Keresés

Részletes keresés

Rondacrampus Creative Commons License 2007.02.08 0 0 52

Magamtól tanultam, de egy-két technikát ellestem másoktól is.

A stílusom eleinte a minél több technika ismeretére helyezte a hangsúlyt, nagyon változatos volt. Később, az idők folyamán aztán igyekeztem elhagyni a felesleges sallangokat (bár, ha néhanapján még gyakorlok, akkor az ügyességem szintentartása érdekében használok nehéz, bonyolult kombinációkat is). Elsősorban azokat a mozdulatokat igyekszem kerülni, amelyekbe nem lehet akkora erőt, lendületet belevinni, amellyel meg lehetne állítani egy ellenfelet.   

Úgy tűnik, szép lassan vissza fogok térni az alapokhoz.

Előzmény: Ceceattila (51)
Ceceattila Creative Commons License 2007.02.01 0 0 51
Te magadtól csinálod vagy tagja vagy valaminek?
Előzmény: Rondacrampus (50)
Rondacrampus Creative Commons License 2007.01.31 0 0 50

A 40-es hsz-ben írtam, hogy csináltam magamnak olcsón nuncsakut. A boltiak mindig is elég szarok voltak, vagy széthullottak, vagy a súlyelosztásuk volt csapnivaló.

"A szivacsos gyakorlónak azért sztem van" hátránya: a hamis biztonságérzet, és a lottyadt fogás. Max. akkor jó használni, ha partnerrel gyakorolsz.

Egyébként, ha teheted, mindig azzal, vagy ugyanolyan típusú fegyverrel gyakorolj, amilyet élesben használnál !

"mert ha az elszáll akkor nincs nagy baj." Miért száll el ?!?!  Fogd rendesen, és akkor majd nem száll el ! Ne sulykolj magadba önveszélyes és kockázatos technikákat ! A legegyszerűbb mozdulat is tud szép és látványos lenni, ha kisugárzik belőle a sok gyakorlás.

Előzmény: Ceceattila (49)
Ceceattila Creative Commons License 2007.01.26 0 0 49
Köszi.Sisak akkor felejtve:).A szivacsos gyakorlónak azért sztem van előnye.Én pl iskolában,edzésen, itthon a szobában mindig azzal gyakorolok ,mert ha az elszáll akkor nincs nagy baj.De persze nem sima gyakorlo hanem erősebb és nehezebb cső van benne mert folyton eltöröm.Magadtól csinálod a nunchakut vagy rendeled?
Előzmény: Rondacrampus (48)
Rondacrampus Creative Commons License 2007.01.22 0 0 48

Talán ez:

Oshukai Budapest
Stílus: Kobudo
Vezető mester: Baranyi György
Város: Budapest
Cím: X. kerület (Kõbánya). Kõrösi Csoma út 28-34 Szent László Gimnázium tornaterme
Telefonszám: 06(30) 4849802
E-mail: baranyigyuri@gmail.com
Honlap: http://www.oshukai.hu/
Edzési időpontok: Kedd: 19:00 - 21:00

Ha ez nem jó, keress rá a "kobudo" szóra. A nunchaku a kobudo egyik alapfegyvere, viszont egy rendes kobudo klubban más (botok, sai, tonfa) is szerepel a programban.

Sisak pedig felesleges a gyakorláshoz ! Hamis biztonságérzetet ad, és majd akkor vered fejbe magad, mikor levetted. Csaknem húsz év alatt még semmimet sem törtem el, ésszel kell gyakorolni, ennyi az egész ! Pedig nekem a fa nuncsakun kívül csak egy 80 dekás kemény műanyag van, azzal fejlesztek gyorsaságot, de volt a kezemben vascsőből készített is, nem játszadoztam mindenféle puha-pillekönnyű-pihepárnás vacakokkal !

De, ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, vegyél egy komplett hokikapus-szerkót... az eléggé véd !

Előzmény: Ceceattila (47)
Ceceattila Creative Commons License 2007.01.07 0 0 47
Hello.Magyarországon van valamien egyesület vagy valami ahol van nunchaku?
Vagy tudtok olyan helyet ahol lehetne rendelni védősisakot?Mert én csak külföldi oldalakon találtam.Mert sisak nélkül nemmerem pörgetni rendesen a fa nunchakut.
Rondacrampus Creative Commons License 2006.09.04 0 0 46

Látom, felbukkant egy-két érdeklődő.

Egy újabb rövid eszmefuttatás erejéig hozzászólnék:

Mint minden tradicionális harcművészetnek, a nuncsakunak a mozgásanyaga is több részre osztható, itt is léteznek alaptechnikák, amelyet alapállásban, egy helyben, partner nélkül gyakorlunk, ezt követhetik a szintén szólóban végzett, de már lépéskombinációkat tartalmazó gyakorlatok, aztán jöhetnek a formagyakorlatok, végül magasabb szinten páros gyakorlatok (önvédelem, küzdelem gyakorlása védőfelszerelésben, vagy puha fegyverrel).

Az egyedül végzett gyakorlás során viszont élesen el kell különíteni egymástól a küzdelmi értékkel bíró technikákat és ezek kombinációit a csupán képességfejlesztésre alkalmas gyakorlatoktól (látványos pörgetések, bonyolult fogásváltások, átvételek). Mindkét mozgásanyagot szükséges gyakorolni, a harci technikákat önvédelmi céllal, a zsonglőrködést pedig azért, hogy a fegyvert minden szituációban biztonságosan tudd kezelni, nem veszítsd el felette az uralmadat. Éles helyzetekben tulajdonképpen 2-3 technikából is meg lehet élni, de ehhez az alapok több évig történő gyakorlása szükséges, ezt sajnos nem lehet megspórolni.

Az viszont tény, hogy pusztán attól még nem lesz senki legyőzhetetlen harcos, mert egyedül, zavartalan körülmények között hibátlanul végre tud hajtani bonyolult technikákat, mozgássorozatokat is. Attól még nem fejlődik ki a megfelelő szintű távolságérzékelés, illetve a jó időzítés képessége.

A sötétben gyakorlás nem rossz módszer, de koromsötét helyett inkább a félhomályt ajánlom, ahol a környezetedben lévő tárgyakat még látod, de a pörgő fegyvert már nem. Bundássapka helyett pedig inkább a fokozatosságot ajánlanám, az új mozdulatokat  lassan kezdve, és csak akkor gyorsítani, amikor már megy.

Lenne még egy észrevételem, mivel sok emberkénél láttam azt a hibát, hogy pl. egy előre 8-as alakban végzett pörgetésnél a mozdulat feléjük irányuló fázisában a bot nem lép ki a test síkjából, és hogy meg ne üssék magukat, a kézben tartott botot vagy rövidre fogják (egészen a láncnál), vagy pedig csak jobbra-balra billegetik. Pörgetni úgy kell helyesen, hogy egyrészt elkerülje a testünket, másrészt a fegyver minél egyenesebb legyen, sokkal nagyobb energiát lehet így belevinni. A dinamikájának pedig olyannak kell lennie, hogy a legnagyobb sebességet mindig az ellenfél irányába eső részén érje el. Ez minden ütésre vonatkozik, addig a pontig gyorsítjuk, amíg célba nem talál, ha csak a levegőbe gyakorlunk, akkor a képzeletbeli célpontig gyorsítjuk, onnan kezdve lassítjuk a mozdulatot. Tulajdonképpen úgy is mondhatnám, hogy a jó ütést jól lehet hallani, de láthatatlan, a gyenge ütést pedig nem lehet hallani, még akkor sem, ha esetleg szintén gyorsnak tűnik.

Előzmény: suter (45)
suter Creative Commons License 2006.08.18 0 0 45
Szia atp csak ugy kiváncsiágból benéztem és lepergett az életem :), én is átéltem a problémáidat :).
Rondacrampusnak teljesen igaza van az ütést tovább kell vinned és a akkor irányithato(bb) a szerkezet.
De ha igazán használni akarod maradnak az alaptechnikák. Ha az a szerencse ér hogy megnézel egy nunchaku versenyt ott tisztán látszik, hogy a pörgetés beillik a "háromemeletes hátraszaltó a tetőre kategóriába" küzdőértékét tekintve.
Mielőtt utcán előveszed a nunchakut jól gondold át.

Ha a küzdelmet a a nuncsakuval hasonlitanom kellene leginkáb a szamurájkardhoz hasonlitanám, nincs cifrazás hanem inkább gyorsaságot probáld gyakorolni.

Amugy én folyóparton a dzsunkába gyakoroltam gyakorlatilag a rekettyést kiirtotam vele hát ott sokat tanuhatsz :) .

Másik nagyon jó gyakorlási mód korom sötétben nyomatni ugy megtanulod érezni a szerkezetet. (Mondjuk eleinte bundás sapka nem árt :))

Persze ez csak a szvsz.
Előzmény: atp (36)
dzsungelharcos Creative Commons License 2006.08.18 0 0 44
Üdv mindenkinek!

Pár hete én is elkezdtem gyakorolni a "fa testápolóval".
Néhány dolog már megy magamtól, de szeretnék tovább fejlődni..
Mivel vidéken lakom, ezért nem sok reményem van "mestert" találni, de talán ti képben vagytok, hogy létezik-e (magyarországon elérhető) valami oktatási anyag, könyv, képregény :-), videó, ahonnan el lehetne lesni a mesterfogásokat? Tudom, a harcművészetek általában nem tanulhatóak könyvből, de talán jutnék velük valamire.. Külföldi lapokon láttam jó kis könyveket a témában, de a szállítási díj nagyon meglöki az árakat.. Ha esetleg valakinek valami fénymásolata van csak és már nincs rá szüksége, engem érdekelne.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv:
Dzsungi
kagabor Creative Commons License 2006.05.22 0 0 43
A nunchaku nagyon jól fejleszti a kézügyességet, koordinációt meg ilyesmit pörgetve, hadonászva vele, ja meg az izületeknek is jót tesz, ha átmozgatják vele (legalábbis ezeket hallottam) de ezzel küzdeni szvsz badarság, ha csak nem profi az illető. Nagyon kiszámíthatatlan...

Nekem volt gumiból, hajdanán. Volt egy két komponensű anyag, egy zacskóban. Emlékeim szerint sárga, és fekete. Össze kellett vegyíteni a zacskóban (az elválasztó gátat feltépve), összemasszírozni, és ki lehetett önteni, majd várni vele, és "gumi lett belőle". :) Frankón bele lehetett lógatni bármit még cseppfolyós halmazállapotban, és az beleszilárdult rendesen! Pvc csőbe öntve, megszilárdulva levágva róla lehetett csinálni frankót. :)

Most van egy kemény fából, néha pörgetgetem, leverek vele mindent :) de jól kifárasztja az embert. :) Különben mi értelme van a pörgetésnek? Az ütést imitálja?

kagabor
rum-cájsz Creative Commons License 2006.05.16 0 0 42
Előzmény: reen (41)
reen Creative Commons License 2006.05.08 0 0 41
Budapesten hol lehet nunchakut vásárolni? A Wesselényi utcánál mondtak egy boltot, de azt se tudom helyileg pontosan. Köszi.
Rondacrampus Creative Commons License 2003.11.15 0 0 40
Halihó !

A teleszkópos érdekes darab, nem tudom, mekkora lehet a súlya. Fél kiló felett már túl lassú lenne. Nekem kb. a 35-40 dekás súly a legjobb.

Pár évvel ezelőtt vettem üzletben valami csapágyas csodaszerkentyűt, nem tudom, mi lehetett valójában, mert nuncsaku nemigen, ugyanis mindössze egy óra gyakorlás után úgy szétlazult, hogy inkább félretettem, mielőtt röptében szétszakad. Ez volt akkor kb. 2500 Ft.

Ezután bementem az első vasboltba, vettem 2 db kőműveskalapács-nyelet, 1 db ún. 20 mm-es rézkarmantyút (20 mm vastag, kb. 5 cm hosszú rézcsődarab), és egy méter láncot, meg egy kis acélhuzalt (kb. 2-3 mm-eset). Az egész volt kb. 300 forint. Otthon a botokat kifúrtam úgy, mintha zsinóros nuncsakut csinálnék, csak a hosszanti furatot kb. 1 cm vastagra vettem, úgy, hogy a kicsit összelapított láncszem beleférjen. A rézcső-darabot félbevágtam, és az így kapott két gyűrűt rágyógyítottam a botok végére szorítóbilincs gyanánt, majd a méretre vágott láncdarab végén lévő összelapított láncszemeket a lyukba dugtam, és a vashuzalt a keresztfuratokon befűzve rögzítettem. Azóta is használom egészséggel. Tönkretehetetlen !

Rc.

atp Creative Commons License 2003.11.08 0 0 39
Köszi, értem!

Nem Pesten vagyok (szerencsére, nem bírnám a füstöt meg a mocskot, meg Dmszkyt :-))), de az oktatófilm érdekel. Ha Pesten járok, utána fogok nézni.
Azt hiszem csinálok egy próbabábut és addig ütöm, amíg biztonságosan nem megy majd.

A teleszkópos nunchakuhoz mit szólsz? Gyönyörű ugye ?

Előzmény: Rondacrampus (38)
Rondacrampus Creative Commons License 2003.11.07 0 0 38
Folytatom, mert ki kellett lépnem.

Ütéstechnikával kapcsolatos problémádra kicsit nehéz a válasz így írásban. Újfent megemlíteném, hogy nem csak csuklóból dolgozunk, hanem egész testtel (lábmunka !). Amit Te írtál, az pedig éppen akkor szokott előfordulni, mikor a fegyvernek csupán egy ún. passzív lendülete van. A becsapódáskor nem áll meg az élet (max. az ellenfélé), hanem a fegyvert tovább kell húzni, lendíteni, túlütni rajta. Így az ütés is nagyobb lesz, és mivel a mozdulatot továbbvezetjük, ezért könnyebben visszanyerjük a fegyver feletti uralmat. Egyébként a fegyver sajátosságai közé tartozik, hogy időnként kiszámíthatatlanul viselkedik, erre a legjobb módszer a gyakorlás.

Rc.

Rondacrampus Creative Commons License 2003.11.07 0 0 37
Hello Atp !

Nem vagyok mester, és csak egy néhány érdeklődőt tanítgattam ideig-óráig.

A Demura féle könyvben tulajdonképpen csak az alapok alapjai találhatók, ami végül is utcai harcban elég is lehet, mert ezek a leghatékonyabb, sallangmentes technikák. Az a helyzet, hogy könyvben nem lehet a technikákat bemutatni, állóképeken nem lehet félreérthetetlenül ábrázolni a mozdulatokat.

Azt tanácsolom, hogy esetleg próbálj meg valami szaküzletben (Budo-boltban) oktatófilmet keresni, vagy ha komolyan érdekel a téma, akkor lépj be valamelyik Kobudo-klubba. Pár évvel ezelőtt Bp-en a XIII. ker. Tüzér u-ban lévő Budo-centrumban volt nunchaku oktatás nem Kobudo-sok részére is, ha pesti vagy, esetleg próbálkozz náluk, ha még megvannak.

Rondacrampus

atp Creative Commons License 2003.11.07 0 0 36
Kobu-Do mester vagy? Hol tanítassz?

Igen, a kézháton való átfordítást valóban alkalmazom én is, de rájöttem, hogy kirugható a fegyver a kezemből. Ezért úgy alakítottam át a mozdulatsort, hogy csak akkor engedem el az egyik fát amikor már szinte ott is a másik. Azt pedig azonnal megfogom. Szóval nem egyenes a két fa a forgatáskor, hanem erős szögben megtört.

Nekem az ütéssel van bajom. Mondjuk egyenesen rásujtok a kulccsontra. A fa pedig egyenesen visszacsap az én kezemre. Ráadásul megszakad a folytonosság, újra kell indítanom 0 sebességről. Szóval a rugalmas visszapattanás és a blokkolás a probléma az ütésnél. Ezeket hogy kell kiküszöbölni?

Tudsz esetleg szakirodalmat ajánlani? Még az "átkosban" sikerült hozzájutnom egy silány fénymásolathoz egy Demura nevű mester könyvéből. Azokat már mind tudom. Szeretnék újat tanulni!

A lentebb említett teleszkópos nunchaku szinte kizárólag az USA-ban és a UK-ban kapható. Most megy ki egy ismerősöm, azzal fogok vetetni egyet. Van szerintetek valakinek magyarországon már ilyenje? Tapasztalat?

Előzmény: Rondacrampus (35)
Rondacrampus Creative Commons License 2003.11.05 0 0 35
Gyakorlásnál sokan esnek abba a hibába, hogy mindjárt látványos elemekkel kezdenek, bonyolult pörgetéseket, és mindenféle zsonglőrmutatványt adnának elő, amit pl. filmekben láttak. Ennek általában az az eredménye, hogy a jelölt alaposan összeveri magát.

Mindenképpen az alapokkal kell kezdeni, egyszerű szimpla lendítésekkel (függőlegesen, vízszintesen), majd mikor már képesek vagytok a lendületet a levegőben is fékezni, akkor jöhetnek a bonyolultabb elemek, pörgetések, átvételek, stb.

Otthon, gyakorláskor érdemes bonyolultabb, látványosabb elemeket is gyakorolni, mert ezek fejlesztik az ügyességet, koordinációt, koncentrálóképességet (erre nagyon jó a két nuncsakuval gyakorlás). De az utcai harcban aztán vissza az alapokhoz ! Az ellenfelet nem kínai cirkusszal kell szórakoztatni, hanem visszatartani, megfutamítani, és ha más nem marad, akkor legyőzni!

Tanítványaimnak mindig is hangsúlyoztam a fegyver helyes fogását. Gyakori hiba, hogy túl rövidre fogják (a botot egészen a láncnál fogják meg), ekkor a fegyver nagyobb "fordulatszámmal" pörgethető, de nincs benne energia, nem állítja meg a támadót. Másik súlyos hiba, ha valaki csak csuklóból dolgozik. A jó ütéshez az egész test erejét fel kell használni, a fegyvert nyújtva kell kilendíteni (a láncnál csak alig hajlik meg, mintha egy egyszerű bottal ütnél. És még attól is a könnyekig meg tudtam hatódni, mikor azt láttam, hogy valaki a botot elengedve a csuklója körül pörgette a szerszámot, úgy, hogy 2-3-szor is körbepörgött. Ilyenkor lehet a legkönnyebben kirúgni az ember kezéből a fegyvert !

Ha jutnak még eszembe dolgok, akor még írok.

207i Creative Commons License 2003.03.08 0 0 34
Az egész csak attól függ, hogy milyen fából csinálod/csináltatod.
Pl. könnyű, gyors - vörös fenyő, nyárfa

nekem csak akác, bükk és fenyő nuncsakuim voltak. A keményfát 2,5-3,5 cm átmérőjűre csináltam, a fenyőt kicsit vastagabbra.
Ha meg nem ararod eltörni ay illető csontját, nem vágsz neki oda akkorát, vagy a combját ütöd meg alaposan. biztos, hogy nem lesz kedve felkelni legalább 5 percig.

Előzmény: atp (33)
atp Creative Commons License 2003.03.04 0 0 33
Igen, ez nem rosz ötlet. A fával viszont az a bajom, hogy nagyon rideg. Azaz egy rendes ütésre az illetőnek a csontját töri. Mondjuk ezt nem akarom, tehát valami rugalmasabb anyag kellene.
A másik probléma, hogy amikor ráütök valakire, akkor nagyon leállítja a fa mozgását. Tehát blokkolja az ütés. Nem tudom folyamatosan tovább pörgetni. Valamilyen rugalmasabb anyag szerintem nem így viselkedne...
Előzmény: golbat (32)
golbat Creative Commons License 2002.09.25 0 0 32
Udv!

Anno en is csinaltam ilyesmit, csak dur-aluminiumbol. Olyan masfel kilo lett, max. Schwarzenegger csukloja birta volna forgatni... ;)

Ex-katona haverom cseresznyefabol csinaltatott az asztalossal "csephadarot" ;) hihetetlen kemeny, de kellemesen konnyu lett. (8-szog profil, kiszaritva.) Szvsz beszelj egy asztalossal is, milyen fa lenne legmegfelelo a celnak.
Golbat.

Előzmény: atp (31)
atp Creative Commons License 2002.09.24 0 0 31
Na, megcsináltam a gumibot nunchaku-t. Használhatatlan. Olyan nehéz, hogy szörnyű...
Valami hasonlóan kemény, rugalmas, de sokkal könyebb anyag kellene. Talán valami műanyag féle ?

A fa nunchakuval az a bajom, mint már mondtam, hogy nehéz. Ezt nem is a fáradság miatt baj, hanem azért mert nem lehet olyan gyorsan küzdeni vele.
Az ideális a már korábban taglalt teleszkópos fém fegyver lenne. Már kiugrasztottam néhány ismerősömet München-be, hogy nézzenek körül utána, de égen-földön nem lehet kapni a képen látható nunchaku-t... Még ott sem...

Előzmény: Tong (30)
Tong Creative Commons License 2002.01.18 0 0 30
Asszem innen simán rendelnék ha hoznának felénk is:
http://www.asahi-net.or.jp/~ze6m-imr/BRUCE_PAGE.htm

Nézzétek meg a chaku-kat!
Megéri.

----Tong----
the BRUCE LEE fan

Előzmény: atp (28)
Tong Creative Commons License 2002.01.11 0 0 29
ATP,
Kiváncsi leszek a képre. De azt nem értem meg miért kell gyakorló chaku. Ha elfáradsz fél óra után a fa chakuval, akkor gyakorolj egy órát és egy idő múlva nem fogsz elfáradni fél óra mulva.
Csak akarat kérdése. A fájdalom vele jár.

-------Tong-------
the BRUCE LEE fan

Előzmény: atp (28)
atp Creative Commons License 2002.01.08 0 0 28
Nos, átnéztem a Magyar kínálatot. Mindenhol ugyan azt a gagyi Taiwani fa és burkolt gyakorló nunchaku-kat árulják. A teleszkópost legközelebbről Angliából lehetne rendelni, de ahoz VISA kártya is kell, ami elég húzós. Pláne ha csak ezért akarod kiváltani... A postaköltségről meg nem is beszélve...

De ! Van egy jó megoldás. Most találtam egy magán gumiöntödénél 1000 Ft-ért gumibotot. Fekete, tömör gumiból de nem nehéz és nagyon rugalmas. Pont ideális. A fogantyúját levágva két darabból rakom össze a nunchakumat. Ha kész majd berakok egy képet róla és leírom a tapasztalatokat !

Tong Creative Commons License 2002.01.05 0 0 27
Ja, ha valakit érdekel:
www.superfoots.com/nunchaku.html
www.martialartssupply.com/main13.cfm
www.sport-nunchaku-do.de/ (itt lehet rendelni is, bár nem néztem még hozzánk hoznának e?)

------Tong-------
the BRUCE LEE fan

Előzmény: Tong (26)
Tong Creative Commons License 2002.01.05 0 0 26
Na ez a NUNCHAKU dolog engem is érdekelne.
Én eddig egy házi készítésűn gyakoroltam. Az a hibája, hogy balkézből jobbkézbe vétel (bal függőleges jobb vízszintes tartás) után kirúgja magát és egy kicsit ficánkol az ívben.

Szeretnék venni, de eddig csak itt találtam:
www.budosport.hu lapon találtam, (árlista + van róla térkép) de nem igazán jutok fel BP-re.

Engem csak a Kínai (O alakú), Fekete, Láncos összeállítás érdekelne.

Ha valaki tud mondani róla valamit jó lenne.
Esetleg egyébb lelőhelyek?

------Tong-------
the BRUCE LEE fan

Előzmény: conSalves (22)
atp Creative Commons License 2001.08.06 0 0 25
rákerestem a telescopic nunhaku -ra.
Szinte csak amerikai és angol boltokat találtam. Nem tudtok véletlenül közelebbi üzletet ? Mondjuk Bécsben ?
atp Creative Commons License 2001.07.27 0 0 24

Húúú, ez nagyon tetszik !
Honnan van a kép ? Hol lehet megrendelni ?
Szerinted elküldik valahogy Mo.-ra is ? Szerinted ilyesmit lehet legálisan rendelni ?

Hitman_ Creative Commons License 2001.07.26 0 0 23
Érdekes a teleszkópos cucc, ha ki lehet úgy nyitni mint egy viperát, akkor elég jó. Ilyet még nem láttam.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!