Keresés

Részletes keresés

kertész Dóri Creative Commons License 2006.11.14 0 0 23265

Szia!

Üdvözlünk a fórumon!!!

A tó nem arra való, hogy belegyalogoljunk!

Az ujjadat meg ne dugd oda, és akkor nem csip meg!

Előzmény: fbrigi (23244)
fbrigi Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23264

Szerintem nincs sok hal, 4-5 nagyobb van, 10 közepes, és idén lett kb 30 pici.Tavaly csináltuk a tavat, szakember segítsége nélkül teljesen amatőr módon.Kb. 5000 l-es, fóliás.A kutyáé pici, előregyártott műanyag tómederből készült.Abban lakik egy nyamvadt, hallgatag béka, de tavasszal nem rakott petét:((   Pedig gólya sincs a környéken:))

Úgy látszik, marad a csíbor!Meg vannak szitakötők, és vízipókok.Sok fecske is jön inni, ők a szomszédban laknak.

Előzmény: -guess.who- (23256)
Moszkvaiőr Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23263
Sziasztok nem sikerült lefotózni a halat amiről beszéltem, de már nem érdekel, mert a tavaszi tisztogatásnál visszaköltöznek a Dunába, de azért köszi az azonosítási segítséget.

Amúgy nekünk is volt csibor, de miután vizet cseréltünk nem jött több, és a régiek is eltüntek, a férjem is megcsípték, ki is dobálta őket.
fbrigi Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23262

Én szeretem a békákat, imádom hallgatni a kuruttyolásukat.Ahol most lakunk, sajnos nincs béka, mert a mi tavacskánkon kívül nincs más víz.Pedig már egy-kettőt fogtam és betettem a tóba, de valahogy mindig eltűnt.Egyet sajnos elkapott a kutya.Igaz, hogy csak játszani akart vele, de szegény béka nem élte túl.

A kutya tavában jobban szeretnek, ott a múlt héten volt egy, de nem brekegett egy szót sem! Lehet, hogy néma volt. :((

Majd tavasszal szólok!De csak éneklő kedvűeket kérek!

Előzmény: kertész Dóri (23259)
-guess.who- Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23261

A téli fény sajnos nem ugyanaz, mint a nyári, tehát ha emellé meleget és tápot is kapnak, az lehet, hogy nem lesz jó... (10, legfeljebb 15 °C-t javasolnék.)

De hát majd kiderül. :)

""Ők" mik? Mert én is találkoztam ilyenekkel a tavunkban."

Hanyattúszó poloska (Notonecta glauca). Fényre tömegesen tudnak repülni éjjelente, illetve vizekben szerintem gyakoribbak is, mint a csíborok.

"Volt olyan nap, hogy 20 db-ot szedtem ki a tóból. Utálom őket."

Vegyük úgy, hogy ezt a hozzászólást nem írtad be. Kérem, olvasd el EZT.

Az utálat/undor egy dolog, viszont a törvények nem játékból születnek.

Előzmény: kertész Dóri (23257)
Herbali Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23260
Csak egy picit olvass visszább.
Előzmény: kertész Dóri (23258)
kertész Dóri Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23259
Ha békára vágysz, tavasszal csak szólj! Volt olyan nap, hogy 20 db-ot szedtem ki a tóból. Utálom őket. /Persze a kis zöld levelit azt nem, arra én is vadászom!/  Amikor lepetéztek, az maga vot a pokol.

Előzmény: fbrigi (23254)
kertész Dóri Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23258
"Ők" mik? Mert én is találkoztam ilyenekkel a tavunkban.

Előzmény: -guess.who- (23253)
kertész Dóri Creative Commons License 2006.11.13 0 0 23257
Hali! A növények a konyhaablakban vannak, ugyhogy van fény és meleg /dögivel/ . Adtam nekik tápoldatot is.  Majd irok, hogy alakulnak.

Előzmény: -guess.who- (23243)
-guess.who- Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23256

A csíborok (és az általam berakott hanyattúszó poloska is) repülve keresnek élőhelyeket. Azaz ha megtetszik nekik a tavad, akkor ott megtelepednek. Ebből következően semmi értelme kiszedni őket, mert ha nem ezek a példányok, akkor mások úgyis visszajönnek.

Félni nem kell tőle, sőt! :)

A békák megtelepedésének legfőbb gátja lehet a túl sok hal - ezt ugyanis nemigen szeretik a brekik.

Ha viszont tavasszal megjelennek és petézni is fognak, akkor nyárra talán lesznek saját békáid is... ;)

Előzmény: fbrigi (23254)
Herbali Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23255
http://www.tar.hu/kriskagy/111a.jpg

ez volt
fbrigi Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23254

A miénk nem így nézett ki, mint a képen..Kb olyan hosszú, mint a cserebogár, csak jóval szélesebb.Kemény fekete v. sötét háta van, és sárga csík van az oldalán.

3-4 db-ot láttunk.Amikor meglátott, elbújt a fólia gyűrődése alá.Én nem molesztálom, az tuti!Az igazat megvallva nem lopta be magát a szívembe.

Azt olvastam róla, hogy a nagyobb halakat is megtámadja.Azért jó lenne beazonosítani, ha tényleg bántja a halakat, nem bánnám, ha nem lenne a tóban.Hát még, ha a lábamba is belemar!:)))

Nem hogy béka lenne a tóban, azokat sokkal jobban szeretem, de egy volt, aztán elköltözött.Lehet, hogy a kutya üldözte el???

-guess.who- Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23253

Röpke keresztkérdés: biztos, hogy csíbor volt?

Nem ÍGY nézett ki véletlenül? Rájuk ugyanis jellemző az, hogy nagy tömegben vannak a vízben...

Előzmény: Herbali (23252)
Herbali Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23252
Mikor bementem a medencébe nem én kerestem őket hanem ők jöttek nekem. Hogy milyen szándékkal nem tudom, de csíptek az biztos. Nevezhetjük szúrásnak is teljesen mindegy. Minthogy az is , hogy mivel táplálkozik. Nem kellemes társaség a vízben az biztos.
iglice Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23251
Minden halálfélelemben lévő állat támad. Még a giliszta is:-)))))))) Az emberre veszélyesnek mondott állatok is csak akkor csípnek stb. ha nincs menekvésre módjuk, vagy hergelik őket stb. A kék dongótól sem kell félni, békén kell hagyni. A csíkbogarat is.:-))
Előzmény: Herbali (23249)
Ladybee Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23250
Nem támad emberre ! Növényi táplálékon él, de megeszi a halivadékot, ebihalat is. Ha megfogják, akkor a melltüskéjével megszúrhat, fullánkja nincs. Nem kell fogdosni, kitér az ember elől.
Előzmény: Herbali (23249)
Herbali Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23249
HI
Én valamikor jó pár éve nyaraltam a tiszaföldvári kempingben és a szomszédos strandra jártunk át fürdeni. A nagymedencében volt jónéhány csíkbogár és jónéhányszor meg is csíptek minket. Szal nem igaz az, hogy nem megy neki az embernek. Bár a csípése nem komoly, és nem is hagy nyomot az emberen, később sem viszket vagy fáj, de abban a pillanatban kellemetlen.
Jahno Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23248
Ilyen minden tóban van úgyis, de szerintem nem csíp. Legalábbis az enyémek igen félősek, nem mer idejönni megcsípni.
Ladybee Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23247
A leggyakoribb, a szegélyes csíkbogár nem védett, ellenben az óriás- és a széles tavicsíkbogár az igen. Nem kell aggódni, nem támad, ha belemész a vízbe odébbáll.
Előzmény: Pép (23246)
Pép Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23246
Arról én is hallottam h a csíbor csíp!:) Olyan tó nincs amibe ne lenne! Az enyémbe akkorát láttam még nyár végén, hogy megilyedtem tőle!:) Max akkor csíp meg ha megfogod, amúgy szerintem nem kell tarttanod tőle! Az aranyhalak előbb csípkednek meg, mint a csíbor!:) Amúgy meg védett állat, ha jól tudom!
gepesz Creative Commons License 2006.11.12 0 0 23245
Tényleg veszélyes vad. Ragadozó és a csípése ellen nincs ellenszérum, hacsak a Bhutantan intézetben valamit ki nem ötöltek. :-))))
fbrigi Creative Commons License 2006.11.11 0 0 23244

Sziasztok!

Már régóta olvasgatom a Fórumot,de most írok először.Szeretnélek megkérni Benneteket, aki tud, segítsen: találtunk a tóban kb. 3 cm-es bogarakat, egy ismerősünk szerint csíkbogár.Az lenne a kérdésem, hogy ez csíp-e?( Olvastam róla, hogy ragadozó.) Pld. ha mezítláb belegyalogok a tóba, belemar-e a lábamba?Előre is köszi!

-guess.who- Creative Commons License 2006.11.11 0 0 23243

A három alappillér (fény, tápanyag, hőmérséklet) együtt fontos, és egyensúlyban kell lenniük. Ha az egyiket elveszed/lecsökkented, netán megnöveled, akkor a többit is kell, különben fújhatod. Tehát ha elveszed a fényt, akkor alacsonyabb hőmérséklet és kevesebb tápanyag kell - ezt persze nem lehet a végtelenségig csinálni, 10 °C alá lehetőleg nem szabad menni, és hát vaksötétbe sem illendő tenni ezeket a növényeket.

A kolokánt szerintem most már hagyd ott, ahol van. (A kisebb példányokat szokták egyébként akváriumban is tartani, bár nyilván ez a növény igazából felülről látványos - és hát a tüskés, kemény levelei sem előnyösek túlzottan.)

Az algásodással ne foglalkozz különösebben, ha nincs hal az akváriumban/tálban - meg aztán úgysem dísznek van az egész jelen esetben. :) (Csak azért emlegettem az algát, hogy ne lepődj meg rajta.)

Előzmény: kertész Dóri (23225)
Ladybee Creative Commons License 2006.11.11 0 0 23242
Rendben. Holnap megyek a kertbe, a tavakhoz, két lányom velem jön. Egy kis iszapszivattyúzás van betervezve, az anyag a komposztdombra megy, vita lesz, hogy ki fogja a slag végét. Jó éjt mindenkinek.
Előzmény: bysz (23241)
bysz Creative Commons License 2006.11.11 0 0 23241

Keleten, de nyugaton is, sok komoly kertépíto tradíciókkal rendelkezo országban évszázadokon, sot évezredeken keresztül (pl. Japán, Kína) átadták az utódoknak a természet szeretetét, tiszteletét. Ez rajtunk múlik szülokön. Az országok politikai sodródásához pedig semmi közünk.

Nyissatok topikot, megvitathatjuk!:-)

Ebben már nincs semmi tavas...

Előzmény: Ladybee (23240)
Ladybee Creative Commons License 2006.11.11 0 0 23240
Ez az. Tizenöt éve nekem még  málnás volt a tavam helyén.
Előzmény: Lemmus (23239)
Lemmus Creative Commons License 2006.11.11 0 0 23239
Na, igen, most tetszik nekik, de 15 év múlva már felnőttek lesznek. Akkor kérdezz ! :)
Előzmény: bysz (23238)
bysz Creative Commons License 2006.11.10 0 0 23238

Mindennel egyet értek kivétel a gyerekek.

Persze az élet produkálja a legérdekesebb helyzeteket, meg tényleg nem a topicra tartozik, de elnéztem a gyerekeidet, furcsállanám, ha nem fertozted volna meg mindkettot a tavas oruleteddel. Aki ilyen hidat épít...

Ebbol a szempontból én is gyerek maradtam teljesen, csak most nem kell kunyerálnom a szüleimtol pénzt egy guppira.:-)

Ez tényleg OFF.:-)

Előzmény: Ladybee (23234)
kertész Dóri Creative Commons License 2006.11.10 0 0 23237
Igen, bizom benne. Az etetés pedig tényleg befejezem:(

Előzmény: bysz (23233)
Jahno Creative Commons License 2006.11.10 0 0 23236

Én simán szétbontanám 15 évente, ha ezen múlik, de nem lesz annak baja, meg ekkora tömegnél valami fél milliméteres lukacska fel sem fog tűnni. Ja, tudom, majd öntünk rá lisztet meg mit, aztán amerre fújja a szél, meg terelik a halak, ott a luk :-)

Meggondolandó, kaucsukot ha jól tudom, akkor ragasztják, az sem túl occsó, meg az emberanyag is ritkább hozzá. Tófóliára 15 év gari tuti van (legfeljebb megszűnik nyom nélkül a Kft ugye), kaucsuknak meg mikor én jártam utána, akkor lerakva biza átlag 3x ára simán volt. Oszt az nagy pénz.

Előzmény: iglice (23231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!