Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Tegnap az OIF IV 11 katonat veszitett. Ebbol 6 az 82nd tol volt. Ket IED tamadasban. Az elsoben 5 tarsam veszett oda a masodikban csak egy. Kis hijan en is ott maradtam, ez nagyon kozel volt. Az elottunk halado humvee ment szet. Mindenki meghalt benne. A jarmuvukbol kirepulo feltengely atjott a mi kocsink elejen bejott a pancelon, szetverte a kommukicios rendszerunket, majd a terdemtol fel inch re megalt. Egy szilank szetvagta az orrom alatt a bort, szal vegre megvan a purple heart is.
Veled is csak pár mondatba ismerjük egymást, sajnos még könyveid közzül egy sem került kezembe, majd pótolom... ha jól tudom legelább 10-et írtál... A Csecsen fordítások szuperek, na meg a forum (od) is...
M.Zoli-nak... Habár mi csak pár mondat erejéig ismerjük egymást... Őszinte részvétem... Barátot elveszteni olyan, mindha ezutan üressebb lenne a Világ...
Pancelvonatok temajaban nagyon keves konyv jelent meg. Gyakorlatilag amit a XX. szazadban kiadtak, ahoz hozzafertem (mindossze... 11 konyv!!!). Tobb a cikk, meg tobb a foto. Jo konyv (4 db) eppen az elmult 10 evben volt kiadva, csak az a baj, hogy rengeteg rajz, vazlat, terv es foto mara mar helyreallithatatlanul megsemmisult!:(((
Viszont nagyon sokat kell ollozni kulonbozo kiadvanyokbol (vissza kellett lapozni egeszen az 1861-es ujsagokig!:(((( Sot, ma talaltam egy karikaturat a Krimi haboru idejebol (,,Punch" 1854-es szama), amelyben a Balaklava-Szevasztopol vonalat epito angol kubikusok jelkepesen sarat hanynak az oroszokra.:)))
Hasonlo a helyzet a francia-porosz haboru pancelvonataival: zsakmanyoltam ket fonat vazlati rajzat, meg egy ujsagkivagast, amelyben van egy metszet (francia pancelvonat harcban a Marne hidjanal), meg talaltam egy francia franctireur-ok altal felrobbantott porosz tuzersegi szerelvenyrol keszult fotot.
ENNYI!:(((
No de majd potolom.
A pancelozott Fowler traktorokhoz (angol-bur haboru) ket evig kutattam az anyagot (fotokat, stb.) De osszejott!:))
Meg nem keszultem el vele. Lassan haladok, mert mellette sok a forditani-valo. Gondolom hamarosan befejezem (egy egy-ket oldalas cikknek indult, de a vegen egy 4 fejezetes cikk lesz belole (1. A vasut megjelenese, es fejlodese 1900-ig (kezdve a ogorog es romai ,,valyatos" csille-palyakkal es a kozepkori varosi ,,ronk-vasuttal", vegezve a nyomtavok megjelenesevel, es a vasut fejlodesevel). 2. A vasuti katonai szallitasok tortenete (kezdve Stephenson 1829-es ,,agyus teadelutanjaval", majd utanna magyar szabadsagharc leverese, Krimi-haboru, olasz-francia-osztrak haboru (1859), amerikai polgar, francia-porosz, stb.). 3. A vasuti tuzerseg tortenete (rengeteg kepanyaggal; beleertve a partvedelmi es ostrom tuzerseget). 4. A pancelvonatok megjelenese (elso szereplesuk a francia-poroszban, majd kibontakozasuk az angol-burban, es elotte Szudanban (Nilus-expedicio).
Szoval, ahogy meglesz - felkerul.
Most gyors utemben forditok egy fejezetet Halhin-Golhoz, ami Zsukovrol szol. NAGYON ERDEKES anyagnak igerkezik, gondolom meglesz.
Raadasul irni akarak egy cikket a Togliattiban (Oroszorszag) levo haditechnikai parkrol (fotom rengeteg), amit majd megprobalok a ,,Haditechnika" magazinnak atadni (hatha kell nekik). A park kulon erdekessege egy ,,Varsavjanka" osztalyu tengeralattjaro, amit az Eszaki-tengerrol vontattak egeszen a Volga folyo kozepeig, majd a haditechnikai parkig vontattak (a szarazfold belsejeben 7 km-re), ami pont a Volgai Autogyarral szemben van:))) De vannak ott mas erdekessegek is, p.l. egy 1958-ban gyartott pancelvonat...
Fotok, hatteranyagok megvannak, mert a varos polgarmestere eleg jo ismerosom.:))
Python, en egy pancelozott g-wagennel utottem el egy gyereket (norveg soforrel), es mivel nem volt olyan olyan biztositasom mint Neked, bedobtuk a gyereket a kocsiba, a tolmacsot otthagytam a helyszinen, hogy mondja el az eppen arra rohano embereknek, hogy a gyereknek semmi baja de bevittuk atvizsgalasra a sajat laktanyankba es hozzuk vissza nemsokara.
Mire visszamentunk csak az apja volt ott, meg mi es elinditottunk egy kis lelektani muveletet, melynek nyoman par napon belul mindenki tudta a kornyeken, hogy a NATO katonak mindig fokozottan figyelnek a gyerekekre es betartjak a nem letezo kozlekedesi szabalyokat is.
Azt kovetoen a norveg szazadnal igy csinaltak. Nem tudom, hogy a magyar szazadhoz miert nem jutott le a tapasztalat, egy zaszloaljban voltunk a norvegokkal.
1.Most mar a Halhin-Gol reszben (1931-1940) idoszakban teljesen fent van a szovjet era prop-konyve a konfliktusrol
2. A csecsen-haborunal (1991-2000 idoszakban) teljesen fenn van a ,,Kozelharc trukkjei" cikk (itt a forumon csak egy reszet dobtam ki kozszemlere - ott a teljes megvan), no meg Scserbakov ,,Haboru kutyai es kutyakolykei" elso harom fejezete.
En a 911-böl 10percet birtam megnezni.Lehet azert,mert az nem europaiaknak volt? Ezek szerint a kolabol birnek 15-öt? Jol tudom, hogy meg Oscart is kapott? Marmint Moore. Iszonyat gyenge propaganda amit lattam töle.
Elnezest a tegnapiert mindenkitöl, szar napom volt. Tema lezarva.
Moore úr művészetére hivatkozni egy ilyen témában sztem meglehetősen kétes. Moore úr egyéb filmjeiben fellelhető nyilvánvaló hazugságok száma "emelkedő tendenciát mutat". Nem kedvelem őt, mert dokumentum filmeknek kikiáltott politikai propagandát próbál meg eladni, mint igazság. Nem láttam a 911 -et, mert a Kóla, p. s.-ban olyanokat hazudott, hogy setovább...
Teljesen félreértettétek az előző hozzászólásaimat, szerintem egyikünknek sincs semmi köze hozzá hogy ki hogy keres a hivatásos katonai pályafutásával. (Bár jó magyar szokás szerint szeretünk egymás zsebében turkálni) Az iraki háború makrogazdasági vetületeiről beszéltem, amit Infidel topiktárs kiröhögött, erre reflektáltam hogy ezzel vezető amerikai gazdasági lapok elemzőinek véleményét röhögi ki. Hozzáteszem, a félreértések elkerülése végett, hogy az ő és bajtársai tevékenysége tiszteletre méltó és becsülendő.
Szerintem az offtopik témát ezzel zárjuk le, nem kívántam a hozzászólásommal olyan lavinát elindítani ami szétoffolja a topikot.
Nem a penzert rukkolt oda be, asszem a civil szferaban jövedelmezöbb tevekenyseget folytatott elötte. Erröl irt, ezert emlitem. Nagyon ugy nez ki, hogy a hivatastudata hajtja öt, illetve amit mar mas is irt, nem hiszem hogy ne latna a dolgok möge, az pedig hogy ide mit ir meg es mit nem az megint mas lapra tartozik.
Ha nem haragszol meg, akkor SzVSz szerencsésebb lett volna valahogy így fogalmazni: "... Infidel egy katona, nem az a dolga, hogy a gazdasági háttérfolyamatokat elemezze..." Eredeti alakjában hozzászólásod hangneme akár derogálónak, lekezelőnek is érezhető!
Nem akarom Infidelt védeni, de lehet, hogy jobban a dolgok mögé lát, mint itt bármelyikünk. Attól, hogy vannak erős gazdasági érdekek, Neki semmivel sem lesz könnyebb a mindennapi munkája, mintha senki egy vasat nem keresne rajta. (A jelen körülmények között nem irigylem a munkáját...)
Infidel csak egy katona, nem lát a dolgok mögé. Tény, hogy ezzel az iraki háborúval mellényúlt Bush, mer semmi olyat nem találtak ami igazolhatná a háborúját. Az más tészta, hogy gazdaságilag mégis jól jár az USA.