Keresés

Részletes keresés

FunTom74656 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 14

Sziasztok!

Tavaly (2013) szeptember 17-én rendeztem tartozásomat. Ennek megfelelően, amikor tavasszal egy bankfiókban lekérdeztem a KHR státuszom (nem a hivatalos évi borítékos lekérés, csak online) azt mondták, a "megszűnés" sorban 2013 szeptember 17. szerepel, tehát 2014 szeptember 17-én kerülök le a KHR listáról. Ma besétáltam egy másik bankfiókba, újra megnézetni, biztosan lekerülök-e holnap. Tavasz óta valamiért módosult a megszűnési dátum 2014. január 30-ra, ami azt jelenti, hogy még 4,5 hónapig passzív KHR státuszban maradok. Felhívtam a behajtó céget, azt mondták, a KHR-t intéző kolléganőjük a héten szabin van, de volt valami kavarás januárban a KHR-nél, nem tehetnek róla.

A kérdés: Mit lehet tenni? A behajtó cég megfelelően, 09.17. lezárási dátumot jelentett a KHR-nek, a KHR kavart el valamit valószínűleg. A KHR-rel viszont nem lehet kapcsolatba lépni, egyedül a pillanatnyi státusz lekérdezése áll rendelkezésre.

bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13

Nem mondhatják fel emiatt a többit.

Nincs rá hatással. Azt nézi egy bank,hogy miként fizeted,pontosan,szerződés szerinti időpontban stb....

Nem is szűröget le közben a KHR-ben,hisz ha jól fizetsz nincs neki oka vizsgálgatni.

Tehát szerződést felmondani,nem fizetés miatt lehet csak.

Előzmény: ocsi_67 (12)
ocsi_67 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 12

Tisztelt Uram (Hölgyem)!

Van nekem egy svájci frank alapú gépkocsi hitelem, amit már 8 éve fizetek tisztességesen.

De, viszont most úgy döntöttem, hogy elég volt, ez idő alatt már a vételár dupláját megfizettem, de még mindig majd 3 millió a bank követelése.

Egy ilyen ügyekkel foglalkozó iroda segítségét igénybe véve megtámadtam a kölcsönt a banknál.

Viszont az egész procedúra egyik feltétele az, hogy felfüggesztettem a részletek fizetését, így lassan a "tartozás" összege eléri azt a határt, amikor felkerülhetek a BAR listára.

A kérdésem az lenne, ha egy hitel nem fizetése miatt BAR listás lesz valaki az milyen kihatással van a meglévő többi hitelére (amit természetesen rendszeresen, időben törleszt). Felmondhatják azokat a bankok, a hitelkártyát bevonhatják?

A válaszokat előre is köszönöm!

Olcsvári Gábor

bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2014.04.15 0 0 11

Ebben az esetben akkor felhívod azt a bankot,aki felrakott.

1- tisztázod velük,hogy miért szerepelsz még mindig negatív státuszban.  (adjanak magyarázatot rá)

2- Ha tényleg kifizetted,akkor kötelesek átrakni passzív státuszba,ettől viszont még mindig ott leszel fenn 1 évig,tehát látni fogja bármelyik bank és passzív státuszban maximum 1-2 személyi kölcsönös bank ad hitelt,némi szerencsével. :(

3- Elképzelhető,hogy mégis fennáll valamilyen tartozás,ezért is kell megkérdezni az okokat.

4- Ha nem hajlandóak,akkor burkoltan fenyegesd meg őket a PSZAF-el,hogy azonnali panaszt teszel,illetve feljelentést,ha nem raknak át.

Előzmény: vricsinfo (10)
vricsinfo Creative Commons License 2014.04.15 0 0 10

Sajnos a kifizetés után még aktív vagyok nert a bank nem vetett le..

bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2014.04.14 0 0 9

Azért szerepelsz még rajta,mert miután kifizetted átkerülsz passzív khr státuszba,amelyen még 1 évig fenn csücsülsz.

Ez régebben 5 év volt passzív státuszban. Most már csak 1 év,miután kifizetted.

Előzmény: vricsinfo (8)
vricsinfo Creative Commons License 2014.04.14 0 0 8

Sziasztok!

Sajnos KHR listás lettem több, mint egy évvel ez előtt, mert kezes voltam egy gépjármű hitelben és az adós, az utolsó kettő hónapot nem fizette ki... Sajnos a bank nem küldött nekem figyelmeztetést, és mivel nem volt befizetve a maradék két törlesztő ezért engem is feltettek. A vége az lett, hogy kifizettem mindent, megkaptam a törzskönyvet, viszont nem vettek le automatikusan a listáról.

A kérdés az, hogy hogyan tudom elérni hogy levegyenek minél előbb és ez kb. mennyi időt vesz igénybe?

A segítséget előre is köszönöm!

___Marvin! Creative Commons License 2007.02.02 0 0 7
Értem amit írsz, de egyáltalán nem értek vele egyet. Alszok rá...
Azért köszi.
Előzmény: macskamanó (6)
macskamanó Creative Commons License 2007.02.02 0 0 6
Az EU-ban élsz, nem tévedsz. Ami veled történt, azt minden normális ember sérelmezné a helyedben, hiszen minden alap nélkül kerültél fel a listára. De ez se nem rágalmazás, se nem zaklatás, ahogy korábban írtad. Ez egy véletlen malőr, egy figyelmetlen ügyintéző hibája, szinte kideríthetetlen. Nem szokták név szerint kiadni, hogy X.Gizike tette önt a KHR-be, csak annyit mondanak, hogy x Bank küldte el az ön adataidat a központnak.

Kártérítésre azért nem vagy jogosult, mert nincs olyan károd, amit meg kellene téríteni. Mégis mit? Mivel nincs a kezedben az abból a 10 napból származó, a KHR miatt elutasított semmilyen hitelkérelem, nem származik tényleges anyagi károd a történetből.

Azt meg, hogy 10 napig a KHR-ben szerepeltél, rajtad kívül senki nem tudja, kivéve azokat, akikkel te magad osztottad meg. A jó hírnévhez való jog sérelme különben sem tartozik ehhez a témához, itt inkább az adatkezelést lehetne vizsgálni, ha érdemes lenne.

Igazság szerint akkor érdemes a bankoddal szemben lépéseket tenni, ha nem vesznek ki a KHR-ből. Lakossági bejelentés a PSZÁF-hoz, polgári per (de nem kártérítési igénnyel, hanem a listáról való lekerülés miatt), stb.
Előzmény: ___Marvin! (5)
___Marvin! Creative Commons License 2007.02.02 0 0 5
"Ha levettek a listáról, akkor itt vége a történetnek, örülj neki, és ne tegyél semmit, mert nem is tehetsz. Tudom, hogy ez nem túl szimpatikus, de így van."

Lehet hogy én nem is az EU-ban élek (isz. 2007), hanem egy valamikori álomvilágban?
Hogy is van ez a nem túl szimpatikus dolog? Szeretném megérteni, kérlek fejtsd ki bővebben!
Van ugyanis egy olyan érzésem, hogy igenis tehetek valamit.

Csak nem tudom mit, és érdeme-e?
Előzmény: macskamanó (4)
macskamanó Creative Commons License 2007.02.02 0 0 4
Ha levettek a listáról, akkor itt vége a történetnek, örülj neki, és ne tegyél semmit, mert nem is tehetsz. Tudom, hogy ez nem túl szimpatikus, de így van.

De előbb tényleg derítsd ki, hogy kivettek-e a KHR-ből. Nem szokták elkapkodni, és volt olyan ügyfelem, akit szintén tévedésből tettek fel, ettől függetlenül benne hagyták a rendszerben. KHR-TUDAKOZVÁNY, MIELŐBB!!!!! Az nem lehet lódít, mert a központi nyilvántartó rendszer küldi neked az adatokat. A bankok szeretnek maszatolni, hogy igen, kivettük, és közben mégse. A központ a tuti.
Előzmény: ___Marvin! (3)
___Marvin! Creative Commons License 2007.02.02 0 0 3
Tételezzük fel, hogy a körülményeket tekintve minden a legjobb kerékvágásban halad(t) és miután mindenki számára nyilvánvalóvá vált hogy tévedés történt, a dec. elejei felkerülésemet egy kb. dec. közepei lekerülés követte.

Szuper, de mi van azzal a kb. 10 munkanappal amelyek során a listán díszelegtem?

Oké, nem zártak börtönbe (és milliós kárpótlásra sem számítok), és ha a szabadságjogaimban nem is, attól a jogomtól mégiscsak megfosztottak hogy hitelt vehessek fel az országban. Hogy biztosan amúgy sem akartam volna hitelt felvenni, hiszen sehol egy hitelkérelem? Érdekes módon a jogtalanul börtönbe zárt szerencsétleneknek se érvelt senki úgy hogy: de hiszen egyszer sem jelezték hogy bárhová is szerettek volna menni a cellán kívül. A példa durva, de talán van pici párhuzam. Úgy érzem, jogomban van hitelt felvenni, és ha ebben jogtalanul korlátoznak - márpedig korlátoznak, hiszen a KHR lista pontosan ezért létezik - akkor úgy érzem jogomban van kártérítésre.

Nem?

Ezen kívül, ha léteznek olyan jogi fogalmak mint zaklatás vagy rágalmazás, lehet hogy e kis tévedéssel ezeket is kimerítette a bankom?

Jól jönne pár segítő tanács.

Előzmény: macskamanó (2)
macskamanó Creative Commons License 2007.02.01 0 0 2
Viszonylag egyszerűen megtudhatod, hogy levettek-e a listáról: a számlavezető bankodnál kérd le a KHR-tudakozványt, évente egyszer ingyen kérheted. Pár nap alatt lezárt borítékban megérkezik, és abból megtudod, mi a helyzet.

Ne hagyd rájuk, hogy oké, biztos levettek, mert ha mégsem, akkor a listán maradsz, mígcsak le nem telik a lakáshiteled, és máshol nem kaphatsz kisebb kölcsönt sem emiatt. Később nehezebb az ilyen ügyeket kibogozni, addig üsd a vasat, amíg meleg.

(Hiteltanácsadó vagyok, rémtörténeteim vannak a KHR-ben szereplő ügyfelekről...)
Előzmény: ___Marvin! (0)
Lebenstod Creative Commons License 2007.02.01 0 0 1
Nem rossz topik, vannak problémák...
___Marvin! Creative Commons License 2007.02.01 0 0 0
Pl.:

Múlt év december közepén kaptam levelet a bankomtól, melyben értesítettek hogy a lakáshitelemmel kapcsolatban létrejött tartozásom miatt KHR-listára tettek. Kérték tőlem ennek szíves tudomásul vételét.
Valóban felkerültem a listára, ezt egy ügyintéző mondta mikor személyesen befáradtam az egyik fiókba, de zavarba jött mert a hiteltörlesztésemmel kapcsolatban mindent rendben talált. Nem tudta megmondani miért kerültem fel. Panaszlevelet írt a nevemben és türelmemet kérte. Ezenkívül én is írtam egy levelet (e-mail) a banknak. Kérdeztem benne, amennyiben bebizonyosodik hogy jogtalanul tettek listára, miféle módon engesztelnek ki a zaklatásért és rágalmazásért cserébe.
2007 január közepén egy telefonos beszélgetés során arról tájékoztattak, hogy valóban tévedés történt de már levettek a listáról, és fogok erről majd elnézést kérő levelet is kapni.
Mostanáig nem kaptam semmiféle írásos választ. Nem tudom, valóban lekerültem-e a listáról.

A Bank karácsonyi levele célba talált, rendesen felzaklattak, s a rágalom bélyegét - hogy rossz adós vagyok – kitudja meddig hordtam, talán még most is rajtam éktelenkedik.

Kérdésem, hogy van-e jogalapom kártérítést kérni, követelni, netán perelni? És ha van, hogyan?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat, felvilágosításokat, netán tanácsokat.
Előzmény: ___Marvin! (-)
___Marvin! Creative Commons License 2007.02.01 0 0 topiknyitó
Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) (korábbi nevén a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer - BAR)

- És minden ami ezzel kapcsolatos...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!