Ez lesz az, mert E9-nek én is azt a vagány fankis akkordot ismerem, amiben szeptim van, és ahol a gyűrűsujjat kell kecsesen végigfektetni a vékonyabb 3 húron.
Az öh és melodikus mollokra én úgy tanultam, hogy ugyan rá lehet fogni sokmindent, de pl. az öh-ban az I, II, IV és V. fokokon kívül nem sok mindennek érdemes harmonizálni. Persze lehet.
Na, ilyesmire voltam kíváncsi, drága vagy, köszönöm. Másolom, elmentem, olvasgatom otthon is. De mert teljesen érteni vágyom a dolgokat, egy szótárt is fogok, de egy összefoglaló irodalom is kell, mert tudni akarom, mit jelent a major, sus és add szavak/kifejezések.
Vannak az alap-hármashangzatok: dúr (nagyterc+kisterc), moll (kisterc+nagyterc), szűkített (kisterc+kisterc), bővített (nagyterc+nagyterc).
Veszel egy C-dúr skálát, erre valszeg tudod a hármashangzatokat: C, Dm, Em, F, G, Am, B (H) szűkített. Ezeket négyeshangzattá úgy bővíted,hogy az alap-terc-kvinten kívül belepakolod a hetest is. A hetes milyensége (kis: 7, nagy: maj7) attól függ, hogy az adott skálában ez hova jön ki. Pl. Cmaj7, Dm7, Em7, Fmaj7, G7, Am7, B (H) 5b7 (félszűkített). Kishetes dúrban csak az ötödik fokon van (hf: ezeket felpakolgatni és belátni, hogy miért az a hetes van). Ugyanezek az akkordok igaz a párhuzamos mollra, eolra, mixolírda, stb. vagyis egy C fríg (E, F, G, A, B, C, D hangok) ugyanezekkel az akkordokkal dolgozik.
Ha nem C-dúrt, vagy párhuzamos hangsorait, hanem pl. egy összhangzatos mollt veszel, amelyik sima moll, csak felemelt hetessel bír (erősebben vezet az alaphangra), vagyis a hangjai: A, B, C, D, E, F, G#, akkor erre már rögtön mások a hármashangzatok: Am, B szűkített, C bővített, Dm, E, F, G# szűkített. Ezekre a hetes: Am maj7, B5b7, C bővített maj7, Dm7, E7, Fmaj7. Ebben a hangrenszerben a G#/nek nincs hetese, ugye. Ezen kívül a moll major hét és bővített maj 7 is elég tragikusan szól, nem is nagyon használják (bár a gisz megejelenik szólamban, mivel nagyon erős hang), tehát az öh moll akkordkészlete elég szűk.
Ezt azért fejtettem ki, hogy innen kezdve a módszer megvan a fél-egész, egész és alterált skálák akkordkészleteinek felrakására, hf összerakni.
Ezen kívül vannak a színezőhangok: maj7-ben, dúr7-ben, bővített7-ben: 6, 9b, 9, 9#, 11# moll7-ben: 6, 9, 11
Ezeket pluszban ráteheted (akár kettőt is, de minek?) az akkord tetejére, jól lehet szólamvezetést kialakítani velük az akkordozásnál (mert ugye az fontos), másra csak nagyon elborult szituációkban használják, szerintem feleslegesen.
És a végén vannak még a kvartakkordok (sus4), ezekben nincs terc (pl: C-G-F), és ezért elég durva hangsorokat is kibírnak, elemeltek, időtlenek. A sus2 akkordok is vannak, terc helyett kilences van benne (C-G-D).
Ha ez már megvan lehet helyettesítgetni, de ezekkel elég jól el lehet már lenni.
és melyik zeneibb, szórakoztatóbb? A Bartók vagy a Czerny?
Tudom hogy kellenek a ujjgyakorlatok,de zenélni szeretnék és minél kevesebbet matekozni. Én most az akkordfelrakásokat tanulmányozom és gyakorlom(1,5 napja van zongorám!:) ), hogy pl C dúrban I-VI-II-V -öt hogyan lehet játszani 4(5-6-7) hangból.
Aztán ezeket kicsit billegtetem, meg persze hozzájön néha pár skálahang.
apropó összhagzattan, hogy hívják azt a szintén kellemetes akkordot, amikor pl. egy mezei E-dúrt lefog az ember, csak a D-húron nem E-t, hanem Fis-t?? TE is előszeretettel él vele
...annyi ilyen "nem rossz" hülyéskedés van. Én a zenére értettem, hogy borzalmas. Gusztus kérdése. Zappa legrosszab hülyéskedése is fényévre van ettől.
Szerintem olyan, hogy zongora-ujjrendek nincs. Minden helyzetben más- és más ujjrendeket kell alkalmazni. Elég csak arra gondolni, hogy mondjuk egy C-dúr skála ujjrendje teljesen eltér mondjuk egy Bb-dúrétól. Kromatikus ejjrendekről nem is beszélve. Érdemes beszerezni inkább pár zongorakönyvet, kezdők részére remek gyakorlatok vannak pl egy Bartók: Mikrokozmosz c. sorozatban, vagy épp egy Cherny könyvben.
A múltkor bepattintottatok egy könyvcímet a zeneszerzésről. Abban benne vannak a legalapabb dolgok is, major, szeptim, sus, add, minden ilyen vacak? Borzasztó nagy szükségét érzem a zeneelméleti hiányosságom okán támadt tudásszomjamat oltani!