Nekem nagy és kellemes meglepetés volt. Ahhoz képest, hogy dombságnak hívják, bizony az 500 méter feletti csúcsaival (tettünk is egy kitérőt a kohász kéken az Ökör-hegyre), a nem csekély szintkülönbségekkel, a vadregényes völgyekkel, árkokkal, szép kilátópontjaival, teljesen középhegységi képet mutat.
Látszik, hogy gyalogos turisták által messze nem annyira járt vidék, mint mondjuk a közeli Bükk vagy Mátra, holott nagyon megérdemelné. Borsodnádasdon valódi látványosság voltunk, amint 16 ember a falu központjában bóklászik pecsét után, megjelenik a plébániánál, majd egy tömbben elindul a piroson. A helyiek néztek is rendesen.
Az első kapaszkodó után (Szél-hegy) szintben haladtunk, halottam motorzúgást, mondom: németek! (partizántúrán voltunk, ne feledjük!), kiderült, egy erdész volt quaddal, aki szintén ránk csodálkozott, érdeklődött a végcél felől, majd valamit mondott Lükepék igen szimpatikus kutyájával kapcsolatban.
A Hangonyi-tónál (milyen szép környezet!) néztek ránk nagyot megint, egy szerintem nem túl erős forgalmú buszmegállóban ott álltunk tizenhatan, majd nyomultunk fel a buszra. A később felszállók tekintetéből is valami meglepetésfélét olvastam ki.
Hát nyomtad neki becsületesen, nagyon éhes lehettél :-))
Hadd irigykedjen a nép, felvázolom a hazautat (odafelé egyébként Borsodnádasdig Volánbusszal mentünk négyen: Güsziológus, Optika, G(Dzsí) és jómagam). Szóval, Ózd után meg sem álltunk a Bableves Csárdáig, ahol bográcsból ettük a tápot. Jómagam csárdaspecialitást ettem, vót abban marhahús, füstölt csülök, kolbász, szalonna.
Sancimanó végül mégsem kérte a juhtúrós sztrapacskát, ő nem híve a parasztos hungarokosztnak (legalábbis nem ilyen koleszterinbomba, azaz szalonnadús formában), így becsomagoltattam és hazavittem azt, legalább kóstoló formájában részesüljön a párom a Bableves csárda áldásos tevékenységéből.
Beszállás után a nap szellemiségének megfelelően az autógramofonból felcsendült a Warszawianka, amelyet nulloktávos hangterjedelmemmel azonnal danolni kezdtem az előadókkal egyetemben.
Annyira rossz nem lehetett, mert senki sem szólt, hogy hagyjam abba :-)
Nagyon nagy örömömre szolgált, hogy megismerhettelek benneteket és hogy teljesítettem a túrát, melyet nagyon élveztem! Nagyon bántam volna, ha nem megyek el! Mindjárt nézem is a képeket!
Sokéves vágyam a Partizán út teljesítése, de sajnálatosan ismét későbbre halasztódott a körülményekre tekintettel.
Délben voltunk fent Dobogókőn az MVTE-sekkel. A tűzoltóparancsnok telefoninformációja alapján azonosítottuk a helyszínt, ahol a baleset történt, és elhelyeztük az emlékezés virágait. Próbáltuk rekonstruálni, hogy mi történhetett, egy - viszonylag fiatal kora ellenére is - hatalmas életművű túratársunkat vesztettük el...
Remélem decemberben is lesz topik-túra, és az is ilyen "népes" lesz. Azon majd igyexem én is részt venni (remélem ezzel nem riasztottam el sokakat...).
KVTE:
Mint jövendőbeli AK-s, ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet.
Nagyon köszönöm mindenkinek, aki részt vett, s ezáltal együtt tapasztalhattuk meg ezt az élményt.
Külön köszönet Wenczel Péter szervezőnek, aki odajött Ózdra hitelesíteni a teljesítést és átadni a jelvényeket, Múzslának a szervezésben való részvételért, s Vlaszijnak az erre a napra szóló, frappáns, ízes, egészen kitűnő igazolófüzetekért!
Nagyon sok olyan emberrel ismerkedhettem meg, akivel eddig csak virtuálisan túráztam, vagy úgy, hogy nem tudtunk arról, hogy egy helszínen vagyunk :-))
Jelentem, a Bableves Csárdából a sztrapacska sikeresen hazaért, igaz, a hátizsákom tisztítás előtt áll, mert zsíros lett :-))
Néhány kép a végére (továbbiak és hosszabb beszámoló frissebben, holnap):
Gyönyörű idő volt, a nágocsi Zichy-kastély lenyűgözött, aztán volt egy is keverés-kavarás az útvonalban (persze, mert sosem hallgatnak rám, amikor mutatom a jó irányt), de végül célbaértünk Szorosadon, ahol jó a kávé és hideg a sör.
Ahogy ismerem HEV-et, bővebb beszámolót is fog róla írni. :o)
Még egy hasznos info: az intézmény, ahová a szervezőnek küldeni kell (ez még megegyezik a túrabázisban szereplővel) a túrajelentéseket, immár Eszterházy Károly Gyakorlóiskola, erre kell címezni a borítékot.
A kitűző képe kicsit homályos lett még a közeli üzemmódban is, de azért a lényegét visszaadja.
A 3 fokozat díjazása egyforma, csak a színe más, gondolom a "L", azaz várrom jelzés színe változik.
Annyi csak a gond, hogy a kitűzőt elküldik, de a túrajelentéseket nem kapja vissza az ember. Pedig én ezeket gyűjtöm, most újabb két pontom van meg, azaz a legközelebbi küldéskor jelezni fogom, hogy szükségem lenne rá.
Egy szabvány túrajelentést, amit HEV küldött át nekem mailben, átformáltam erre a mozgalomra, azaz a fejlécbe a "Bükk, Mátra várai jelvényszerző túramozgalom" feliratot helyettesítettem, minden mást meghagytam.
Az igazolásokhoz nyomtam a pecséteket (pl. egri vár, diósgyőri vár, OKT-bélyegzők: Ágasvár, Szarvaskő), vagy rajzoltam be kódot. Ugyanis a "Várak a Mátrában" mozgalom hárompöttyös kódjai is megfelelnek, erre telefonon rákérdeztem, így is küldtem el az első négy érintőpontról szóló igazolást, és működik.
A Gerennavárnál (Bükk) azt csináltam, hogy a túra kiindulópontján (Bánkút) bélyegeztem a Fehér Sasban, a csúcson, a várromnál fényképeztem (itt egyébként a Bükk szirtjei túramozgalom kódja is megtalálható), majd a végponton, Szilvásváradon szintén, a kisvasútnál.
A túrák útvonalát is leírtam a megfelelő rovatba.
Az, hogy melyik 4, 8, vagy 12 várat keresed fel a két hegységben, teljesen egyéni.
A kéktúra füzetben a település utcahálózata kicsit elnyagyolt.
Még egy érdekesség: ennyi kifejezetten negatív beszólást festés közben még sehol sem kaptam mint itt . Tény hogy nagy a szegénység, de legalább öten megjegyezték hogy erre bezzeg van pénz. Nem akartam nekik mondani, hogy eddig egyetlen fillér bevételem nem volt az egészből. Nagy szegénység van ott a fejekben is, azon még a pénzosztás sem segít. Kár: nagyon szép falu, egykor hajdúváros is volt. Gyönyörű, de pusztuló módos bihari parasztházak mindenütt.
Kérdés: a megverésed és üdítőre meghívásod vagylagos reakciólehetőség, vagy egyik következik a másik után? Azaz, miután, ha sikerült neki, püfölt egy sort, vesz neked egy Jaffát?