Nem tudom, más hogy van vele, de engem elgondolkoztat, hogy a közszolgálati rádióban olyan közvetítéseket hallok, amikor a misét celebráló egyházi méltóság nyíltan és egyértelműen szidja a kormányt és uszít ellene.
Természetes, hogy senki nem „cenzurázhat” egy misét. De van benne valami furcsa, hogy az államilag támogatott egyházak némelyike az államilag működtetett médiumokon keresztül -tehát nem kis állami dotációval- szidja azt az államot irányító kormányt, amely éppen rajta nem takarékoskodik.
"a misét celebráló egyházi méltóság nyíltan és egyértelműen szidja a kormányt és uszít ellene."
Be kell látnunk, hogy ez ez a kitétel egyszerűen nem igaz.
De ha a minelnök az ország helyett a titkárnőjét szivatta volna az irodájában , mint Clinton,vagy az MSZP vezetősége orgiát szervezett volna, akkor most a paráználkodásról nem volna szabad beszélni a vasárnapi prédikációban, mert az volna a kormányellenes uszítás.
Kikérem magamnak! Valóban: nem mondta ki azt a szót, hogy "kormány" vagy "MSZP", de az utalás egyértelmű volt. Mint ahogy az is, hogy egyesek a devianciájukat erénynek tüntetik fel. Kíváncsi lennék, hogy ez milyen ünneppel
A tiszteletes úr a prédikáció elején megemlítette, hogy "mennyi a hazugság mostanában," de nem szidta sem a kormányt, sem az mszp-t, se mást.
Hosszasan beszélt viszont arról, hogy MI emberek mennyiszer hazudunk ÖNMAGUNKNAK, amikor becsapjuk magunkat fogyasztási cikkekkel, hamis értékekkel, stb.
Tény, hogy sokszor említette a HAZUGSÁG szót, de nem politikai, hanem magánéleti összefüggésben.
Mondhatjuk, a topiknyitás így KAMU, persze ha valaki ma a hazugság szót hallja, természetes módon azonnal a kormányra asszociál.
Nem szeretem a hazudozást és nem is gyakorolom. De elismerem, hogy a politikában előfordul és az a véleményem, hogy ha valaki aZT mondja, hogy csak az egyik oldal hazudik, az hazudik.Méghozzá tudatosan.
Köszönöm a kiigazítást. Tényleg , bizonytalan is voltam és tartottam tőle, hogy rosszul írom. Mostmár igyekszem megjegyezni.
Egyházi személyeket hallgatok néha a rádióban, és azért tűnt fel, hogy ez a ma délelőtti istentisztelet nem nagyon járta körül az etikai kérdéseket, hanem eléggé dogmatikusan merev és elutasító volt pl. a mássággal vagy a globalizációval, hogy a napi aktuális témákról már ne is beszéljek.
Tudod kedves férj, ha esetleg nem prekoncepcióval élnél, és nem az lebegne a szemed előtt, hogy azok a mocskos klerikálisok, akkor nem csak a rádióban hallgatnál misét azzal a céllal, hogy miként tudok belekötni. Hanem esetleg eljárnál egy- két misére és istentiszteletre" gyengébbek kedvéért a mise a katolikusoknál az istentisztelet pedig a reformátusoknál és evangélikusoknál van. Szóval Te evangélikus misét nehezen hallgathattál, de ugyebár mindenki máskép és máshol szocializálódótt. Szóval ha néhány egyházi személyt meghallgatnál akkor feltűnhetne neked, hogy az általuk elmondott beszédek általában egy-egy fontos egyházi ünnepet vagy etikai kérdést járnak körül és ezzel kapcsolatban a napi életből és eseményekből keresnek párhuzamot. Ebben semmi különleges nincs, de hát van akinél az a bűnös aki tolvajt kiált hiszen ezzel milyen kavarodást volt képes okozni az eddig békés vasárnap délelőtti vásári forgatagban!
Ez talán azért meredek, mert akkor egy komolyzenei koncertet se közvetíthetne a rádió, hisz arra kábé akkora az igény mint egy misére/istentiszteletre és hogy venné már ki magát az, hogy Ravel akkor szóljon, ha a zenebuzik összedobják rá a közvetítési költséget...
"Őszintén szólva nem volt borzasztó érzés. Csak elgondolkoztam rajta, hogy a biblia ősrégi szövegét hogy lehet úgy aktualizáni a napi életre, hogy szókincsében ennyire hasonlítson a FIDESz retorikájára."
Bezzeg ha a Tórából idézgetett volna az utálatos kép alatt, az rögtön nagyon pozitívan befolyásolná a kissé beszûkült tudatodat.....
Tudtommal az egyház szerepe nem az.... de lehet, hogy te jobban tudod. A kormányt meg az ellenzéknek kell ellenőrízni, a médiumoknak meg hitelesen és egyensúlyra törekedve tájékoztatni a lakosságot..
Ágyban fekvő ember nem tud templomba menni. (Papot hívathat ugyan, de csak gyónásra vagy egy beszélgetésre.) Vagy ha valaki egész nap dolgozik, az szintén nem tud menni.
Ugyanúgy szexelni sem mindekinek van lehetősége. Ha nem lenne rá igény, akkor már rég megszűnt volna a szextelefon.
Érdekes nézőpont. De ha visszaszólnak, hova lesz az egyházi méltóság? Nem kellene az egyháznak felülemelkednie ezeken a hétköznapi dolgokon és ezen belül is a napi politikán?!
Hallgasd Sipánkát, Pónikát, a DeKartásokat, Kungcét vagy a bógárgyurit. Ők az ősbolsevikok szövegét aktualizálják úgy, hogy az meglepően hasonlít az ősbolsevikok retorikájára.