Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40940

Nemrég volt az Auchanban is olasz hét, így volt összehasonlítási lehetőség. Ahhoz képest szerintem nagyon drágák az áruk. Szinte minden nyáron (de ha lehet, télen is) megyek Olaszországba, ennél jóval olcsóbban szoktam vásárolni ott.

Előzmény: nagypapi51 (40937)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40939

Hááát, a tatár levezetése sem rossz, de asszem többen a szelethúsok pácolási trükkjére gondoltunk.

Mustárhoz csak annyit, hogy ha csak lehet, frissen kevertet használok, régen az átkosban lehetett venni a gorcsicát, (orosz mustárpor, a Wasabi gyenge átképzős hozzá képest, talán az Arbat boltokban most is lehet kapni) mostanában a jó öreg Colman's a társam.

Előzmény: GPS (40934)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40938
Ez volt a mai ebed:
Csirkele, tofu, kenyerkocka.
A levet folmelegitettem a microban.
A tofut felkockaztam es atsutottem minden ize nelkul oliva olajon - papirra szedtem ki sutes utan.
A szaraz kenyerkockat a tofu utan beletettem a serpenyobe, piritotta, reszelt parmezant szortam ra.
A forro levesbe a tofu, a kenyer kocka, petrezselyem zold, es egy par csepp szoja szosz (
Ponzu) , ami kellemes izt adott neki.

Vacsorara lesz a masik fele: most a tofut belocsoltam egy keves Ponzuval - meglatom mi lesz belole. Izes, es sokkal kevesebb a so tartalma mint a soszegeny szoja szosznak!

Előzmény: ZsuR (40849)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40937

Tessék belépni a Pofavizitbe! :)

Tudom, hogy nem vigasz, de kint sem olcsóbbak sokkal.

Viszont amennyire emlékszem, a tavalyihoz képest a 'friss' cuccok - sonka, sajt, szalámi, pancetta - nem drágultak, a konzervek (töltött tészták, szárított paradicsom, gomba, anchovi) annál inkább. Nem szívbajosak, az tény.

Csak ne lenne olyan finom...:((

Előzmény: Zitka (40932)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40936
A TATÁR BEFFSTEAK az nem elkeszitesi mod?
Előzmény: GPS (40934)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40935
Megelőztél, hasonlót akartam írni (leugrál, ha nem szorítod eléggé). Lemértem közben: 6 cm hosszú. Az üres dobozba meg nem szoktam kézzel nyúlkálni, véletlen balesetre nem is emlékszem az elmúlt mondjuk három évből (csak reszelősre :)

Ami meg a dugóhúzót illeti, a pincérdugóhúzó az igazi :) most nem találok olyat, ami nekem van, Metrós, fackelmann, tiszta fém.
Előzmény: H_G (40933)
GPS Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40934

Hááááát...ha "közkívánat" esete forog fenn - akkor muszáj engedjek az erőszaknak -).

De előre szólok: annyira egyszerű, hogy meg fogtok dobálni - mire a végére értek.

Tárgy: BORJÚ STEAK ÉS TATÁR BEFFSTEAK KÉSZÍTÉSE

(Kolmán József mesterszakács módra - Paprika étterem-Párizs).

1 sz. ÖKÖLSZABÁLYkizárólag csak (és letelőleg borjú) bélszínből. Nem felel meg a comb, a karaj, a lábszár, a sertés, a juh de még a méregdrága vidra vagy emu-hús sem. Csak a borjú - max növendék - bélszín.

2 sz. ÖKÖLSZABÁLY: Pácolni kötelező !!! Nagyon éhes, azonnal-finomat kajálni akaró ember - az felejtse el ezeket a fogásokat. Min. 2-3 nap, ameddig nekiláthat - ezért - a pácolás befejeztéig - az ilyennek ajánlhatom a rendkívül tápláló, DEKO féle paradicsomos-bab konzervet. Ez tuti gyors - és kontrasztnak sem lesz rossz...amennyiben túléli.

a) al-ökölszabály:  a pác-anyag - az a mustár !!! Slussz. Eretnekségnek számít bármi mást rápacsmagolni a nemes húsra - de legfőképp a készen kapható úgynevezett "fűszerkeverékeket" neeeee !!!!! Akkor már jobb ha még nyers-korában kidobjuk a húst - olcsóbb és gyorsabb is mint fáradságos munkával és energiával elrontani.

Idefigyelnivaló a mustárról: A mustár az nagyon nyavajás dolog lett ám manapság - ugyanis szinte lehetetlen rendes mustárt kapni. Rendes mustár az, ameyik mustármagból készült - és nincs benne majonéz, torma, akácméz, , trópusi ízesítés - vagy "dijoni jelleg".

A lehető legolcsóbb, adalék-mentes, u.n. "paraszt-mustárt" kell keresni - a még fennálló lengyel-piacokon működő kolbász-sütők használják...nagy-vedres kiszerelésben.

Ha csíp az jó jel !!! - mert akkor feltehetően van benne mustár-liszt is a színezéken kívül...ami nekünk a legfontosabb erre a célra - mert a pácban kizárólag csak a mustár-tartalom (mint olyan) játszik - ugyanis az a szerepe, hogy megnyissa a rostokat a páclé előtt - hogy végbemennyen a öntistítási folyamat. A többi összetevő csak púder...vagy egyenesen kártékony.is lehet.

Még valami a mustárról: ha kóstolásra nincs meg a természetes sósága - mert előfordul - bátran keverjünk bele egy kis sót - de könyörgöm: ne tengeri, jódozott, potencia-növelő, lecitines vagy más fantázia-sót.

Konyhába, főzéshez csak a jó öreg, természetes kő-só való....lehetőleg a durvább (legolcsóbb) fajtából - mert az legalább "sóbol van" és nincs gyanús mellékíze..

b) al-ökölszabály: a pác-lé - az friss, tiszta étolaj !!! Slussz. Se fűszer, se aroma, se oktánszám-növelő adalék...csak úgy natúrban. Nem kell drága legyen - de még részegen se forduljunk meg a fejünkbe, hogy használt olajra vetemedjünk.

PÁCOLÁSI TECHNOLÓGIA. Húst (egy darabban - ez fontos !!!) hidegvízben megmos és teljesen szárazra töröl . A (jól kiválasztott) mustárral vastagon beken - némi bele-maszírozás kifejezetten ajánlott. Eddig ennyi.

Keresünk egy olyan (pl. zárható műanyag) edényt, amelyik alig nagyobb felületű, mint a húsunk. A méret azért fontos - hogy ne pazaroljuk az olajat - merthogy az olajnak teljesen el kell majd lepje a husit.

Behelyezzük az agyon-mustározott húst (mondom: behelyezzük - nem bepaszírozzuk...annyira smucigok nem lehetünk) - és annyi olajat töltünk rá - hogy az biztonságosan ellepje a munkadarabot.

Lefedjük, bévágjuk a hűtőbe (nem a mélyhűtőbe !) és 3 napig szívesek leszünk megfeledkezni róla.

Eddíg közös a "karrierje" a steaknek és a tatárnak - de itt abba is hagyom, mert túl hosszú lett.

Folyt. köv. - ígérem. Ha van rá igény, persze.

.

Előzmény: nagypapi51 (40915)
H_G Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40933
Na, ez az a vacak konzervnyitó, ami a konzerveknek csak egy részével kompatibilis. A maradéknál leugrik a peremről, befelé szűkülő spirált vág a doboztetőre meg hasonlók. (Méltó párja az a dugóhúzó, amivel mesterséges légzést kell adni az üvegnek.)

A t3v3d3s-félével viszont mindent ki lehet nyitni, ha elég robusztus kivitel -- csak azért támadt rossz híre, mert uilyen formájú pici vacakok is léteznek, amilyeneket a halkonzervekhez adtak régen.

Előzmény: ribizli (40927)
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40932
Lehet, hogy ilyenkor valami titkos jellel kéne járnunk, amiről egymást felismerhetjük? :-))))))))  Elég vaskos árak voltak, sajnos. :-(
Előzmény: nagypapi51 (40930)
cszsm Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40931

és igen, ez a fajta konzervnyitó, ami szerintem végtagcsonkításra alkalmasabb, mint konzerv kinyitására...

Pedig tényleg jó az a konzervnyitó.

Előzmény: ribizli (40919)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40930

Találkoztunk, csak IRL nem ismerjük egymást :)

A 'pankrátor' ölég hamisan énekelt, de a gorgonzolától, meg a nostranotól így sem tudta elvenni a kedvem. 

Előzmény: Zitka (40929)
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40929

Információ: a múltkor terjedt itt a rémhír, hogy már nem lehet kapni Olitalia mogyoróolajat a Coraban. Jelentem, van! Törökbálinton egy fél órája láttam, 735 ft/liter.

Megnéztem a szicíliai hét kínálatát is, de arról majd a szaktopikban. :-)

ribizli Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40928
Egy jó nagy cserép akár a teraszon, akár a kertben valahol letéve esélyes a termesztésre, de lehet, hogy először meg kéne próbálni csíráztatni a magot majd, hogy szunnyad-e benne élet még. De még esélyesebb Felétek környékbeli erdőben találni vadon.
ribizli
Előzmény: Thor (40925)
ribizli Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40927
Tehát konzervnyitó (mellette normál gyufásdoboz):
1
2
3
Előzmény: ribizli (40922)
Thor Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40926
ellenT ! :)
Előzmény: H_G (40921)
Thor Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40925
Na. AKkor mégse csináljak vele semmit? Virágláda se jó? Szabadföld reménytelen, még olyan cucc nem termett nálam magról, ami lehagyja növésben a gazt és ne gyomláljam ki.
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40924

:-DDDDD   De jó, hogy Te nem felejtetted el...! Én már igen. De nagyon édi-bédi-cuki :-))) ez a rózsaszín szett! :-)  A "fecskendő" meg külön bájos a piros-rózsaszín színösszeállításával. :-) Igazi szofisztikált dizájn-különlegesség. :-)

Apropó: a lányomnak az egyetemen ebben a félévben formatervezésből egy régi konyhai eszköz újratervezése a feladat. Szívesen veszünk ötleteket. :-) 

Előzmény: t3v3d3s (40917)
Thor Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40923
Nemazér, de ez a legtökéletesebb konzervnyitó. Ezzel mindig és mindenfajta konzervet fel tudok nyitni, szemben a mindenféle advanced csodákkal, ami közül az egyik leugrik a fedélről, a másik a túl vékonyat nem viszi, a harmadik az oválisat. Sőt, továbbmegyek,a  legtutibb konzervnyitóval az exférjem katonaságból megmaradt kanálgépén találkoztam :)
ribizli Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40922
Bocs, félreérthető voltam.
Nem magával a nyitóval vágja szét ember a kezét, hanem a már felhasadt fémmel. Amire én gondolok, annak a teljes mérete kb. 5 cm hosszú, és én nem tudom rendesen megfogni se, plusz másik kézzel a dobozt kell tartani-vezetni. Na, mindjárt lefotózom az enyémet, aminek nyele is van!
ribizli
Előzmény: t3v3d3s (40920)
H_G Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40921
"További macera a hosszabb időre történő tárolása"

Lesütve olajban-zsírban, úgy h. a zsiradék ellepje, befőttes üvegben a hűtőben remekül eláll.

(Tessék, mondj ellen! :)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40920
még az ujjad sem férne oda :)) szerintem azok a gurulósok meg a pöttöm kempingnyitó használhatatlanok, de kinek a pap
ribizli Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40919
Mucikák, a medvehagyma egy elég nagy méretű növény, tehát pohárban nem termeszthető, lakásban pláne, mivel szabadföldi a lelkem. A gyöngyvirággal összekeverni is meglehetősen bonyolult, mivel más a levél színe, kicsit a formája is, és másképp nőnek a levelei a tövön. És persze míg a gyöngyvirágnak nincs erős, már-már penetráns hagymaszaga, a medvehagymának igen.
Biopiacon vagy különlegességeket is árusító zöldségesnél lehet kapni általában - természetesen nem egész évben, csak a rövid tenyészidejében. További macera a hosszabb időre történő tárolása, de erről majd bd remélhetőleg megoszt szakmai titkokat a saját konyhájából. :)

t3v3d3s, köszi a rózsaszín csodákat, és igen, ez a fajta konzervnyitó, ami szerintem végtagcsonkításra alkalmasabb, mint konzerv kinyitására...
ribizli
Nyafkamacska Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40918
Ilyen tortacsicsázó nekem is kell! :-)

Szerintem is ez a legjobb konzervnyitó :-)
Előzmény: t3v3d3s (40917)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40917
Vegyes fotótár következik konyha-trükkök témában, régebbi témákra reflektálva.

Zitkának és ribizlinek a rózsaszín orosz tortadíszítő és mérőkanál szett :) használati utasítással!

A szerintem jó fajta nokedliszaggató. Hivatalosan párolóbetét, fedele is van, meg hozzá habkártya meg egy tésztatoló lapát. Kb. min. 18, max. 27 cm fazékra. A lyukmérete, mint a hosszú nyelű, kerek bádogszaggatóé, de szerintem kevésbé éles, kicsit hígabb tésztát kell hozzá csinálni, főleg, ha vki a nagy galuskát szereti. A legfőbb előnye, hogy nem csap ki mellette a gőz.

A szintén szerintem jó fajta konzervnyitó. A fotoapparat nem túl színhű :)

cszsm Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40916
Ez tök jó. Ki fogom próbálni, köszi.
Előzmény: Zitka (40900)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40915
'Közkívánatra' lécci a mesteri pácolás titkát/leírását!!
Előzmény: GPS (40910)
certaldo Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40914
Más is szólhat? Engem pl. érdekelne.
Thor Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40913
Hivatalosan úgy hívják, a boltban és a fóliáján így szerepel. A köztudat az, ami így kezeli az összes sonkaszerűen kinéző cuccot. Ez, a csülök, meg a lapockasonka még hasonlít is, de hogy miért nevezik így a húsvéti, kötözött sonkák zömét, azt mondjuk sosem értettem.
Előzmény: Zitka (40911)
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40912
Sajnos ennyi (kb. 5e ft) a marhabélszín/vesepecsenye ára. Auchanban is van mindig, többféle nagyságú darab kiporciózva.
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40911
Igen, sajnos tudom... De hogy miért alakult ez így? A "sonka" mint varázsszó, ezzel lehet eladni az (elvileg drágább) nemesebb baromfimell termékeket? Miért ne lehetne pácolt pulykamellnek hívni????  A sonka legyen sonka! :-D
Előzmény: Nyafkamacska (40908)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!