Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Egyelőre itt tartok: Egy munkalapon a diákok, egy másikon tanárok nevei. A nevek mellett pedig az alábbi táblázatból a kigyűjtés (még ezzel küzdök), ki, kivel, mikor.
A táblázatban egy legördülő listából választhatók a diákok nevei. Ha valahol már szerepel a kiválasztott név, az alatta lévő állapot jelző cella pirosra vált.
Addig kell vele sakkozni, amíg mindenki a kívánt helyre nem kerül, és sehova sincs egyszerre két órára beosztva.
Mondjuk nem értettem meg igazán mi is a feladat, de pont ez jutott eszembe. 1-2 tanár, diák viszonylatában fölösleges a "kockáspapír". Viszont több-több viszonylatban már érdekesnek tünik a feladat. (mondjuk megoldást én nem tudok rá, de érdekelne)
azt meg egy MÓDUSZ() függvénnyel ellemőriztetni lehet minden sor végén, hogy ne legyen egy diák egy időben egynél több helyen. Még feltételes formázásra is rá lehet ezt rakni és akor piros lenne pl az ütközött időpontú tanuló neve... :)
az oszlopcímek ezúttal nem a táblázat tetején vannak, hanem az alján, a felső sor csak át van indexelve "=" jellel az alsóból. Ez azért fontos, mert a képlet az alsó sort használja.
Így első blikkre ez egy három dimenziós táblának(téglának) tűnik.
Jó lenne tudni, mi legyen az elsődleges rendezési szempont. Minden tanár megtart minden órát és ehhez kell a diákokat hozzárendelni? A diákokat kell elosztani az órák és tanárok között? Egy teremben hány férőhely van? Melyik teremben, mikor melyik tanár milyen órát tart? A tanár és a diák is egyidőben csak egy helyen lehet. Ezt ellenőrizni kell. Vagy túl komplikálom?
Sziasztok! Remélem, tud nekem valaki segíteni, az lenne a problémám: Lenne egy táblázat (órarend) ahol az első oszlopban (pl.:"A" oszlop) vannak az időpontok (11:00; 11:45... ) a vízszintes oszlopban pedig az óraadók nevei!!! a többi cellában pedig a tanulók, és a végeredmény az kell, hogy legyen, hogy számolja össze a tanulókat külön-külön név szerint és rakja egy új munkalapra, de úgy, hogy: pl: oldalt vannak az időbeosztások és mellette, melyik tanárral van órája a tanulónak és u.ezt a tanárokra lebontva is ekkor és ekkor ezzel a nevű diákkal, van órája Én azt a részét elkészítettem, hogy a táblázatból kiszedi (hivatkozásokkal) tanáronként, hogy a tanárnak mikor kivel van órája, és miután hivatkozásokkal oldottam, meg így ha egy tanulót módosítok, az módosul tanári listán is!!! De a másik része nem megy, és tudom az előzőt is egyszerűbben meg lehetett, volna oldani :(
Előre is köszönöm a segítséget!!! (ha esetleg nem voltam túl érthető) akkor sorry!
Adott 2 időpont, az elsőhöz viszonyítva kellene ellenőrző időpontokat képeznem.
Lényeges hogy a 2. , a legkésőbbinél későbbi nem lehet csak azzal megegyező. Az alábbi szabályokkal / ami számomra megoldhatatlan gond/,hogy a kezdő azaz az első dátum után az első képzendő dátum az adott hónap utáni harmadik hónap utolsó napja, majd addig kell megképezni a rákövetkező 3. hónap utolsó napját dátumként míg el nem érjük az 5. dátum értékét.
Az utolsó változhat 500-700 tétel alapján és ezért szeretném képlettel megoldani az egy sorban lévő értékeket-dátumokat.
példaként
2006.02.18 2007.12.28 kiinduló értékek
2006.05.31. 2006.08.31. 2006.11.30. 2007.02.28. 2007.05.31. 2007.08.31. 2007.11.30. 2007.12.28. és ezeket számoltatnám ki
Lehet, hogy csak megsérült a fájl. Próbáld OOo-val megnyitni és ismét elmenteni. Hátha rendbe hozza. Én már jártam úgy, hogy az Excel nem bírta a saját sérült fájlját megnyiti, az OOo pedig simán rendbe tette.
Köszi, de ezekkel korábban már próbálkoztam, nem lehet lecserélni a nemlétező linkeket:
Vélhetően az a hiba, hogy nincs olyan nevű sheet a dummy file-ban, amelyikre a nemlétező formula hivatkozik. Mivel a "Links" ablakban nem látszik a sheet neve, maga a formula pedig már nem létezik, ezért nem lehet kideríteni, milyen sheet-re hivatkozhatott a formula...
(Egyébként rejtett sheet-ek nincsenek a file-ban, minthogy makrók sem.)
Nos, a viccet félretéve, azonkívül is van megoldás, pl. szumha fügvény, esetleg a darabtei, de én inkább ebben az esetben a kimutatásvarázslót ajánlanám (mint máskor is szoktam). Szóval oszlopoknak névadás, s aztán Menü/Adatok/ és... lásd a képet, majd értelemszerüen folytasd!
Hát például úgy, hogy az egyik kezedbe fogod az egeret, s gördítel. A másik kezeden pedik az ujjaidat nyitogatod, ha látsz egy kritériumnak megfelelő rekordot. Ha több mint ö, húzol egy strigulát, s a for ciklust kezded újra. :-))
Bocs, magamat válaszolom meg, mert rájöttem a hibára!
Az a Solver egy makróba volt foglalva, és volt benne sok korlátozó feltétel. Ráadásul egy ciklusban többször is lefutott; a korlátozó feltételek meg a futások után mind ottmaradtak a Solver "Korlátozó feltételek" ablakában. Néhány futtatás után ezek a korlátozó feltételek mind többszörösen összegyűltek ebben az ablakban, és ettől akadhatott ki. Az "Alaphelyzet" beállítása után a "Korlátozó feltételek" ablak kiürült, a makró pedig ismét vidáman fut. Úgy látszik, ezt az alaphelyzet-visszaállítást célszerű lesz belevenni a makró végébe.
A Solver segítségével kívánok egy problémát megoldani. A dolog szépen működött (helyes megoldásokat adott), majd bizonyos szélsőséges paraméterek megadása után azt tapasztaltam, hogy már nem oldja meg a feladatot " A probléma túl nagy méretű, a Solver nem tudja kezelni" hibaüzenettel. Azóta az eredeti paraméterekkel is ezt írja ki, pedig azokkal negyedórája még jó megoldást adott. Milyen hiba történhetett, és hogyan tudnám elhárítani?
... Egy rejtélyes Excel hiba megoldásához szeretnék tanácsot kérni: van egy réges-régi Excel-file, több sheet-el (jelenleg is használatban van, folyamatosan frissül). Az Excel szerint külső hivatkozásokat tartalmaz (kb. 18 különféle file-ra mutogat), gyakorlatilag azonban egy külső hivatkozást sem tartalmaz.
Ha még nem oldódott meg a problémád (Excel2000): Próbáld meg a csatolások váltása funkcióval lecserélni a fölöslegesnek vélt fájlokat egy létező, de üres munkafüzetre. Ha elfogadja, akkor már nem fog köhögni. Azt meg lecserélni egy létező csatolásra, (amit talán meg lehet szüntetni). Nekem működött.