Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.03 0 0 23820
A víz keménységéről:
Budapest a Duna partjára (zömmel a várostól északra) települt "parti szűrésű" kutakból nyeri a vizét. (Amikor gyerek voltam, Budafoknak még voltak önálló kútjai Hároson).
Amint a neve mutatja a jelenlegi kutak vizét a Duna természetes kavicságya szőri meg, mielőtt a vízműbe kerülne. Nagy vízfogyasztás esetén beindítjék a "felszíni vízkivételi műveket" is, de azok vize sajnos nem olyan jó ízű, mert azt teljes egészében kémiai-mechanikai módszerekkel kell előkészíteni.
Az ivóvizünk keménysége tehát dunavíz keménységétől függ. Méréseink bizonyították, hogy ez teljesen évszakfüggő. Amikor a hó olvad az Alpokban akár 4-5 német keménységi fokkal is megugorhat.
A kemény víz tényleg rontja a mosás hatékonyságát, de nézzük a jó oldaláról! Ez adja a budapesti víz kitűnő ízét. (Sajnos a Vízművek soxor túlklórozza, ami sztem legalább olyan nagy baj az egészségünk és könyezetünk szempontjából, mint pl. az út sózása. No de szegény ember... tönkre teszi a jó ivóvizét is, pedig lehetne pl. ózonnal és UV fénnyel ember- és környezetberát módon is fertőtleníteni)
A mosás, mosogatás a mai szerekkel ilyen vízkeménység mellett gond nélkül megoldható. Talán az egyetlen feloldhatatlan gond a szappannal képzett gusztustalan kalcium-sztearát csapadék, ami kiválik a mosdóra, kádra annál, aki mint én utálja a folyékony mosdatószereket.
A vízzel hordott szilárd szennyezés (többnyire mésszel borított rozsda) lepusztult, klórral korrodeáltatott régebbi acélcsöveiknből ered. Hiába minden-mindennel összefügg. Ezt mindenki megszívja, aki Európa részére tervezett, gyártott szerelvényeket használ.
Előzmény: Alfred (23818)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23819

" Amúgy szeretném hallani a Péterpál utca idős lakóit, amint a negyven, harminc, húsz és tíz éve idetolakodó beköltözőket szídják, amint a gyönyörű gyümölcsösök, zöldelő rétek és lucernások helyére izléstelen, de az aktuális divatnak megfelelő házakat építenek, majd aszfaltos utat, csatornát, végül BKV járatot követelnek... :oP"

A gyümölcsösök meg lucernások, meg zöldelő rétek csak azért nem maradhattak fenn, mert a nagynyomású gázvezetéket nem ott vezették át, hanem feljebb, a Tegzes-Tordai u. vonalában, így azokat a telkeket is be lehetett építeni, amit a tervezett gázvezeték miatt nem lehetett volna. A csatornázás az utcában akkor készült el, amikor a gyüttmentek egy része még itt sem volt, az aszfaltos utat az azt évtizedeken át leginkább  nélkülözők, azaz az utca történelmi szakaszán lakók kérték elsőként. BKV járatot a Péter-Pál utcába! bornírt jelszavát eddig csak egy - azóta elhúnyt, tehát nem fiatal - őslakostól hallottam.  Ha az utca régi lakóinak véleményére vagy kiváncsi és nem egyszerűen az idősekére, akkor azt tudom mondani, hogy ők még nem szereltették be maguknak az internetet.

A víz egyébként tényleg kemény...

Előzmény: Alfred (23818)
Alfred Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23818
chapelle:
"Nem tudom hazai vagy inkább házi furcsaság-e de a víz elég kemény és a vizes helységek csapjai rendre bedugulnak az apró kis vízkövek miatt."
Helyi specialitás az _ennyire_ kemény víz.
Mértem már az elmúlt egy évben 24 német keménységi fokos vizet is, ami néhány napos csepegtetés után már korrekt kis csepkövet képez...
A hálózati víz vas-, vízkő- és kőtörmeléke szerintem magyar sajátosság lehet. Két havonta egy gyűszűnyi sittet engedek ki a bejövő vizem szűrőjéből. Ha egy ilyen törmelék darab beakad egy modern porcelánbetétes csap szelepe alá, akkor annak annyi. Mármint a csapnak, hálistennek a törmelék tartósabb anyagból van.

Amúgy szeretném hallani a Péterpál utca idős lakóit, amint a negyven, harminc, húsz és tíz éve idetolakodó beköltözőket szídják, amint a gyönyörű gyümölcsösök, zöldelő rétek és lucernások helyére izléstelen, de az aktuális divatnak megfelelő házakat építenek, majd aszfaltos utat, csatornát, végül BKV járatot követelnek... :oP
Előzmény: chapelle (23817)
chapelle Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23817
Hát reméljük nem lesz igazad. Nálunk amúgy voltak víznyomás-problémák, pedig nem is lakunk messze egymástól :)

Az utcánkban megtörtént vízcsőfektetés a legjobban tükrözi Abszurdisztánt, talán érdemes mégegyszer elmesélni:

- X évben végre új burkolatot kapott az utcánk mert hát már tényleg eléggé le volt tongyolódva.
- X+1 évben fel kellett túrni mert csatornát fektettek. Sebaj új beton, új fekvőrendőrök (azaz izé, eggyel kevesebb).
- X+3 évben ismét feltúrták -mentségre legyen szólva csak a felét- mert hogy vízcsövet kell fektetni (a víztorony miatt). Persze az ottlakóknak nem szóltak, így aki bennragadt a garázsban annak ideiglenes pallóval oldották meg a ki- és behajtást.
A neheze most jön: a vízcsöveket a Víztorony miatt kellett kicserélni mert a régi állítólag vékony nem bírta volna (hogy mit meg nem tud az ember az ott dolgozó szakmunkásoktól!). A csöveket azonban rosszul illesztették össze és nyomáspróba előtt az árokásó vállalkozó -állítólag a ki nem fizetett munkadíj miatt- egyik nap gyorsan betömte az árkokat. S mivel a hézag valahol még mindig megvolt a Vízművek hosszú hetes próbálkozás után ismét felásta az egész szakaszt és rendesen összeillesztette a vezetékeket, majd ismét betont öntöttek rá.

Most már csak a vizet várjuk :) Nem tudom hazai vagy inkább házi furcsaság-e de a víz elég kemény és a vizes helységek csapjai rendre bedugulnak az apró kis vízkövek miatt.

Ja igen. Statikus rokonom elmondása szerint az illető vállalkozó pont a Víztorony építése miatt került felszámolás alá; szakmai körökben már a kezdetekkor lehetett látni, hogy a beígért pénzből ez a monstrum nem fog kijönni.
Előzmény: zöld küllő (23812)
Zitka Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23816
Sajnos én is eléggé ilyen irányú tervekről hallottam. :-(
villa Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23815
valóban nehéz a különböző érdeklobbyk szempontjait a valós igényektől megkülönböztetni, ami különösen az építési, vizépítési szektorban erős, mi anno láttuk az anyagot, a megvalósíthatósági tanulmányt, egyebeket, mert a természetvédelmi hatásvizsgálatot, és megvalósíthatósági javaslatot mi csináltuk, aztán mi lett belőle? A Fitoland is pályázott egy szakcéggel a természetvédelmi kivitelezésre, védett fajok átültetése, a humusz, a gyep kiméletes leválasztása és tárolása - a  következő tavaszig ! - és a végén a helyreállítás, végül kiadták egy cégnek akik harmadáért megcsinálták, a nagy semmit, ledózerolták a gyepet, összetolták, és kész, a terület igénybevételnél nagyrészt figyelembe vették a  javaslatainkat, hogy ne dúlják fel az egész egy hektáros területet, csak a bekeritett zónát, + a hosszan ott tárolt kéreg elemek,
sgJános Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23814

Egy kedves barátom véleménye szerint a a víztorony építésének két oka volt (Ő a vízműnél igen felelős állásban van):

1. Energiatakarékosság (éjszakai árammal lesz feltöltve)

2. Hiúság (Már 30 éve nem épült víztorony Budapesten, így az igazgató nevéhez köthető e "piramis") 

A vízmű statisztikái szerint 1990 óta folyamatosan csökken Budapesten a vízfogyasztás. Ez jól köthető a víz árának emeléséhez. Mi is elég magasan lakunk és itt 4 atm a nyomás. Nem szeretném, ha ez nagyobb lenne, mert a csövek, készülékek élettartama csökkenne.

M. a deák Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23813
Azt hiszem igazat szóltál! Vízellátási gondokkal én sem találkoztam az utóbbi 20 évben, még nyáron, locsolási időszakban sem (Komáromi/Nyár/Dombovári/Bérkocsi tömb), sőt gyakran kimondottan nagynak tűnik a nyomás a rendszerben. Igaz, az aglomerációban erős az ingatlanspekuláció és nagy a beépítési nyomás.

Erre csak egy jó megjegyzés: emlékszem, a 90-es évek elején a Hosszúréti patak zárt szennycsatornává tételéhez az egyik érv az árvízveszély volt, amiért a kerület határától a Dunáig zárt betonszelvénybe kellett volna tenni a patakot. Most a határtól kicsit feljebb mi található? Igen, az új lakópark - Kána falu rommezején és temetőjén! Természetesen árvízveszély nélkül...

Egyébként jön a Munkás körút is, lehet, hogy ismét előkerül az árvízveszély?
zöld küllő Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23812

Mi eléggé "fent" lakunk a hegyen, de víznyomásprobléma eddig még soha nem volt, pedig nem tavaly költöztünk ide.

Szerintem a víztorony építésének célja nem a kerület vízgondjainak enyhítése, hanem a Kamaraerdő körüli zártkertes övezet beépíthetőségének (mégpedig vaskos beépíthetőségének) a biztosítása.  

Ne legyen igazam. :(

Előzmény: sebesjelölt (23811)
sebesjelölt Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23811
MTV1, dec. 28.

- Mv.: Több éves csúszással, de mégis lesz víztorony Budafokon. A 42 méter magas torony javítja majd a nagy kiterjedésű terület vízellátását, kiszolgálja a növekvő vízigényt és biztosítja az állandó nyomást. A torony 3 millió liter víz tárolására lesz alkalmas.

- R.: Budafok dinamikusan fejlődő városrész. A lakosság itt folyamatosan növekszik. Mivel a kerület magasabb területen fekszik, nyári időszabkan sokszor probléma volt a víznyomással. A megoldás egy víztorony. A szakmai zsűri által 2003-ban kiválasztott tervről azonban közben kiderült, esztétikailag szép, de a jelentős statikai és építészeti problémákra nem ad választ. Ráadásul nem ez volt az egyetlen gond az időközben már épülő víztoronnyal.

- Lévai Zsuzsa, szóvivő, Fővárosi Vízművek Zrt.: Sajnos időközben "szegény embert még az ág is húzza" módjára a kivitelezési tenderünk nyertese felszámolási eljárás alá került, de sikerült egy olyan ideiglenes megállapodást kötnünk a felszámolóval, amely egy új lendületet adott a toronyépítésnek, és aki most errefelé jár láthatja, hogy a törzs teljes egészében elkészül.

- R.: A budafoki háztartások csaknem egyharmadában kb. 20 ezer családnál lesz érezhető minőségjavulás. Emellett költségcsökkentést is eredményez, hiszen a tárolót éjjelente töltik fel, amihez olcsóbb éjszakai áramot használnak majd.
Budafok és környékének vízellátása akkor válik biztonságossá, ha végre több éves késés után a víztorony elkészül. A beruházás költsége a tervezett 600 millió Ft-nál másfélszer kerül majd többe. A Fővárosi Vízművek 2007 augusztusában szeretné üzembe helyezni az új víztornyot.
chapelle Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23810
...megkésve kicsit, de Boldog Újévet kívánok mindenkinek!
zöld küllő Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23809

Napkelte a budatétényi templomnál

"...hogyha megtartasz még több időre,

virradjunk boldog, szebb jövendőre..."

villa Creative Commons License 2007.01.02 0 0 23808
nálam sem durrant, de a konyha falon fennhagyom...-)
Előzmény: Papagéna.1. (23807)
Papagéna.1. Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23807
Vannak jól sikerült képek, de szerintem a topic írói közül többen szebb képeket tudnak készíteni. Röviden: nem nagy durranás az idei naptár.
Előzmény: villa (23806)
villa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23806
ma örömmel tettem fel az idei kerületi naptárt , ami nem az obligát turisztikai képeket tartalmazza a kerület nevezetességeiről, hanem Kanyó Feri hangulat képeit, számos a Duna partról, és néhány kastélyaink pár részletéről,
dobka Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23805

Eredményes, boldog Új Esztendőt Kívánok!

Kistétény Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23804
Boldog új esztendőt kívánok!
kerub Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23803
Boldog Újévet kivánok!
Gondoló Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23802
Életemben harmadszor ébredtem földrengésre tegnap. Ránéztem az órára, 14.41 volt.
Földrengéssel búcsúztunk az óévtől. Idén lesz "földrengés"?
BÚÉK!
Előzmény: M. a deák (23798)
villa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23801

BUÉK Minden topic lakónak!

nem tudom mi lenne ha legális lenne a petárdázás, nálunk egyetlen összefüggő ropogás az egész környék...

Előzmény: ppapa (23800)
ppapa Creative Commons License 2007.01.01 0 0 23800
Boldog új évet, jó egészséget kívánok mindnyájatoknak!

ppapa Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23799

Plusz 100 = 2007 !!!

(Képeslap a Nagytétényi Kastélymúzeum idei "Karácsony a kastélyban" rendezvényéről. Rövid beszámoló gyün. Jövőre.:)

M. a deák Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23798
Igen, én a Komáromi utcában az emeleti szobában, fotelban ülve éreztem (olyan érzés volt, mint amikor az országúton egy kamion elzúg a személyautó mellett, ott van ilyen "billenő" érzés), illetve egy halk pattanást is hallottam a ház szerkezetében. Az utórengések má nem voltak érzékelhetőek.
Előzmény: villa (23796)
M. a deák Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23797
Boldog új esztendőt kivánok minden Barátomnak és kedves Családjaiknak!

(Fogadjátok szeretettel ezt a "helytörténeti értékű", 1962-es képeslapot, rajta az újévi szerencsehozó atributumokkal és az elmaradhatatlan Törley pezsgővel!)

villa Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23796

5.-én lesz itt a Klauzálházban a helyi újévi koncert - Dohnányi -

a földrengésből itt lehetett valamit érzékelni? mi Tétényben pezsgőzgettünk akkor a vadakkal, de nem tapasztaltunk semmit,

Előzmény: ppapa (23795)
ppapa Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23795
Tudomásom szerint ezt az évnyitó koncertet nem a Dohnányi szervezi, hanem az olaszok, saját meghívottaknak. Útyhoty :-(

(Még ha bizonyos műsorojságban talán félreértésből kifolyólag szerepel is. Persze, ha jól tudom.)

Előzmény: Zitka (23792)
sgJános Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23794
Boldog Újévet kívánok mindenkinek!
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23793
Kir?ly!
Előzmény: zöld küllő (23764)
Zitka Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23792

Boldog Újévet kívánok én is minden kedves topiklakónak. :-)

Egy röpke kérdés - hátha tud rá valaki választ...

Holnap este újévi hangversenyt ad a Budafoki Dohnányi zenekar az Olasz Intézetben. Tudja esetleg vki, hogy ez is ingyenes hverseny, mint sok más a nevezett helyszínen? És ha nem, vajon késő bánat, nem lehet már jegyet kapni?

**BPO-700** Creative Commons License 2006.12.31 0 0 23791
Csodálatosak a felvételek! Gratulálok!
Előzmény: zöld küllő (23764)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!