Ha a "zavar" térközzavart jelent, akkor tudom. Nincs most időm részletesen, áramkörökbe belemenve leírnom. (Talán valaki megteszi, aki most jobban ráér.) A lényeg az ütemérzékelő jelfogók, valamint a vezérmágnes jelfogók működésében keresendő. Külön figyelmet érdemel az előjelzős térköz!
Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola könyvára, amíg van (1068 Budapest, Rippl-Rónai J. utca 26.) (www.kvassay.hu)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME-OMIKK) közös adatbázisa (1111 Budapest, Budafoku u. 4-6.) (www.omikk.bme.hu)
A BME Közlekedésmérnöki Karának kari olvasója (és könyvtára), szintén az egyetem területén. (www.kozlek.bme.hu, www.omikk.bme.hu)
A TEBGK épületében (MÁV Zrt. Távközlési-Erősáramú és Biztosítóberendezési Gazdálkodási Központ), a 1063 Budapest, Kmety Gy. u. 3 sz. alatt.
Esetleg a TEBSZI-nél (ugyanaz, csak Szakigazgatóság a vége), a címe pedig a vezig. címe.
"Plugor Sándor Vasúti biztosítóberendezés, Vasúti Szakkönyvtár 10. Gróf József Elektrodinamikus biztosítóberendezések I-II. Vasúti Szakkönyvtár 25., 26."
Ismerem őket, de fogalmam sincs, hogy hol vannak.... Lehet, hogy nincsenek is meg itthon már.....
Plugor óta tudom, hogy a szovjetek nem csak hülyeségeket találtak ki, a lunyinista váltókezelő példája igazolta ezt. :)
(a könyvhöz létezik melléklet (7 ív), de ilyet én még nem láttam.
Dehogynem láttad. A 7 darab A3 méretű ábra, mert azok nincsenek az oldalszámok közé felvéve. És a szerzőnek volt 1987-ben kiadott "A MÁV Dominó 55 rendszerű állomási biztosítóberendezés" című könyve is.
Aztán Plugor Sándor Vasúti biztosítóberendezés, Vasúti Szakkönyvtár 10. Gróf József Elektrodinamikus biztosítóberendezések I-II. Vasúti Szakkönyvtár 25., 26. stb.
Sor úton is van valami hasonló megoldás, ott talán vissza is veri a jelzőket a próba elején, így célszerű a Kezelési Szabályzat szerint is akkor indítani, amikor nincs vonat útban.
Találtam rajta olyan gombot, amivel a vonatbefolyásoló berendezést lehet ellenőrizni, vonatmentes időben.
Az elektronikus állomási ütemadó berendezés - a vonatbefolyásolás pályaelemeit is képező szigeteltsínek, valamint a sugárzókábelek táplálását biztosítja megfelelően modulált 75 Hz-s árammal - kezdeményezett próbáját biztosítja. A próba időközönként - ha jól tévedek, 24 óránként - automatikusan végbemegy, ha nem kezdeményezik külön. A próba során adódik olyan fázis, amikor az épp közlekedő vonatot a vonatbefolyásoló berendezés megállítaná, ezért célszerű az automatika időzítése helyett kézzel, alkalmas időben indítani a gombbal.
"Van valami mindenki számára elérhető szakkönyv, ami a bizt. ber.-ekről (főleg a jelfofósokról) ír?"
Mindenki számára elérhető nincs, legalább könyvtári tagsághoz kötött..... :)
D70
KPM Vasúti Főosztály/MÁV Vezérigazgatóság (Czifra Zoltán & Divinyi Sándor): Dominó 70 állomási biztosítóberendezés Közdok, Bp., 1981 ISBN: 963 552 077 8 (ez a könyv, vannak hozzá ábramellékletek is, külön kötetben, összesen 4)
D55
KPM Vasúti Főosztály/MÁV Vezérigazgatóság Biztosítóberendezési és Automatizálási Szakosztály (Boros István): Dominó 55 rendszerű állomási biztosítóberendezés Közdok, Bp., 1977 ISBN: — (a könyvhöz létezik melléklet (7 ív), de ilyet én még nem láttam.
MÁV Rt. Szakjegyzet (Boros István): Dominó 55 rendszerű állomási biztosítóberendezések MÁV Személyügyi Főosztály, Bp., 1997 ISBN: —
KA69
KPM Vasúti Főosztály/MÁV Vezérigazgatóság Biztosítóberendezési és Automatizálási Szakosztály (Losonczy Gyula): KA 69 Kis- és középállomási biztosítóberendezés Közdok, Bp., 1977 ISBN: — (könyv+feladatlapok)
Egyéb
Magyar Államvasutak Rt. (Németh László): Vonali biztosítóberendezések MÁV Rt. Vezérigazgatóság, Bp., 2000. ISBN: — (nyíltvonali sorompók, jelfeladás, térközök)
Munkaügyi Minisztérium (Dr. Losonczy Gyula): Távközlő- és biztosítóberendezések szerkezete és üzemeltetése Műszaki könyvkiadó, Bp., 1991 ISBN: 963 10 9029 9 (a sárga könyv, forgalmászoknak)
Magyar Államvasutak (Gróf József): Vasúti vonóvezékes biztosítóberendezések — Mechanikus rész Közdok, Bp., 1958. ISBN: —
Magyar Államvasutak (Szentkereszty Pál): Vasúti vonóvezékes biztosítóberendezések — Villamos rész Közdok, Bp., 1958. ISBN: —
Budapesti Műszaki Egyetem Közelekésmérnöki Kar (Boros István, Dr. Hőgye Sándor, Losonczy Gyula): Vasúti automatika (kézirat) Tankönyvkiadó, Bp., 1977
Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Közlekedési Üzemmérnöki Kar, Szakmérnöki Tagozat, Mérnök Továbbképző Intézet Közl. 25. (Westsik György): Gurítódombok vezérlő berendezései (kézirat) Tankönyvkiadó, Bp., 1965
Sikerült megtekintenem egy KA 69-et. Szerintem jó, mellékvonalakra nagyon jó lenne ilyeneket telepíteni, akár úgy, hogy az egész vonalat egy helyről lehetne irányítani.
Találtam rajta olyan gombot, amivel a vonatbefolyásoló berendezést lehet ellenőrizni, vonatmentes időben. Ez hogy működik és mire jó?
Van valami mindenki számára elérhető szakkönyv, ami a bizt. ber.-ekről (főleg a jelfofósokról) ír?
Ilyen volt Budapesten, a Rimaszombati úton azóta gimnáziummá alakult Mechwart András vasútközlekedési Szakközépiskolában is, valamint működik még ilyen az Északi területén, a Kőbányai útnál (a Keleti-Kő-felső szakaszról látszik az udvar, a jelzőkkel).
Hegyeshalom. A héten ETCS-t próbálunk. Úgy vezéreljük ki a jelzőkre a fényeket, hogy nincs benne semmi függés. Így nem kell vágányutat beállítani, nem zavarjuk a forgalmat.
Megoldás: Az irodai rendekező-készülék (nem tológombos) és az 1ik őrházi blokk a MÁV szombathelyi oktatási központ oktatótermében működik, de úgy, hogy az udvaron lévő jelzőket és váltót állítják vele!!! Tökjó!!!