Ez a topic elsősorban saját tapasztalatokra, ötletekre, konyhai trükkokre, kipróbált receptekre alapozódik, nem receptgyűjtemény.
Egymásért, segítésért.
Nem irodalmi-szabadalmi gyűjtemény!
Arról senki sem tehet, ha egy-egy recept annyira alapvető, hogy több receptgyűjteményben is azonosan írjákl le!
Nem várható el senkitől, hogy az általa használt recept származási helyére emlékezzen -különösen, ha az több évtizedes -szemben a pár éves főzőcskeműsorokkal.
Nem nagymami szakácskönyve copyzta egyik főzőcsés receptjét sem!
Kizárólag azoknak a forrását illik megjelölni, amelyeket nem sajátkonyhában kipróbáltak, hanem csak interneten olvsottak és kérésre becopyztak, mégjobb, ha belinkeltek.
Itt nincs kizáró ok, csak jogos, vagy annak érzett kritika!
engem csak annyiban, hogy 1) a forrásmegjelölés hiányosságai miatt (is) szűnt meg a tudásbázis, ami egy jó hely volt. Amúgy nem vagyok copyrightbajnok. 2) bizonyos (híres) emberek receptjeit inkább kipróbálom, mint másokét, pölö nálam lajos mari majdhogynem kizáró ok, de ez egyéni ízlés kérdése.
Nekem is megvan sztem a neten keringő összes gyűjtemény :-) a forrásmegjelölés persze hiányos, sőt a mindmegettére rendszeresen küldözgetnek stahl recepteket, csak átnevezik, meg a duci gerezdet veszik ki belőle, szóval nem csodálkozom, csak szóltam. Ez legalább nem volt émelyítően édes.
Ja, legközelebb én is beleteszem az étcsokit! Úgy még finomabb lesz...meg a meggyet is! Köszi, már megérte beírnod. :-) (Azért nekem is, mert legalább legépeltem, az újság úgyis elveszik.)
Gesztenyés muffin, tutira gesztenyeízű, nagyon finom:
10 dkg étcsokoládé
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg puha vaj
2 ek rum (kihagyható)
2 ek baracklekvár
5 dkg cukor
3 tojás
1 csipetnyi só
5 dkg liszt
1 tk sütőpor
A darabokra tört étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, majd ha kihűlt, robotgéppel összekeverjük a gesztenyemasszával, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral és a tojások sárgájával.
A tojások fehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, hozzákeverjük a gesztenyés masszához, majd belekeverjük a sütőporos lisztet, és a muffinformába adagoljuk.
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük kb. 30 percig.
Tipp: egy szem meggy a közepébe nagyon finom!
Ennek a tésztája full gesztenyés de a krémje is....
Karácsonyi gesztenyetorta
Tészta: 25 dkg gesztenyemasszát 6 tojás sárgájával és 1 evőkanálnyi rummal (fél rumaromával) simára keverünk, 1 evőkanálnyi finom prézlit és a 6 tojás keményre vert habját hozzákeverjük, alufóliával bélelt közepes tepsiben (tortaformában; kb. 3 cm magas legyen nyersen) 180C-on kb. 20 percig (tűpróbáig) sütjük. Forrón kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk róla, tálra tesszük, hűlni hagyjuk.
Krém: 25 dkg gesztenyemasszát 1/2 deci rummal (a rumaroma másik felével) simára keverünk, óvatosan hozzákeverünk 2 deci tejszínből és 2 evőkanál porcukorból készült tejszínhabot. A kihűlt tésztát kettévágjuk, megtöltjük és bevonjuk a krémmel. Tejszínhabbal, csokidarával, stb. díszítjük, evéskor további tejszínhabot zúdítunk rá.
ne nyisd ki, es vidd el magaddal vmi buliba, ott biztos lesz keletje, kajaba nem igazan valo, de amugy meg kitart jovo nyarig, es akkor jofele koktelokat is lehet majd kevernetek belole, az alkohol nem egy megromlos fajta:)
köszi, sajnos az észrevétel nem elég... ez majdnem ua., mint a stahl-féle, amit már én is sütöttem, és nem elég jó, csokimázat toltam rá. Volt még vmi gesztenyés csók receptem is, de egyiknek sincs meg az a jó erős gesztenye íze. Ha mást nem, esszük magában a pürét :-) vagy a krémes sütiket, olyat tudok jót, szóval lehet, hogy sülve már eleve nem olyan élénk az íze.
na, lett másik kérdés is. Tud vki olyan gesztenyés sütit (sültet), aminek nem a krémjében van a gesztenyepüré, és tényleg, igazán, nagyon gesztenyeízű? szerintem esélytelen, de hátha.
Tűzhely kérdés: mivel én is panelban, adott volt a gázos, alul-felül. Péntek óta van új, egy electrolux típusú, hőfokszabályozós (úgy tűnik, működik), felül egy jó nagy lánggal (majd meglátjuk, a picike wokom hogy működik rajta), meg több picivel, gázgrillel (működik). Péntek óta egyfolytában megy, egyelőre nagyon meg vagyok elégedve vele. És boldog vagyok, a rozzant, mindig tűzforró és alig begyulladó karancsom után :-))
Kaptunk egy üveg piros martinit, de az ilyesmit nem szeressük. El lehet használni vmi kajába? Egyedül a bólé jutott eszembe, mert olyasmi íze van, mint a sangriának, de a hidegben ezt úgy nem kívánom, és ketten különben sem fogyasztanánk el több litert. És felbontás után hűtőben tárolandó?