Bizony-bizony, tényleg van választék. Én idén még a Dél-dunántúli Piros és a Közép-dunántúli Piros mozgalmakat fejeztem be, mindkettő hosszútávú vándortúraútvonal (~300 km), és szintén több év "munkája" volt benne.
De Felazso is csak hozott anyagból tud dolgozni, értsd: csak úgy fejlődhetett így fel a honlap, hogy mindannyian beadtuk a közösbe amink volt, a túrázók szolgáltatták az adatokat. És szolgáltatjuk folyamatosan.
Igen, néztem már én is a Szendrő városában élő természetjárók akcióját. Amire én speciál gondolok, az egy Csorbakő -- Szendrő -- Szádvár -- Torna -- Krasznahorka várait összekötő vártúra, melyek mindegyike a XVI. században a Bebek nagyúri família birtokát képezte. Figyelem az ilyen túrákat, ötleteket merítve a távoli {?} időben megvalósítandó elképzeléseinkhez.
kedves sör-súlyemelő(meg miegymás) barátunk asztalhoz-kötött sportteljesítményét, még a vártúrákon edzett Joeyline vár-lord is megirigyelhetné... (de pont én beszélek...)
A Nógrádi Várak az egyik legelső teljesített mozgalmam volt még annak idején, ami azért is érdekes, mert én családilag Zala megyei vagyok, és akkoriban még bizony onnan jártam túrázgatni, és Nógrád nem épp közel esik hozzá... Akkoriban még nem tudtam az országos "Vártúrák"-ról. Ha már akkor gyűjtöttem volna abba is a pecséteket, vajon hol tartanék már benne? De nem baj, jó lesz újra felkeresni azokat a várakat is :)
A Baranyai Várak folyamatban nálam, már csak 3 vár hiányzik.
Ez a Várak és várromok Veszprém megyében viszont felkeltette most az érdeklődésem...
"... de azért én, mint romantikus lelkületű várbarát, az elrejtett kincsben is hiszek!"
Kincs, ami van! Pontosabban, csak volt. Ha jól olvastam, a felrobbantott, tönkretett várba fel-feljártak a környékbeliek kutatni a "kádaranyat, vékagyémántot", s ennek során nagy bontásokat, pusztításokat vittek véghez - de nem eredmény nélkül, mert találtak befalazva némi pénzt(nem tudok utánanézni, mert Mukit megajándékoztuk a Szádvár könyvemmel(!), így most nincs miben böngészni...)
Ez a lista már valószínűleg nem fog bővülni, magának az MTSZ-nek is már új weboldala van (http://www.termeszetjaro.hu/)...
Viszont épp az MTSZ általad is hivatkozott archív weboldala az egyik fő forrása "a magyar Turisták nyilvános információs tára", a TúraBázis egyik menüpontjának, a Túramozgalmaknak.
Az Országos Kéktúrát háromszor, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéket kétszer, az Alföldi Kéket egyszer. A 6 teljesítésből ugyebár 3 akkor volt, amikor egyben végigjártam az egész "kék-kört" (OKT + RPDDK + AK).
A legutóbbi OKT-jelvényemet most kedden kaptam meg. Most is rajtam van a 3 Várúrás kitűzővel együtt :)
Igazság szerint eredendően teljesítménytúrázó vagyok, és csak később, a kéktúrák révén kerültem közelebb más túramozgalmakhoz is. A Tisza Cserkészcsapat által hirdetett "Vártúrák" mozgalomról csak 2003 vége felé hallottam először.
2004 tavaszán végigjártam egyben az országos kék-kör mintegy 2600 km-es útvonalát, és ezen út során kerestem fel az eddig igazolt érintésű váraim döntő többségét is, azóta kevesebb alkalommal jött össze egy-egy újabb felkeresés, főleg igazolással együtt. Más túramozgalmakat is csinálok, így nem mondhatom magam vérbeli vártúrásnak, de büszke vagyok erre az eredményre is.
Fontos tudni, hogy a mozgalomba nemcsak a középkori magyar várak, hanem az ország területén található régesrégi földvárak is beszámíthatók, ilyenek is voltak nekem a 60-ban. Természetesen a dolognak nincs vége, már nyomtattam is új igazolólapot, úgyhogy fel a "Magyar várak strázsamestere" címre, amihez újabb 20 vár igazolt felkeresése szükséges!
Fotók csak a kék-körről vannak, mert nekem nincs fényképezőm, de akkor volt nálunk kölcsön gép, és sokat fotóztunk az utat dokumentálva, az érintett várakat is persze. A képek CD-n vannak, ki kellene majd válogatni belőlük a váras képeket.
Több középkori várban jelentős felújítások indultak el az utóbbi években.
Szádvárnál többször is jártam, az egyetemi gólyatáborunk minden évben Bódvarákón van, ahol szervezőként szoktam résztvenni, és szinte mindig vezetek túrát a gólyáknak az Alsó-hegyen át a Szád-várhoz (az idén éppenséggel nem).
Sokat gondolkoztam rajta, vajon mi történhetett Szádváron 1685 októberében?
Miután Thököly Imre kuruckirályt börtönbe záratta török szövetségese, a felkelők kardcsapás nélkül adták át a Habsburg-katonaságnak az ellenőrzésük alatt lévő várakat, így ezen a környéken Szádvárt, Tornát és Regécet. A bevonuló császári sereg azonban nem szállta meg őket, hanem puskaporral felrobbantotta a rebellisek egykori fészkeit! Gondolom, előtte minden mozdítható tárgyat, értékeit elszállítottak belőlük, így pl. Szádvárból a katolikus egyházi felszereléseket.
Tehát egy valamikor meginduló régészeti ásatáson csak a talajba {ciszternákba} elveszett tárgyak kerülhetnek napvilágra... de azért én, mint romantikus lelkületű várbarát, az elrejtett kincsben is hiszek! :-)
Valóban leborultam Szulyó várromjában, de akkor főleg az iszonyatos hasgörcs kínzott, mert haspók létemre odafelé a vonaton eléggé bezabáltam... :-(((
Aztán Reventlow neje a hátizsákjából elővarázsolta a házipatikájának életmentő tablettáit, ami jelentősen könnyített összes bélrendszeremen! :-)
Végül úgy három nap múlva javultam ki, miután egy kis faluban, várakozva buszra, ami Oroszlánkő községbe visz, a helyi kocsmában {hostinec} ittam vagy 3 - 4 sört + ettem rozskenyeret virslivel! Ez végre rendberakta a megkínzott gyomromat! :-)))
A várkedvelő topiklakók számára is nagy öröm, hogy valódi Vár-lovag is itt lehet körünkben, légy üdvözölve! És mennyiszer teljesítetted a kék-túrát? És 80 nap alatt körbe magyarföldén? Fogadd elismerését egy kényelmes autós turistának...
Országunk bús düledékeit végigjárva, össze tudtad hasonlítani középkori erődítményeink helyzetét, pozitív vagy negatív irányú változásaikat. Nem ismerek szebb "sportot" a vártúrázásnál, szívet-lábat-tüdőt és lelket megmozgató testedzéssel vissza a természetbe, a várak közé! :-)
Csak így tovább lovag úr, fel a többi vár meghódítására is!
Ha van kedved és időd, itt a váras Topikban szívesen vennék élményeidet, fotóidat!
Kérdésem: az Aggteleki-hegységben romladozó Szádvárban megfordultál?
Úgy emlékeztem - ezek szerint rosszul -, hogy Szulyó várának nagyszerűsége előtt leborultál. Ez asszem igaz is lehet, de Sirokon a kicsapongó életet élt Országh Kristóf békétlen lelke lakozik, nemhiába maradt épen pont a mulató nevű dongás rész, s ez a tényező, no meg a falak, sziklába vájt járatok lenyűgözik még a felületes turistát is, nemhogy az erre vetődő várbarátot. Szádvár pedig nemcsak fenséges romjaiban, érdekes történetében él tovább, hanem a lerombolt szádvári kápolna belső berendezési tárgyai is hirdetik a vár és lakóinak igényességét... /Bódvaszilas;Tornaszentandrás templomaiban elhelyezett szobrok, oltár/
ÚÚúú, basszus, de tényleg, és kihagyom a sorból pont azt a várhavert, akinek még több emelet magasan sem remeg be a térdekalácsa. kiengesztelésül nem szolgálhatok ala Vitánnyal, de 3D-s képpel sem, de igyekszem jóvá tenni. Meakulpa... a Jézuskától pedig kívánom, hogy Vitány várának külcsínyét is ilyen szépen tegyék rendbe, mint a ...
Nagy öröm ért a minap: A Tisza Cserkészcsapattól postafordultával megérkeztek az országos Vártúrák túramozgalom díjazásai :) Egyszerre adtam le a 3 eddig betelt igazolólapomat 60 vár igazolt érintésével, és most rögtön a "Magyar várak lovagja" lettem. :) Persze az előző két fokozat kitűzőjét is megküldték.
A Vértesben lévő Gerencsérvár felkeresése volt számomra a 60. igazolt, de már korábban is voltam több várnál, csak nem mindenhol volt megoldható a bélyegzés, nemhogy közvetlenül a helyszínen, de sok esetben még a környéken sem, mert nem esett a túraútba közeli falu, ahol ez megoldható lett volna. Úgyhogy most boldog vagyok, mert bizony többéves "munka" van ebben az eredményben.
a kiállitás szerény lesz de a Tankönyvkiadó egyik lelkes és fizetös parnerem ami fontos és itt akik dolgoznak megnézik a képeket reményeim szerint úgyanis nagyon sok fotókiállitáson bolyongtam egyedül.... ami galériákban volt...
Várban, romok között, gyér holdfénynél, surranó éji neszek mellett aludni a leghátborzongatóan legjobb élmények közé tartozik. Csak az a baj, ahogy öregszünk, kényelmesebbé válunk...
Gyarló vagyok; nem ismerem a Mini Kereszteslovagját, viszont a Moby Dick hősét annál inkább; "Indulj keresztesvitéz, Hagyd az álmot el, Hisz tudod a mesét, Tanították régen; szent kereszt-dicső halál..."
Tudod régebben, mint "magányos szürke farkas" egyedül jártam a várakat, várromokat. Még nappal csak lefoglalt az utazás és az új élmények, de esténként, amikor felütöttem kis sátramat egy-egy várrom szélmentes zugában, mindig eszembe jutottak gyermekkori olvasmányaim és filmjeim rémalakjai... Kisértet Lublón {Mikszáth} ... Fejnélküli lovas {ha jól emlékszem szovjet film volt}... szóval ehhez az éjszakai várban alvásos mókához kötélidegzet kell + jóféle esti itóka... :-)
Nekem most egy régi legendás banda nótája jutott az eszembe,
a várromok kísértetjárta "fílingjéről":
Mini együttes {1973}: Kereszteslovag
Kb. a szövege: Heeej, óóóóó, heeej, kardoknak bolondja, győztél csatákban és szerelmes párnákon, de sebesült harcos, mond kinek kell... heej, óóóó, heej, óóóó!!!