Keresés

Részletes keresés

gma Creative Commons License 2006.12.22 0 0 200
Ez nem működne sosem. Ugyanis a rendszer nem "piramisépítés", hanem ajánlói rendszer. Én fogyasztok (mindegy hogy mennyit, csak használjam) és ezt adom át másoknak, a saját személyes tapasztalataimat. Pont ez a lényege, hoy nem egy betanulét NASA légifolyosós nanorobotot kellene átadni, hanem azt az eredményt, amit elértem a termék/szolgáltatás használatával, hiszen ez érdekli az embereket, nem az ami rá van írva.
Előzmény: kplaszlo (196)
gma Creative Commons License 2006.12.22 0 0 199
De ellentmond. Ez nyilvánvaló.
Előzmény: kplaszlo (195)
gma Creative Commons License 2006.12.22 0 0 198
"A jutalék az változó, nőhet, csökkenhet, a piramisban elfoglalt helyre a csúcshoz képest nézve iindifferens."
Egy rosszul felépített rendszerben. Egy jó hálózatban mondjuk 6 hónap átlagára nézve (a nyári hónapok miatt mondom) mindig nő.

"A megszerzett szintek a piramis csúcsához képest nem jelentenek relatív elmozdulást, tehát ez a verzió is indifferens."
Ez is fontos sok embernek, elég nagy motiváló erő lehet, plusz függ tőle a fizetett jutalék is elég nagy arányban.

"Afölé kerülhet-e a tag, aki beléptetette, pontosabban kerülhet-e közelebb a hierarchiában ahhoz, aki legfölül van? Ezt kérdezem. Mozoghat-e alulról fölfelé a piramisban? Ad abszurdum, pályázhat-e a legfölső helyre?"
Természetesen nem, nem is lenne semmi értelme. Ez indifferens. Én sem vagyok legfelül de nem is vágyom rá. Magamnak dolgozom, nem a felettem lévő kedvéért.
Előzmény: kplaszlo (194)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.22 0 0 197

Fogalmazzuk meg a második elvi kérdést is egy picit más szemszögből nézve:

Lehet-e olyan viselkedési normákat (code of practice) előírni egy MLM-ben a tagok számára, és/vagy a jutalékelosztási szabályokat úgy megállapítani hogy a hálózat építése tisztán elváljon magától a fogyasztástól, tehát hogy a piramis alsóbb szintjein lévő tagok a piramison kívülre történő értékesítésre legyenek kvázi rákényszerítve? Ez azt is jelenti, hogy azon a ponton, ahol a valós (kívülre történő) értékesítési tevékenység folyik, keményen el kell határolni az új tagok toborzását a nem tag fogyasztók számára történő értékesítéstől. El tudtok képzelni olyan szabályrendszert egy MLM-ben, hogy a valós értékesítés legyen domináns?

Előzmény: kplaszlo (196)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.22 0 0 196

A következő elvi kérdés:

Létezhet-e MLM saját fogyasztás nélkül? Tehát el tudtok-e képzelni olyan MLM szisztémát, amiben a piramisban lévő tagok kötelességszerűen csak és kizárólag értékesítenek (a piramison kívülre), a rendszernek nem része a tagok általi termékfogyasztás?

OIyan rendszerre gondolok, amiben nincs kizárva vagy mnegtiltva, hogy a tagok maguk is fogyasszanak, de nincs semmi szerepe a piramis fenntarthatóságában, alig van hatással a jutaléktömegre.

Előzmény: kplaszlo (195)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.22 0 0 195

Fogalmazhatunk úgy is, hogy lehet-e olyan MLM szisztémát építeni (a szabályokat úgy megalkotni), hogy az újonnan belépő elől ne legyen elzárva a csúcs irányába (fölfelé) történő mozgás? Nem mond-e ez ellent az MLM lényegének?

Előzmény: kplaszlo (194)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.22 0 0 194

A jutalék az változó, nőhet, csökkenhet, a piramisban elfoglalt helyre a csúcshoz képest nézve iindifferens.

A megszerzett szintek a piramis csúcsához képest nem jelentenek relatív elmozdulást, tehát ez a verzió is indifferens.

Afölé kerülhet-e a tag, aki beléptetette, pontosabban kerülhet-e közelebb a hierarchiában ahhoz, aki legfölül van? Ezt kérdezem. Mozoghat-e alulról fölfelé a piramisban? Ad abszurdum, pályázhat-e a legfölső helyre?

Előzmény: gma (193)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 193
Mit értesz azalatt, hogy "fölfelé"? Jutalék szinten, megszerzett szintek szerint vagy hogy afölé kerülj a rendszerben, aki beléptetett?
Előzmény: kplaszlo (192)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 192

És hoyg miért nagyon kevesekre igaz? Mert sokan nem alkalmasak arra, hoyg megértsék és/vagy csinálják is. Ennyi.

A piramis felépítéséből (szerkezetéből, arányaiból) következik, hogy csak nagyon kevesek juthatnak hozzá valódi passzív jövedelemhez. Ez a piramis modell eredendő tulajdonsága. Van persze szerepe a versengésnek is, amire közvetetten utalsz ("értse is és csinálja is"), de a piramis alapvetően statikus. Ahol beszálltál, azon a szinten maradsz, vagy pedig "kirajzol" a társaiddal, és új piramist építesz. Mint a méhek.

És pont itt jön a következő téma: Vajon lehet-e egy MLM piramisban fölfelé mozogni?

Erről mit gondoltok?

Előzmény: gma (191)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 191
"Valójában, aki a hierachia közepe táján vagy lejjebb van, az egyértelműen szimpla jutalékot kap. Aki legfölül van az talán valóban ölbeteheti a kezét, és akkor valóban dőlhet a lé, tényleg mintha jogdíj lenne (legalul leírom, hogy miért nem az), de ez nagyon kevesekre igaz az MLM-ben."
Ez így is van, de én sosem mondtam mást. Ezért kell vezetőket minél jobban kiképezni, hogy nekik is nagyon megérje és ne hagyják abba. Nyilván addig nincs passzív jövedelem / jogdíjSZERŰ kifizetés amíg aktívan dolgozol benne, addig az munkabér / sima jutalék vagy aminek akarod hívni. Az a lényeg, hogy aktív jövedelem.

És hoyg miért nagyon kevesekre igaz? Mert sokan nem alkalmasak arra, hoyg megértsék és/vagy csinálják is. Ennyi.
Előzmény: kplaszlo (190)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 190

Mint például?

Mint például a "jogdíjszerű". Te itt így fogalmazol (óvatosan), nemrég meg valakitől olyan szöveget hallottam, ami a forgalmazói "kapcsolati hálóból" (az ügynök alatt felépített piramisból) egyenesen vezette le azt, hogy ez a kapcsolati háló bizony jogdíjat termel, sőt, önmagában vagyoni érték. Keverte a szezont a fazonnal.

Az nem számít, hogy ezt nem te mondtad, mert most itt általában vitatkozunk az MLM-re jellemző "érdekes" dolgokról.

A rendszer dolgozik, miután fel van építve.

Persze, de nem nélküled. Az alattad lévő piramissal foglalkoznod kell, nem? Pont ezért mégcsak nem is jogdíj-szerű a jövedelmed, hanem egyszerű jutalék. Amit az alattad lévők forgalmaznak (pontosabban fogyasztanak) az után jutalékot kapsz. A teljes árrésből a jutalék beszedésével egy szeletet kicsípsz magadnak. Ha fölül vagy, akkor közvetlenül nem kell foglalkoznod magával az áruval (tehát értékesítési tevékenységet nem kell végezned), ez tény. De a jutalék ettől még sima jutalék marad. Ha nincs áruforgalmazás (nem jön az eredmény), elmarad a jutalék.

A "fügefalevél" arról szól, hogy olyan nevet adtok a gyereknek, ami csábítja az újonnan belépőket. A "jogdíj, jogdíjszerű" sokkal jobban hangzik, mint a jutalék. Valójában, aki a hierachia közepe táján vagy lejjebb van, az egyértelműen szimpla jutalékot kap. Aki legfölül van az talán valóban ölbeteheti a kezét, és akkor valóban dőlhet a lé, tényleg mintha jogdíj lenne (legalul leírom, hogy miért nem az), de ez nagyon kevesekre igaz az MLM-ben.

A jogdíj valamihez kötődő jogokon keresztül érvényesíthető. Ha kimegy alólad a piramisod, otthagynak az embereid és csinálnak egy saját piramist egy hasonló vagy teljesen más termékre, akkor nincs az a bíróság, amelyik meg tudná védeni a "jogdíjadhoz" illetve a jogdíjszerű jövedelmedhez kötődő érdekeidet és jogaidat. Elveszted a szerzett jogaidat, mert nem vagy perképes. Azért nem vagy perképes, mert nincs jogalapja a pernek, hiszen valójában nincsenek olyan polgári jogi alapon védhető jogaid, amelyek az alattad lévő piramis tagjaival szemben akár kollektíve akér egyénenként érvényesíthetők lennének, miut6án egyszerűen beszüntették a neked végzett munkájukat. Amíg neked dolgoznak, addig persze örülhetsz, hogy hozzád kerül a teljes árrés egy része a teljes piramis forgalma után.

Előzmény: gma (189)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 189
Na hazaértem.

"Ez a zsozsó majdnem a tiszta teljes árrés, mert a hagyományos értékesítési rendszerekkel szemben nektek (egy MLM front office-nak) alig van működési költségetek (elhanyagolható)."
Aha, szóval nem az irodáról, hanem a hálózatépítőről beszélsz. Igen, ez így teljesen igaz, alig vannak költségek (egy idő után). Persze hogy az elején rengeteg telefon és autózás van.

"A jutalék klasszikus értelmezése pedig nem jogdíj! Pl. az üzletszerzési jutalékért nagyon meg kell dolgozni. Ugyanígy a közvetítői jutalékért is."
Nem jogdíj, hanem jogdíjSZERŰ jövedelem. A rendszer dolgozik, miután fel van építve.

"Az MLM-ben elég gyakran megválltoztatjátok a fogalmak értelmét, sulykoltok egy sajátos egyedi értelmezést, hogy el lehessen leplezni a lényeget. Átlátszó ez a "fügefalevél" módszer. "
Mint például? Ez csak egy lebegtetett kifogás így, ebben a formában.
Előzmény: kplaszlo (186)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 188
A rendszerben lévő emberek - ne gépesitsük őket - akik eladnak es fogyasztanak igy jovedelem keletkezik.
Előzmény: gma (183)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 187
Na megint el kell mennem, válaszolni fogok. (kb délben)
Előzmény: kplaszlo (186)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 186

Dehogy misztifikálom túl. Pont az ellenkezőjét teszem. Arról írok, hogy a lényeg a zsozsó, ami a zsebetekben marad, tök mindegy hogyan nevezitek és hogyan, milyen algoritmussal osztjátok föl egymás között. Ez a zsozsó majdnem a tiszta teljes árrés, mert a hagyományos értékesítési rendszerekkel szemben nektek (egy MLM front office-nak) alig van működési költségetek (elhanyagolható).

Ez egyébként eminens előnye az MLM-nek.

A jutalék klasszikus értelmezése pedig nem jogdíj! Pl. az üzletszerzési jutalékért nagyon meg kell dolgozni. Ugyanígy a közvetítői jutalékért is.

Az MLM-ben elég gyakran megválltoztatjátok a fogalmak értelmét, sulykoltok egy sajátos egyedi értelmezést, hogy el lehessen leplezni a lényeget. Átlátszó ez a "fügefalevél" módszer.

Előzmény: gma (183)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 185

A ternáris fastruktúra a leghatékonyabb. A guruk azt mondják, hogy azért, mert a 3 Közelebb van az "e"-hez mint a 2. Kár, hogy a ternáris fa nehezen implementálható, mert nem kettő hatványa.

:-)

Előzmény: Törölt nick (182)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 184
Sajnos olyan rendszer nincs, de viccnek elmegy közepes szinten :)
Előzmény: Törölt nick (182)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 183
árrés: eladási ár - beszerzési ár
jutalék: passzív (jogdíjSZERŰ) jövedelem, amiért nem kell közvetlen dolgozni, mert a rendszer dolgozik helyettünk.

Ennyi, nem kell túlmisztifikálni.
Előzmény: kplaszlo (181)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 182
Akkor ezért mondtam én valakinek hogy nekem az oktális meg a hexadeciális sokkal jobban bejön. ;-))
Előzmény: gma (179)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 181

Egy alacsony (elhanyagolható) értékesítési költségekkel dolgozó értékesítő szervezetben (amilyen az MLM) nincs lényegi különbség az árrés és a jutalék között. Van egy beszerzési ár és van egy kisker ár. Ami a kettő között van, azt vagy rész árrésekkel töltöm ki, vagy a jutalékok összessége viszi el a két ár közötti különbséget. Az MLM-en belüli "önmarketing" az, ami megpróbálja jutaléknak, jogdíjnak (vicces), ésatöbbinek föltüntetni azt, ami lényegében mindig rész árrés, akárhogyan is nevezzük.

Előzmény: gma (175)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 180
Az eladott termékek után a szinteknek megfelelő szorzóval felosztjátok az arrést és kifizetitek mint forgalom utáni jutalékot.
Előzmény: gma (175)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 179
Nem, a bináris MLM rendszerben ugyanez van, így limitált a jövedelem.
Előzmény: Törölt nick (177)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 178
Abban sajnos egyet kell értsek, hogy pl. ma Magyarországon a magukat MLM-esnek vallók nagy része egy pancser. Sok van nálunk is. De ez könyörgöm, nem a rendszer, hanem az ember hibája! Aki nem adja át az információt, nem segít a saját munkatársainak és a végfelhasználónak sem, hogy hozzon egy jó döntést. Ezalatt nem azt értem, hoyg eladás legyen belőle. Aki nem vesz semmit, de elégedett velem mint emberrel, talán ad ajánlást.
Az MLM mint kereskedelmi forma nagyon hatékony, hiszen a végfelhasználó annyit kérdezhet a forgalmazótól,amennyi csak jól esik. De ha a forgalmazó nincs kiképezve (lásd az előbbi gondolatsort) akkor megette a fene az egészet. De ez - ismétlem - nem a rendszer bűne, hogy valaki egy buta kapzsi állat és mindenkit beléptet, kiképzés nélkül.
Előzmény: kplaszlo (174)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 177

Ez az info eddig is természetes volt mivel csak a kőmüveseknél van az ugy hogy egy tégla két masikra tamaszkodik.

Va valaki alul maga alá 16 téglát be tud tenni az csak neki jó DE NEKED IS AKI FELETTE VAN.

Előzmény: gma (172)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 176

gma> Milyen álításokkal, hogy sz@r az MLM?

Volt ilyen is. Erre nyiván nem kell reagálni. Volt egy sor konkrétan kifejtett mondóka. Biztosan észrevetted ezeket, nem? Azt nem mondom, hogy olvass vissza a topikban, de azért egy-két alapdologra reagálhatnál, amiket konkrétan leírtunk az MLM "érdekes" és tipikus tulajdonságairól.

Előzmény: gma (171)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 175
Azt tudod hogy mi a különbség az árrés és a jutalék között?
Előzmény: kplaszlo (173)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 174

gma> Tévedsz. Nekem nem célom itt reklámozni. Enélkül is elég jól megy az üzlet, nem vagyok rád szorulva :)

Totálisan félreértettél. Nem azt tanácsoltam neked, hogy a saját MLM-edet reklámozd, hanem azt, hogy általában mondj jó érveket az MLM mellett. Picit tedd zárójelbe a saját bulidat, a napi rutint, és próbáld megfogalmazni a dolgot úgy általában: MLM kontra más típusú értékesítési módszerek. Mi itt többen is erősen szkeptikusak vagyunk. Próbálj bennünket érvekkel meggyőzni.

A meggyőzés itt nyilván nem arra megy ki, hogy a te üzleted utána jobban menjen, nincs ilyen összefüggés, hanem arra, hogy találjunk már végre néhány jó dolgot is az MLM-ben. Én ha nagyon megerőltetem magam, akkor négy-öt jó dolgot tudok fölsorolni, a többi mind negatív. Van ami nagyon az, ha a klasszikus MLM-et nézzük.

Előzmény: gma (171)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 173

gma> Minden terméken egy rész árrés van csak, nincs piramis teteje/talpa.

Teteje biztosan van. Aki elindította, vagy akik elindították és sikerült nagy piramist maguk alá szervezniük ("gyémántok"). A talpa az valóban érdekes formájú, és nem is túl stabil, de azért van, hiszen valahol valódi értékesítésnek és persze komoly saját fogyasztásnak is lennie kell, hogy a följebb lévő kevesek számára meglegyen a bevétel.

A közbenső szinteken elegendő jutaléknak kell lennie, különben összecsuklik a piramis, illetve átalakul egy elfajult szervezetté, ami már nem piramis. A MLM nevében a multilevel szól a lényegről. Ha nem multilevel, akkor nyilván nem MLM az amit csináltok.

Az pdig már csupán részletkérdés, hogyan alakítjátok ki a jutalékstruktúrát, és minek nevezitek a jutalékot. Ha árrésnek nevezitek, az sem baj. Attól még a természete ugyanaz marad. Jutalék, ami a forgalom után jár. Be kell épülnie a végfelhasználói árba. Ha sok szint van, akkor pedig sok rész árrésnek kell lennie, mert különben mi a fenéből élnének meg a közbenső szintek?

Előzmény: gma (169)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 172
Ez bizonyos rendszerekben igaz. De a miénkben pl. korlátlan vonalat építhetsz oldalra, kül és belföldön. Tehát aki 3-4-5 év múlva kezdi, annak is óriási lehetőségei vannak (mivel nemzetközi a cég). Nyilván annak nem, aki csak a saját 4km-es környezetében gondolkodik. "Előzni" meg van lehetőség, ha egy emberem jobban dolgozik, mint én, akkor többet fog keresni.
Előzmény: kplaszlo (170)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 171
"Neked kell elkezdened fölsorolni az MLM pozitív tulajdonságait."
Tévedsz. Nekem nem célom itt reklámozni. Enélkül is elég jól megy az üzlet, nem vagyok rád szorulva :)

"De akár azt is megteheted, hogy te kezdesz a mi állításainkkal vitatkozni."
Milyen álításokkal, hogy sz@r az MLM? Ezzel már bocs, de nem fogok. Nem az én szintem. A gyerekem ovijában látni ilyet: De nem! De igen! stb...
Előzmény: kplaszlo (168)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!