Zavarbaejtő a kettősség ami a hozzászólásaidat illeti!
Egyrészt módszeresen próbálsz amatőrnek feltűnni, mint aki nem ismeri a reagálandó hozzászólásnál a válasz gombot cska az új hozzászólás gombot.
Másrészt olyan adatokat tolsz ide ami nem éppen egy kezdő informáltságát adja vissza!
"Ha létszámleépítés" Így kezdtem és nem úgy hogy lesz, hanem úgy hogy ha lesz. Igen cirka 500 főről csevegtem egyszer valakivel. Ezt a létszámot lehetne azonnal felvenni és ha zárnak is be vonalat akkor is, létszámhiánylesz ha maradnak a megrendeléseink. (Megint: ha maradnak) Most úgyfest maradnak, de júliusban is így lesz?
Peti topik társ Pápai. Neki a 13-14 vonalpáros bezárása húsba vágó kérdés. Mert így most neki be kell járnia majd Cellbe jelentkezni szinte mindíg, eddig nem mindíg kellett. Eddig kiszolgálta BZ-vel ezeket a vonalakat, most majd más voanalkra kell bejárnia dolgozni. Most peitnek még nincs felesége gyermeke, de remélem elébb utóbb lesz, most Peti topiktársunkat nem zavarja ha messzire kell eljárnia. De ha majd gyermeke mosolya miatt sietne haza akkor esetleg majd eszébe jut ha még a vonalakon dolgozhatna mennyivel jobb lenne.
Tehát nem elbocsájtás fenyegeti Peti topiktársat, hanem rosszabbb munkába járási körülmények stb..........
Konkrét kérdésedre válaszolva nem lépett be mostanság sok mv a MÁV-hoz.
Ha létszámleépítés lesz és téged mint a legfiatalabb mv-k egyikét emiatt eltávolítanak, kérlek akkor is legyél ennyire következetes és arra gondolj, hogy .......
Egy hónappal ezelőtt még az volt a vita tárgya, hogy 280 mozdonyvezető hiánya van a MÁV-nak vagy csak 190 fő+az idén nyugdíjba menők?
Tényleg olyan sok mozdonyvezető lépett be a MÁV-hoz egy hónap alatt, hogy Peti topictársunkat elbocsátás fenyegetheti, bármelyik mellékvonal forgalom szüneteltetése esetén?
Én konkrét vonalakat nem írtam a hozzászólásaimban. :-)
(egyébként a 2 vonalból 1-en olyan a helyzet amilyet írtam, a másik mindenképpen megtartandó) Ezeknek nem is örülök.
Egyébként nem hiszem, hogy a vasút meg akarna szabadulni azoktól, akiket majdnem 2 évig kemény pénzekért kellett kiképeznie/szállásolnia/vizsgáztatnia/béreznie, stb,stb..
Ráadásul még gyakornokokat vesznek föl. És mindezt már akkor tették, amikor már bejelentették ezeket a bezárásokat.
Egyébként nem tudom, hogy képben vagy-e itt a létszámmal kapcsolatban még?
"bejárást jelentenek, ha ez neked jó akkor így rendjén is van a dolog."
Nekem rendjén van, de nem biztos, hogy be kéne járnom. Más terveink vannak. :-) De ez már itt GIGAOFF.
Peti! Ha létszámleépítés lesz és téged mint a legfiatalabb mv-k egyikét emiatt eltávolítanak, kérlek akkor is legyél ennyire következetes és arra gondolj, hogy mennyivel jobb bezárni.......
Továbbá neked a Pápa környéki bezárások plusz bejárást jelentenek, ha ez neked jó akkor így rendjén is van a dolog.
Kicsit nem értelek, magam is belátom, hogy kell változtatni, de hogy pont Te az érintett ess neki OKU30-nak és a hasonló hozzálásuknak az tényleg furi..........
" Akkor minek fenntartani, ha nem használják? Abba már nem gondolnak bele, hogy az ő adójukból lenne továbbra is fenntartva X számú felesleges mellékvonal.
És a legnagyobb vicc, hogy olyan ember küzd az egész ügyért, aki talán szökőévben egyszer felszáll a vonatra."
Tiszta beszéd. Jogod van úgy érezni, hogy a te adódból ne legyen vasút, vagy csak erősen megcsonkított legyen. Ugyanakkor nekem meg jogom van úgy gondolni, hogy az enyémből pedig legyen, akkor is, ha csak 1-2 ember utazik jelenleg egyes vonalain. Ha szavazni kéne, valószinűleg te és a hasonlóan vélekedők komoly különbséggel nyernétek, jórészt azok jóvoltából akik szökőévente egyszer szállnak vonatra. Nem kell szavazni, nálunk nincs direkt demokrácia, képviseleti van. Vannak "tudósok" akik majd kiagyalják helyettünk a döntést.
Nyilván lesznek akik komoly vagyonokat szednek össze ennek révén, és nyilván sokkal többen lesznek akik még lejjebb csúsznak a lejtőn. Nyilván több ember lesz, aki a megnövekedett baleseti kockázat miatt meghal. Nyilván sokan fogják úgy érezni (útban a lejtőn lefelé), hogy valahogy haladunk visszafelé az időben: messzebre kell korházba menni, nehezebb gyógyszerhez jutni, megszünt a posta, már csak a szomszéd faluban van iskola, nem jár a vasút...
A megszüntetés pártiaknak csak hátra kell dőlniük, nyerésre állnak. Aki pedig másképp látja a helyzetet két dolgot tehet: elköltözhet egy olyan országba, ahol ezek a dolgok nem így mennek, vagy megpróbálhat érvelni, hogy meggyőzze az itthon maradottakat a civilizációs értékek megtartásáról.
Miért van az, hogy például Luzern-Zug-Zürich viszonylatban reggel és este 12 kocsis emeletes vonat jár fél óránként, teljesen kisámfázva utasokkal, az állóhelyeken is akkora a tömeg mint nálunk a 6-os villamoson csúcsidőben? És mellette párhuzamos állami és magánvasút is létezik még (Afoltern SBB + SZU) A köztes időben is zsúfolt S-Bahn jár Zugig. A napkozbeni kihasználtság is kb 50%-os, igaz akkor "csak" 8 emeletes kocsival. Gyanítom az utasok döntő többségének aműgy van saját autója, sőt terepjárója is a nehéz téli napokra. Jómagam is gyakran jártam munkába Stansból Oerlikonba ezen a szakaszon keresztül: Stans-Luzern keskenynyomkóz, Luzern-Zürich Hbf IC, Hbf-Oerlikon S-bahn. Bő egy óra menetidő, pontos csatlakozások.
A feladat hasonló mintha monjuk Mátyásdombról járnék be Ferencvárosba. Mátyásdomb-Lepsény megszüntetve, Lepsény-Kelenföld még működik (ha nem is félóránként, de Lepsény sem Luzern, váltsuk ki mondjuk Székesfehérvárral, ami már nem rossz), Kelenfüld-Ferencváros, működik, ugyan nem áll meg csak lassít.
A Békés Megyei Hírlap tovább lovagol a Vésztő-Körösnagyharsányi (szépreményű ?)vasútvonalon. Úgy látszik ebből a témából sosem elég, persze ha valakinek házi újságírója van, akinek minden másnap ugyanazt a témát elő kell hoznia. íme a mai cikke:
Jani bácsi Váradra menne
A vonat a vidék vérere, így érthető, hogy a kistelepüléseken élők a végsőkig ragaszkodnak a vasúti szárnyvonalakhoz. A XIX. században Petőfi Sándor versben is megörökítette a vasúti pályák építését. Az utóbbi másfél évtizedben viszont vasútépítések helyett sokkal inkább a tervezett vagy a végrehajtott pályaleépítésektől hangos az ország. A rendszerváltás óta a hatalomra kerülését követő első két évben valamennyi kormányt foglalkoztatta a vasúti mellékvonalak megszüntetése. A pályabezárást és az elbocsátásokat illetően mindig más-más adatok "röpködtek", az egekig emelve a veszélyeztetett több ezer vasúti dolgozó és a sok százezres utazóközönség vérnyomását. Az idei parlamenti választások után júniusban tűzte zászlajára a kormány a vasúti szárnyvonalak szüneteltetésének tervét. Huszonnyolc vonalon 942 kilométer hosszú pálya került veszélybe. A tiltakozók között a vésztői irányítással működő Vasutas Települések Szövetsége hallatta leghangosabban a hangját. A küzdelem első fejezete az elmúlt héten lezárult: megyénkben a szüneteltetésre ítélt öt vonalból négy továbbra is működhet. Ezzel a kistelepüléseken élő ingázóknak megmarad a lehetőségük arra, hogy időben eljussanak a munkahelyükre. Az isten háta mögötti falvak betegei is elvonatozhatnak a távoli szakrendelésekig, kórházakig. A jövőt illetően ismét felvetődött a Körösnagyharsány-Körösszeg közötti vasúti közlekedés beindításának kérdése. A sárréti Jani bácsi már nagyon várja az alkalmat, hogy a vésztői vasútállomásra betérve újra jegyet válthasson Nagyváradig. (Magyari Barna)
"A mellékvonalak egy részén a 40 ülőhelyes Bz is visz 10 utast, mellette a 40 ülőhelyes busz is visz 10 utast.
Bármelyik eszköz megmaradhat, akkor is csak 20 utas lesz a 40 ülőhelyen."
Azért valljuk be öszintén a legtöbb esetben a busznak megvan az a nagy előnye a vonattal szemben, hogy nem kell hozzá kigyalogolni a falu széléhez, hanem a falu főutcáján több helyen is megáll...
A 87b vonalon, Szilvásvárad és Putnok között, Nagyvisnyó, Nekézseny, Csokvaomány, Sáta, Királd települések dönthetnek úgy is, hogy számukra a vonat fontos és a busz tünjön el.
Igen. Amúgy figyelemreméltó, hogy egyetlen tiltakozó településtől sem hallottam, hogy maradjon a vonat, inkább ne legyen buszjárat. Persze az is igaz, hogy za aktuális vasúti szervezetek és tulajdonosaik nem is tesznek túl sokat, hogy bárkinek kedve legyen ilyen választáshoz.
Mindössze egyetlen tanulmánnyal találkoztam, ahol egy (konkrét) vasútvonal megmaradása mellett a buszjáratok átszervezésével foglalkoztak, de annál sem kaptam még választ arra, hogy a településeknek mi a véleményük róla.
Annyira hátrányos helyzetű az a térség, hogy ha azon múlik, hogy pár tízmillióból fenntartható a jelenlegi rendszer akkor mindkettőnek van értelme.
Télen meg az a kellemes busztolás, meg baromira jó az akikor télen járatkimaradás van.
Látszik íróasztal mellől könnyen lehet kiabálni, de Te nem élhetsz hegyi környezetben ahol napi pár járat közlekedik, ha éppen lehet még közlekedni mert a közútkezelő nem sózza az utat.
Állsz a megállóban és jobban jársz ha elindulsz gyalog, mert különben ott fagysz össze, mert nem jött vagy kimaradt a járat.
Igen a 87 teljes egészében az. Nem részben, hanem egészben.
Nem egészséges szakaszokra bontani, saját utazásaim is ezt támasztják alá. 1995 körül alkult ki a mai osztott átszállásos rossz rendszer, Előtte 1908 tól végig a teljes vonalon mentek a szerelvények.
Zsákvonalaknak így a 87 ből létrehozandó "csonka", "zsák" vonalnak szintén elhalás lesz a további sorsa.
Én akár naponta is tudok utazni ezen a vonalon, és pontos információim vannak.
Bélapátfalva esetében 500 méterre van a központtól a cementgyári megálló, és lenne lehetőség akár az órás ütemes menetrendre is, Felnémet Bélapátfalva kereszetekkel.
A mostani helyzetben is eszközök szabadulnak fel így eszköz is lenne rá.
Utas van, csak egy másik eszközön utazik, meg autózik.
Almári megállónál percenként több autót számoltam, így az egyéni közlekedés is sokat ront a helyzeten, Szilvásváradon parkolási gondok vannak, sokszor.
A felső szakaszról jeletkezik egy ráhordás, ami ha elmarad, akkor tobább csökken az alsó szakaszon is az utaszám.
Ez különösen holtszezonban jelentős.
Most is azon lobbyzok, hogy a város létesítsen megállót (Tesco stb) , meg költsön valamit a vasútra.
"Bármelyik eszköz megmaradhat, akkor is csak 20 utas lesz a 40 ülőhelyen.
Maradhat a vonat is.
A 87b vonalon, Szilvásvárad és Putnok között, Nagyvisnyó, Nekézseny, Csokvaomány, Sáta, Királd települések dönthetnek úgy is, hogy számukra a vonat fontos és a busz tünjön el."
Akkor előre leszögezem, hogy vasútbarát vagyok, de azért ép ésszel gondolkodok.
(És nem vagyok buszpárti.)
Belekeverted a teherforgalmat. Természetesen az én hozzászólásom erre nem tért ki. Csak a személyszállításra értettem amit írtam.
"A fővonalnál elmehet egy nyakló nélküli vesztesség felé, ott miért nem méri mutatja ki senki a vesztességet?"
Pontosan azért, amit írtam. Nem foglalkozik vele senki, mert legalább van utas.
"HA felszámolsz minden gyenge vonalat akkor a megtakarítás nem jelentkezik, mert a fővonalon kevesebb utas lesz."
Ebben nem lennék olyan biztos, illetve csak egy nagyon kis részben igaz. (szvsz)
"HA a fővonak fele felújjításra szorul, és ez legyen 2000 km és számoljunk 1 milliárd Ft /km összeggel."
Teljesen egyértelmű, hogy a fővonalakra kell költeni, nem a 34kg/m-es síneken (meg ehhez hasonló szar al,- és felépítményű pályákon) fogják pl. a tranzitforgalmat lebonyolítani.
Abban egyetértek, hogy a teherforgalmat a közútról a vasútra kellene terelni, valamint ott, ahol a személyszállítás minősége romlana (pl. hosszabb eljutás A-ból B-be), vagy nem lenne megoldható a kiváltása, vagy turisztikai látványosság, stb. stb., nem kéne megszüntetni a személyszállítást.
De a többi helyen, ahol nem vagy nagyon kevesen utaznak igen. Egy vasútbarátak sem kellene vaskalposnak lennie ezügyben és egy beteg rendszer fenntartását támogatni.
Én is attól félek, hogy ezek a festő szépségű vonalak ebek harmincadjára, tönkre mennek.
Olvasgattam, az eredeti létesítési költségeket egy pár vonal esetén , annak idején a hegyi vonaknál nagyon sokba volt a mostani nyomvonal létrehozása. (1880-1914 között)
Én aki jómagam értéket állítok elő nap mint nap, ipari területen, nem kedvelem azt amikor valakik pusztítanak, mellékvonalakat is beleértve , és még meg is magyarázzák, hogy az milyen jó. Utálom a vandál pusztítást.
Van pár vonal, ami erdőben halad, jön be a friss levegő, gyönyörű a közeli természet szépsége. Egy közút nem adja meg ugyanezt, mert ott el van szennyezve a környezet, a mellékvonak egy része egy érintetlen tájon halad át, beleilleszkedik a tájba, nem rombolja az élővilágot sem.
A fővonalnál elmehet egy nyakló nélküli vesztesség felé, ott miért nem méri mutatja ki senki a vesztességet?
Kimutatják.
Amíg egy elővárosi vonalon reggel a három vonaton bevisznek egy városba 3x600=1800 utast, addig ezt csak 1800:40= 45 autóbusszal lehetne beszállítani, ami célszerútlen észerútlen.
A mellékvonalak egy részén a 40 ülőhelyes Bz is visz 10 utast, mellette a 40 ülőhelyes busz is visz 10 utast.
Bármelyik eszköz megmaradhat, akkor is csak 20 utas lesz a 40 ülőhelyen.
Maradhat a vonat is.
A 87b vonalon, Szilvásvárad és Putnok között, Nagyvisnyó, Nekézseny, Csokvaomány, Sáta, Királd települések dönthetnek úgy is, hogy számukra a vonat fontos és a busz tünjön el.
A fővonalnál elmehet egy nyakló nélküli vesztesség felé, ott miért nem méri mutatja ki senki a vesztességet?
A másik dolog egy vasút esetében fontos, hogy a párhuzamos közutak, állapota nagyon sokat romlik a teherfuvarozás következményeképp.
Harmadik dolog:
HA felszámolsz minden gyenge vonalat akkor a megtakarítás nem jelentkezik, mert a fővonalon kevesebb utas lesz.
HA a fővonak fele felújjításra szorul, és ez legyen 2000 km és számoljunk 1 milliárd Ft /km összeggel.
Akkor 10 év alatt mindet felújjítva évi 200 milliárd kellene.
A mellékvonalak egy részéról a felszámolás után se utas se sűrűn nem fog érkezni, ezért én 10 milliárdos bevételkiesésre számítok magyarul, a megmaradt vonalak azok kihasználatlanabbak lesznek.
Egy önfelszámoó folyamat indul el.
Azt nem értem miért lehet irreális áron építeni utat autópályát, olyat ami az ember egészségét károsítja. Sőt az Ukránok meg a románok versenyképesebbek, a magyar autópályák miatt, mert hozzájuk hamarabb leér a kamion, ezáltal is a magyar bérmunkát végző összeszerelő ipar volumene csökken. Én iparral is foglakozok, mára minden jelentős nagyrésze kivonult, részben az autópályáinknak hála, meg tegyük hozzá kinn a románoknál az ukránoknál teletankolnak olcsó gázolajjal benzinel, és semmi nálunk Magyarországon útalapba épített adót nem fizetnek.
Ma a magyar autós azt is kifizeti, ha valaki nem Magyarországon tankol, és így rá magasabb teher jut.
A fővonalra nem fog több pénz jutni, mert előre meg van határozva mennyit költenek rá az elkövetkező 10 évben. A megtakarítás csepp a tengerben és nem lesz a megmaradt fővonak egy részén se utas elég, ha megszűnnek a vonalak.
Én nem szivesen szívon a benzingőzt az utcán a nagyvároskban, de a közösségi közlekedés leépíülésvel vidéken is szinte csak autóval lehet majd eljutni A ból B be vagy C be.
Az ottani emberek nem 100% ban segélyből élnek, de vagy egy ilyen népesség is. Van aki vasipari szakmável komoly felszereléssel pusztítják lopja a a síneket (is) meg a fémes dolgokat, egy részében a dolognak helyszínen lángvágóval szétdarabolt módszert csinálják 1-1,5 m darabokra vágják , ahhoz komoly felszerelés kell, a korábbi képen szereplő ellopott szakasz is ilyen módszerrel készült sajnos.
Vannak adófizető állampolgárok is, a mellékvonalak mentén , ahol a busz is ritkán jár magas egyéni közlekedést mértem.
Én azért nem pártolom, az egyéni közlekedést , mert az autók közül elvétve akad akkumlátoros , a hagyományios benzines dízeles szennyezi a környezetet, de az is tanulságos számomra, hogy nagyon sok a baleset, én valahogy nem érzem magam biztonságban a közúton. A busz a kátyús utakon meg "tengeribetegséget" okoz számomra, és nem egyedül vagyok ezzel..
Inkább maradjunk meg a mellékvonaknál, tegyünk be róla fotót, ide úgy érzem azoknak kellene ide nagyobb számban írni, akik vasútbarátok, és szeretiik a vasutat.
Az ő adóFt-jukból is leveszik a sápot a MÁV üzemeltetésére, akkor meg miért ne mondják, hogy legyen róla népszavazás? Aztán majd az érdeklődő választók többsége eldönti, hogy költsék-e a vonalankénti 3 utasra, vagy ne!
[size=-1](Az aláírás gyűjtés tétje nem a döntés, hanem hogy legyen-e egyáltalán népszavazás.)[/size]
A párhuzamos jelző tartalmának kidolgozását a kormányzat közlekedés tudósokra bízza.
Tartok tőle, hogy a párhuzamosság definíciója túl szubjektív lenne (vagy objektíven mérhető, de szubjektív alapon képzett mutatók) - azaz nem egy reményteli vállalkozás ennek meghatározása.
Minden bizonnyal kár a párhuzamosság fogalmára koncentrálni, inkább Kedves X régió/kistérség! Van Y Ft a közlekedésetekre, válasszatok, mit akartok. Ők válasszanak, ne a Z Minisztérium W Főosztálya.
És ha már itt vagyok: a 14-es lista egy viszonylag értelmesen összeválogatott lista. Két dolog lóg ki szerintem nagyon:
Bármily furcsa is, de számomra éppen az mutatja az értelem nélkülözését, hogy a Kisszénás-Kondoros viszonylat nincs törölve. Márpedig ha ilyen értelmességgel törölték, ami töröltek, akkor...