Alapításkori gondolatok!
Úgy gondoltam, és ez egyre többekben is megfogalmazódott, hogy Budafok - Téténynek szüksége lenne egy valódi, gyűjtő, befogadó, pozitív szemléletű törzsasztalra, ahol mindennapjaink apró-cseprő ügyei mellett megbeszélhetjük a közélet eseményeit éppúgy, mint megismerkedhetünk kerületünk értékeivel, helytörténetével, hagyományaival, kultúrájával, de beszélhetünk a város alakulásáról, fejlődéséről és neuralgikus témáinkról, így környezetünk állapotáról, teendőinkről. Mindez egy hosszú mondatba foglalva, persze nem fért bele a topic címbe, de elsősorban ezeket gondolom, javaslom itt napirendre venni és ezzel kapcsolatban álló embereket meghívni, és persze sok mindenki mást, kerületieket, vagy akik csak érdeklődnek utánunk, korábban itt laktak, emlékeik vannak.
Szeretném tehát, ha beindulna itt egy igazi fórum, nem feltétlenül napi hozzászólások százaival, vagy csevegéssel, de néhány aktuális, fajsúlyos vagy kevésbé, de sokakat foglalkoztató ügy áttekintésével és folyamatosan helyi kulturális, történeti értékeink bemutatásával. Utóbbi szempontból is nagy kincsestár kerületünk és messze nincs kihasználva, bemutatva a már feltárt sok érték, anyag.
Persze várom a javaslatokat, az észrevételeket, merre menjünk, és azok csatlakozását, akik eddig is nézegették a kerületi vonatkozású topicokat, de belépni, hozzászólni nem akartak.
Moderációval kapcsolatos kérdéseknek a helye:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9186758 itt található!
A víz keménységéről: Budapest a Duna partjára (zömmel a várostól északra) települt "parti szűrésű" kutakból nyeri a vizét. (Amikor gyerek voltam, Budafoknak még voltak önálló kútjai Hároson). Amint a neve mutatja a jelenlegi kutak vizét a Duna természetes kavicságya szőri meg, mielőtt a vízműbe kerülne. Nagy vízfogyasztás esetén beindítjék a "felszíni vízkivételi műveket" is, de azok vize sajnos nem olyan jó ízű, mert azt teljes egészében kémiai-mechanikai módszerekkel kell előkészíteni. Az ivóvizünk keménysége tehát dunavíz keménységétől függ. Méréseink bizonyították, hogy ez teljesen évszakfüggő. Amikor a hó olvad az Alpokban akár 4-5 német keménységi fokkal is megugorhat. A kemény víz tényleg rontja a mosás hatékonyságát, de nézzük a jó oldaláról! Ez adja a budapesti víz kitűnő ízét. (Sajnos a Vízművek soxor túlklórozza, ami sztem legalább olyan nagy baj az egészségünk és könyezetünk szempontjából, mint pl. az út sózása. No de szegény ember... tönkre teszi a jó ivóvizét is, pedig lehetne pl. ózonnal és UV fénnyel ember- és környezetberát módon is fertőtleníteni) A mosás, mosogatás a mai szerekkel ilyen vízkeménység mellett gond nélkül megoldható. Talán az egyetlen feloldhatatlan gond a szappannal képzett gusztustalan kalcium-sztearát csapadék, ami kiválik a mosdóra, kádra annál, aki mint én utálja a folyékony mosdatószereket. A vízzel hordott szilárd szennyezés (többnyire mésszel borított rozsda) lepusztult, klórral korrodeáltatott régebbi acélcsöveiknből ered. Hiába minden-mindennel összefügg. Ezt mindenki megszívja, aki Európa részére tervezett, gyártott szerelvényeket használ.
" Amúgy szeretném hallani a Péterpál utca idős lakóit, amint a negyven, harminc, húsz és tíz éve idetolakodó beköltözőket szídják, amint a gyönyörű gyümölcsösök, zöldelő rétek és lucernások helyére izléstelen, de az aktuális divatnak megfelelő házakat építenek, majd aszfaltos utat, csatornát, végül BKV járatot követelnek... :oP"
A gyümölcsösök meg lucernások, meg zöldelő rétek csak azért nem maradhattak fenn, mert a nagynyomású gázvezetéket nem ott vezették át, hanem feljebb, a Tegzes-Tordai u. vonalában, így azokat a telkeket is be lehetett építeni, amit a tervezett gázvezeték miatt nem lehetett volna. A csatornázás az utcában akkor készült el, amikor a gyüttmentek egy része még itt sem volt, az aszfaltos utat az azt évtizedeken át leginkább nélkülözők, azaz az utca történelmi szakaszán lakók kérték elsőként. BKV járatot a Péter-Pál utcába! bornírt jelszavát eddig csak egy - azóta elhúnyt, tehát nem fiatal - őslakostól hallottam. Ha az utca régi lakóinak véleményére vagy kiváncsi és nem egyszerűen az idősekére, akkor azt tudom mondani, hogy ők még nem szereltették be maguknak az internetet.
chapelle: "Nem tudom hazai vagy inkább házi furcsaság-e de a víz elég kemény és a vizes helységek csapjai rendre bedugulnak az apró kis vízkövek miatt." Helyi specialitás az _ennyire_ kemény víz. Mértem már az elmúlt egy évben 24 német keménységi fokos vizet is, ami néhány napos csepegtetés után már korrekt kis csepkövet képez... A hálózati víz vas-, vízkő- és kőtörmeléke szerintem magyar sajátosság lehet. Két havonta egy gyűszűnyi sittet engedek ki a bejövő vizem szűrőjéből. Ha egy ilyen törmelék darab beakad egy modern porcelánbetétes csap szelepe alá, akkor annak annyi. Mármint a csapnak, hálistennek a törmelék tartósabb anyagból van.
Amúgy szeretném hallani a Péterpál utca idős lakóit, amint a negyven, harminc, húsz és tíz éve idetolakodó beköltözőket szídják, amint a gyönyörű gyümölcsösök, zöldelő rétek és lucernások helyére izléstelen, de az aktuális divatnak megfelelő házakat építenek, majd aszfaltos utat, csatornát, végül BKV járatot követelnek... :oP
Hát reméljük nem lesz igazad. Nálunk amúgy voltak víznyomás-problémák, pedig nem is lakunk messze egymástól :)
Az utcánkban megtörtént vízcsőfektetés a legjobban tükrözi Abszurdisztánt, talán érdemes mégegyszer elmesélni:
- X évben végre új burkolatot kapott az utcánk mert hát már tényleg eléggé le volt tongyolódva. - X+1 évben fel kellett túrni mert csatornát fektettek. Sebaj új beton, új fekvőrendőrök (azaz izé, eggyel kevesebb). - X+3 évben ismét feltúrták -mentségre legyen szólva csak a felét- mert hogy vízcsövet kell fektetni (a víztorony miatt). Persze az ottlakóknak nem szóltak, így aki bennragadt a garázsban annak ideiglenes pallóval oldották meg a ki- és behajtást. A neheze most jön: a vízcsöveket a Víztorony miatt kellett kicserélni mert a régi állítólag vékony nem bírta volna (hogy mit meg nem tud az ember az ott dolgozó szakmunkásoktól!). A csöveket azonban rosszul illesztették össze és nyomáspróba előtt az árokásó vállalkozó -állítólag a ki nem fizetett munkadíj miatt- egyik nap gyorsan betömte az árkokat. S mivel a hézag valahol még mindig megvolt a Vízművek hosszú hetes próbálkozás után ismét felásta az egész szakaszt és rendesen összeillesztette a vezetékeket, majd ismét betont öntöttek rá.
Most már csak a vizet várjuk :) Nem tudom hazai vagy inkább házi furcsaság-e de a víz elég kemény és a vizes helységek csapjai rendre bedugulnak az apró kis vízkövek miatt.
Ja igen. Statikus rokonom elmondása szerint az illető vállalkozó pont a Víztorony építése miatt került felszámolás alá; szakmai körökben már a kezdetekkor lehetett látni, hogy a beígért pénzből ez a monstrum nem fog kijönni.
valóban nehéz a különböző érdeklobbyk szempontjait a valós igényektől megkülönböztetni, ami különösen az építési, vizépítési szektorban erős, mi anno láttuk az anyagot, a megvalósíthatósági tanulmányt, egyebeket, mert a természetvédelmi hatásvizsgálatot, és megvalósíthatósági javaslatot mi csináltuk, aztán mi lett belőle? A Fitoland is pályázott egy szakcéggel a természetvédelmi kivitelezésre, védett fajok átültetése, a humusz, a gyep kiméletes leválasztása és tárolása - a következő tavaszig ! - és a végén a helyreállítás, végül kiadták egy cégnek akik harmadáért megcsinálták, a nagy semmit, ledózerolták a gyepet, összetolták, és kész, a terület igénybevételnél nagyrészt figyelembe vették a javaslatainkat, hogy ne dúlják fel az egész egy hektáros területet, csak a bekeritett zónát, + a hosszan ott tárolt kéreg elemek,
Egy kedves barátom véleménye szerint a a víztorony építésének két oka volt (Ő a vízműnél igen felelős állásban van):
1. Energiatakarékosság (éjszakai árammal lesz feltöltve)
2. Hiúság (Már 30 éve nem épült víztorony Budapesten, így az igazgató nevéhez köthető e "piramis")
A vízmű statisztikái szerint 1990 óta folyamatosan csökken Budapesten a vízfogyasztás. Ez jól köthető a víz árának emeléséhez. Mi is elég magasan lakunk és itt 4 atm a nyomás. Nem szeretném, ha ez nagyobb lenne, mert a csövek, készülékek élettartama csökkenne.
Azt hiszem igazat szóltál! Vízellátási gondokkal én sem találkoztam az utóbbi 20 évben, még nyáron, locsolási időszakban sem (Komáromi/Nyár/Dombovári/Bérkocsi tömb), sőt gyakran kimondottan nagynak tűnik a nyomás a rendszerben. Igaz, az aglomerációban erős az ingatlanspekuláció és nagy a beépítési nyomás.
Erre csak egy jó megjegyzés: emlékszem, a 90-es évek elején a Hosszúréti patak zárt szennycsatornává tételéhez az egyik érv az árvízveszély volt, amiért a kerület határától a Dunáig zárt betonszelvénybe kellett volna tenni a patakot. Most a határtól kicsit feljebb mi található? Igen, az új lakópark - Kána falu rommezején és temetőjén! Természetesen árvízveszély nélkül...
Egyébként jön a Munkás körút is, lehet, hogy ismét előkerül az árvízveszély?
Mi eléggé "fent" lakunk a hegyen, de víznyomásprobléma eddig még soha nem volt, pedig nem tavaly költöztünk ide.
Szerintem a víztorony építésének célja nem a kerület vízgondjainak enyhítése, hanem a Kamaraerdő körüli zártkertes övezet beépíthetőségének (mégpedig vaskos beépíthetőségének) a biztosítása.
- Mv.: Több éves csúszással, de mégis lesz víztorony Budafokon. A 42 méter magas torony javítja majd a nagy kiterjedésű terület vízellátását, kiszolgálja a növekvő vízigényt és biztosítja az állandó nyomást. A torony 3 millió liter víz tárolására lesz alkalmas.
- R.: Budafok dinamikusan fejlődő városrész. A lakosság itt folyamatosan növekszik. Mivel a kerület magasabb területen fekszik, nyári időszabkan sokszor probléma volt a víznyomással. A megoldás egy víztorony. A szakmai zsűri által 2003-ban kiválasztott tervről azonban közben kiderült, esztétikailag szép, de a jelentős statikai és építészeti problémákra nem ad választ. Ráadásul nem ez volt az egyetlen gond az időközben már épülő víztoronnyal.
- Lévai Zsuzsa, szóvivő, Fővárosi Vízművek Zrt.: Sajnos időközben "szegény embert még az ág is húzza" módjára a kivitelezési tenderünk nyertese felszámolási eljárás alá került, de sikerült egy olyan ideiglenes megállapodást kötnünk a felszámolóval, amely egy új lendületet adott a toronyépítésnek, és aki most errefelé jár láthatja, hogy a törzs teljes egészében elkészül.
- R.: A budafoki háztartások csaknem egyharmadában kb. 20 ezer családnál lesz érezhető minőségjavulás. Emellett költségcsökkentést is eredményez, hiszen a tárolót éjjelente töltik fel, amihez olcsóbb éjszakai áramot használnak majd. Budafok és környékének vízellátása akkor válik biztonságossá, ha végre több éves késés után a víztorony elkészül. A beruházás költsége a tervezett 600 millió Ft-nál másfélszer kerül majd többe. A Fővárosi Vízművek 2007 augusztusában szeretné üzembe helyezni az új víztornyot.
ma örömmel tettem fel az idei kerületi naptárt , ami nem az obligát turisztikai képeket tartalmazza a kerület nevezetességeiről, hanem Kanyó Feri hangulat képeit, számos a Duna partról, és néhány kastélyaink pár részletéről,
Igen, én a Komáromi utcában az emeleti szobában, fotelban ülve éreztem (olyan érzés volt, mint amikor az országúton egy kamion elzúg a személyautó mellett, ott van ilyen "billenő" érzés), illetve egy halk pattanást is hallottam a ház szerkezetében. Az utórengések má nem voltak érzékelhetőek.
Boldog új esztendőt kivánok minden Barátomnak és kedves Családjaiknak!
(Fogadjátok szeretettel ezt a "helytörténeti értékű", 1962-es képeslapot, rajta az újévi szerencsehozó atributumokkal és az elmaradhatatlan Törley pezsgővel!)
Tudomásom szerint ezt az évnyitó koncertet nem a Dohnányi szervezi, hanem az olaszok, saját meghívottaknak. Útyhoty :-(
(Még ha bizonyos műsorojságban talán félreértésből kifolyólag szerepel is. Persze, ha jól tudom.)
Boldog Újévet kívánok én is minden kedves topiklakónak. :-)
Egy röpke kérdés - hátha tud rá valaki választ...
Holnap este újévi hangversenyt ad a Budafoki Dohnányi zenekar az Olasz Intézetben. Tudja esetleg vki, hogy ez is ingyenes hverseny, mint sok más a nevezett helyszínen? És ha nem, vajon késő bánat, nem lehet már jegyet kapni?