Keresés

Részletes keresés

KQno Creative Commons License 2006.12.24 0 0 179
Köszi szépen a segítséget! Aztán közben magam is találtam egy helyet a Kálvin tértől nem messze, úgyhogy ez szerencsére megoldódott :) Már csak a munka oroszlán része van hátra... :)
Előzmény: Gashpy (178)
Gashpy Creative Commons License 2006.12.24 0 0 178
Igen, létezik.
A Tillignek is van, ill. a magyar gyártású sinekben is létezik. (Ez utóbbiból ez talán a legjobb az összes gyártmányuk közül...)

A Tillignek van fekete fautánzatos és szürke betonaljas.
A magyar barna talpfákkal rendelkezik.

Beszerzés:
Tillig: Modellkit2000-Erkel u., M&H Lehel út/Lurdi ház
magyar: Deák Modell Sport: Németh u./Kálvária tér
Előzmény: KQno (177)
KQno Creative Commons License 2006.12.23 0 0 177

Sziasztok!

Még eléggé laikus vagyok a modellezéshez, de nagyon fontos kérdésem lenne a tervezés alatt lévő terepasztalomhoz kapcsolódóan:
Létezik-e flexibilis TT-s sín, és ha igen, hol tudnám beszerezni Budapesten? Köszi a segítséget előre is!!!

Ui.:Boldog karácsonyt Mindenkinek!!!

gmarc Creative Commons License 2006.12.23 0 0 176

A D3 javításon nálam lévő NoHAB a tisztítás előtt, a próbatisztított felületekkel kontrasztban (sajnos egy korábbi "leégés" miatt deformálódott a teteje):

Itt pedig a műtőasztalon már:

vasutTOM Creative Commons License 2006.12.23 0 0 175

Úgy néz ki, hogy idén nem lesz már semmi dolga:

nastu pista Creative Commons License 2006.12.23 0 0 174
nastu pista Creative Commons License 2006.12.23 0 0 173
Kellemes karácsonyi ünnepeket!!!!!!!
J.B.07 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 172
Az előbbi hozzászólásból lemaradt a kép!
J.B.07 Creative Commons License 2006.12.23 0 0 171
Igaz, hogy TT, igaz, hogy aktuális !
alfalf Creative Commons License 2006.12.22 0 0 170
Nagy szeretettel a legjobbakat kívánom egy csodálatos Karácsonyhoz mindenkinek!

és sok TT-ét a fa alá.... :)

Attila

sikumegalifter Creative Commons License 2006.12.22 0 0 169

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK MINDEN TT-S ÉS NEM TT-SNEK

vasutTOM Creative Commons License 2006.12.22 0 0 168

Igaz, hogy nem TT, de aktuális:

sikumegalifter Creative Commons License 2006.12.22 0 0 167
nem sokat tudok németül de a barátnöm az talán,de ha elküldöd megbirkozok vele és megköszönöm
Előzmény: Gashpy (164)
sikumegalifter Creative Commons License 2006.12.22 0 0 166
Mindenkinek köszönöm  a segitséget ,nagyon sok jo dolgot olvastam itt és ezek segitségével indulok majd el
ZolTTán Creative Commons License 2006.12.22 0 0 165
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új évet. január 8 után jövök.
Gashpy Creative Commons License 2006.12.22 0 0 164
Ha tudsz németül, akkor akár most is át tudok neked küldeni egy profi vágányfektetési módszert. (most pedzegettem a modellvasút építés topikon...) Ha nem, akkor csak egy része van meg magyarul
Előzmény: sikumegalifter (156)
alfalf Creative Commons License 2006.12.22 0 0 163
Előzmény: ZolTTán (134)
HarciSün Creative Commons License 2006.12.22 0 0 162

Találtam még pár újabb képet (2006.06.):

Az utcsó képen egy sajnos szintén félbemaradt project látható. Akkor még nem volt légecsetem és a színe is egy gyári modelmaster szín (üvegben még egészen hasonlított) - mert nem tudtam miből lehetne megfelelőt kikeverni - hát olyan is lett... Az ablakaival meg végképp küzdelem mert egyesével kireszelgetni... Majd ha nyugdíjas leszek :)

HarciSün Creative Commons License 2006.12.22 0 0 161

Szia!

Ágyazatkészítésnél ha egyszerű (gyors) de mégis azért mutatósat (persze kevésbé profit) szeretnél:

Veszel pl az OBI-ban egy tekercs 2mm vastag parafa tekercset, tudom h el kell menni érte meg egy kis pénzbe is kerül de semmiképpen se papírra rakd vagy ilyesmi mert kegyetlen hangja lesz (ráadásul nem lesz se szép se stabil) Szal, kiszabod a vágányok alá a parafacsíkot és kétoldalas ragasztóval (Tesa pl) leragasztod az alaphoz. Opcionális de én spec le is festeném mondjuk vízfestékkel az alapot - csak a rend kedvéért hogy ha valahol mégis kilátszana akkor ne virítson. Ezután szépen egyenletesen bekened Palma Fa ragasztóval az egészet (ez persze a csík élét is elfedi) - erre rárakod a sínt, majd leszórod és elegyengeted - kevésbé vacakolós mint a talpfák közét egyesével feltölteni.

A sín festéséhez és előkészítéséhez:

Én mondjuk régi U profilú sínt használtam aminek az elektromos kötései enyhén szólva sem voltak stabilak. Hogy később ne bosszankodj és ne legyen randa a sín széléhez forrasztott vezetékek hada én szépen kihatogattam a sínek alján lévő pöcköt és alul sorban összekötöttem (ráhurkoltam egy szigeteletlen drótot) végig az egész szakaszon. Mielőtt leraktam volna a sínt alatta átfurtam az alapot így a komplett bevezetékelt szakaszt le lehetett rakni úgy hogy a betáp vezeték az asztal aljára került azaz semmi nem látszódott.

A szakaszok szigeteléséhez szintén nem kell nagy hókusz-pókusz, egyszerűen kiveszed az összekötőt az egyik oldalon és műanyaggal helyettesíted (bármilyen műanyaghulladék jó kicsit méretre igazítva) Így a szigetelésed sem látszik mégis mindenhol egyenletes és fix áramellátásod van! (ez a módszer nekem nagyon bevált mert mániám volt az üzembiztonság, ráadásul amire "büszke vagyok" hogy egy ilyen egyszerű módszerrel sehol sem látni egy deka vezetéket vagy szakaszolást sem, plusz megspóroltam az aránytalanul drága szakaszólósíneket!)

Festésnél én is elkövettem azt a hibát az asztal egy nagy részén, hogy a már lerakott sínt akartam festeni - lehet, de tuti nem lesz az igazi. :( A legjobb megoldás ha lebontod a sínszálat a talpfákról és a talpfát külön lefújod légecsettel (vagy azt fested ecsettel ha más nincs) majd a sínszál szélét fested csak le rozsdabarnára és száradás után szereled vissza. Egy részen már így csináltam és szebb is lényegesen.

Váltó festésénél kifejezetten ajánlom (saját káromból tanulva) hogy legalább a belső sínszálat bontsd le és fesd külön a talpfákat! A BTTB váltókkal úgyis reménytelennek tűnő csatát vívok ami az áramellátás hibátlanságát illeti :( (valahogy meg kéne oldani a szív rész polarizálását az iránytól függően, de erre még egyszerű megoldást nem találtam)

Egy utolsó gondolat még a váltókhoz: A régi állítóművek sajna hajlamosak rá hogy felmondják a szolgálatot - hogy a cseréjük ne hozzon magával bontást érdemes az állítóműveket az asztal alá szerelni. Tény hogy szöszölős de szerintem sokkal szebb - főleg állomásnál vagy ahol szem előtt lennének.

ZolTTán Creative Commons License 2006.12.22 0 0 160
Még valami. Ha van kitérő, akkor javasolom azokat külön betáplálni alulról felforrasztott vezetékkel. Ezek egy idő után cserére szorulnak és ha a szokásos módon rakod le őket, akkor fel fogod tépni a teljes környezetét egy javítás érdekében. Ha viszon a betáplálást külön oldod meg a következő szakasz és a kitérő megflelő "szálainak" asztal alatti összekapcsolásával, akkor kisebb "károkozással" megúszod az egészet.
ZolTTán Creative Commons License 2006.12.22 0 0 159
Én is Paksinuti oldalát javasolom, mert ha megnézed akkor nem csak ágyazat, hanem vízelvezető árok is van! A NEM szabványok között megtalálni a keresztmetszetet. Én a kőágyat úgy csináltam, hogy 1:1 víz-mozaik ragasztót injekciós fecskendőből csepegtettem a talpfák közé, majd szárazon be a kő, utána vizes permetezés,újra csepegtetés. Ugyanezzel a módszerrel teljesen elszáradt virág alól kiszedtem a földet és így készül a talaj, megfelelő szemcsékre szitálva. Utána hasonló módszerrel fűszórás. Ha statikus füvet veszel, annak kiszórásához bármilyen műanyag lyuggatott szóró palack megfelel és a fű nem fekszik el. Az összhatás sokkal jobb, mint a fűszőnyegé. Olcsó bokorként iskolai festőecset mozaik ragasztóba nyomva, majd függőlegesen lenyomva szétállnak a szálak és színes fűrészpor jön rá. Igen kispénzű, de látványos aranyeső készülhet belőle. Nádként vastagabb festőecset szesze pácban , majd kiszedve a markolatából és beragasztva.Látványos és sokkal olcsóbb mint a gyári. Ha a sínt nem szögeled le, hanem gombostűvel rögzíted a ragasztás idejére, akkor az ágyazat megfogja. leregasztás előtt érdemes a síneket rozsdásra festeni. Ha kész az egész utána fekete Temnperát szoktam középen végigifolyatni, így kellően koszos olajos hatást érsz el. Vigyázz az Auhagen kövekkel, mert a szinezőanyagát oldja a víz. Bozótnak jó a vékony szálú gyökér. Én a napraforgóét használtam. Erre szintén fűrészport ragasztottam,vagy hagytam ágaskodni, mert így kellően bozótos. Fának gyom. Jegenyefa a sás kalászából - út mellett rengeteg van - készíthető. természetes anyagoknálk, ha a kiszáradás után töésre hajlamos akkor víz-glicerin 1:1 aránya, utána teljes száradás és jöhetnek rá a levelek. A különböző színek keverékeként egész élethű állítható elő. Nekem számít az olcsóság is, ezért csinálom a fentiek szerint.
szvoby-tt Creative Commons License 2006.12.22 0 0 158
Ágyazat ügyben nézd meg PAKSINUTI oldalán a terepépítést. Ő ugyan HO-ban dolgozik, de senki sem lehet TTökéletes:D
A módszer lényege: palma fa ragasztó a talpfák közé, rászórod
a követ, esetleg kicsit az ecsettel meg is nyomkodod. A sínek alá legalább 2 mm parafa réteg kerüljön.
Vannak direkt TT Pályaterv kiadványok, mint pl ez a VATERA -n. Bár szerintem az a legjobb az egészben ha Te tervezed meg magadnak és nem valami alapján építesz. Persze 5letadónak jól jöhet.
sikumegalifter Creative Commons License 2006.12.21 0 0 157
Egész délután sehol senki:-(
sikumegalifter Creative Commons License 2006.12.21 0 0 156
Üdv mindenkinek mostmár biztos januárban elindul a tt project.Ezért is kérek pár szakmai tanácsot töletek,például hogyan rakjam le a sineket és az ágyazat elkészitésének mi a legegyszerübb modja minden tanácsot megköszönök,vagy képeket ha van valakinek.Az asztal mérete 110x250cm csak teher szerelvények lesznek rajta,szeretnék egy 4-5 vágányos teher állomást meg néhány vak vágányt,tud valaki esetleg hasonlo terveket,rajzokat ami alapján elindulnék,elöre is köszönöm segitségeteket
kisvautas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 155
Sajna énnekem szombaton nemvolt ilyen szerencsém, kerstem náluk de aztmondták egyenlore elfogyott. Hát ez jobb mint amit nekem kínáltak a csehektol.
Bár azt nemtudom hogy kész modellek itt mennyiért mérettetnek...
Előzmény: ZolTTán (154)
ZolTTán Creative Commons License 2006.12.21 0 0 154
Pozsonyban a honlap szerinti árakon 69/100 Ds/Daak +popis LPH

170 Sk

3x

69/101 Sas/Facs+popis LPH

305 Sk

48x

69/102 Ra CISTERNA+popis LPH

185 Sk

2x

69/103 M 152/Baafx+popis LPH

395 Sk

5x

69/1990 Be *Rybák* osobný vag.

1230 Sk

2x

69/6010 Pao ČSD plošin. staveb

205 Sk

5x

69/6011 Px Plošinový 6os/STAV.

220 Sk

4x

http://ursiny.sk/Jrline/

Előzmény: sikumegalifter (149)
ZolTTán Creative Commons License 2006.12.21 0 0 153
Bocsánat igazad van, de sajna az én gépemen nem jött be. A klubokat is kihagytam. Na így jár az,aki előbb cselekszik utána gondolkodik.
Előzmény: Gashpy (152)
Gashpy Creative Commons License 2006.12.21 0 0 152
Az ország legrégebbi TT-s lapja, igaz már elég régen frissítve:

http://www.fortunecity.com/underworld/genesis/605/model_h.htm

Azért majd igyekszem frissíteni egy kicsit...
Előzmény: ZolTTán (134)
Gashpy Creative Commons License 2006.12.21 0 0 151
Pontosan. Ez modell és nem makett.
Előzmény: sikumegalifter (140)
kisvautas Creative Commons License 2006.12.20 0 0 150
Hogy odaát Mo. hol kapsz azt nemtudom de itt szlovákiában lehet szerezni ilyen építtot, esetleg készre osszerakotatt is. az építto ha jól emlékszem 410 cseh korona, a kész model ugy 1000sk korul van + postakoltség.
Előzmény: sikumegalifter (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!