Noshát, tegnap vettem egy doboz aspiriyn protectet, olvastam a tájékoztatóban, hogy gyomorbajosoknak nem nagyon ajánlott, ami némiképp ellentmond annak, amit Lucilla írt. Én sajna időnként küzdök a gyomrommal, meg savlekötőt szedek, nemtom, hogy mennyire "ütheti" a két gyógyszer egymást. Mi lehet az optimális napi adagolása fogamzássegítés-esetében.
Egyébként én is a bébi aspirynt kaptam, onnantól ,hogy pozitív lett a teszt szednem kellett napi egyet. Szerintem ez is teljesen orvostól függ, egyik ajánlja, másik tiltja.
Igazad van, nem voltam teljesen pontos, szóval a bébiaszpirin név az az alacsony dózisra vonatkozik (100 mg) és abból van protect (a béltabl.) és nem protect. Én csak a fogalomhasználatot akartam pontosítani. A hatóanyag ugyanaz, csak a bevonat más. A többiben is igazad van, valóban mérlegelni kell, hogy megéri-e kockáztatni a terhességben. Ezzel együtt tudjuk, hogy minden gyógyszerre, még a terhességben kifejezetten gyakran alkalmazottakra is rányomják, hogy terhesség alatt ne. Ezért kell a dokival jól megkonzultálni.
Izé, egy cikk akart lenni, csak már leszedték, bocsi. Az aszpirin terhesség (esp. 1. trimeszter) alatti nemkívánt hatásairól szólt.
Bár én magam sosem fogom szedni, mert szalicilát-allergiám van, azok alapján, amiket a pharmindex ír róla, nem szedném terhesen. Méhnyh vastagítására igen, de terhesen nem. Ez mégiscsak egy gyógyszer...
szoval nezze meg valaki rajtam kivul is ennek a ket tablettanak a leirasat, hogy tenyleg csak en nem latok kulonbseget az osszeteteleben? en ugy latom, az egyetlen kulonbseg az aspirin protect 100 es a bebiaszpirin kozott a kulso bevonata, ami az egyiket alkalmankent szedhetove, a masikat hosszantarto szedesre alkalmassa teszi (es hasznaljak ezert az agyi katasztrofak es az infarktusok hosszantarto megelozesere).
es megint csak ott van: terhesseg elso es masodik harmadaban ovatosan alkalmazhato. ez jelenti az elony/kockazat merlegeleset.
en ugy latom, hogy ez is olyan dolog, mint az Algopyrin/Panadol kerdes: vannak, akik az elozotol tiltjak a terheseket, vannak, akik a masodiktol. en azt gondolom, hogy az Aspirin 100 hasznalati utasitasaba azert kerulhetett bele az, hogy 1-2 trimeszterben ovatosan adhato, mert ott van mellette, hogy ez nem huzamosabb szedesre alkalmas, hanem arra, hogy ha faj a fejed vagy a fogad, akkor egyet-egyet bekapj. ugyanakkor nezd meg a Protect hasznalatijat, ott mar kifejezetten ellenjavallt a szedese mindharom trimeszterben, kiveve ha az orvosod nem rendeli. es figyelem, a hatoanyaga meg mindig ugyanaz mindkettonek!
szoval en ebben latom a kulonbseget, es mivel itt nem egy sokadik lombik probalkozasrol van szo, en semmikeppen nem szednem, ha rolam lenne szo, hiszen a kockazat itt meg szamomra nagyobb, mint az elony. ismetlem: en nem szednem. mindenki eldonti maga, az orvosaval megbeszelve.
Mikolt, a bébiaszpirin és az aszpirin protect az nem ugyanaz. A bébiaszpirin a dózis miatt bébi (aspirin 100), az aspirin protect pedig azért protect mert béltabletta, nem a gyomorban oldódik, ezért a gyomorbajra (elsősorban fekélyre) hajlamosaknak inkább ezt ajánlják (ebből van 100 mg és 500 mg kiszerelés). Az linkbéli leírás kifejezetten a harmadik harmadra írja az ellenjavallatot.
Na és idekopizom a cikket is:
"Az Aspirin terhességi rátát növelő hatásáról
Az Aspirin hatóanyagát képező acetilszalicilsavat 1897-ben szintetizálták. A gyógyszer a "napi" rutin terápiában, mint gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő szer alkalmazott. Az acetilszalicilsavnak a prosztaglandinok (a szervezet szinte valamennyi életfontos működésében szerepet játszó anyag) szintézisében játszott szerepének felfedezése után, a 70-es évek elején felismerték a véralvadásra gyakorolt hatását is. Így nem véletlen, hogy ettől a pillanattól kezdve előszeretettel alkalmazták (és alkalmazzák ma is) a szív- és keringési rendszer megbetegedéseinek kezelésében is.
A szülészeti hasznosíthatóságát régóta ismerjük: növeli az újszülött súlyát azokban az esetekben, amikor a magzat elmaradt fejlődése (un. méhen belüli retardáció) a lepény csökkent keringése következtében jön létre. Tudott dolog az is, hogy használata kimutathatóan csökkenti az ismétlődő vetélések gyakoriságát is.
Egy közelmúltban megjelent tanulmányban arról adnak hírt, hogy kis dózisú Aspirint a lombikbébi program során alkalmazták és azt találták, hogy közel kétszeresére növekedtek a teherbeesés esélyei az acetilszalicilsavval is kezelt csoportban. A fejfájás elleni gyógyszer azonnal komoly "főtörést" is okozott: vajon véletlen-e a hatás, milyen lépéseken keresztül képes segíteni a gyógyszer az embriók beágyazódásai arányát, hogyan képes csökkenteni a korai veszteséget?
Miután a keringésben betöltött jótékony szerepe közismert volt, erről az oldaláról volt kézenfekvő a kérdést megközelíteni. A petefészek gyógyszeres kezelése, a petefészek stimuláció számos tüsző (follikulus) érését segíti elő, ami a petefészken belül csak új erek létrejöttével valósulhat meg, magának a petefészek keringésének is jelentős mértékben fokozódni kell a többszörös tüszőérés optimális létrejöttéhez. Ezzel párhuzamosan a méhnyálkahártya is fejlődésnek indul, vastagszik, és alkalmassá válik a megtermékenyített petesejt, a préembrió befogadására. A kutatók megvizsgáltak az említett szervek vérellátását és megállapították, hogy az Aspirinnel kezelt csoportban fokozódott a méh, a méhnyálkahártya és a petefészek keringése. Mindez lehetővé tette, hogy a kezelések hatására több tüsző érjen meg, így szignifikásan több petesejtet szívhassanak le a follikulusok ultrahangvezérelt punkciója során. Az már logikusan következik az előbbiekből, hogy így több préembrió fejlődését lehetett megindítani, a visszaültetés előtt nagyobb volt a választási lehetőség, a létszámfeletti embriók mélyhűtve tárolásával és későbbi ciklusokban történő felhasználásával pedig az un. kumulatív terhességi rátát lehetett tovább javítani. Áramlásvizsgálatokkal azt is meg lehetett mérni, hogy a méhnyálkahártya alatt futó piciny artériák és vénák keringése is fokozódott, ami a megtermékenyített petesejtek beágyazódásának egyértelműen elősegíti.
A keringés fokozásán kívül számos, egyéb jótékony hatást is tulajdonítnak az Aspirinnek. A bevezetőben említett prosztaglandinok szintézisének gátlásán keresztül csökkenti a méhösszehúzódások számát, így az embrió-visszaültetések utáni kilökődések valószínűségét is csökkenti. Miután a prosztaglandinok a lokális gyulladásos reakció mediálásában is komoly szereppel bírnak, ennek meggátlása a beágyazódási rátát szignifikánsan növelheti.
Nem lenne okos dolog azonban azt hinnünk, hogy a válogatás nélküli Aspirin terápia minden meddő házaspár gyermekhez jutását megoldja, itt a panácea. Számos tanulmánynak kell még elkészülni, hogy a hatás minden részletét tisztázni lehessen. Azt mindenestre megállapíthatjuk, hogy autoimmun megbetegedésekkel szövődött meddőségekben, ismétlődő vetélésekkel terhelt gyermektelenségek esetén, illetve azon pároknál, ahol családi anamnézisként trombózissal szövődött megbetegedések fordulnak elő, a megfelelő ideig és dózisban alkalmazott acetilszalicilsav terápia jótékony hatású lehet a meddőség elleni kezelésben, a terhesség létrejöttében.
Dr. Kőrösi Tamás szülész-nőgyógyász főorvos (Kaáli Intézet, Győr) "
nem, nem, en az Aspirin Protectre, a bebiaszpirinre gondolok. en abban gondolkodom, hogy valoban fokozza a verellatottsagat a mehnek, de ha barmi tortenik, akkor plusz kockazati tenyezokent jelentkezik. szoval valszeg ok elony-kockazat merlegeles alapjan adjak.
Nekem azt monták, hogy segíti a méh vérellátását + nekem viszeresek a lábaim és arra is jó a hormonok bevitelekor. (Szerintük.) Nem lehet az, hogy Te a normál Aspirin-re vonatkozó adatokat nézted meg, ez pedig "gyerek" Aspirin? Ha nem, akkor én se értem...
no, rakerestem a gyogyszer adatbazisban, ezt irja az ellenjavallatokhoz (gondolom azert, mert ha valaha barmifele veteles beindul, aokkal sulyosabb a lefolyasa, mintha nem szedned ezt a gyogyszert):
Ellenjavallatok:
Szalicilát túlérzékenység
Túlérzékenység valamely összetevőre
Ulkusz ventrikuli/duodeni
Hemorrhágiás diathézisek
Kardiális dekompenzáció
III. trimeszter
Virus okozta fertőzés
Megjegyzés: pontosabban: gyermekeknek vírusfertőzésben
relatív ellenjavallat:
G6P dehidrogenáz hiány
Asztma bronchiále, vagy egyéb obstrukció
Rinitisz, szénanátha
GYOMOR-BÉL RENDSZER BETEGSÉGEI
Beszűkült vesefunkció
I. trimeszter
II. trimeszter
Laktáció
Phenacetin túlérzékenység
Pirazolon túlérzékenység
Paracetamol túlérzékenység
Megjegyzés: egyéb NSAID-túlérzékenység
Fiatal kor (<14 év)
Pubertás kor
Megjegyzés: lázas gyermekek, serdülők
Na, ja, tudsz ajánlani olyan dokit, akihez lehet bizalommal fordulni??? Az elmúlt három évben ő a 4. dokim. És mindíg előlről kezdődnek a vizsgálatok, meg a tortúrák, de persze rögtön azzal kezdik, hogy lefikázzák (már bocs) az előző doki instrukcióit és elmondják, hogy menniyre feleslegesen szedtem ezt meg azt. És kezdődik előlről az egész kivizsgálás sorozat. És hiába nem akarsz a gyerek-témával foglalkozni, csak "csinálni", már pont erre nincs energiád a sok hülye vizsgálat meg macera meg újabb kúra miatt.
errol az oldalrol nem tudtam, csak azt tudom, hogy az ocsem, akinek szivinfarktusa volt ezt szedi, es mutter mondta, hogy verhigito, vigyazzon foci kozben. en nem szedhettem terhesen.
Mikolt, az aszpirinnel kapcsolatban a kaali.org oldalon van egy cikk (Dr. Kőrösi tollából), amely kifejezetten javasolja a terhesség első felében a szedését, mivel javítja a beágyazódási arányt, illetve csökkenti a vetélés veszélyét. A használati útmutató szerint is lehet szedni terhesen, csak az utolsó harmadban nem. A dózis amúgy nagyon alacsony, 100 mg/nap (bébiaszpirin néven is fut). Ezzel együtt is csak úgy szedném Elvira helyében, hogy előtte megbeszélem a dokimmal.
az ilyen faszt visszakezbol hagynam ott. te nem azert vagy, hogy a trofeainak a sorat gazdagitsad, hanem hogy egyuttes munkaval gyereked legyen. az ilyen lekezelo pocsoket akiktol nem mer a beteg kerdezni szora sem kell meltatni. szedje o a Clostyt, ha tetszik neki. ha ilyen tulterhelt, hogy nincs 5 perce valaszolni a kerdeseidre, ne vallalja tul magat.
jobban teszed, ha keresel mast, aki hajlando emberkent kezelni, nem csak a pinat (mar bocs) latja benned.
Azt fogja mondani, hogy szedjem csak a clostyt és ne olvassak okosságokat. Egy professzorról van szók, akinek a rendelője falán tucatnyi külföldi elismerés és tucatnyi cikk a meddőség meg a vetélés kezelésnének eredményéről. A Gynavac-ról is ezért nem őt kérdeztem meg, mert ismerem, hogy elintézi azzal, hogy felesleges. Próbálnék megbízni benne.......
Egy cím ahol egészen biztosan van: Ferenc krt. 39.
Egy adag (ez látszatra nagyon kicsi, de egy havi) 1300 Ft.
Ez akkor egy havi adag, ha immun-erősítésre javasolják, a nőgyógyászati adagolását nem tudom, de a boltban megmondják, hogyan, mennyit kell bevenni. Hűtőben kell tartani.
a Clostyt a petefeszek stimulalasara hasznaljak, en nem tudok rola, hogy koze lenne a nyalkahartyahoz, de ez nem jelenti azt, hogy tenyleg nincs.
terhessegben szigoruan tilos az aszpirin, mert verhigito. a fogamzasig kell szedni, utana tilos. az utrogesztan meg progeszteron, azt a fogamzastol kell szedni (vagy a pozitiv teszttol)
en azt gondolom itt az ideje hogy leulj az orvosoddal es feltedd neki a kerdeseidet.
Értem, köszönöm. Még egy gondolat a válaszaitok alapján: akkor most hogy is van ez a clostylbegyt-hatás? Én azt gondoltam, hogy éppen azért kell szednem, mert vékonyka a nyálkahártyám. Az orvos legalááb is ezt mondta ("trágyázni kell egy kicsit a táptalajt"), én meg követem az utasítását. Akkot nem arra való, hogy megvastagítsa????? A második terhességnél én is rögtön az elején elkezdtem az utrogestant meg az aspyrint, végük is ezekkel sem sikerült.
A méhpempő drogériában beszerezhető?
Mikolt, csak még annyit kérdeznék, hogy az Aspyrin Protect nem lehet káros egyébként. Az Algopyrinről is hallani, hogy többet árt, mint használ.....
Szerintem a legtöbb, amit tehetsz, hogy meggyőződsz arről, hogy negatív a keneted (ezt már megtettétek :-) ), egészségesen élsz, szeded a folsavat vagy az elevitet, és bizakodsz, hogy nem fog többet előfordulni. Nekem a dokim a pozitív teszt napjától (akkor voltam 4+3) adott utrogestant (progeszteron), hátha progeszteronhiány okozta a vetéléseket. És ennyi. Sokan vannak itt a fórumon, akiknek hasonló (vagy még rosszabb) előzmények után egészséges gyerekük született; próbálj ebből erőt meríteni. Nekem az volt a legrosszabb, hogy nem tudtam, képes leszek-e kihordani valaha egy gyereket. Aztán kiderült, hogy igen. ;-)
Készülj fel, hogy az első 12 hét tömény para lesz, és utána se lesz sokkal jobb...:-)))
Esetleg írj a felkészülős fórumba, ott sokan küszködnek hasonló problémákkal és az ember mindig kap egy-egy bíztató szót. :-) Nekem sokat segített anno.
Elvira, ez innentől kezdve inkább anyagi kérdés, na meg hitbéli. Ha csak kicsit is hiszel a gynevac hatásában és van rá keret, akkor adasd be (akár terhesen is kapható, szóval ha időközben kiderül, hogy baba van, semmi gáz).
Az egy tökéletes spermium dolog odáig igaz, hogy valóban egy jut be a petesejtbe, de nemrég olvastam valahol, hogy ahhoz, hogy bejusson az az egy, ahhoz bizony a petesejt körül el kell pusztuljon néhány száz, mert a belőlük kiváló fehérjék teszik átjárhatóvá annak az egynek a petesejt burkát (ezért is van az, hogy 20 millió/ml alatt már nehezített a fogamzás, mert ugyi útközben is sokan elhullanak). De ha amúgy eddig teherbe tudtál esni, akkor ezután is menni fog ez.
A closty mellé én a helyedben még szednék méhpempőt is, mert a closty a nyálkahártya vastagságot csökkenti. Méhpempőből valami nagyobb dózisút keress (150-200 mg/kapszula).
Lucilla, Azt én is hallottam, hogy nem lehet majd kapni a Gynevac-ot, ezért is sürgettem a véleméyneket. Eddig még nem írattam fel, merthogy a hűtőszekrényben dekkol már egy adag Gonál-kúra. Az se kér fillér volt, a korábbi dokim javasolta, a jelenlegi meg nem . Különben most clostylbegyt-kúrán vagyok 4 hónapja, és mostanság elkezdhettünk próbálkozni. Valahogy én is úgy vagyok, ahogy Anzán írta, mindent elkövetnék, hogy megmaradjon a terhesség, egyelőre az Elevit meg a closty az, amiket szedek. utóbbitól tele van a hátam pattanásokkal, de ez a lenne a legkevesebb........
Mikolt, vizsgáltak már alul-felül, elvileg rendben vagyok, csak a "táptalajt" kell feljavítani- ahogy az orvosom mondta. A páromnak is volt spermavizsgálat, tök negatív lett, de mivel akkor pont kiderült a második terhesség, nem vizsgálták tovább, mert a doki szerint mindegy, hogy kevés, meg nem túl fürge, ha egy tökéletes spermium van ,az már elég. Szerinted?
Az első vetélés után beadattam magamnak a Gynevacot (pláne, hogy állandóan visszatérő hüvelyfertőzésekkel küszködtem), meg kipróbáltam még mindenféle "csodaszert", bár tudományosan nem hittem egyikben sem, de mindent meg akartam tenni azért, hogy ez többet ne forduljon elő. (az ember ilyenkor hajlamos kicsit túlrteagálni a dolgokat... :-) )
A Gynevackúrától csak jó kis formalinallergiám lett (a cucc formalinban van oldva, ezért nem túl kellemes reakció alakul ki az oltás helyén úgy a 3. adag beadása után), ami azért direkt poén, mert formalinnal dolgozom a munkám során...:-( SZóval nem jött ez jól.
Viszont 3 hónapra rá a következő terhességem ugyanúgy nem maradt meg, pedig szedtem folsavat és egyebek. A hüvelyi fertőzéseken se segített...
Aztán lekattantam a témáról, a 3. terhességemből (az elején kis progeszteronos rásegítéssel) született egy egészséges gyerekem...
Nem elkeserítésképp írtam, csak hogy megszólaljon a másik oldal is, akiknek a Gynevac kidobott pénz kategória volt. :-)