Kérdésem: SD fali kombi kazánunk van, szerelő azt mondta nem érdemes digitális termosztátot berakni, ezért Siemens RRA20-ast vettem. Termosztatikus fejről is lebeszélt, a normál szelep (STAR radiátorok) 4 és felet fordul, vegyek x db bolhapiaci egyforma hőmérőt, tegyem a szabályozandó helyiségekbe 1,5 méter magasan és tekerjem a szelepeket, majd fél óra múlva látom a hatását. Igy be lehet lőni a rendszert néhány nap-1-2 hét alatt. Eco a dolog.
Olvastam lentebb, hogy termofej analóg szabályozás. Elmentem nézni viasz betétes volt a boltban. Mivel a konyha a lakás központi helye, illetve az előszobában van a számitógép és hozzá tartozó minden kütyű igy sokat ülök ott. Előszoba nyitott folyosóra nyilik, bár hátam mögött 1 m-re van egy radiátor.
Kérdezem szakértő kollegákat, érdemes-e oda 2 termofejet fenti helyekre tenni. Ha igen melyik a jobb a viaszos vagy folyadékos?
Továbbá - bár anyagilag 0-n állunk a lakásfelujitás miatt - fogadjam el szerelőnk tanácsát, vagy érdemes-e digitális termosztátra cserélni - később - analógot.
Tudom mit ajánl SD, letöltöttem adatlapokat, ismerem feature-t mindhez.
A flexi cső nem tiltott, de egyrészt a a fajtája, másrészt a cseréje, harmadrészt az elvezetése is között. Valószínű, hogy a most fennlevőt érdemes lenne kicserélni (2 évente biztos), aztán a készülék háta mögött nem mehet el, és már csak szelepest szabad felrakni, ha jól tudom. Mindezeket figyelembe véve nekem tavaly fixre kötötték a szerelők...
A falban menő csőnek nézz, illetve kérdezz utána ! Nem hinném hogy kivésetik veled a falból, ha anno szabályosan lett berakva. Ha szabálytalanul, akkor viszont biztos hogy ki kell szedni.
elméletileg engedélyezett a falban lévő gázvezetékek szerelése, csak, mint a villanyvezetékeknél, minden iránytörésnél, egy villanydobozt kell elhelyezni. ez az országos irányelv, ettől a helyi szolgáltatók követelményei természetesen eltérhetnek...
Érdemes lenne a kérdéseidet a helyileg illetékes gázszolgáltatónak föltenned. A mi gépészünknek is tudtak újat mondani, annyi minden változott most. Kicsit túl lett biztosítva a dolog, a sok CO mérgezésre hivatkozva.
Pl. konyhába már motoros légbefúvás kell a szagelszívó berendezés miatt, stb. Kicsit házós dolgok.
A szigorításoknál az a fő probléma, hogy minden egyes módosítás, csere utáni engedélyezésnél az új szerint követelik meg a dolgokat. Nem tudom, hogy a falban menő csőre mennyire ugranak, de én nem sok ilyennel találkoztam eddig.
Létezett olyan szabvány, ami szerint falban is vezethető volt?
Azt el tudom képzelni, hogy az újonnan létesített gázvezetékek esetleg már tényleg csak falon kívül mehetnek. De nagyon nehezen tartom hihetőnek, hogy minden, a falban lévő csövet ki kellene cibálni onnan (illetve újra kellene csövezni azokat a lakásokat).
A megkérdezett gázos sem volt egyértelmű ebben.
A Gázművek honlapján nem találtam erre vonatkozó utalást.
Most változott egy csomó szabvány. Ha nem fogadja el a flexibilis csövet, akkor a legközelebbi szaküzletben (pl. D-Pont) csináltass méretre réz gázcsövet. Előírás, hogy réz gázcsövet csak roppantós csatlakozóval vagy ezüstónnal forrasztva lehet szerelni. Ezért érdemes szakemberrel csináltatni. Pár ezres tétel.
a társasházunkban felszálló gázvezeték- és óracsere lesz.
Ez kb. kéthetes gáztalanságot (kibírható) jelent.
Ezt követően, az új gázórák felrakása előtt a gázszerelő kiméri, hogy a gázórától a lakásban lévő (egyetlen) fogyasztóig tartó vezeték tartja-e a nyomást vagy sem.
Ha nem, akkor természetesen vezetékcsere kell, ez világos.
Kérdésem:
Ha a lakáson belüli vezeték nyomástartónak bizonyul, vajon akkor is ki kell-e cserélni azt pusztán azért, mert a vezeték a falban megy?
Másik (kisebb) kérdésem:
Szabálytalan-e az, ha az említett egyetlen fogyasztó, egy Karancs gáztűzhely (egyébként anno szakember által) flexibilis gáz-bekötőcsővel lett bekötve?
(Ha igen, akkor nem értem, miért árulnak egyáltalán flex-bekötőcsövet gázhoz?)
A kivitelező úgy tervezte (hiába szóltunk, hogy nem), hogy beretta kazánt tesz be. Most ennek megfelelően csinálták meg a 'kötéseket'. Nehéz ezt átalakítani más kazánhoz?
Szóval mégis jogosak az aggodalmaim... A terven 10-es fal van, és annak a mélyégébe került volna a cucc, de ezek szerint csak előfalazni kell. Vagy eleve rakjunk teljes magasságban vastagabb falat? Attól félek, hogy az elszívót nem lehet alacsonyan elhelyezni...
Azzal nyugtatom magam, hogy a fali WC rövidebb a talpasnál, hátha nem foglal majd annyival több helyet.
A tanácsotokat szeretném kérni. Fali WC-t és bidét terveztünk újonnan épülő házunkba. A vízszerelő szerint ez 10 cm-es közfalnál is kivitelezhető. Találtam a geberit-nél ilyen rögzítőkeretet, de elbizonytalanítottak, hogy az öblítőtartálynak és a ventillátornak is elegendő-e ez a falvastagság.
Tényleg létezik megoldás ilyen esetekre? A vastagabb közfal nagyon sok helyet venne el az egyébként is aprócska helyiségből...
A www.mart.hu -n én sem találok ilyen nevű kazánt,lehet,hogy vmelyik ottlévőnek a licensze.Asszem 60literes tárolóval lenne.A kényelem szempontjából,mondta.