Ha Citroën-ekről esik szó, akkor a GS/A modelleket többnyire -méltatlanul - elfelejtik, vagy épp csak megemlítik. Pedig létük igazi sikertörténete volt a gyár történetének. Pedig a GS a Citroën második legnagyobb példányszámban elkelt típusa, elnyerte az év autója címet is (1971). Várom ebbe a topicba a típus rajongóit. További adatokra a:
http://www.citroen-gs.hu
oldalon találhattok.
Üdvözlettel: GSdriver
Tudna valaki tippet adni, hogy hogyan tudnám kultúráltan megjavítani a motorolaj-nyomásjelző menetét? (a motorblokk felső részén van a cucc, a motorszám jelző tábla, meg a központi gömb közelében..)
Kedden megtapasztaltam, mennyi füstöt tud termelni a forró blokkra szivárgó olaj.. és hogy ezt milyen remekül be tudja fújni a fülkébe a fűtési rendszer.. Most még meg tudtam húzni annyira, hogy ne szivárogjon, dee sajna elég pocsék állapotban van a menet.
Nem tudom, hogy lehet-e úgy menetet javítani, hogy közben ne hulljon bele a forgács a motorolaj-csatornába.. ragasztani pedig nem szeretném, mert az már gányolás..
ajjajjajjj. Ne tessen megharagudni. Odaadom én ingyé is, csak azért írtam, h. ha van feles akármid, akkor jöhetnek. Pestig el tudom hozni ha kell. Üdv: Feri
Sziasztok! Megint én. Sajnos még mindig nem tudok semmit a GSA Pallasról! Állítólag Szigetváron van. Aki tud valamit róla azt nagyon kérem h írjon! Adatok: 1983-as Ezüst színü, barna kárpit. Citroen GSA Pallas CZY-842. (Volt 1-2 pici sérülése: pl. a jobb oldali első sárvédőn volt 1 pici horpadás és a bal oldali tükör fekete ragasztóval volt körbetekerve!) Köszi! Üdv minden fórumlakónak! Citroennel gazda szép napokat!!!
A kacsa alváz nagyon gáz, szerintem menthetetlen és kókányolva is van. Ha van feles GSA alktrészed, akkor odaadom cserébe és még egy váltót is adok mellé :)
* 0.374 - Ford Capri Mk III, 1978-1986 * 0.372 - Ferrari F50, 1996 * 0.37 - Renault Twingo * 0.36 - Eagle Talon, mid-1990s * 0.36 - Citroën DS, 1955 * 0.36 - Ferrari Testarossa, 1986 * 0.36 - Opel GT, 1969 * 0.36 - Honda Civic, 2001 * 0.36 - Citroën CX, 1974 (the car was named after the term for drag coefficient)
* 0.355 - NSU Ro 80, 1967
* 0.34 - Ford Sierra, 1982 * 0.34 - Ferrari F40, 1987 * 0.34 - Chevrolet Caprice, 1994-1996 * 0.34 - Chevrolet Corvette Z06, 2006 * 0.338 - Chevrolet Camaro, 1995
..megint eggyel többet tudok :) Fogalmam sincs, más autókban hogyan vannak megoldva az ilyen apróságok (csak a trabit ismerem közelebbről..) dee valahogy nem tűnik egy nemzetközi szabványnak ez a golyós-bizbaszos világításkapcsoló megoldás :))
Szerencsére az enyém még működik.. csak mivel a csomtartó ajtaján a teleszkópok elég hervadtak, volt alkalmam megfigyelni, hány fokos szögben nyit a kapcsoló..
(aztán meg futottam két kört az ajtó körül a kapcsolót keresve.. mint az "urban legend"-ben szereplő olasz benzinkutas a trabant körül :))))
Ami nekem szemet szúrt, hogy: Dunlop SP Sport 300E 175/65 R14
Ez meg miféle kerék? A felni a képen eléggé normál GS felninek tünik.
Ha megváltozik a kerék átmérője, a sebességmérő is csalni fog és így nem biztos, hogy igaz a 160 -márha azt a km-óráról olvasták le és nem -mondjuk- GPS-szel mérték...
Az aksik a motortérben és a benzintank helyén vannak, vagyis nem vesz el helyet -merthogy valamelyikőtök ezen aggódott...
Nem vagyok szakértő (még), ennyiből még nem tudom megkülönböztetni a kettőt. :-)
Kicsit kevés a hatótáv szerintem, de városi autónak tökéletes (mondjuk a 160-as végsebesség elég combos az autópályára is). Ha lenne garázsom, szívesen csinálnék én is egy ilyet, mondjuk nem egy GS/A-t alakítanék át, hanem valami tucatautót, és azzal járnék.
A GSA hűtésével semmi baj. Nyáron 30-40 fokban sem sikerült kihozni a sodrából. Az csak a C-Matic (automata váltó) olajhűtője, amit a ventillátor hűt a vastag csövön keresztül. A kérdés az, h. miért kell hűteni ?!
Ismerős a technika, mert régen villanymelegítőknél használták ezt a megoldást, csak ott nem golyó volt, hanem egy csőben higany. De az elv ugyanaz. Gondolhattam volna, h. ilyen megoldás lesz, mert ebben a kocsiban semmi sem szokványos :)))
Szerintem is villanyos GSA lesz. Kérdés, h. megéri-e. Ugyanis amennyi helyet megtakarít vele a motortérben, ugyanannyi lesz a vesztesége, mert az akksik foglalják el a helyet :)))
GSA-villamos, akarom írni villamos hajtású GSA. :-)
Ez egy jól megtermett elektromotornak tűnik nekem, még csupaszon a beépítés első lépcsőjeként (?).
A boxermotoros olajhűtője nem elég jó hatásfokú? Vajon miért tett bele külön egyet? Érdemes ilyennel foglalkozni, hogy a hűtését javítani (akár ezzel, akár más módon), vagy a mi nyári hőmérsékleteinkhez elegendő a gyári? Azért kérdezem, mert én az enyémet főleg nyáron tervezem használni, és ha kell inkább még a felújításkor intenzifikálom a hűtését.
Az ajtóra van -pontos helyére nem emlékszem- rögzítve egy 2cm hosszú és 5mm átmérőjű bizbasz, amiben egy golyó szaladgál fel-le. Ha felemeled az ajtót a golyó megteremti a kontaktust, he lezárod elgurul az érintkezőtől és nincs kontaktus.
Miért ne írhatnál ide? Nekem is egy 1.6-os S1 BXem van és mégis itt vagyok :)))) Egyébként (szerintem) a két legszebben szóló motor az Aud* 5hengerese és a boxermotorok. Én előnyösebbnek tartom a boxermotort mindennapi hazsnálatra, de elérhető áron senki sem kínálja őket. Pedig régen... :) Nem tudom, h. tudjátok-e, de eredetileg a DSbe is léghűtéses boxermotort akartak. S1 CXel az a baj, h. jó állapotban lévőt nehéz kifogni. GSA talán egyszerűbb feladat, de személy szerint még nem láttam igazán jó állapotút. Titkolt vágyam, h. az összes neves hydro-s autó a garázsomban lesz. Van eddig egy BX, most GSA, remélem mostanában jön a CX. Kacsa akkor lesz, ha befut egy nagyon-nagyon olcsón. Kár összehasonlítani a kacsát és a BXet. Más világ a kettő :)
Persze, de hidropneumatikus!!! Meg a lágy rugózás ellenére sem adja azt a menetkényelmet, mint a BX. Szóval boxer, hidropneumatika és nagy menetkényelem=GSA! :-)