II.O. minőség.
C profil, csavarok,tüzőkapocs,szögek,direkt függesztök 34eFt
párazáró fólia 11eFt+ marad belöle
Hőszigetelés 10 cm multirock 130nm- i 86eFt (tavalyi akciós)
Hőszigetelés 12 cm deltarock 90 nm-i 140eFt mostani akciós...
Szállítás : hőszigetelések 2x3eFT, a fa anyag pedig a tetőfedéssel együtt jött és "ingyen volt" benne volt a fa árában. :))
A koszorúba,monolit áthidalóba ment vas, kengyel, talpszelement csavar 68eFT
koszorúnál belül 5 cm- Ytong, kivül 5 cm-i Ytong, 2 cm nikecell (Késöbb kap a ház még
6 cm-i homlokzati hőszigetelést) az Ytong a maradékból ment kb 20 db 37,5 -s lett felvágva 5 cm -s darabokra (20 dbx800Ft), a 2 cm -nikecell 10eFt-t volt...(amúgy a falam 37.5 -s Ytong)
gipszkarton anyag 52eFt-t (egyrésze impregnált, mint 12.5 -s)
terasz felett bramac fólia (maradék)+ lambéria 16eFt+ maradék festékkel lekezelve...(csüngő eresznél is van lambériám és az felrakás elött lefestettem)
oszlop zsalúkő 14eFT
zsalúhoz ingyen faanyag...
padlás fa feljáró hőszigetelt a terasznál 1.2 -s 16eFt -t (119x69)
a terasznál lévő monlit áthidalók és oszlop munkadíja 50eFt
koszorú készítés 80eFt-t
A gerendák felrakása 30eFt-ba került...
A gipszkartonozást,padlás feljáró beszerelést magunk csináltuk, a hőszigetelés betöltést is. Erre elment 6 nap+ 5 nap a hétvégékből...
nem számoltam, de összeadhatod...ez egy szigetelt fafődém...felzárva...
Épitkezett már valaki Wienerberger készházakkal? Gondolom sokat lehet spórolni vele, mert minden adaptálva van a PHT-re. Egy újságban a reklám azt írta, hogy készházak már brutto 16M-tól.
Gondolom akkor itt is, mint a készházaknál (csak ez téglából van), van garancia az árra. A tervek is olcsóbbak, max csak adaptálni kell.
miért is nem lehet gerendás födémmel kör alakú helységet lefedni?
Különböző hosszú gerendákkal megoldható, hiszen a gerendák végéből lehet annyit vágni a gyári megengedett értékeken belül, amennyivel az eggyel következő mérethez jutsz.
A monolitot olyan helyekre kell tenni, ahova nem tudsz gerendát tenni. (pl. dupla kéménynél)
Na ez nagyon érdekes, mert úgy hangzik, annyiba került, mint egy monolit födém... Kíváncsi vagyok én is, milyen árak vannak, ki hogyan csinálja/csinálta.
Hát, ha nagyságrendileg 2,5M. egy 120m2 monolit födém+koszorú, akkor végülis a 115m2 PTH födém+koszorú 1,5M. - 1,7M. nem is olyan vészes. Járható-terhelhető, akár emelet is mehetne rá. (viszont hátránya, mint minden gerendás megoldásnak, hogy pl. kör alakú helységet bajosan fedsz le vele :-)
Tehát ha jól értelmezem egy átlagos monolit födém 2,5M Ft. Ezért va az, hogy jobb egy egyszintes ház, ahol nincs födém? (vagy max fa födém)... bár olyat nem szeretnék, aztán ki tudja... (meg a telek, amit nézünk, kicsit lejtős, tehát egy pince adja magát...
ki lehet számolni, hogy a PTH födémhez mennyi ilyen láb kell.
Ja és nem árt kutya, vagy éjjeliőr, mert a láb önmagában is jelentős értéket képez és nem csak a "színesfém gyűtjő kisebbség" körében.
Persze a normálisabb vállalkozó beruház ilyenre, mert néhány ház után megtérül, ráadásul ennyivel kedvezőbb árat tud adni a megbízónak úgy, hogy neki nem kerül semmibe....
Na ez nagyon érdekes, mert úgy hangzik, annyiba került, mint egy monolit födém... Kíváncsi vagyok én is, milyen árak vannak, ki hogyan csinálja/csinálta.
"Nem tudom, mi tartotta, de tényleg így volt: jó, ez egy 100 éves épület volt, ki tudja, hogy csinálták akkor a födémeket." Hogy gyorsan kiegészítsem magam: acélgerendás lehetett.
a régi födémnek meg nem mondom most a nevét, de az építésztől a múltkor kérdeztem, hogy milyen is ez és miért olyan.
Marha egyszerű. Betongerendák, a közét pedig alulról bezsaluzzák. Téglákkal burkolják fentről a zsalut, vasalat és rá a beton.
Arra, hogy miért kell a tégla és miért nem betonnal lett egy-az-egyben kiöntve a köze, ha már ott a zsalu, elmondta, hogy egyrészt a téglához jobban köt a vakolat, másrész t a téglákat feldobálni egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb, mint a betont felvödrözni.
Szóval kb. E gerendás födém béléstest nélkül. :-))
Ebből a munkadjíak nettok, az anyagok bruttó számlával. Az anyagok 80 %-át én intéztem, sk. munkát semmit se csináltam.
Azóta már biztosan ment föntebb, és tulajdonképp már semmi gyakorlati jelentősége, de mostmár baromira érdekelne egy összehasonlítás, hogy ugyanez a födém+koszorú monolittal ill. fafödémmel mennyibe lett volna?
Ha valakinek van hasonló konkrét ilyesmi számsora, please pötyögje be.