Hivatalosan is bejelntem, hogy az autóm átment a KPM vizsgán (hehe, pénz beszél kutya ugat) és leműszakizott, a motorja pedig mostmár hivatalosan is favorit. :)
Érdekességképpen elmesélem, hogy másodszorra sikerült a vizsga, mert az első (fizetős) helyen belekötöttek az első fékbe, merthogy 4 dugós és hogy az nem eredeti.... az senkit sem érdekelt, hogy hátul szárazfutó van.... LoL
Végülis a jól bejáratott Mozaik utcában vizsgázott le.
Nem kérdeztem, de mivel olajos és vizes, sztem valahol a hengerfej körül mehetett ki. De amilyen kókány munka itt folyt a parkolóban ezen a kocsin, nem is csodálkozom rajta.
OFF Nagy szakértők voltak, csak egy példa a mindennapokból: reggel beül a kis család -5 fokban ebbe a 120-asba, szivató, indít, forog a motor már kemény 10 másodperce. Szúr a csávó egy egyest, és indul. Kocsi fullad. Indít, felpörög, egyes, fullad. Kb fél/egy métert bírt menni indításonként, kb 10 indítás után már ki is tudott így parkolni... Ez volt egy éve. Azóta volt egy swiftjük, kadettjük, szamarájuk, vectrájuk, és most nyár óta egy 1.2htp fábia kombi. Na az még bírja, de sztem az se sokáig :)
Aki a befagyott vizet a motor melegítésével akarja felolvasztani, az úgy jár mint a szomszédom. Sajnos nem láthattam az esetet, de állítólag nagyot pukkant és nagy volt a gőzfelhő is :) Ez a kis vizes olajos folt maradt belőle mire hazaértem.
Ha két percnél többet kéne gyalogolnod a melóhelyre, akkor mondjuk a rendszeresített pólóra esetleg még kabátot is vennél, mert mínusz 2 azért az már fagy, méghozzá hűtőrepesztő képességekkel. :-)))
Nah, azért nem eszik ilyen forrón a kását ill. a fagyott jeget!
Nyilván nagy kockázatot vállal, ha továbbra is 100% vízzel jár, de azért nem röpködnek a bazi minuszok. Az, hogy a kinti levegő a talaj közelében eléri a fagypontot, az még nem jelenti azt, hogy az autóban lévő víz is eléri, és főleg nem jelenti azt, hogy szétfeszít mindent egy éjszaka alatt.
Mivel a jéggé fagyott víz tágu, így a rendszer elemeit elkezdi belülről szétfeszíteni. A leggyengébb pont a hűtő, aztán a hengerfej(fagydugó), aztán a többi fénycső, aztán a gumicsövek. Nem szabad eddig húzni-halasztani a fagyálló cserét, sőt az a legjobb ha egész évben fagyállóval jársz!
Ha túlélte a kocsid a mai éjszakát, akkor azonnal irány venni fagyállót és megcsinálni MÉG MA!!!
Helló mindenki! Nah, ma éjjel jönnek a mínuszok és valszeg befagy a kocsimba a víz. Sajnos nem jutott idő fagyállózni, csak a hétvégén jutok hozzá. Valami ötlet, netán tanács, tapasztalatok e téren? Fog-e maradandó károsodást okozni? Persze kora reggel nem fogom indítózni, csak úgy kb. délfele. Addigra kiolvad és remélem akkor nem lesz semmi baja. Az vigasztal még, hogy nincsenek tartós hidegek, de tartok tőle, hogy -1, -2, éjjeli hőmérsékletnél befagy(jelenleg a hűtőfolyadék összetétele: 100% víz)....
Szalad! Igazából most elég jónak mondanám, csak a pedél törött. A vibrációt a kipuff csinálja, namármost vagy elmúlt, vagy megszoktam :) Volt még ablakörlő problémám is, egykarosat csináltam ugye, Tavriából bekerült egykaros mechanika motorral, de behalt, mire a spricniket beállítottam hozzá. Azt is megoldottam, Trabiét alakítottam át. Elég kicsi, így volt hely a karokkal játszadozni. Meg a fék került némi felújításra. Meg megrepedt a morcosítás :( Meg most némi csühes gazázst barkácsolok neki.
Egészséges talpú és tengelyű gázpedálotok nincs véletlenül olcsóé eladó? Az enyémnek a talpa eltört. Személyesen Debrecen, Miskolc, Ózd, vagy postán is érdekelne.
Valószínűleg a főtengely szimmering lesz a hibás. Bemásztam alá és pontosan láttam hogy a motor és a váltó közül folyik.Mindkettőbe megmértem a szintet de nem láttam változást.Ekkor látom hogy a rongyon(amit a nívópálca megtőrléséhez használtam)más színe van a váltó-,és a motorolajnak.És ami csöpög annak motorolaj színe volt.
Ha a kuplung munkahenger karmantyúja lenne rossz, akkor előbb veszi észre, hogy nincs kuplungja mint a tócsát a kocsi alatt.... Ha a pár milliliter olaj fogyást a nívópálcával meg tudod mérni, akkor igen ügyes vagy! :)
Azért szerintem inkább Jules mondta a frankót. Ha a váltó és a motor találkozásánál folyik, akkor neki van igaza, felesleges a fékolajtartályt nézegetnie. Sokkal egyszerűbb kikapni a motort, és utána már világosan látszik hol a baj.
Eloszor jol le kell mosni csont olajmentesre majd menni egy kicsit vele es megnezni hol folyik. Ezutan megnezed a skoda konyvet (nagyot) es megtudod mi a hibas. A kuplung szimering eseteben az elolso olajtartalybol fogy az olaj ha valto akkor annak szintje mutatja, ha motor akkor aze.