Keresés

Részletes keresés

Vikusz Creative Commons License 2006.10.23 0 0 24913

Kösz a választ!

Én is úgy gondoltam hogy a kerítések(egy része benne lehet a területben).

Kimérni ki tudom, csak akkor költenék erre pénzt(földmérő), ha a földhivatal ehhez ragaszkodik.

Vikusz

Az eredeti hozzászólásomból lemaradt a rajz:

A "hosszabbik" a helyszínrajz szerinti, a rövidebbik a valós állapot

Beteszek egy rajzot ahol látszik az utca és a szomszédok is.A szaggatott rész nincs ott a valóságban, ezért ha csak az enyémnél korrigálnák a rajzot, akkor a szomszédomhoz képest lenne egy 1.5 méteres "beugrás":

Előzmény: peter513 (24910)
Vikusz Creative Commons License 2006.10.23 0 0 24912

Kösz hogy írtál!

Ez szerintem több évtizede így van(a mi telkünkön is állt egy 60 év körüli lebontandó ház.A kerítést oda építettük ahol a régi állt, és az utca többi kerítése egyébként ugyanebben a vonalban van

A telek utcai határa a helyszínrajzhoz képest  beljebb van a mi hátrányunkra, de a területe a tulajdoni lapon 790m2, míg a valóságban így is(hogy beljebb van az egyik vége): 806m2.

Ebben a területben benne van az utcai kerítés(20cm vastag, hajól tudom ez a miénk területileg), és az utcáról nézve jobb oldali kerítés(15cm vastag, ha jól tudom ez is a miénk területileg), és a hátsó kerítés vastagságának a fele(mivel úgy rémlik ennek a fele a miénk, fele a mögöttünk lévő teleké).

Amennyiben módosítanák a helyszínrajzot az én kérésemre, az érdekes lenne hogy a szomszédtelkeknél ugyanaz a helyzet, tehát ha csak az enyémet rajzolják helyesen, elég érdekesen nézne ki a rajz(az enyémnél lenne egy beugrás).

Hová kell fordulni ezzel kapcsolatban tudnál ebben segíteni?

Miután Te elintézted, átírták a tulajdoni lapodon a területedet 30 m2-el nagyobbra?

Vikusz

Előzmény: porker (24911)
porker Creative Commons License 2006.10.23 0 0 24911
Kérdés, hogy mióta van ez így.

Nálunk is volt eltérés a helyszínrajztól, de X év múltán már a "kialakult állapotot" emlegetik és a helyszínrajzot módosítják. Mi így "nyertünk" majd 30 négyzetmétert, pedig nem is tudtunk róla.
Az abszolút hülyeség meg az, hogy nem engerdték visszaállítani az eredeti állapotot, mert akkor 3 méternél közelebb lenne a ház oldala a kerítéshez. Ez most előírás, amikor a ház épült nem volt az.
Előzmény: Vikusz (24909)
peter513 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 24910
Kerítést elvileg csak a saját területemre rakhatok, így a kerítés is beleszámíthat a telekbe. Érdemes kiméretni, ha valami nem stimmel. Elég húzós az ára, de így a területi viták megelőzhetők.
Vikusz Creative Commons License 2006.10.21 0 0 24909

Sziasztok!

3 lakásos háznak kell megosztási szerződést készítenem.

Régen beépített terület.Most hogy felmértem a dolgokat derült ki számomra hogy nem pont olyan a telkünk mint a földhivatali helyszínrajzon.

A valóságban a telek szélessége20 méter, a két hosszabbik oldal34.25 illetve 42.45 méter hosszú(emiatt az utcai vége a teleknek 8.8 méter merőlegesen a 42.5m-es oldalra, onnan pedig kb 14 méteres "csapott" rész vezet a 34.25m-es oldalhoz.

A helyszínrajzon a hosszabbik oldal:44m, a rövidebbik "oldal": kb stimmel, szélesség: kb stimmel.A csapott rész:16m(ami igazából 14m),egyenes rész:7.5m(ami igazából 8.8m). Ezek persze kb értékek mert1:1000 néretarányú a rajz.

Tehát a "valóság" kicsit eltér a földhivatali rajztól(inkább a mi hátrányunkra, de valahol egy picit az "utca" hátrányára).

A telket már így vettük, a telek utcai vége(a szögek)megegyeznek a szomszédokéval.Tehát valószínűleg mindenki eltér kicsit az eredeti rajztól.

Kell-e ezzel hivatalosan valamit kezdeni, és ha igen hogyan?

A tulajdonlapon 791m2 szerepel-de az eredeti rajz alapján kb:805m2 az utcai és a jobb oldali kerítéssel együtt (azt nem tudom a kerítések bel számítanak-e a területbe).

Nekünk ez a helyzet megfelel.

A használatbavételi után készített "változási vázrajz"(ahol feltüntetik az új építményt )meginzt más lett egy kicsit, ott az oldalak hossza jó, de a szöget bezáró utcai telekvég olyan mint az erdeti hellyszínrajzon(16m-7.5m).

Az egész azért érdekel, mert később új tulaj lesz az egyik lakásban, és nem akarom hogy utólag-arra hivatkozva hogy a megosztási szerződés rajza(azaz a valóság)és a földhivatali helyszínrajz között differencia van, esetleg megtámadhassa a szerződést, aztán ha az semmis mászkálhasson a kertrészemben.Emiatt aggódok, és szeretném tisztázni a helyzetet, amennyiben szükséges.

Előre is kösz a tanácsokat

Vikusz                                          

peter513 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 24908
Rövid időn belül ki kell cserélnem a tetőt, mert elég cudar állapotban van. A sárgerenda (párnafa?) nem látszik, de mire számítsak? Azt is ki kell cserélni?
peter513 Creative Commons License 2006.10.20 0 0 24907
Ha nem használod a garázs megépítéséig, az meg idővel fűtöd, akkor elég a bejárati ajtó is oda. Édesapám a 60-as évek végén parkettás ajtót rakott bejárati ajtó gyanánt. Aki ismeri tudja milyen. Idővel a ház másik részére került bejárati ajtó, ez pedig maradt nyárra. Télen 10 cm-es kőzetgyapotot szabott az ajtó beugróba, és egy funérlemezt tett oda.
Csokis Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24906
A másik lehetőség, hogy az ajtót majd akkor kiveszed, és beteszed az új bejáratba, oda meg raksz egy sima belső ajtót.
Előzmény: lackok (24904)
Csokis Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24905
Ha a garázst nem, vagy csak részben (épp fagypont fölé) fogod fűteni, akkor később is kell a bejárati ajtó, különben szökik majd a meleg.
Előzmény: lackok (24904)
lackok Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24904

Sziasztok!

Ház felújítás kellős közepén vagyok és lenne 1 hátsó ajtóm amit most fogunk beépíteni. Az ajtó a házhoz való toldás megkezdéséig (kb.1-2 év) külső szerepet tölt be, ha viszont megépül a bővítés akkor ugye bekerül a ház belső részébe.

Namármost az a dilemma, hogy ez milyen tipusú ajtó legyen? Bejárati, lépcsőházba ajánlott bejárati, vagy sima fa ajtó mert 1-2 évet ez is kibír külső viszonyok között ha kellően kezelem?

A dilemma főleg az ajtótípusok árai miatt van, illetve azért, mert ha megépül  a garázsrész akkor tök felslegesen van ott egy bejárati nagy vastag ajtó mikor egy kisebb is lehetne....

porker Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24903
OFF
Az szerintem itt hagyjuk abba, mert a FATVA alapján könnyen kitiltódhatunk.
ON
Előzmény: viktor a takarító (24899)
peter513 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24902

Úgy kell nekünk! Miért hittünk nekik, és szavaztunk rájuk!

Ahol lakom, tegnap volt az önkormányzati alakuló ülés. 9 az egyik pártból, 8+polgármester a másikból.

Természetesen az első pont a polgármester fizetése, és természetesen egyetértettek. De utána elszabadult a pokol. Személyeskedésig fajuló viták és vádaskodások. Még az sem zavarta őket, hogy az egészet egyenesben közvetítette a helyi TV. Senki sem mondta közülük, hogy ez méltatlan magatartás egy képviselőhöz, vagy viselkedjünk! Persze amit havonta kapnak a bruttó 150.000 körül van a bizottsági pénzekkel együtt. De azt sem értem, hogy miért 15 képviselő egy olyan városba, ahol 20000 alatt van a lakosság száma! (Bocs, hogy politikával szennyeztem be a topikot, de ezek tények.)

sz0989 Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24901

Tetszik az okfejtésed a helyzetről, és egyetértek abban, hogy a megszorító-konvergencia-Gyurcsány csomagnak rövid távon kedvező (kedvezőnek tűnő) hatása van a pénzügyi folyamatokra. De 1-2 éves távlatban sajnos újratermeli a hiányt, ugyanis immár sokadszorra találják meg azt a tisztességesen adózó, tb-t fizető réteget akiket meg tudnak még fejni.

Egyszerűen felesleges a minimális adónál, tb-nél többet befizetni, mert a másik oldalon mindenképpen  ki kell fizetned pl. a vizitdíjat, az ingatlanadót, a tandíjat, hálapénzt  stb. Akkor miért is fizetek pl. szja-t ? Hiszen feltételezik, hogy közepes családi házamhoz, melyet még alaposan fel kellett újítani csakis adócsalás segítségével juthattam, ezért még el kell (el lehet) venni tőlem újabb összegeket. Azt az 2-3 milliós adófizető réteget nyomorítják meg, aki eltartja a többit 6-7 milliót, és el merte hinni az elmúlt években, hogy jobb körülmények közé kerülhet. És most nyögi a hitelt, a maradék szabad pénze pedig eltűnik a semmibe.

Vélemény ?

viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24900

Egy terasz-szigetelési kérdésem volna (ismét):

Korábban felvetődött, hogy gondot okoz, ha a belső tér hőszigetelése kifut a terasz felé, és ott nem zárják le a víz útját.

Most csinálom meg a terasz lépcsőjét (ez kerül egy szintbe a belső padló hőszigetelésével), de nem tudom, mivel zárjam le kívülről, ahol majd a lépcső betonjával találkozik. A vízszigetelés nem fut fel addig, mert vissza van hajtva a szigetelés-tartó fal felső peremére (rétegrend: Mátraterm38 pincefal+vízszigetelés+10-es beton falazó, ami a szigetelést tartja).

viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.19 0 0 24899

Porker!

Ha megfigyeled, a kormány meglévő bevételek és vagyonelemek további adóztatását, illetve folyamatos kiadások részbeni ellentételezését célozta meg kb. 75 százalékban. emellett, ami nincs benne a tervekben, felpörgeti a megmaradt privatizálható vagyonelemek eladását (Szerensejáték, Mol maradvány, MVM egyes részei), amik több száz milliárd Ft extra bevételt hoznak - no nem az ÁPV Rt-nek -, hanem a ktg-vetésnek. ezzel egyensúlyban fogja tartani a ktg-vetés hiányát 2007-ben és talán 2008-ban is. A folyamatok változásnak hatása (feketegazdaság növekedése, egyes EVÁsok visszatérése és számlavásárlás útján történő adóelkerülése/adócsalása, munkanélküliség növekedése, bejelentett alkalmazottak illetve bejelentett jövedelmek nem-növekedése) csak 2008. közepétől fogja igazán éreztetni a hatását.

Ez az időtáv pedig elegendő azoknak, akik most tervezik az építkezésüket.

Érdemes megnézni a GKI előrejelzését, az viszonylag jól be szokott jönni (kivétel a politikai alapúk ktg-vetési hiány tervszámaik, amik 4 évig túl szépek voltak...:-)) vagy inkább:-((().

Előzmény: porker (24896)
rejt-éj Creative Commons License 2006.10.18 0 0 24898

Még valami:

mindenki óv attól, hogy nulláról húzzunk fel egy házat.

Merthogy sokkal könnyeb egy bejegyzett épület felújítását engedélyeztetni, mint egy komplett új építését. Csak persze ezt az eladók is tudják, és aránytalanul magasabb a kis viskóval ellátott telkek ára az üresekhez képest...

Előzmény: rejt-éj (24897)
rejt-éj Creative Commons License 2006.10.18 0 0 24897

ezt a sok baromságot végig akarod/bírod-e játszni?

Nagyon nem akarom... :-(   (Csak jó lenne..)

Ebben az országban mindentől elveszik az ember kedvét.

Egy egyszerű és a jelenleginél jóval alacsonyabb kulcsú adórendszerrel (aminek nem része az ingatlanadó) élni kéne hagyni az embereket, hadd dolgozzanak, vegyenek, fogyasszanak... Itt bárhova lép az ember, hülye bürokráciába és igazságtalan közterhekbe ütközik :-(

Előzmény: porker (24895)
porker Creative Commons License 2006.10.18 0 0 24896
Azt már többször megállapítottam, hogy az elemzéseid konzekvensek, ugyanakkor ebből a csokorból hiányzik valami.

Mint megállapítottad a politikai kockázat csökkent, de ezt még kintről nem lehet ennyire látni. Ennek ellenére nem adnék 15%-nál nagyobb esélyt én sem a ktgv-i terv bukásának, bár nyilván lesznek komoly viták.
A problémát inkább abban látom, hogy van-e még annyi ebben a szerencsétlen országban, hogy a kiigazítások kiigazítását is tudja hozni a ktgv vagy kipukkan a buborék, mert már átléptük a teljesítőképesség határát és nem lesznek meg az álmodott bevételek. Ez inkább tél végére gerjeszthet szép kis kalamajkát, de egyben elhúzódó válságot is 2008-ig.
Borotvaélen táncolunk így rosszabb esetben a bevételek elmaradása már idén kútba ránthatja a terveket, akkor viszont az általad vázolt forgatókönyv januárban indul.
Előzmény: viktor a takarító (24893)
porker Creative Commons License 2006.10.18 0 0 24895
Nyilván azt kell mérlegelned, hogy ezt a sok baromságot végig akarod/bírod-e játszni?

A másik kérdésről beszélgettünk már ebben a topicban. Egyelőre senki nem akarja hinni, hogy ilyen lehetséges, de senki nem is tud arra válaszolni, hogy mi lesz-e? Illeve a "lesz" elég biztos, de az értékelési metódus és a % még bármi lehet.
Előzmény: rejt-éj (24894)
rejt-éj Creative Commons License 2006.10.18 0 0 24894

porker & Lacivill

Köszönöm a válaszokat, ökölszabálynak jó a 150-160.

Ami még nagyon izgat  - de egyelőre teljesen sötétben tapogatózunk - , hogy vajon milyen hatása lesz a piacra az ingatlanadónak...?

Mert ugye a nem lakáscélú lakossági ingatlanokra 1%-ot akarnak. Ez mondjuk egy 10 milliós nyaralónál 100 e Ft évente, ami egyrészről baromi pofátlanság, másrészről biztos rengeteg mostani kismert- és nyaralótulajnak fog elviselhetetlen terhet jelenteni. Ezáltal talán tovább tolódik a mérleg nyelve a vásárlás felé, még ha ez egyszerre nagyobb terhet is jelent. (És akkor még nem beszéltem az alant fejtegetett építőanyag árnövekedésről...)

No meg ami tényleg botrány: az építkezési engedélyezések folyamata... Nemzeti park, önkormányzatok, kenőpénzek, hülye előírások, közművállalatok, stb. Normális emberek is belehülyülnek egy építkezésbe, hát még én... :-) :-(

viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.18 0 0 24893

a) az infláció újra 6% felett

b) magas a jegybanki alapkamat

a+b) magas kamatprémium, vonzó lehetőség a külföldi pénzügyi befektetőnek (nem igazi tőkebeáramlás, mert nem értékteremtő beruházás, de ettől még a Ft-nak jót tesz)

c) megszűnik a kedvezményes lakáshitel, tehát marad a deviza-alapú, ami viszont Ft keresletet jelent (már 2 éve ez tartja viszonylag magasan a Ft-t, nem a sokat szidott  MNB...) 

d) a politikai kockázat most lecsökkent

e) kiigazítás a köbön, ami ktg-vetési egyensúly felé visz (rövid távon mindenképpen)

f) kamatadó: rövid távú megtakarítások helyett hosszú távú, ez a belső fogyasztá ellen hat,

g) ismét csak kiigazítás: jövedelemelvonás a jónéptől, ami szintén fogyasztás ellen hat

f+g) csökken a fogyasztás, aminek jó része import termék, tehát import kismértékű visszaesése.

h) termelő beruházások visszafogása is valószínű, ami szintén  - a gépvásárlások miatt - importcsökkenést jelent (hosszabb távon persze exportban sem lesz növekedés, de az kit érdekel....)

Szumma: stabil, viszonylag erős Ft-t jósolok a következő évre

veszély: kormány bukik a ktg-vetés el nem fogadásával (van kb. 15 % esélye), tehát vagy új kormány vagy előrehozott választás november legvégén, decemberben kezdődő válsággal,. ennek eredménye 300-350 Ft-os Euro, ami csak 2007 Q2 után normalizálódik

Előzmény: porker (24892)
porker Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24892
OFF
Éngem inkább a HUF árfolyama aggaszt.
ON
Előzmény: viktor a takarító (24889)
Vikusz Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24891

Sajnos ilyen aggódós vagyok:).

Épp azt nem tudom hogy a rontott számlát sztornózta-e a vállalkozó.

Meg jó lenne tudnom ha nem jó a számla van-e lehetőség helyette másikat bevinni.

Most látom hogy a tervezési díj számlámonn alul az "átvétel" felette vonal üres.

Ott nekem kell aláírni?Most utólag írjam alá, vagy nem érdekes?

Vikusz

Előzmény: Axióma (24884)
viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24890

Egy terasz-szigetelési kérdésem volna itt is:

Korábban felvetődött, hogy gondot okoz, ha a belső tér hőszigetelése kifut a terasz felé, és ott nem zárják le a víz útját.

Most csinálom meg a terasz lépcsőjét (ez kerül egy szintbe a belső padló hőszigetelésével), de nem tudom, mivel zárjam le kívülről, ahol majd a lépcső betonjával találkozik. A vízszigetelés nem fut fel addig, mert vissza van hajtva a szigetelés-tartó fal felső peremére (rétegrend: Mátraterm38 pincefal+vízszigetelés+10-es beton falazó, ami a szigetelést tartja).

viktor a takarító Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24889
A gáz ára januártól valami 30%-kal megy fel, tehát az összes égetett alapanyagú építőanyag legalább 20 százalékkal emelkedik. az emelkedő közterhek, a házipénztár adó szintén beépülnek. egyedül talán a szállítási ktg-ek maradnak szinten, mert mostanában az USA nem fogja megtámadni Iránt, mert É-Korea közelebb van a használható atomfegyverhez, de É-koreát sem, mert ő meg távol van minden olajtól. szóval olajár szinten marad, ergo szállítás nem emelkedik.
Előzmény: porker (24887)
Laetus Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24888

Kedves Guruk!

Meg tudjátok nekem mondani, hogy egy újépítésű társasházi lakás szerkezetkész átvétele formailag (és tartalmilag) hogy zajlik? Jegyzőkönyv? A műszaki ellenőrnek jelen kell-e lennie? stb.

Köszönettel

porker Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24887
Arról ne is beszéljünk, hogy év vége van: ki tudja mi lesz az árakkal 3 hónap múlva? :(
Előzmény: porker (24886)
porker Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24886
Akkor tudod jól, hogy az ember idegeit a közművek, engedélyek tépik a legjobban, ami szintén viszi a pénzt.

Mivel a tetőteret is elő akarod készíteni és kiemelt szigetelést szeretnék, ezért szerintem a 160-ba se nagyon fogsz beleférni. De nagyon jó kérdés a fűtés témaköre, mert akkor ugye most mivel szeretnél fűteni? Most beraksz egy vegyestüzelésűt és később veszel gázt - már ha lesz?
Előzmény: rejt-éj (24883)
Lacivill Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24885
Nagyságrendileg 150e/nm.
Előzmény: rejt-éj (24882)
Axióma Creative Commons License 2006.10.17 0 0 24884
Szerintem tul sokat izgulsz elore... nalunk is voltak rontott hazszamok, mivel a legtobb embernek nehezen esett le, hogy a 28-ban lakunk, de a leendo 23-ban (akkor meg csak hrsz-a volt) epitkezunk. Ketlem, hogy ezen fennakadnanak! Esetleg ha valaki nagyon gyakori nevu, es a szamla tartalma is gyanus...
Az pedig hogy xy szamla helyett az miert lenne baj, ha az adott xy szamlat stornoztak? Van ilyen, bar stornonal nem jellemzo hogy az ujra rairjak a regi szamat.
Előzmény: Vikusz (24881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!