Ha nem csak a villanyóránál van földelőszonda, hanem pl a pincébe is, az gond lehet? (Ha netán lesz kóboráram, akkor az a villanyórát megkerülve is el tud távozni.)
olyan 10ezer körül van ez a foldszonda amit lacivill mond, nekünk is az van, nincs is semmi gonde vele. nekünk a föledlés házban való szétágaztatásával van probléma, a mosógép most is zizegtet... nem akarom elkiabálni, de itt nálunk most nagyon korrekt martonvásári brogád dolgozik, szépen haladnak. a fűtés kéne már vissza, de az nem rajtuk múlik. kicsit mán fázom így reggelente...
Van itt villanyszerelésben jártas topiklakó? A villanyóra alatt van a ház védőföldelése. Áskálódtam körülötte pár hónapja, és eléggé elsorvadt a lelkem a 32-33 év alatt. Mit lehetne helyette tenni, ami jobban bírja? Egyrészt, ha megérem a 70-et, nem akarok vele vacakolni, másrészt pár év múlva, ha lesz pénzem a szigetelésre, ezt szeretném eltüntetni, ahogy a jelenlegi van.
Én most csináltattam tetőt. Garázs, kamra, előszoba, terasz komlexum 5,9*13,8m. Nálam a tetőszerkezetet is meg kellett csinálni, 280 sk/nm volt az előzetes ajánlat. A tetőszerkezet, a terasz feletti gerendák csiszolása, polikarbonát, lambéria, fólia, betoncserép, kúpcserép, az apróságokkal, tehát mindennel kb 340 e Ft volt, mert 7,3 Ft-tal számolta a szlovák koronát. Ez kb. 2700 Ft/nm, de itt a faanyag az épület mellett volt, nem fent a helyén. Az iparosok teljesen önállóan dolgoztak, nem tartottak igényt a munkámra. Akik erre járnak, azoknak tetszik, csak sok a munkájuk, ezért jöttek hozzám is 1 hónap késéssel.
Árak: Nálunk 46 e ft a faanyag, náluk 36 e Ft, a mi kereskedőin is onnan hordják. Én a határtól 2 km-re lakom, nem akartam egy tetőnél +50 e-t kiadni. Odaát még áfával is 173 Ft az a betoncserép, ami itt 189. A kiszállítás benne van az árban. Lakásfelújítás miatt tele van a hócipőm a helybeli iparosokkal!!! Ezért kerestem máshonnan. Ez a srác intézett a faanyagon kívül mindent, még a cserepet is ő hozatta, meg a sok kiegészítőt. A cserepeket számolva a teljes tetőfelület 125nm. A munkadíjjal anyaggal (24nm polikarbonáttal!) 1,1 M volt. Sokan legalább kettőre becsülték!
Segíteni nem tudok, csak az ezévi tapasztalatomat megosztani Veled. Mintha egész nyáron gond lett volna az ácsokkal. Én 3 hetet üldöztem különböző brigádokat. Akikkel végül szerződtem 6 hetet csúsztak (!) és még egy "apró" hibát is hagytak ami miatt a kéményseprők csak 3 héttel később vették át az kéményeket.
Valóban horror árak vannak. A nálunk dolgozók áraiból kiindulva a tetőléc le-fólia-tetőléc fel kb. 600-700 Ft / négyzetméter netto. A cserepezést meg külön tetőfedők csinálták és az valóban húzos - 2000 feletti - ár volt, de nehezen kezelhető cseréppel.
Csak egy egyszerűnek tűnő kérdéssel fordulnék hozzátok:egy kb 120nm tetőt kellene fóliázni(cserép le-cserépléc le-fólia fel-cserépléc fel-régi cserép vissza)szerintetek mennyi erre a reális árajánlat?Eddig egyet kaptunk,de az kicsit hororrnak tűnik.Négy éve megcsináltunk egy ugyanilyen melót,az akkori ácsbrigád(már szétmentek)140Eért csinálta és két nap alatt megvoltunk,igaz mi is besegítettünk,öten segédmunkára,cserepet pakolni.Ezt most is tudnánk prezentálni.(persze csak hétvégén)
De az ácskérdésben kivagyok.Nem tudtok vmi megbízható ácsot aki elvállalna ilyet.
Az egyik ács hetek múlva adott (szerintünk )magas árajánlatot,
a másik karácsony előtti héten tudná vállalni 2000-/nm ez jó lenne,de erősen gyanús hogy akkor már hó lesz és karácsony előtti héten nem fognánk lakásfelújításba,főleg hogy addigra kész szeretnénk lenni,
a harmadik azóta is hív,a negyediket én hiívogatom,mindig új időpontot mond,hogy mikor nézi meg,meg gyanús hogy tintás,mert egyszer valamit gagyogott aztán kinyomta a telefont,az ötödik csak jövőre.
Minden "mester" ilyen ebben az iparban?Ennyire elfoglaltak vagy ennyire megbízhatatlanok?
Most ott tartunk,hogy hónapok óta keresünk ácsot,minden ötletet köszönettel várok.
Németországban sok helyen szedik le a polisztirol hőszigetelést.
És néha tényleg kőzetgyapot is kerül helyére. Meg polisztirol még többször.
De a kettő között nincs ok-okozati összefüggés.
De a helyzet az, hogy azért szedik le, mert a hőszigetelés vékony. 5-6 cm már nem elfogadható nekik, és vastagabbat akarnak: 15-20 cm-t, esetenként a szürke típusú EPS-ből.
Ipari tanuló koromban néha antennáztam is. Ha a tetőt meg kellett bontani, egy cső miatt, akkor oda (ha nagyobb volt a luk) papírt tömtünk, majd leöntöttük pálma texszel, vagy pálma fixaszel. Nem ázott be egy se. Persze a kérdés, hogy mozog-e? Ha igen az előző hozzászólások felvetettek néhány megoldást.
Kérdésem is van:
ha a villanyvezetéket le akarom vinni a föld alá, akkor az mennyibe kerül nekem? Két éve egy villanyszerelő 200.000Ft-ot mondott látatlanba, és fél év utánajárást. Valóban? 34 éve fent a vascső, elég ronda, az órám kis teljesítményű és annak a nagyobbra cseréléséhez állítólag óraszekrény és cső csere tartozik. Mennyivel kerül többe, ha a földben viszem a kábelt? Ha valaki tájékozottab nálam, légyszi írja le.
a tuti megoldás esztétikailag és biztonsági szempontokat is figyelembe véve a földkábel (ha másként nem megy: kerítés síkjában magas oszlopon levezetni, onnan földkábellel a házba)
Nálunk a nyáron 35 C-ban megereszkedett pár vezeték, elment egy daruskocsi, és csak azután állt meg, hogy leszakított párat. az utcában csak nekem van földkábelem, nem is akadt gondom...
ja az ilyesmit betoncserépnél úgy oldják meg, hogy a szellőzőcserépen vezetik be a kábelt. persze régi cserépnél ez sem él. ha földszintes a ház akkor egy tetőárbóc pláne nem ártana, nehogy leszakítsa valami nagy dög kamion.
Ha jól értem, akkor direkt megy be neki az acél sodrony, tehát nem "szilózhatja" be a lukat, mert kell a dilatációs hézag. Ha ez így van, akkor szerintem marad az egész bevezetés átépítése szabályosra.
Lehet venni kiegészítő cserepet, ami direkt erre a célra van kialakítva és ott nincs ilyen probléma. A fúrással sajnos sokszor van ilyen gond. Esetlegesen sziloplaszttal nyomd ki és az tömíti a hézagot.
Egy vasdrót ( a 220V tartó van kifeszítve vele) jön be a padlásomra 2 tetőcserép között ugy hogy a a cserepek széle is még ki van lyukasztva. A probléma az hogy a dróton befolyik az eső végig a tartógerendára - ahhoz van a drót kötve. Mit lehetne tenni ennek a megakadályozására?
A tapasztalat az Aquapol-lal és a lélegző vakolattal (Dérpor)hogy mintegy 2 év múlva az 50 cm magasan penészes fal teljesen penészmentes lett! De sajnos a brutálisan vizes helyeken (padlószint feletti 1-2 centi, külső északi házsarkok) a rengeteg kikristályosodó só lenyomja a szellőző vakolatot is, javítgatni kell ami roppant macerás.
Ti milyen vakolat adalékot ajánlanátok téglafal szellőztetésre?
Az egykor vizes vakolatot még a nyár elején levertem, azóta száradt, a ház alap lemezes technikával el lett választva tőle, de most már be kellene vakolni. Mindezt kívűl-belül meg kellene csinálni. A kőművesem Délpor (?) -t ajánl. Jó ez a szer? Vagy van jobb? Esetleg kívülre más kellene?
lenne egy apró problémám, hátha kapok rá itt választ. A helyzet a következő: egy ház terasza utólag lett befedve, műanyag hullámlemezzel. A ház fala és a hullámlemez felső vége között sajnos van 1-2 cm rés, amin télen a szél behordja a havat, ősszel a port és egyéb dzsuvát. Ezt a jelenséget szeretném megszüntetni, csak nem tudom, mivel lenne a legcélszerűbb. Van valakinek esetleg javaslata?