Lócsont, sárkány pikkelye, Éji konkoly gyökere, Múmialé iszonya, Cápa sózott uszonya, Vaksötétben letépett Holdfényittas beléndek, Törökorr, bak epéje, Pogány zsidó veséje, Árki szajha zsinegelte Újszülött kisujja körme, Ide mind a sűrű löttybe: Tigris bele kell még bele És szörnyű lesz az ereje.
Szikra pattan olthatatlan, Ég a munka, forr a katlan.
Páviánvér hűtse le, S kész a pokol öröme.
DIY forrasztófürdő Shakespeare mester szerint, Szabó Lőrinc fordításában
Denszeszben feloldani (porrá őrölt) gyantát. Lassabban szárad mint a lötl.
A lényeg, hogy előtte a réz oxid és savmaradék mentes legyen. Szép felületet kaphatsz egykis konyhai surolószer alkalmazásával (Bip vagy hogy hívják :)) )
Jah. van, és kurva drága. más moccer nincs, ha ónbevonatot akarsz. De tulajdonképp nem kell. Van viszont lakk, amivel a kimaratott, és szépen lecsiszolt, zsírtalanított áramköri lemezt befújod (lötlack) ez meggátolja a réz oxidációját, és forrasztani is lehet, mert nem gátolja meg, hogy a cin szétterüljön a rézfólián.
Kéne mék segítség, a maratást háztartási vízkőoldó és hyperol segítségvel megoldottam, jól sikerület, kicsit lassan de az idő nem számított.
Nos a másik komoly gondom az hogy kellene nekem olyan oldat amibe ha belemerítem a nyákomat akkor a réz felületre "forrasztóón" válik ki, olan hogy tudja arra forrasztani vezetéket. Conrad katalógusban van ilyen kurva drágán.
Szóval nem tudom hogy mit keresek és hogy hívják...
Nem tudja véletlenül valaki, hogy mi lehet a gondom?... ööö :)
Mármint egy Nad 7020e-nek. Azt csinálja, hogy cd vagy vagy bármi más bemenetet választva, halkan behallatszik a tuner, ha felcsavarom a hangerőt. Elég homályosan mondom?
Jónéhány évvel ezelőtt, amikor jóval több nyákot marattam mint manapság, abban a helyiségben ahol dolgoztam minden sokkal hamarabb rosdásodott. Még az sem számított igazán, hogy mennyire szellőztettem. Az akkor normál FeCl volt, nem gyorsmarató. A HP-os oldatra ez nem volt jellemző. A másik dolog ami a vasklorid ellen szól, az a szine. Alig látod benne a nyákot hogy kész van e már (mondjuk a lassúsága miatt annyira nem is kell résen lenni :) Másrészt ha kicseppen bárhova és bármire, akkor azt már igen nehezen távolítod el onnan.
Ja! Meg kell nézi a gyormarató (sav+proxyd) után, ehgy vékony pengével. A jelenség feltehetően az intenzív pezsgés miatt van. (Lehet, hogy a Daewoo légbuborékos mosógépem alapötlete is innen származik)
khmmm... Marhavastag rozsdát csinál seperc alatt. Komolyan. Meg ne kérdezd, hogy miért, de így van. Elég, ha egy helyiségben van az oldat pár vasalapú cuccal és párolog egy kicsit.
Én személy szerint utálom a vaskorlidot és a Wolf féle gyorsmaratót is. A vaskloridos megoldás manapság már enyhén szólva nem számít korszerűnek. A vasklorid lassú és ráadásul drága is, mellesleg tönkreteszi a helyiségben található vasból készült dolgokat. Budapesten a körúton található vegyszerboltban 0.75l sósavat és ugyanannyi hidrogén peroxidot olcsóbban lehet venni mint kb 0.5 liter gyorsmaratót. Alámaródást még soha nem tapasztaltam, még akkor sem, ha töményebb oldatot kevertem, mint az előírt. Mondjuk mindig foto eljárással csinálok nyákokat (Positiv 20).
Nekem előfordult a hidrogénperoxidos+sósav korszakom elején (fodrászkellék bolt), hogy cirka 2 pikoszekundum alatt marattam lemezt. :DD Persze akkor jött a csőtollas tus is. :DDDDD A vasklorid+víz megoldás lassabb, de biztosabb. :D
Az eredeti felvetés tisztára maratást említett... úgyhogy hidrogénperoxid... :DDD
Semmi gond nincs a vaskloridos megoldással! Ha friss az anyag akkor 1 perc. Szépen úsztatni kell a tetején (pofával lefele természetesen :-) ) a nyákot és mozgatni óvatosan, hogy ne süllyedjen el! Ja a fő dolog: 40-50 fokra fel kell melegíteni az oldatot! Sose műveltem a peroxidos módszert. A vaskloriddal szépen lehet dolgozni, ha rendesen elő van rajzolva, akkor nem lehet gond.
Alu edény használata tilos, én már szívtam egyszer emiatt.... :-) (pillanatok alatt erőteljes hőfejlődés közben megeszi az alut a vasklorid! Ha kifolyik, bármire kerül csak ecetes ollóval, komolyabb esetben flex-szel lehet csak eltávolítani :) )
Annak idején lehetett kristályos és bekevert formában is kapni. Asszem a maximális készithető koncentráció 35%-os....
Hozzáteszem, hogy a vasklorid is önmagában mérgező, szal óvatosan!
Na igen, mert a sósavas peroxid az egy kurva gyorsmarató, de tulajdonképp a vékony bevonatu anyagokhoz való, a normál 50-75 mikronos nyáknál hajlamos az !alámarás"-ra, és nem lex szép a rajzolat, pláne, ha egy kis futtatást is kap....
A kloridos meg tetü lassú. Jó kombináció kloridossal kezdeni, és a folyamat második felében adagolni hozzá a savas-peroxidos lét.... és utána egy hétig krahácsolni....
illetve. 20%-os vasklorid oldat, és ehez adagolni a sósavas peroxydot.
Arra ügyelni kell, hogy a sósavat kell beleönteni szépen óvatosan a peroxidba, és közben kevergetni.
Vnyimányije! (Figyelem!)
Ha örök haragot akar valaki a zasszonnyal, akkor ezt a műveletet a konyhába vagy a fürdőszobába végzi el. Pár héttel a maratás után a csaptelepek krómozása elkezd felhólyagozódni, a festet vaselemek rozsdálni kezdenek....
Tekintettel arra, hogy a művelet alatta gyorsmarató elegy pezseg, és környezetében mindent beterít ezzel a kurwa agresszív maró anyaggal.
Én csak a saját tapasztalotot tudom mondani, a gyantával először vagy a forrasztózsírral meg kell futtatni a vezetéket vagy a forrasztandót, ekkor tudja a forrasztóón teljesen bevonni a vezetéket kívül belül. A gyantát és a forrasztózsírt (löttfett erre használják).
valaki meg tudja nekem mondani hogy mennyi vas klorid kell 1 litykó marató oldathoz? egy teljes két oldalas nyákról kellene leoldani a teljesen a rezet.
...te tod, úgy értettem a nagy falatot, hogy mintha olyan lenne a szitu, mint amikor valaminek a javításához esztergapad kell, nosza csinálok egyet....
Nem nagy feladat mert nem nagy a mérete, helyre kis masina egy pöttömnyi forgórésszel. a mágnesrész lamellázott fémből van és nem mai darab legalább 30 40 éves sztem. szóval el van fáradva rendesen. és nem csinál csak mx 40 volt csúcsfeszt, de akkor már anyázok erősen, és izzadok is.