A hozzászólásod alatti képen a fehér rész vakolt (mondjuk dörzsölt jellegű, ráülni nem annyira jó). Alul ytong pesze de felül az mázatlan csempe rajta vakolat. Sarokban van, tehát érintkezik a fallal.
Ha két különböző csemoéből lenne, az akkor elnne normális, ha az egyik helységben ilyen, a másikban olyan lenne, és nem keverve. A csempeméretnek szerintem egyeznie kellene, de ezt majd "a kályhás" mester megmondja tutira.
Az elterjedt tető- és falszigetelésre használt anyagok (TEL, THERWOOLIN, ROCKWOOL, TOPLAN, stb.) mindegyikében valamilyen műgyanta kötőanyag hozzáadásával tömbösítik a szálakat. Hiába 1000 C feletti a szálak olvadáspontja, a kötőanyag 200-250 C-t bír.
Ezt a katalógusokban alkalmazási hőmérséklethatár vagy minősítési hőmérséklet néven adják meg.
A hőállóságot tovább csökkenti, ha nátronpapíros vagy vékony alufólia kasírozású a paplan. (pl. 25 mikronos alufólia kb. 100 C)
Mértünk már öntvény tűztér környékén bőven 200 C feletti hőmérsékletet is, szerintem nem kéne ezeket a szigeteléseket erőltetni, függetlenül attól, hogy az épp kiégő műgyanta büdös vagy nem. Elvileg egészségre káros gázok nem fejlődnek belőlük, csak a szigetelés fog összerogyni.
A 600-650 C-ra tervezett paplanokat dróthálóra (csirkeháló) kasírozzák, kötőanyag nélkül. llyen pl. a ROCKWOOL RTD-2, de gyárt hasonlót a TEL is. Ezek 4 cm-es vastagságtól elérhetőek.. ROCKWOOL-ban létezik táblás formában is, RPB-9 néven (ennek műgyanta a kötőanyaga, de ez kivételesen bírja a magasabb hőmérsékletet).
1000-1200 C-t bírnak a kalcium-szilikát paplanok, de ezekre csak füstcső szigetelésnél van szükség. (Nagyon drága, nem érdemes ott használni, ahová az előző kategória is megfelel.)
Azt a kályhát érdemes úgy átrakatni, hogy fenter is jusson meleg: légfűtő járattal, amit fel lehet vezetni az emeletre gond nélkül. a kályhások pontosan megmondják, hogy a tietekkel mit lehet kezdeni, de biztos, hogy olcsóbb, mint még egy teljes kályha és hozzá külön kémény...
Úgy gondoltam, hogy a konyha felől lenne egy ajtó, innen tudnám bele pakolni a cuccost, no meg hamuzni is innét lehetne (a csempézett, járólapos konyhát könnyebb takarítani). A háló felől meg egy üvegajtó lenne, ahonnét lehetne a hintaszékből gyönyörködni a tűzben. :-)
igen, közben én is rátaláltam, meg találtam Fiberfax, Insulfrax meg Isofrax neű anyagokat is, de sajna Sopron környékén nem nayon lehet ilyet kapni... valami beszerzési forrás után kell néznem.
Kétszintes családi házban élünk, az alsó szintre nyáron rakattunk egy cserépkályhát. Jól mutata és szuperül fűt, de mivel az alsó szinten van, csak ott. A hálószobáink pedig az emeleten vannak és ott semmi sem érzünk belőle.
Szeretnénk egyet fentre is, de ugyanahoz a kémyénhez ha jól tudom már nem lehet még egy kályhát kötni, pedig jól is mutatna mert a kémény az emeleten egy amolyan társalgó szobában van. Jól tudom ezt? Vagy sem?
Nekem két szoba közt van a kályha. Mindkét oldalról ajtó? Hááát az nemtom milyen:) Szépen befűti mindkét teret (plusz van benne víztartály és így az egész házat). A padka jó ötlet, lehet rá ülni, pakolni. Mi télen ott szárítjuk a kesztyűt hógolyózás után;) A fal és a kályha között van némi távolság, de mi oda beszabtunk gipszkartont kb.2cm-s házagot hagyva. Dekopírfűrésszel szépen körbe lett vágva a kályha formája és úgy lett felerősítve. Szvsz dekoratív.
Szerintem be lehet építeni többféle csempét, csak nem lesz szép.
Sziasztok! Huuuu... Végig olvastam a topicot elejétől. Egy oldalnyit jegyzeteltem, sok-sok információt. Sajnos senki nem írt olyan cserépkályháról, ami két szoba közé van építve a falba. Mi most vettünk egy bontott cserépkályhát. A tavasszal akarjuk megépítettni (majd ha megjön az adóvisszatérítés :))) ) . Addig ki kellene okosodnom. Szóval a konyha és a hálószoba közé szeretnénk beépíteni, úgy hogy a konyhából rakjuk a tüzet, és a szoba felől is akarunk egy üvegajtót a látvány miatt. No meg egy pici padka is jó lenne, hogy oda tudjunk kuporogni. Kell valamire vigyázni a falba építést illetően? Milyen távolság kell a kályha és a fal között? Nem gond ha mindkét oldalon van ajtó? Hol lehet utángyártatni csempét, ha nem találok olyat sehol amilyen nekünk van? Be lehet építetni másmilyen csempét is ? Olvastam valakinél, hogy a padkát nem zománcozott "csempéből" építette és az lett bevakolva. Nekem ez frankó megoldás lenne, mert nem túl nagy a kályha. Mennyibe kerül az ilyen nem zománcozott csempe? Egyébként 35e Ft-ért vettem cakumpakk az egészet, szép fényes, a minta nevét sajna nem tudom(ilyen hullámos négyzet szerű). Előre is köszi, ha tudtok segíteni.
Köszönöm szépen. Félreérthetően fogalmaztam, én arra gondoltam hogy a kupolán van e valamilyen nyílás, ahol hozzá lehet férni a füstcsőhöz,illetve nálunk még vizes füsthőcserélő is van. Gondolom néha azt is illik kipucolni? Ezt hogy szoktátok megoldani például. Az üzletedben van ilyen nem dekor kupola ? Ha érden járok majd benézek hozzátok.
nos, 16 db 6cm-es samottégla 12db 3 cm samott lap 2 db 40x200x400 as samott lap 1 nátron vízüveg oldat 2 zsák(50 kg előkevert samottpor) 2,8 mm félkemény acélhuzal 5kg 60 db kályhás cserép 60 db kisméretű tégla 4 zsák agyag 4 zsák homok fugázó anyag(palesit hőálló) -------------------------- 55 ezer Ft-ért működő kályhát csinálnak?
ja,de szerintem egyedül én vagyok az a hülye:))nem csak a pénzért csinálom legyen elég ennyi..... -------------------------- ha csak bontani kell akkor is elmegy vele egy fél nap és nincs rá ugyebár garancia,hogy aki szakszerüen bontotta azzalis építtetik fel,ugyhogy kiszállással együtt számolhatsz 12.000 Ft-al.
Mit takar az a 40ezer Ft anyagköltség? Ez első hallásra horrorisztikusan hangzik, én azt hittem, csak a kötőanyagot kell majd megvenni, ebből is látszik, mennyire értek hozzá...:-)
55 ezer Ft-ért működő kályhát csinálnak? Úgy értem, kéménybe bekötve, cakli-pakli, nekem már csak használni kell?
Szakszerű bontás mennyibe kerül? Most valószínűleg nem lesz 100ezer FT-unk erre a műveletre, de legalább legyen rá esélyünk, hogy egyszer majd újra rakhassuk a kályhát, bontsa el szakember.
Szia " a kályhás" ! Régi kályha felújátásával kapcsolatban küldtem Neked egy mailt a kandallo.net oldalon található címre. Megköszönném, ha válaszolnál. Üdv: volvo s80
szioka! nézd én azt tapasztaltam,hogy nem igazán lehet rá vakolni,meg aztán jobb a réteges rendszer(márcsak azért is mert a szilikátlap bár nagy hőállóságú,mégiscsak 2cm vastag és igy eléggé felforrósodik. (nagyim is mindig mondta kisfiam öltözködj rétegesen) --------------- 90 fokos könyökcső esetében lehet olyat kapni amin tisztító nyílás van felcsavarozva.
135 fokosnál meg a hamu,korom úgyis visszapereg a tűztérbe. -------------- elküldtem:))