"A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst."
forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5205
A bichon havanese fajtájú (+rokon fajták) kutyák topicja.
Kéretik a talált, örökbefogadható kutyusok linkjét, fotóját a "bichon mentés" topicba linkelni.
A fajtával kapcsolatos vidámságok, fotók, történetek megosztására jött létre a topic.
Ezek a kutyák vidám HOSSZÚSZŐRŰ társasági kutyák, nagyon igénylik az ember társaságát, és csak bent tarthatóak. Ettől függetlenül igényli a sétákat, mozgást, kirándulást.
Amennyiben valaki súlyosan, a fórumozókat zavaróan offtopic-tehát, személyeskedő, nem megfelelő stílust, hangnemet használó a fórumozókkal szemben-a hobbi moderátornál jelenthető, ahol kérésre a moderátor döntésétől függően kizárásra is sor kerülhet.
Itt információ kapható:
oltásokról
oltásiprogram:http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kiskutya-vedooltas-147/1434/
szőrápolásról
kozmetikus, otthoni ápolás
betegségekkel kapcsolatos tapasztalatokról és sok minden másról is!
a megmentett kiskutya megérkezett az új családjához. Végül is egy olyan családba került, ahol van egy tíz éves kislány. És nincs másik kutya. Kapott szőrmével kibélelt ágyacskát, egy akkora plüssmacit, mint amekkora ő. Nincs vele probléma, nem sír, nem szomorú, szobatiszta. Szeret tévézni, ágyban aludni, és szereti a vajaskenyeret olajbogyóval. A lány, aki elhozta a régi gazdától és elvitte az új gazdához, nagyon szomorú, mert nagyon a szívéhez nőtt közben a kiskutya. De nagyon kedves volt, azzal zárta a beszámolót, hogy "megmentettünk egy lelket"
Egyébként szerintem MINDEN kutya társaslény. Alapjaiban falkában él. Aztán meg (fogalmam sincs, hogy miért), de imádja az embert.
Látom itt a környéken a kizárt, kikötött kutyákat, milyen boldogtalanok.
Ha allergiás vagy, tényleg ne tarts kutyát. Egyébként nekem van ismerősöm, aki kifejezetten allergiás a kutyaszőrre, és azért tart havanese-t, mert arra nem.
Az én kutyáim is imádnak kint lenni, főleg, ha nincs hideg, de az is más, szórakozni, szaladgélni, macskával játszani, azután bejönni, tappancsot mosni, fésülködni, melegben aludni, stb.
A Tibeti terriernek még nagyobb lelke van mint a havanese-nek es kb 4x nagyobb. Ö is bennt akar majd aludni hazörzes helyett. Nyirott szörrel meg ugy nez ki mint a pumi, csak dragabb es nem örzi a házat.
Magyar pasztorkutyak ? Pumi-puli-mudi ? Okos , kicsi, jol kijön a csaladdal, megbizhato hazorzo es olcsó. Kertem lenne, ilyesmit vennék vagy menhelyit.
Zsuzsa már említette a Tibeti terriert.kinézetre ilyen mint a Havanese, csak termetre nagyobb. Van is ilyen topic, többet nem tudok róluk sajna. A menhelyről való örökbefogadás egy nemes cselekedet, Pött tudna mesélni!
Köszönöm szépen a sok hozzászólást, nagyon aranyosak vagytok.
Én a világért sem akarom hogy a kiskutya szenvedjen és rosszul érezze magát. Még egy dologban szeretném a segítségeteket kérni. Van-e valami hasonló kinézetű kutya amelyik tartható a kertben. Ha nem lesz még menhelyen is megnézhetjük, mert ugye ebbe szerelmes a család.
Egyetértek az előttem szólókkal! Nekem macskaallergiám van+ parlagfű+x növény, de tőlük nem fulladok, igaz kutyák, de mondta a doki, hogy ált. az aljszőrzet váltja ki az allergiát, nekik ez nincs. Udvari tartásra nem alkalmas, az összes szakkönyv ezt írja! Mi kertes házban is bent tartottuk.
Nem vagyok szakértő a témában de én a helyedben udvari tartásra nem is gondolnék!!! Úgy emlékszem, mivel az uszkárhoz hasonlóan neki sincs aljszőrzete így allergiások is "jól viselik " akár lakásban is- egyébként én nem gondolom, hogy lenne szíved kint tartani én csak egy kis máltaira szoktam vigyázni néha pár heteket de ha itt van akkor mi az én spanimmal plusz a kis máltaival osztozunk a nagyágyon...
Ha csak az allergiád a probléma akkor kérd meg a tenyésztőt had menj el hozzá a vásárlás előtt 1-2 alkalommal néhány órára és lehess a kutyusai között , egy igazán lelkiismeretes tenyésztő ezt biztosan megengedi és így legalább mindenki megnyugodhat, plusz szerezhetsz egy csomó hasznos infót amiért később még hálás is lehetsz neki.
Remélem lesz kutyusod.... allergiáról pedig csak annyit ha egyszer bármivel is elkezdődik akkor az kiterjed más allergénekre is + kereszt allergia végül igyis úgyis kezelni kell majd ... és akkor talán a kutyaszőr allergiád is csitul majd.
Bocsi, hogy beleszólok ritkán topicolok. Aki neked udvari tartásra adna el kölyköt, az megélhetési tenyésztő, annak is a legrosszabbja, akinek tökmindegy hova kerül a kutyája.
Először is nincs aljszöre, télen igen hamar megdöglene, bár ezzel megelőznéd a fésülési problémát, mert vagy 1 centisre nyirod ( akkor nemcsak megfagyna, de nyáron napszurást is kapna ) vagy nem nyirod, akkor összefilcesedik, kaka-kaja-kosz-élősködők-toklász-bogáncs beleragadnának, megbetegedne.
Ha mindezt túlélné, akkor valószinüleg lelki beteg lenne, mert a havanese társasági kutya, az ember társaságának tenyészették ki, megy utánad amelyik szobába te mész. Megjegyzem 12 hetes kora előtt egyáltalán nem viheted ki, akkor kapja meg az utolsó oltását.
Ha ezt is túlélné és még valamennyire kutyaformája lenne, akkor ugyis ellopnák, mert nem házőrző, se a házat, se magát nem tudja megvédeni, embertől maximum fél, de nem támad.
Talán ugy kéne kezdened a kutyakeresést, hogy megnézed melyik kutya alkalmas arra, amit te elvársz tőle. Kb 200 fajta kutya van, aki boldogan élne az udvarodban + a keverékek jó része, őrizné a házat és max. bolhairtót kellene ráfujnod.
Vannak olyna fajták, amelyek szobakutyák, az angol bulldog, kinai meztelen, mopsz, bichonok stb. Egy beagle-t se lehet kertbe tenni, mert bárki ellophatja. Tibeti terrier szivesen van kint, de nem hajlandó kint élni.
Persze ettől még megveheted és próbálkozhatsz, csak kidobsz egy komolyabb összeget az ablakon és a kutya nem biztos, hogy túléli a próbálkozásaidat :-(((
Én nem javaslom, hogy havanese-t az udvaron tarts, egyrészt mert egyetértek az előttem szólóval, ez egy társasági fajta, igényli, hogy mindig a gazdikkal lehessen, ott ahol mindig történik valami, vagy ha nem, majd ő gondoskodik róla, másrészt szerintem egyszerűen fizikai adottságai miatt sem kinti kutya. Télen halálra fagyna, mert alacsony (közel a földhöz sokkal hidegebb van), és mert őket mindig is lakásban tartották, ehhez vannak szokva. Ha allergiás vagy a kutyaszőrre, pláne nem javaslom. Ha ennek ellenére mégis kutyát szeretnél, akkor válassz olyan nagyobb fajtát, ami udvari kutyának van tenyésztve.
A családom egy ilyen kiskutyust nézett ki nekünk. Arról érdeklődnék, mivel felhivtam négy tenyésztőt és arra a kérdésre hogy udvaron tartható-e ez a kutyus 2 2 arányú volt a válasz.
Ti tapasztalataitok alapján tartható-e udvaron egész évben. Én sajnos allergiás vagyok ezért nem jöhet be a házba.
Kérdés: fél éves lányka cicához szeretnék az alkövetkező egy-két hónapban örökbefogadni egy havanese fiú kötyökkutyát. szerintetek hogy csináljam, hogy ne utálják egymást? van valami jó összeszoktatási módszer? trükk?
Jaj Virág, nagyon izgulok! Nagyon szeretném, ha lenne egy szerető, gondos gazdija kis Csibének! Megírnád nekem iwiw-en, hogy kikhez fog kerülni a kutyus? Kíváncsi vagyok!
Pontosan ez az... meg attól félek, hogy elértéktelenedik az ember szava, és amikor tényleg komolyan kell segíteni, mert tojnak a fejünkre...
Tegnap kaptam egy értesítést, hogy ma négykor mennek a kutyáért. Az írta, akinek azt mondták pénteken, hogy ő a negyedik, telefonáljon szombaton újra. Tehát az előző három vagy nem ment, vagy úgy döntött valamiért, hogy nem viszk a kutyát. De ők nem írtak vissza semmit.
Aki írta, hogy ma viszik a kutyát, azt ígérte, hogy holnap részletesen beszámol. Úgy tudom, egy idős házaspáré lesz a kutyus.
Istenem, nagyon drukkolok, hogy sikerüljön elhelyezni a kis dögöt. És azért is, hogy ez ne egy legyen a számtalan "meggondoltam magam, mégsem adom a kutyát" ügyeknek, amikben volt alkalmam részt venni, miután kerítettem gazdijelöltet. Már ettől félek a legjobban....
Pött, átviszem a közleményt a netboardra, és felteszem a lapomra is.
Cserébe hozok egyet a netboardről:
" Kérlek segítsetek!!!! Most hívott az állatorvosom mert elakarnak altattatni egy 1 éves bichon havanese keverék kutyust aki kiköpött bichon....a kutyus tricolor színű....megkértem hogy tartsa egy kicsit holnap csinálok róla képet DE SOS ideiglenes gazdi vagy végleges gazdi kéne neki!!!"
Figyelem, kiemelten fontos közlemény! 2007.01.16-án a XXII. ker. Angeli u. környékén elveszett egy kis fekete-fehér foltos havanese szuka, 4 éves! Aki látta vagy tud róla, vagy tud segíteni, az hívja a gazdiját ezen a számon: 30/9928-839 /pages/user/userdata.jsp?userID=9935740