Keresés

Részletes keresés

Garesz Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3303

Hali!

Akkor majd talán egyszer megnézzük személyesen! :-) Mármint az íves ablakok felett!

Biztos mindenre meglehet találni az optimális megoldást ez nem kérdés. De alap szabályokat akkor is bekell tartani. Mielőtt mi belekezdtünk láttam egy vágyak "netovábját" felvonultató projektet és egy a realitások között maradó és az kihasználó építést. A kettő tanulsága alapján mondtam le én is dolgokról, amelyekre lehet meglehetett volna találni az optimális megoldást de az sem lett volna az igazi. Vannak amit egy rönkház mellett elkötelezett építetőnek jobb inkább elfelejteni.

WRC!

Mindenképpen fedd majd le minimum fóliával télre az egész alapot!Idén már nem tud igazán kiszáradni és a fagyok nem fognak neki jót tenni!

Előzmény: marecz (3273)
Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3302
nah, tettem fel képeket (visszamenőleg is :)
Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3301
180 korul volt maga a tervezes, az engedelyeztetesre csak illetekbelyek meg ilyenek kellettek, tenyleg nem kentem meg senkit, maguktol dolgoztak ilyen gyorsan :)))
Előzmény: northys (3300)
northys Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3300

Jó lesz a blog :-))

Mennyibe volt az engedélyezési terv?

Mi még csak terveztetési fázisban járunk.

Köszi

Előzmény: Aga (3297)
Berger Enda Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3299

Sok sikert, ha kell vmi tanács, akármi, csak szólj!

/ Úgy tűnik ez a környék valóban telis tele lesz gerendaházzal! / Mixeresbeton érdről olcsón megoldható, bár ki tudja, lehet, hogy neked olcsóbb van (közelebbről). Nekem 9 ezer körül hozta a C12-est.

WRC_555 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3298

Na hajrá Neked is!:))

Nem félsz az időjárástól? Mi csütörtökön nyomjuk az idei utolsó részletet (szigetelés védő beton) és már így sokan mondják, hogy nagyon kegyes hozzánk az idő...

Aga Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3297
nah, elkezdtuk... most az alap, aztan tavasszal a haz is rakerul. Fizikailag szerdan indul a projekt ugyhogy jomunkasember leven elkezdtem blogolni nektek :)

Bővebben itt: http://aga.swi.hu
Berger Enda Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3296
Egy dolgot fúrtam el: garázst nem építettünk az elején. Úgy gondoltam, a házra kell koncentrálni. Most terveztetem a garázst, és valamikor csináljuk (ahogy a szerszámost is)

A túlnyúlás valóban befejezetté teszi a házat, ezen spórolni vétek (és nem is drága). Mi is terméskövezzük a lábazatot, a kő már megvan, de már csak tavasszal lesz felrakva. Az eresz piros aluminium, arról is teszek majd képet, sztem nagyon jól megy a házhoz.
Előzmény: marecz (3294)
northys Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3295

Sziasztok,

Angolul értőknek, akiket mélyebben érdekel rönk és gerendaház építési tanácsadó, kandallóépítéssel, gépészetszereléssel stb. az szerintem nézzen bele. Nekem nagyon bejött: (kb 20 Mbyte) Link

marecz Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3294

Aranyos a házikó! Érezzétek benne sokáig jól magatokat!

WRC-nek is igaza van, de sztem még esztétikailag is szebb egy rendesen túlnyúló tető, mint egy csak falig tartó vicc :o) Az olyan, mint a németjuhász farok nélkül. Ugyanez a véleményem a lábazatról is - egy ízlésesen (akár terméskővel, mint nálunk, akár másként) leburkolt magas alap nagyon jól mutat a fafalak alatt! Milyen ereszt választottatok?

Hát, Enda, nem aggódom amiatt, hogy nem lesznek terveid a későbbiekben... Hajrá! Addig én is nekiállok frissíteni a képanyagot :o)

Előzmény: Berger Enda (3291)
opossum Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3293

Szia!

Elnézést az offért.

Mennyibe került eddig kivitelezni házad? Mert nagyon bejön! :)

Üdv, és további szép napot!

Előzmény: Berger Enda (3291)
WRC_555 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3292

Ja, igen. A tetőkinyúlás csökkentését elfelejtettem nem javasolni. Védi a fát az esőtől, naptól, valamint növeli a tetőtér hasznos területét is.

Én óvakodtam az oromfalaktól is, azok teljesen védtelenek az időjárással szemben.

Berger Enda Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3291
Egyetértek a szélsőséges időjárásra tervezett dolgokkal, ezen nem szabad spórolni, ill. sajnos ezek manapság már nem csak 50 évente jönnek. Ezért döntöttünk mi is a minimális 25-30 cm magas alap helyett plusz egy sor zsalukő mellett, így a legalacsonyabb ponton 50 cm, a másik oldalon 100 cm. Szintén emiatt (is) növeltük a tető túlnyúlást (tenksz ögen Jamie)(nyári melegek - üvegházhatás), és a zsindely helyett cserép mellett voksoltunk.

Amit még szeretnék 1 éven belül megoldani: a szeles észak-nyugati oldalon a belépő teraszt valahogy zárt(abbá) tenni, mivel a egyhatvanas plusztető ellenére fo$ időben az eső a bejárati ajtóig elmegy, és a kinthagyott papucsokat is eláztatja.

/A kép már régi, azóta teraszt burkoltunk, ereszünk van, és a festés komplett/ Kellene frissíteni a képállományt...
Előzmény: marecz (3290)
marecz Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3290

Nick!

Nálunk hatalmas víznyelő van a garázsajtó előtt, a lejáró teljes szélességében (több mint 5 méter hosszú), kb. 50-60 centi széles és ugyanennyi mély. A vasrácsok összesen majdnem fél tonnát nyomnak, amiket rátettünk :o) A lényeg, hogy ha a pince mellett döntesz, mindenképp védd az esetlegesen lezúduló víztől - például a sok növény is segít, és még szép is! Valóban drágítja az építkezést, de később fog hiányozni egy "hely, ahová jó lenne mindent elpakolni".

Vízelvezetőből nem nagy plusz kiadás nagyobbat csinálni, mint az "elég az ide" jellegű javaslatok szerinti - viszont elég, ha egyszer gondolja másképp az idő a lehullott csapadék mennyiségét, mint a statisztikák... Ezt az egyet legalább ne "használatra" tervezd és alakítsd ki, hanem a legszélsőségesebb helyzetben előforduló állapothoz képest még egy egységnyivel nagyobbra.

További kellemes tervezgetést!

Előzmény: WRC_555 (3288)
marecz Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3289

Jaj, de jó írásban viszontlátni ugyanazokat az élményeket, amelyeket mi is átéltünk a beköltözéskor! Detto ugyanezek jutnak nekem is eszembe! Tök jó :o)

Tényleg üdv a "klubban", csak hogy klasszikust idézzek :o)

Emlékszem, az első, még minden nélkül, a mostani ágybetéten itt töltött éjszakán arra riadtam, hogy valaki "tankkal akar behatolni a házikóba a falakon keresztül" - nagyon megijedtem, nem tudtam mi az. Lerohantam a földszintre, aztán láttuk, hogy tankok sehol, csak mocorog a házikó :o)

A termo általában 15-17 fokra van állítva (ha fázós vendég jön, és 20-ra vesszük, az már sok is nekem pólóban is :o), de mindig többet érzünk és többet is mutat a hőmérő - persze a "nagy maci", a cserépkályha azért rendesen besegít. Az 58 nm-es lakótelepi lakásban, ahol az utcát fűtöttük a konvektornak nevezett nagyszerű találmánnyal, szinte akkora volt a gázszámlánk, mint itt, a több mint háromszor (!) akkora alapterületen, a felfűtendő légköbméterről meg aztán nem is beszélve. És még a szigetelés sem teljesen százas!

A lakótelepen a lábunk télen sokszor fázott, pláne, hogy a földszinten laktunk, a lépcsőház bejárati ajtaja mellett, alattunk meg a nem éppen leszigetelt pince volt... A padló és a plafon közelében mért hőmérsékletet között 10 fok különbség volt! Na, itt ez ismeretlen :)

Úgyhogy élvezd minden pillanatát az új életednek - mert majd meglátod, valóban új életnek fogod érezni, ahogy sokszor hitetlenkedve fogsz, fogtok örülni a szép sorban felfedezett különlegességeknek!

BMW7er, nincsenek elfeledve a képek, csak megint álmos vagyok kikeresni... Türelem :o)

Előzmény: Triumphator (3286)
WRC_555 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3288

Szia!

Hát én biztos, hogy a pincés megoldást erőltetném. Már korábban többször írtam - nagyon megutáltam a lépcsőzést.

A 10-20% lehet akár 30 is. (amennyire én láttam, bár a fentiekből kiderülhet, hogy nagy gonddal azokat a részeket nem elemeztem:))

Sok agyagos helyen van pince, biztos van rá jó megoldás.

Előzmény: Nick983 (3284)
Berger Enda Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3287
Na!!! Isten hozott a "klubban" sok örömet kívánok a házhoz!!! Én 22 fokban pólóban üldögélek. Pakolászáshoz (testmozgás)szerintem a 19 is elég (nomeg az alváshoz)

hajrá!
Előzmény: Triumphator (3286)
Triumphator Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3286

sziasztok! szombaton beköltöztünk a házba. a költözés a szokásos kuplerájjal járt, a fele cucc még egyenletesen eloszlik a padlón. pesti panelból költöztünk, ahol 21 foknál soha nem volt melegebb télen és állandóan fáztam. most 22 fokra van állítva a nappali fűtés és melegem van... 10 nap alatt fogyott 50 m3 gáz, nem tudom, hogy ez sok vagy kevés. a ház éjjel recseg kicsit, nagyon izgi. és rettentő sötét és csend van éjjel. huhh

Nick983 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3285
Lemaradtak a képek :
Nick983 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3284

Sziasztok!

Szívesen venném kritikai megjegyzéseiteket a megálmodott házhoz :

- Az alap területe 8100x10700 mm, a ház 50-50 mm-et lóg le a lábazat burkolása előtt.
- Belmagasság 2700 mm, a födém vastagsága 300 mm.
- A földszinten hidegburkolat (100 mm aljzat vastagsággal - lépépésálló szigetelés, beton, padlólap).
- A ház 100x100 mm-es gerenda, 18 mm-es lambériával, illetve 12,5 mm-es csempézett gipszkartonnal, 100 mm-es szigeteléssel.
- A lépcsőfokok 17 mm magasak és 23 mm mélyek, a lépcső alatt kamra nyílik a konyhából.
- A garázs 100x100 mm-es gerenda keret, kivül 18 mm-es lambériával, belül csempézett OSB-vel, 100 mm-es szigeteléssel (a magasságok kisebbre kell majd vennem, hogy a kazánháznak legyen vmi. szellőzője, meg a tető túlnyúlást is lehet, hogy leveszem 500 mm-re).
- Terasz 3000x5000 mm.

- Pár méretet biztosan elszúrtam, mert késő esete volt csak időm rajzolni :-))))

1.  Nappali
2.  Háló
3.  Vendégszoba
4.  WC
5.  Fürdőszoba
6.  Kazánház
7.  Konyha
8.  Ez kimaradt a megtévesztés kedvéért :-))
9.  Gyerekszoba
10. Gyerekszoba
11. WC
12. Fürdőszoba
13. Gyerekszoba

Megrajzolok egy egyszintest is, de van egy nagy dilemmám :

140 nm-et építhetek be, ebből 36 nm a garázs, tehát szintbe nem rakhatom, mert úgy nem férnék el. A pincétől meg kicsit félek - bár akkor egy cc. 50 nm-es helyiségbe még a kazánházat is laraknám -, mivel cc. fél méteres föld van a teleken, alatta meg agyag.
Úgy képzeltem el a kocsibeállót, hogy 5 méter hosszon vízszintesre kiszedetem a beállót a garázs mélységében az ajtó előtt és csak azután jönne a lejtés (29 méter "mély a telek, van helyem"). Így elviekben lenne hely nyelni a vizet, pláne hogy csak betoncsíkot raknék le, nem betonoznám le a teljes szélességet. De még így sem vagyok biztos abban, hogy egy felhőszakadás nem tudná eláztatni a pincét, mivel az agyag aztán nem szív be sok vizet.
A másik kérdés, hogy amennyivel drágább lenne a pincés alap, az bejönne-e a tetőteres ház és az egyszintes ház árának különbségén. Nem egy cég 10-20 %-kal kedvezőbb árat mond a tetőtér beépítésénél ... Van vkienk ilyen irányú tapasztalata?

Köszi!
István

Berger Enda Creative Commons License 2006.11.30 0 0 3283
Teraszkérdés: mi is fedett teraszra módosítottuk anno a tervet, az egész család imádja: összeköti a kertet a lakással. Esőben is kellemesen kint lehet az ember, egyszerűen hihetetlen érzés. Mondjuk én a lakás minden helyiségével így vagyok, mindegyiket valamiért imádom. A házterv nagyon bejött, jobban tetszik élőben, mint akkor gondoltuk.

Gázkérdés: a szigetelés rengeteget számít, valóban érdemes odafigyelni. Nálunk a födémszigetelésen még kell igazítani, illetve a nyílászárók sem voltak huzatmentesek, így okt közepe- nov közepe között 220 m3 gázt (16 ezer ft) el is fŰtöttünk (125 m2-en).
Bízom benne, hogyha a szigetelés-nyzárók jó lesz (ezen a hétvégén csinálom), ez az összeg, ill max 20e-ig a hidegebb hónapokban is "kifussa ja gázt".
Előzmény: Aga (3264)
sissy01 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3282
Eri30:Kérdezném,hogy voltatok-e Szentesen,és,hogy milyen volt a tapasztalat a két céggel kapcsolatban?
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3281
Gratula! :-)
Előzmény: Aga (3279)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3280

BMW7er, nézek majd pár képet és legközelebb elküldöm neked vagy felrakom ide.

Megköszönném! Ha esetleg nem public, akkor jöhet ide is : BMW7er kukac freemail.hu

Előzmény: marecz (3273)
Aga Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3279
hurra hurra... JOGEROS A VEGZESEM :)))) meg 8 nap es kezdhetem epiteni a csodapalotat :)))
Jamie25 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3278
Aga: nicns ingyen, mert van beruházási költsége és fenntartási költsége (mégha minimális dolog), de tényleg nem szeretném már túlkomplikálni ezt a dolgot, mert ez nem a topik témája.
Előzmény: Aga (3277)
Aga Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3277
Jamie25: ha a nappali szintentartas INGYEN van, akkor csak dragabb lehet a felfutes.
Előzmény: Jamie25 (3274)
Jamie25 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3276

konaking: a kemencénk egy régi sítlusú szabadon álló búbos kemence, padkával és tűzifatárolóval. Kb. 1,5-1,6 méter átmérőjű alapja van 40cm magasan, ebben van a tűzifa tároló és a hamuzó rekesz. A tűztéről ezt samott tégla választja el, maga a tűztér kb. 90cm-es átmérőjű és olyan 120-130 cm magas, felfel keskenyedik. Sajnos képem az nincs róla most kéznél. Kovácsoltvas ajtóval rendelkezik, ami teljesen zárt. 25cm-es átmérőjű füstcsővel csatlakozik be a kéménybe. A kemence tetejére egy 5 cm vastag tűzálló beton és perlit keverékéből öntött pogácsa van. Maga a kemence agyagtéglából épült és egy agyagos-meszes-homokos tapasztást kapott, alatta drót hálóval. Kívűlről fehérre meszelve és összeperepedezve, de ez eléggé természetes része ennek a dolognak. Lehet benne sütni nagyon finom dolgokat és a tetején pedig forráspontig melegszik a víz, a fala csak pillanatokra megérinthető ha igazán fel van melegítve. Ahogy nemrég írtam, a jelenlegi körülmények között szaunát varászol a házból, nagyon bízom benne hogy az igazi tél alkalmával is jó szolgálatot fog tenni. A cég akivel csináltattuk nagyon korrekt volt, nemrég voltak a repedéseket kijavítani, ingyen, garanciában! Minden további nélkül merem őket ajánlani, mert kevés az ilyen lelkiismeretes szakember manapság. A fórumon ha visszakeresel, megtalálod hogy melyik cég csinálta, több stílust is képviselnek és meg lehet velük beszélni a saját ötleteket is(nálunk ilyen votl pl. a fatároló, ami alapból nincs benne).

Előzmény: konaking (3275)
konaking Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3275
Szia Jamie.

A kemencédről írnál kicsit bővebben, esetleg fotóval?

Üdv. konaking

Előzmény: Jamie25 (3274)
Jamie25 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 3274

Aga: a villanyfűtéses topicban találsz egy szép grafikont, ahol egy mérnök kolléga elmagyarázta hogy miért olcsóbb nem fűteni folyamatosan alacsony hőmérsékleten és hazaérkezés előtt felfűtetni a házat. Én is azt hittem hogy olcsóbb folyamatosan fenntartani, de pont a már előttem is írt hőtartás miatt teljesen felesleges fűteni napközben. Nálunk a kemence adja le a még magába szedett hőt napközben, de egyébként nem lenne semmi.

Ezért írtam hogy szerintem nálunk elég rossz hatékonysággal lehet ezt a rendszert használni.

Előzmény: Aga (3269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!