Keresés

Részletes keresés

vlevi Creative Commons License 2007.01.08 0 0 10867
A matricázó folyadék mint csodaszer csak akkor kell, ha nagyon egyenetlen felületre akarod rakni a matricát, de oda sem mindíg kell. Nekem pl. Biaggi motorjára tökéletesen felment a vastag Tamiya matrica. A B-17 oldalával viszont szopok.

Ez nincs matricafeszítőzve
Előzmény: tschuby (10863)
vlevi Creative Commons License 2007.01.08 0 0 10866
Nem tartott olyan sokáig a zimmeritezés. A neoflexet pedig egyszerűen felkentem, hígítás nélkül. A felesleget meg addíg igazgattam, amíg nem kaptam egy nagyon vékony réteget belőle.
Előzmény: kugli96 (10864)
kugli96 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 10864
Te medig készitette a zimmeritezés.Milyen nehéz ezt elkésziteni ???A Neoflexet mivel kenet fel a felületre és ezt higitod????? A kérdés egy kicsit sok és lehet hogy baromságot kérdezek.
Válaszokat előre is köszönöm
Előzmény: vlevi (10862)
tschuby Creative Commons License 2007.01.07 0 0 10863

Már alig bírok magammal, modell ügyileg. Mihamarabb bele kell vágnom. Tovább olvasgattam, további kérdéseim lennének. Lehet, hogy abba kéne hagynom az olvasást?

A ragasztás+festés OK. A matricát a festékre kell rakni valamilyen matricázó folyadékkal. A kérdés az, hogy a festék és a matcica közé kell lakk? A legvégén kell lakk a matrica tetejére (is)?

Fényes festéket elmattít a matt lakk? Tankoknál milyen lakkot szoktunk használni?

Thx 4 answers...

Cs.

vlevi Creative Commons License 2007.01.07 0 0 10862
Azt nem ismerem. De a neoflex olyan olcsó, hogy nem próbálkozom más tömítővel.
Előzmény: kugli96 (10861)
kugli96 Creative Commons License 2007.01.07 0 0 10861
Vlevi!

Ezt a megoldást lehet használni Humbrol töm.pasztával???
Előzmény: vlevi (10857)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2007.01.07 0 0 10860
Nem jo makettet valasztottal. A regebbi DML fem teknok tenyleg ocskak, de van kismillio uj makett, ami 1000X jobbak az amugy nem rossz Revelleknel.
A Zimmerit elegge zuros kerdes. Meg 1/35-ben is nagyon ki van hangsulyozva altalaban (talan a fotomaratott zimmerit merethelyes, de azzal meg mas gondok vannak). 1/72-ben nem lehet merethelyes zimmeritet csinalni. Egyszeruen nem latszana. (Ne felejtsd el, hogy a jarmu 72X kisebb az eredetinel. A zimmerit minta max 1cm mely volt -ennek 1/72-edet kellene reprodukalni. Beszeltem "szakertokkel" az armoraman, es az altalanos egyetertes, hogy 1/72-ben nem erdemes szorakozni vele. Persze, ha nem erdekel, hogy nem merethu, akkor a neoflex tokeletes.
Előzmény: vlevi (10858)
Har_melin Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10859
Az 1/72 tankban nem az én asztalom, de tudtommal nem mindegyik Dragonnak fém a teknője ebben a léptékben. A fémekre külön rá van írva, hogy DieCast Metal Parts. Ezeknek más a dobozgrafikája is, nem a "normál" sárga szegélyes stílus.

Nekem egyébként tankban (1/35) és repülőben (1/72) is jó tapasztalataim vannak pl. az Academy készleteivel összeépíthetőség szempontjából. Kezdőnek nem drágák, az építési útmutatóik egyértelműek és követhetők, a darabok általában nem sorjásak, finoman kidolgozottak és jól illeszkednek. A méret- és verziópontosság, alakhűség más kérdés, de kezdőként nem ezek a legfontosabbak.
Előzmény: vlevi (10858)
vlevi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10858
A Dragon 1/72-es nekem nem tetszik. Van egy Panther folyamatban, de 2 dolgot elkúrtak. Nem kicsit, nagyon. Az egyik a gumilánctalp, nem kell mondanom miért. A másik a fém harckocsitest. Nem lehet hozzá ragasztani, ráadásul a formai, illesztési hibákat sem lehet rajta eltüntetni.
De egy Dragon 35-ös Tigrist szívesen bevállalnék én is. Az a röhej, hogy a squandron.com-ról kb 7000Ft lenne, csak hát a szállítási költség...
Előzmény: tschuby (10853)
vlevi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10857
Ahogy én csináltam 3-al lejjebb a királytigrisemre. Neoflexből rákentem egy vékony réteget, amit pár perc száradás után borotvapengével kicakkoztam. Utólag lehet, hogy apróbbra csináltam volna a mintát, de ugyanezzel a módszerrel.

Előzmény: kugli96 (10856)
kugli96 Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10856
Szeretnék kérdezni valamit.Hogyan lehet 1/72-es járműre zimmerit réteget képezni?
skaloz Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10855

Szia, a klubban!

Az előttem írók már sok mindenre válaszoltak. Igaz, néhány dologgal nem értek egyet, de ebből kifolyólag egy tanácsot tudok adni:

A makettezés sok türelmet igényel, és ha valamiben nem vagy biztos, akkor azt a legegyszerűbb és a legjobb kipróbálni, természetesen nem az éppen épülő járgányon! Hulladék, vagy nem is a makettből kimaradt műanyagdarab vagy hasonló mindenütt akad, és azok nagyon jók az ilyesfajta kísérletekhez.

Hidd el, ami az egyik makettezőnek csúcsjól beválik, az a másiknak gondot okozhat. És nem azért, mert az ötlet, javaslat rossz, hanem mert mindannyiunk keze másképp áll rá bizonyos dolgokra. De kellő gyakorlattal - vagy a módszert többször kipróbálva - ugyanolyan eredményeket lehet elérni, mint ami másnak is sikerül.

Egyébként a méretarány valóban a kevésbé fontos része a dolognak, a lényeg, hogy "kellemes" méretű alkatrészekkel dolgozz. Persze vannak megalománok, vagy ellenkezőleg a miniatúrák szerelmesei, de gyakorlásképp nem ezek a jó méretarányok.

Repülőben a 72 lehet jó, lehet kicsi avagy nagy, hiszen az eredeti gépek méretei is nagyon különböznek. Harcjárműben már nincs ekkora különbség az egyes típusok között, a 35-ösök általában normális méretűek, a 72-esek meg valóban picik. A többség 8-10 cm körül van, ami kezdetnek lehet, hogy túl apró, de ezt mindenknek magának kell eldöntenie. Természetesen ilyen kicsiben is lehet nagyon szépet alkotni, a kisebb méretek miatt a festés is egyszerűbb. Van egy köztes méret, az 1:48, de ebből még elég kevés makett található, és főleg nem minden boltban.

És még egy! itt is elhangzott egyes márkák aládícsérése, nos pont 72-es harcjárművekben az Airfix nem sokban marad el a Revelltől, mindössze a gumilánctalp, amit én nem szeretek bennük. Viszont jóval olcsóbbak, főleg most, amikor az Airfixet (és a Hellert is a Humbrollal együtt) felvásárolta egy másik cég, és minden bolt igyekszik megszabadulni a készletétől. Szóval jó vásárokat lehet csinálni.

Üdv, és ha megakadsz, nyugodtan kérdezz, lesz rá válasz: Kalóz

Előzmény: tschuby (10853)
skaloz Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10854
A makettinfos nickből könnyebb asszociálni :-)
Előzmény: vlevi (10849)
tschuby Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10853

Nagyon köszönöm Neked és VLevi-nek is a választ. Igyekszem az első modellem öszerakásáról képes beszámolót készíteni. Ha jól siekrül, akkor a későbbiekről is. De ennyire még ne szaladjunk előre.

www.jatek-makett.hu/ -n elég nagy választékot láttam, valszeg személyesen felkeresem őket. A Revell tetszett meg elsőre, a Dragon egy kicsit drága gyakorolni. :)

Meglátjuk. Már alig várom, hogy megláthassam :)

Előzmény: Brutalis Harmonia (10852)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10852
Isten hozott a klubban :)

1. Az általában használt ragasztóknak mennyi a kötési ideje? Ezek pillanatragasztók vagy 4-6-8 óra száradási idő kell nekik? Régen műanyagot oldó anyaggal (aceton, nitro-higító) ragasztottunk nagyon finoman. Ott a párolgási idő rövid volt, hamar megkötött. Azt sejtem, hogy van olyan, amit nem elég kézzel öszenyomni, hanem ruhacsipesszel, gumival vagy gyorsszorítóval kell megtámogatni, de mennyi idővel lesz öntartó?

Pillanatragaszotval csak akkor erdemes dolgozni, ha fotomaratassal/mugyantaval dolgozol. Egy makettboltban vegyel muanyagragasztot (pl a femtus revell tokeletes), es hasznald azt. (Persze van egy rakas mas tipusu ragaszto, de kezdesnek a Revell tokeletes).
Viszonylag gyorsan ontarto lesz; nagyon ritka az, amikor a darabok annyira szetallnak, hogy ossze kell oket szoritani. Altalaban odacsoppentesz egy kicsi ragasztot a feluletre, es miutan ratetted a masik darabot, ott marad. (A repulok torzse mar mas kerdes...)

2. Ajánlják az összeszerelési útmutatóban, hogy az apró alkatrészeket még a fröccsöntő formán illik lefesteni. Ez tányleg így van vagy a már összeragasztott makettet is le fogom tudni festeni? Az olaj festékek mennyi ideig száradnak?

Ezt felejtsd el. Nem tudom, melyik hulye ir ilyeneket (elnezest), de altalaban nem illik a kereten festeni (kezdesnek ott van a teny, hogy elobb minden darabot illik megfosztani az ontoformak talalkozasanal kialakulo kis peremtol, ami altalaban a kellos kozepen hozodik). Sokan a szerszamokat a tankon festik, sokan kulon -egyeni izles kerdese. Probald ki mindkettot. A kis darabokat Blue Tac-ba, celluxba foghatod, fogpiszkalohoz rogzitheted, es ugy festheted a legegyszerubben. Festekbo az olajat inkabb a "weathering" szakasznal hasznaljak; enamel (Humbrol, Revell) festekek kb 1 napig, az akrilok par oran at szaradnak. Mindenkepp erdemes egy napot varni. (A festesrol, festekekrol kulon baromi sokat irtak; valaki biztos emlekszik par linkre az ugyben. Ha azt olvasod, akrillt nem lehet ecsettel festeni, ne hidd el. Nekem senki sem mondta, szoval vilageletemben akrillal festettem. Az enamel festekek jok a kis reszletekre. Es ne felejts el higitani :) )

3. A harckocsik közül - kidolgozottsági szempontból - az 1:36-osok tetszenek, de ezekre 5/5-ös nehézségi fokozatokat írnak. Lehet, hogy 1:72-vel kellene kezdenem, ami csak 3/5-ös nehézségű? A leírásban írt 180-240db alkatrésztől nem ijedek meg, terveim szerint 1-2 hetet szánok egy-egy darab összeállítására. Az 1:72 egy kicsit apró nekem, 70-80mm-es hossz túl pici.

A nehezsegi fokokkal ne torodj. Szvsz a Dragon 1000+ darabbol allo Tigriset konnyebb osszerakni, mint a "kezdo" szintu airfix makettek tobbseget. Az 1/72-vel erdemes megprobalkozni (olcso, szep, reszletes), akar Revell, akar Dragon (a Dragont nagyon tudom ajanlani). Kis pocsomnyi darabokat 1/35-ben is fogsz talalni. Mindkettot epitek, es nincs sok kulonbseg adarabok meretet illetoen. Egyszeruen nagyobb meretaranyban tobb aprosagot kulon adnak, amit 1/72-ben raontenek a torzsre - a legkisebb darabok merete kb ugyanakkora... vegul ugyanott vagy :)
Eloszor mindekepp tankokat erdemes epiteni: repulokhoz baromi jol, tisztan es pontosan kell tudni dolgozni. A tankjaim ezerszer szebbek, mint a repuloim. :)

Ja, egy utolso dolog: a tank ket felet (also es felso) erdemes a festes UTAN osszerakni, miutan feltetted a lanctalpat. (A felso resztol gyakran nem fersz oda a gorgokhoz.)
Ne felj a szemenkenti lanctalpaktol (csak 1/72-ben...). Ha gumisat adnak a maketthez, akkor a gorgoket ne ragaszd a helyukre, csak a lanctalppal egyutt. A lanctalpak festeserol tokeletes topik van az armorama foruman.
Erdemes Dragon maketteket venni (miutan mar egy picit tapasztaltabb vagy), mert egy aron vannak a Tamiyakkal, de pontosabbak, es az extrakat is megkapod, amiert kulon meg legalabb 2X annyit kellene fizetned.
Előzmény: tschuby (10850)
vlevi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10851
Szia, üdv. a csapatban!
1. Pillanatragasztót nem ajánlom, mert gyorsan köt, de nincs időd igazgatni. Meg aztán túl merev, és törik a ragasztásnál. Igazából csak akkor érdemes használni, ha műgyanta vagy fém kiegészítőket veszel a makettedhez, mert azokat csak azzal lehet ragasztani. A makettragasztók általában oldószeresek, nem pont nitrohígító, de hasonló hatású. Úgy használható, hogy megkened a két összeragasztandó felületet (itt jól jön a revell tűs ragasztója, pontosan adagolható), vársz pár kb 10 másodpercet, amíg egy kicsit elkezd száradni, és akkor illeszted össze a két felet. Ekkor sokkal kevésbé fog kifolyni a felesleg, de még lehet igazgatni, vagy ha nagyon mellément, szétszedni, és újrapróbálkozni.
2. A festés mindíg érdekes dolog. A nagyon apró dolgokat (1/72-nem kapaszkodó, vonószem, lámpák, lánctalpszemek, vagy a kerekek) tényleg érdemes lehet az öntőformán festeni, mert olyan kicsik, hogy úgysem tudod megfogni. Persze miután leszeded, lesz egy rész, ahol nincs lefestve. Vagy pl. gond lehet, hogy a műanyag az öntés miatt egy kicsit sorjás, és azt le kell csiszolni festés előtt. A nagyobb darabokat pedig úgy fesd, hogy az összeállítási rajzon megnézed, hogy kb. mi az, ami egyszínű, és azokat összeállítva, egyszerre fested, de ügyelve arra, hogy na ragassz fel olyan alkatrészeket, amik mögé nem tudsz majd festeni, pl. a kerekek.
3. Az 1/72-es harckocsiktól sem kell félni, főleg a revellektől (bár ott is van néhány átverés, átcsomagolt ezeréves airfix), csak azért vannak olyan sok alkatrész, mert a lánctalp darabokból áll. Ha nekiül az ember, 2 nap alatt "szerkezetkész" állapotba lehet őket hozni, utána már csak a festése van hátra.

És persze sok utánajárás, mert érdemes utánanézni, hogy egy jármű hogyan nézhetett ki a valóságban, pl. mi az ami eltér a makettben lévőtől, kopás, rozsdásodás, extrémeknek sérülések. Ráadásul sokkal jobban tetszenek azok a makettjeim, amiket nagyobb "bogarászás" után raktam össze, mert elég ránéznem és eszembe jut valamilyen részlet, aminek kikeresése emlékeket ébreszt. A lehetőségek száma végtelen.
Királytigris
Panther
Panzer IV
T-34-esek
Előzmény: tschuby (10850)
tschuby Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10850

Sziasztok!

Korban most értem meg arra, hogy kipróbáljam a makettezést. Régebben a szülőkkel űztem a hobby-t, anno NDK-s repülőmakettekkel. :) Most újra megpróbálkozom vele. Sokmindent olvasgattam már, vaószínüleg a harckocsi ágazatban fogom örömömet lelni, tekintettel a lakás és a polcok méretére :(

Lenne pár kérdésem.

1. Az általában használt ragasztóknak mennyi a kötési ideje? Ezek pillanatragasztók vagy 4-6-8 óra száradási idő kell nekik? Régen műanyagot oldó anyaggal (aceton, nitro-higító) ragasztottunk nagyon finoman. Ott a párolgási idő rövid volt, hamar megkötött. Azt sejtem, hogy van olyan, amit nem elég kézzel öszenyomni, hanem ruhacsipesszel, gumival vagy gyorsszorítóval kell megtámogatni, de mennyi idővel lesz öntartó?

2. Ajánlják az összeszerelési útmutatóban, hogy az apró alkatrészeket még a fröccsöntő formán illik lefesteni. Ez tányleg így van vagy a már összeragasztott makettet is le fogom tudni festeni? Az olaj festékek mennyi ideig száradnak?

3. A harckocsik közül - kidolgozottsági szempontból - az 1:36-osok tetszenek, de ezekre 5/5-ös nehézségi fokozatokat írnak. Lehet, hogy 1:72-vel kellene kezdenem, ami csak 3/5-ös nehézségű? A leírásban írt 180-240db alkatrésztől nem ijedek meg, terveim szerint 1-2 hetet szánok egy-egy darab összeállítására. Az 1:72 egy kicsit apró nekem, 70-80mm-es hossz túl pici.

Előre is köszönöm a válaszokat. Azt elfelejtettem írni, hogy Revell termékekkel próbálkozom. Remélem, nemsokára. :)

Csaba

Előzmény: Sanzistift (10837)
vlevi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10849
A nicknevedből ezt nem tudtam kitalálni, csak gondoltam.
Szép darab.
Előzmény: Cyberworld (10848)
Cyberworld Creative Commons License 2007.01.06 0 0 10848
Hát, ott a nevem a nevezési lapon...

Előzmény: vlevi (10847)
vlevi Creative Commons License 2007.01.05 0 0 10847
Előzmény: Cyberworld (10752)
vlevi Creative Commons License 2007.01.04 0 0 10845
Már én is lecseréltem az aerografot, egy Gabbert duoble-actionre. Erre írtam, hogy ugyanaz a cucc működik, csak jobban kell hagyni szelelni.

Előzmény: Törölt nick (10844)
vlevi Creative Commons License 2007.01.04 0 0 10843
Volt aerografom is, de a mostanival is működik a rendszer. Egy kicsit kellett csak átszabályozni, hogy jobban eresszen, és ne lökje le a csövet.
Előzmény: Törölt nick (10842)
vlevi Creative Commons License 2007.01.04 0 0 10841
Az én kompresszorom is ilyen "hájtek"
Én egy kólásflakonba vezetem bele alul a levegőt, és felül vezetem ki. Így csak a levegő jön ki belőle. Az egész úgy van összeszerelve, hogy itt-ott ereszt, ezért túlnyomás nem alakul ki benne.

Előzmény: Törölt nick (10839)
Gabes575 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 10840
Sziasztok!

Aki F1-es autómaketteket rak össze, azt biztosan érdekli a következő makett, mellyet eladnék.

Ez egy Tamiya Leyton House CG901B. A makett teljesen origi! Az ára pedig 7000 HUF.
Ez a gyártmány igen nehezen megvehető, ára boltban kb. 10000 HUF.

Akit érdekel, írjon...

Üdv! Gabes.
seTTebello Creative Commons License 2007.01.03 0 0 10838
Majd ha lesz 34000 forintom kompresszorra, vagy kiszerelek egyet a hűtőből. Meg tartály is kellene.
Előzmény: Sanzistift (10837)
Sanzistift Creative Commons License 2007.01.03 0 0 10837
Festeni mikor fogod a sárgát?
Így elég nehéz lesz... :)))

Vagy csak én vagyok hülye, és már le van festve? :~/
Előzmény: seTTebello (10836)
seTTebello Creative Commons License 2007.01.03 0 0 10836
Hello!

Az első két makettem, mindkettő 1:72 - es:
http://kep.tar.hu/etr300/50249706?o=36#2

Revell Pz. IV - ese. Ez egy régi Revell makett? Az alkatrészek bontása sem a legjobb, a teknő teteje annyira deformálódott, hogy a tornyot nem lehet forgatni és a hátsó vontató horgot fel sem szereltem (ez nem látszik), nem is nagyon fért volna be. De nem is vagyok benne biztos, hogy tényleg ott vannak a horgok az igazin.
Dragon Maus. Ez egy jó makett, csak az útmutató 1 helyen hibás, ezért fordítva van a teknő az alvázon, emiatt a teknő oldala sem úgy illeszkedik, ahogy kellene. A teknő teteje itt is deformálódott egy kicsit, de nem zavaróan.

part Creative Commons License 2007.01.02 0 0 10835

milyen igaz..

mentségemre szolgáljon, hogy az indexes fórumokon még sohasem készítettem linkeket, innen a hiányos próbálkozás!:( 

Előzmény: Törölt nick (10834)
part Creative Commons License 2007.01.02 0 0 10833

és?:)

rakjam fel a hajóimról/motorjaimról/űrhajóimról készült képeket, hogy ide írhassak..?:)

Előzmény: Törölt nick (10830)
fergussoncapt Creative Commons License 2007.01.02 0 0 10832

Hello! Megvanmég a fegyver? ha igen irj erre az email cimre fergussoncapt@freemail.hu

hamár nincsmeg akkor tudsz e még szerezni? Köszi

Válaszod várom!!!!!

Előzmény: Zeman (6203)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!