Keresés

Részletes keresés

tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14245
Na ugye, hogy neked is megjött! ;)
Előzmény: Törölt nick (14244)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14244

Ma hozzák, elvileg már Miskolcon van. Délután el is megyek érte.

Remélem kellemes, eredményes karácsonyom lesz.

A szádvári fotókkal kezdem! :)

Előzmény: tomatas (14243)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14243
Nagyon vicces! Tessék dolgozni, ne az én boldogságom kritizálni! :) Neked nem jött meg, pedig én odaadtam.
Előzmény: Törölt nick (14242)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14242

Megjött. Most itt örömködök bent. :)))

Hát nem sok ilyen nő van... :D

Előzmény: tomatas (14240)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14241
Vigi!!! Neked írtam, csak a boldogság elvette az eszem. :)
Előzmény: tomatas (14240)
tomatas Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14240
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

NAGYON KÖSZÖNÖM!!! Megjött. Most itt örömködök bent. :)))
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 14239
Boldog karácsonyt majdnem mindenkinek!
/Ogden Nash/

:-)
Valamint eredményekben gazdag boldog új évet mindnyájatoknak!
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14238
Gratulálok az újabb kiállításodhoz! 
Előzmény: civertan (14228)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14237

Igen, én is hasonlóan tudom elképzelni Drágffy János országbírót, királyi zászlótartót! De még hozzá fűződik a sarkantyús sztorin kívül az első, napjainkig fennmaradt magyar nyelvű végrendelet elkészítése is, amit a döntő csata előtt néhány nappal tett meg. Ebből kiderül, hogy igen gondos, mindenre odafigyelő, javait könyörtelen szigorral őrző földesúrral szemben állunk.

Amúgy érdekes az eset, mivel mint dúsgazdag főnemes biztosan tartott a szolgálatában latinul tudó deákot és mégis magyarul írták a testamentumot!

Vajon miért?

A végrendeletről itt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A1gffy_J%C3%A1nos_v%C3%A9grendelete

Szó esik benne Debrő váráról is, ami még teljes épségben áll.

Ez pedig Drágffy János főúr életpályája:

http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC03014/03532.htm

Egy tervezett emlékmű Mohács városában:

http://www.mohacs.hu/lajosszobor/o4.htm 

Ja igen, a történet vége: a zászlótartó nem futamodott meg, az ország lobogójával kezében érte a halál!!!

Előzmény: abaamade (14231)
Pistike Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14236
Tisztelettel nézlek, és irigylem hihetetlen munkabirásodat, de ennek a sok *.lap.hu-nak mi értelme van?
Előzmény: civertan (14229)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14235

Itt pedig a hadiesemények kiterjedését mutató térkép:

Az 1514-es parasztháború
Előzmény: Nagyon Várbarát (14234)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14234

Akkor tegnap esti igéretemhez híven, először nézzük Derkovits Gyula művét, a Dózsa-sorozatot! Valami félelmetesen sokkoló, erőt, akaratot és dühöt ábrázoló képek ezek, tudatosan fekete-fehérben kivitelezve:

Dózsa a várfokon

KapudöngetőkLeölt parasztokMáglyákMenetelőkÖsszecsapás

A sorozat összes rajza itt:

http://hungart.euroweb.hu/magyar/d/derkovit/muvek/dozsa/index.html

Ha jól értelmezem a művész mondanivalóját, akkor nem csupán az 1514-es parasztháborúnak kívánt emléket állítani, hanem saját korának -- a Horthy korszaknak -- kegyetlen elnyomása, kínlódása és nyomora is kiolvasható belőlük!

Bence55 Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14233

Szép estét mindenkinek!

Igen, ismerem ezt a könyvet. Szerintem elég jó, a várleírások kisebb-nagyobb módosításokkal Dénes József tanulmányaiból lettek kiemelve. A várak megközelítéseinek leírása nagyon pontosra sikeredett, erre a legjobb példa, hogy az Orosz Mátyás várát a könyv alapján elsőre sikerült megtalálnom. A helynévmagyarázatok pedig csak tovább színesítik a  kötetet.

Arról, hogy a debrői várnál faragott köveket találtak, nem tudok nyilatkozni, erről én is csak a könyvből értesültem.

Végezetül mellékelem az abaújvár földvár műholdas képét:

http://local.google.com/maps?f=q&hl=en&q=Vajkovce&ie=UTF8&z=17&ll=48.527185,21.311996&spn=0.003318,0.007231&t=k&om=1

Előzmény: abaamade (14231)
civertan Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14232
ismerem jártak bennt nálam és kaptam belöle mihez képest jó?  túrázoknak igen...
Előzmény: abaamade (14230)
abaamade Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14231
Hová tűnt debrői várbarátunk? Hátha ismeri ezt a Mátrás könyvet, s nyilatkozik...
Igaz, hogy a nyakas, rátarti Drágffy zászlóvivő várának egyes faragott kövei még ma is láthatóak, másodlagos helyükön pl. ólak, kerítések, melléképületek falazatában?
A parasztjai körében nem túl népszerű, gőgös főúr 1514-ben, a debrői várára támadó 7000 főnyi paraszthadat elgyepálta, a pásztói parasztverésben is biztosan résztvett katonáival, és a mohácsi ütközetbe is a tőle szokott fennhéjázással vonult; miután páncélostul a nyeregbe emelték, levetette sarkantyúit, mondván azokra úgysem lesz szüksége, nem fog megfutamodni, vagy győzelem vagy a halál, középút nincs, és slussz.
abaamade Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14230
Még nem kaptam választ a kérdésemre; ismeri valaki ezt a könyvet? És jó, nem jó?
civertan Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14229
amphiteatrum.lap.hu, antennahungaria.lap.hu, aquaductus.lap.hu, arculatikezikonyv.lap.hu, arok.lap.hu, burgenlandi-varak.lap.hu, castrumbene.lap.hu, dab.lap.hu, diadaliv.lap.hu, dosszie.lap.hu, drm.lap.hu, etlap.lap.hu, erod.lap.hu, erodtemplom.lap.hu, fatemplom.lap.hu, felvidekivarak.lap.hu, foldvarak.lap.hu, foto.lap.hu, gyumolcsszorp.lap.hu, hajtogatas.lap.hu, hid.lap.hu, jeleskovek.lap.hu, joker.lap.hu, kalvaria.lap.hu, kartyagyujtok.lap.hu, kastelyepiteszet.lap.hu, kastelykert.lap.hu, kastelykonyv.lap.hu, kerekgyartas.lap.hu, kolostor.lap.hu, komloska.lap.hu, kunhalom.lap.hu, legiregeszet.lap.hu, magyarfotos.lap.hu, muzeumshop.lap.hu, nevezetesfa.lap.hu, palos.lap.hu, plakat.lap.hu, pusztatemplom.lap.hu, romai-emlekek.lap.hu, romai-limes.lap.hu, telepulesformak.lap.hu, tkm.lap.hu, vakvezetokutya.lap.hu, varbarat.lap.hu, varepiteszet.lap.hu, varkonyv.lap.hu, varmakett.lap.hu, varrajz.lap.hu, zemplenifesztival.lap.hu, zsinagoga.lap.hu,
civertan Creative Commons License 2006.12.20 0 0 14228
Szeretettel meghívjuk Önt és családját a
FELÜLRŐL LÁTTATOM HAZÁMAT
címmel
LÁSZLÓ JÁNOS
fotóiból rendezett kiállítás megnyitójára
2007. január 5-én, pénteken 16 órára a Nemzeti Tankönyvkiadó aulájába.
( 1143 Budapest, Szobránc utca 6-8. )

A kiállítást megnyitja:
LENCSÓ LÁSZLÓ
Közreműködik: GRASELLY BALÁZS
A kiállítást rendezte: BOLDIZSÁR GIZI
A kiállítás megtekinthető: 2007. február 9-ig, hétfőtől péntekig 14-17 óráig.
A légifelvételek a www.civertan.hu oldalon is megtekinthetők.
abaamade Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14227
Köszönöm. Erre szükségem van, mert ebből erőt meríthetek, hogyha valakinek köszönetetet mondhatok, az az érzelmileg közel állók, a barátok-net-barátok csapatának főként.

Ugrócot imádjuk! Ha felénk is eljutna, a vármentő akicióik-sorából, hát istenuccse jelentkezne az ember, s enné meg a fene, hogy ezek ott főként szlovákul karattyolnak, de a jó szándék elnyerné jutalmát!!

És bármi történik, nagyon szeretni fogom a Turóc-vidékét! De nem hallgathatom el azt az eljárást, amely velünk történt. Túrocszentmártonban többször is megállított rendőr, s szlovákul megbüntetett. Hivatkozott a nem fix, kényelmetlen elszállásolási elhelyezésekre... csak egy mondat; érezzem idegenül magam.... NA....Ettől függetlenül én itthon vagyok!!!!
Előzmény: Reventlow (14218)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14226

...Dózsa film zárójeleneteire...

Mivel mindjárt üti a 11-et a közeli nagytemplom harangja, így kénytelen vagyok holnapra halasztani Derkovits Gyula képeit, a híres Dózsa sorozatot! Egyúttal ajánlom, hogy kissé merüljünk el az 1514-es felkelés részleteibe, azon belül is a keresztesek mely várakat ostromoltak meg, milyen eredménnyel?

Holnap levetem az úri páncélomat és kiegyenesítem nagyapám kaszáját, ereimben pedig felbuzog őseim alföldi {még régebbi őseim szatmári} vére...

Ez a téma még eddig nem került a felszínre a Topikban, tehát lehet búvárkodni a történelemkönyvek lapjain v. egyszerűen a Google keresőjében!  :-)

Most azonban kilépek, jó éjt!

Előzmény: abaamade (14217)
Reventlow Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14225
Ugróc csoda gyönyörű hely. Mindenkinek ajánlom.
Előzmény: Nagyon Várbarát (14223)
tomatas Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14224
A szövegeiteket nem kommentálom, de ez a ház nagyon szép.
(Azért nem bánnám, ha kicsit visszafognátok, légy szíves...)
Előzmény: abaamade (14221)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14223

A vélemyénem ugyanaz, mint Reventlow-nak: nem szabad általánosítani + embere válogattja!

Emlékeim Ugróc váráról:

-- A legelső emelkedő olyan fagyökerekkel elborított félelmetesen csúszos "siratófal" volt, hogy majdnem elsírtam magamat, de aztán csak megindultunk a kofferokkal!

-- A várrom tényleg tele volt kisiskolásokkal, de aztán estére magunkra maradtunk az ódon kőfalak között.

-- Mázlink volt kétszeresen is! Először is még láthattuk egyben a felsővár kaputornyát, másodszor pedig ez a torony csak a következő esztendőben döntött úgy, hogy osztódik a hatalmas repedése mentén, vagyis a külső fele LEDŐLT!!!  :-(

Ugróc belső kaputornya: volt -- nincs!!!  :-(((
Előzmény: Reventlow (14218)
Reventlow Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14222

Na, azért Túrócszentmárton az, amit azóta is kerülök.

Az nem játék. Senki nem bántott benünket. De a magyar szóra igen furcsán, ingerülten néztek ránk. Akkor ketten voltunk.

Előzmény: abaamade (14221)
abaamade Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14221
Íme, ott állunk a szlovákság jeles nemzeti öntudatra ébredése-mesterének szülőháza előtt, a közelben - a fő téren kellemes késdobáló kocsma, a várbarátok igényeinek megfelelően - meg lehet pihenni. A barátságosnak tűnő mosolyok, szavak mögött, ott lapul az ellenségeskedés. Valahogy ez jellemző a Túrócszentmárton-Simonyi(Partizanské) közötti szakaszra.(Végülis Simonyi elveszítette, a nem túl előnyös Partizanské-vicc nevet?)
Előzmény: abaamade (14213)
Reventlow Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14220

Nagyon szívesen:-)))

Előzmény: tomatas (14201)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14219

Hát persze, hogy a Vág völgyének legismertebb, legfelkapottabb, leglátványosabb leg.stb. váránál vagyis Beckónál sütteted és ütteted magadat!  :-)

Íme egy képeslap 1900-ból, az akkori időkben kötelező magyar - német nyelvű mondókával:

1900-as képeslap
Előzmény: abaamade (14216)
Reventlow Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14218

Általában is azt szoktam mondani: semmi baj a szlovákokkal. De Ugrócnál ennél többet tapasztaltunk.

Aikor odaértünk késő délután - hárman voltunk, szép becsületes zsákokkal - próbáltuk mgnézni, hogy másnap hogyan tudunk majd tovább menni busszal. Többen siettek segítségünkre. Próbálták magyarázni - sikerrel - hogy melyik busz megy zöld reggel majd, ami nekünk kell. Tudták , hogy magyarok vagyunk. Abban az országban megértik a magyar beszédet. Legalább annyira, hogy azt tudják: magyarul beszélünk. Segítettek. Mint annyiszor azon a nyáron és azelőtt is. És remélem, ezután is.

Jut eszembe: nagyon szép régi házak voltak ott a faluban. Fabetétesek. Mint Németországban.

Aztán emlékszem még:

Már nem fiatalon, nem súlyfelesleg nélkül - N. Várbarátra utóbbi nem vonatkozik:-) - felcaplattunk a várhoz. Megálltunk a sáncnál. Ott volt egy teljes osztály - gondolom gimnáziumi osztály. Igyekeztünk ngyon nem fújtatni. Valahogy sikerült. Láttak bennünket legalább 100 métert jönni felfelé. Magyar feliratos póló volt rajtunk. Egy azóta is létező egyesületé, amiből kiléptünk már. Tehát látták hogy magyarok vagyunk, Magyarországról. És mégis. Ahogy néztek ránk, elismerték, hogy ott vagyunk, úgy és ahogy ott voltunk.

Abban az országban élnek hülyék és barmok. Mint nálunk is. De a túlnyomó többség - mint nálunk is - segítőkész, önzetlen.

Előzmény: abaamade (14213)
abaamade Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14217
Igen, emlékszem erre a makovicai-sztorira. Bizony, ezek a spontán események adják meg a javát-borsát egy-egy túrának, kiruccanásnak, és ilyen alkalmaknál érzi az ember; a Kárpát-medencében mi bizony testvérek vagyunk(emlékeztek még a Bessenyei-féle Dózsa film zárójeleneteire, amikor a tüzes vastrónus körül korbáccsal hajtott emberek jajszava hallatszik: egymásba kapaszkodva üvöltenek: testvér, brat, bratca - ha, jól emlékszem.../magyar-román-szlovák/
Előzmény: Nagyon Várbarát (14215)
abaamade Creative Commons License 2006.12.19 0 0 14216
"A mi szeretett Szádvárunk esetében persze elsősorban a Bebek főúri család címere, mai szóval LOGÓja jöhet számításba... "

s itt következik, hogy a történelem nem ártalmas, hanem előremutató lehet, hiszen a mai határ egyik-másik oldalára eső Bebek-várak már kultúrális erősségeknek számítanak, s már a régi, '50-es, '60-as évekbeli tréfa is elfelejtődött, miszerint miért építjük régi várainkat, csak nem megint jön az ádáz török?!
Hadak pedig jönnek, csak a régi Mo. területéről, ahol aztán fogadják, és múltutazásban részesítik az arravetődő turistát...
Felismeritek, hogy mi hol botlottunk múltidéző társulatba?
Előzmény: Nagyon Várbarát (14214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!