Számoltam másik irányba, és megnéztem, hogy ha havi 49672Ft törlesztőt 6% THM mellett adott hitelre 72 hónapig fizetsz, akkor pont 3 Millió hitelt vettél fel!!!
A 6%THM cascos hitelnél még nem is számít túl kedvezőnek, mondjuk hogy átlagos!
A 400e Ft különbözet az általad leirt példa esetnén, pont a kereskedés jutaléka a hitel kihelyezése esetén. No ilyenkor szoktak nagy kegyesen kb 200e Ft kedvezményt, vagy +extra felszereltséget ajándékozni.
a kereskedő hazudik és mellébeszél! Jó oka van rá, ha egy ilyen rossz hitelt ki tud helyezni, akkor ő meglehetősen vastag jutalékban részesül! (dolgoztam egy ideig autókereskedésben értékesitőként)
A kereskedő szövege: "A bank erre az ajánlatára 11,74%-os THM-et kommunikál ki, ez valójában 5-6% -kal több, mint a valós THM (vagyis a tényleges THM kb. 6%). A tartozás meg nem fizetése esetén a fenti hiteldíjmutatóval próbálja a kintlévőséget érvényesíteni a bank."
persze, hiszen ez a piramisjáték lényege! És ki ne szeretne hamar, gyorsan meggazdagodni?? Itt befizeted a pénzt, amiből fizetik az előtted belépettek havi "apanázsát", aztán ha kellően jól megy majd a biznisz (értsd: sok balek belépett már), akkor felmondják a szerződést, sok hülyének meg rajta marad a hirdetés az autóján. Sz'l itt megelőlegezel egy kis pénzt, és ha szerencséd van, helyetted fizetik a törlesztőrészletet. Mér' baj ez? Piacgazdaság van.
OK, azt tudom, hogy a THM-ben minden fityfene benne van, nem csak a kamat. Én csak ezt éves tételt hagytam ki a számításból.
Sorry, hogy ilyen laikus vagyok, sohasem vettem fel még hitelt.
Csak most szembesülök azzal hogy ha viszonylag korrekt (tehát nem nulla, nem 10, hanem 30%-os) kezdővel indulok, egy 2.6 milliós tartozásra akkor is horror 3.5 misit kell visszafizetni..:(
A THM – azaz a teljes hiteldíj mutató – egy százalékban kifejezett díjmutató, mely az ügyfél által a felvett pénz használatáért fizetendő éves díjat mutatja meg.
Nem. A THM az éves hiteldíj mutató. Annyi a könnyebbség, hogy abban már nem csak a kamaty, hanem minden egyéb szarnak is benne kell lennie. Ha felveszel 1 milla hitelt 10% THM-el egy évre, akkor 1.1millát fizetsz vissza. Ha két évre veszed fel, a THM akkor is 10%, mivel évi 10% a kamat+kezelési költség+egyéb kiadás van összesen. De mivel két év, ezért kétszer 10%. Durván számolva 1.2millát fizetsz vissza. Ha tíz évre veszed fel, akkor pedig kábé 2 millát az 1 helyett.
Ha felveszek 10 misit, akkor nyilván más elbírálás alá esek, ha 1 év alatt szeretném visszafizetni és más alá, ha 20 év alatt. Éppen azt mondom, hogy más futamidőhöz értelemszerűen más THM-et adnak a bankok, OK.
De végeredményében az érdekel, hogy a a végén összesen mennyit kell visszafizetnem a törlesztőkkel.
Mondok akkor konkrét példát. 2.600.000 Ft hitelösszegre 60 hónapra 56.705 Ft, 72 hónapra 49.672 Ft havi törlesztőrészlet ajánlottak, s erre azt mondták, hogy kb. 6%-os THM.
A 2.600.000-ra előbbi esetén összesen 3.402.300 Ft-ot fizetek vissza, utóbbi esetben 3.576.384 Ft-ot... Majdnem 1 millióval többet!
A Te elgondolásod alapján, ha velveszek 10.000.000 Ft kölcsönt és 13.000.000 Ft-ot fizetek vissza, akkor 30% a THM akkor is ,ha egy év alatt kell visszafizetnem, és akkor is, ha 20 év alatt.
Az a THM, ami most a THM egészen jól mutatja a hitel terheit. SZERINTEM!
Ez csak egy példa volt. A lényeg az, hogy a feltüntetett THM miért csak egy évre vonatkozik?
Én mindig azt hittem, hogy a THM az a %, amennyivel többet kell visszafizetned a végén, mint amennyi hitelt kaptál. Ez lenne az igazán tájékoztató jellegű %.
A többi szart sem ér.
Természetesen azzal no problem, hogy a futamidő, ill. a hitelösszeg függvényében másmilyen THM-et számolnak, a vevőnek végeredményében úgyis az az érdekes, hogy adott összegre mennyivel többet fizet vissza.
1.5 mill 60hónapra 33333Ft/hó törlesztővel az jó közelitéssel 12%-os THM
Megpróbálom megvilágitani, miért nem olyan egyszerű a számitás, mint ahogy gondoltad:
Ha a felvett hitelből már kifizettél mondjuk két havi törlesztést, akkor a törlesztésnek a tőketörlesztésre forditott részével már csökken az a tőke, ami tovább kamatozik. Ahogy Te számolsz, az csak akkor lenne igaz, ha felvennéd a hitelt, és a lejárat végén egy összegben törlesztenél. Akkor valóban 6,6% lenne a THM.
Ennél bonyolultabb. Amúgy a THM az éves viszonylatra vonatkozik. Ha gondolod minnyá kiszámolom, hogy az 1,5 mill felvét, 5 évre havi 33333Ft törlesztővel milyen THM.
A THM mindig egy évre vonatkozó hiteldíjmutató? Nem a teljes hitelösszegre/futamidőre vonatkozik? Példa: hitelösszeg mondjuk 1.500.000, amire mondjuk 5 év alatt visszafizetek 2.000.000 Ft-ot. Én erre azt hittem, hogy a 33%-os többlet miatt a THM is 33%... De nem, el kell osztani öttel (az 5 éves futamidő miatt) és így 6,6%-os THM jön ki... Ezt az átbaszarintást! Vagy laikusként csak én voltam eddig tudatlan?:)
Ha reklám kell, akkor olyan helyen vedd a kocsit, ahol van reklámszerződés. Tehát kijelölt helyen. Ha magad veszed a kocsit,akkor a reklámért 180-360000-ig kell fizetni.
A boci nyáron odaveszett egy frontális ütközetben. Most anyám Wagonját nyúzom azóta is. Egy kínzókamra. A Ceed-et egy heti nem alvás után választottam. Corolla d4-D a rivális, de drágább, ugyan szebb, és kevésbé felszerelt, kispóroltak ezt-azt.
petvik.hu Tatabánya. Ha érdekel, holnap megyk. Alkudozak, hogy többet is vennénk, ha adnak valami ajándékot? Merthogy lista árban kell venni az autót. A reklámszerződéd csk 30.000Ft
Brossúrát kell keresni, a jobb felső sarokban lesz egy ilyen felirat. Rákattintva egy 40MB-os fájlt tölt le a gépre, asszem ZIP kiterjesztéssel, egy pdf fájl van belecsomagolva. Azt kell megnyitni a kibontás után.
Sőt onnan tettem be ide a nyomaték görbéket is. Tessék visszanézni a görbéket, mert megéri :-)
ez a reklámautó szerződés engem is érdekel. tudnál erről írni egy pár sort? mit ajánlanak ők és ennek fejében mit kell vállalni? esetleg cégnevet is írj, ha nem gond. Köszi!
Ez ijesztő! Holnap megyek tatabányára, 2 helyen is van Ceed, megkérdezem a szervíz költségeket. Ennyi nem lehet, egy mercedes nem kérr ennyit. Mi kerül 90 ezerbe? 5 liter olaj, 2-3 szűrő, max 1 óra munkadíj. 25.000-nél nem lehet több.