Attól lesz több baja a motornak, ha benzinnel indítassz, ami lemossa az olaj filmet hidegen a hengerröl. Nagyon minuszban lefagyhat a reduktor, akkor érdemes benzinnel indítani.
A mol tuti szarabb mint pl. a lukoil amitöl sokkal jobban megy a kocsim (feleakkora gázon tartja a pályasebességet) és egyéb szennyező anyagokkal együtt trutyi is több lehet benne, ami a szagosító anyag, de az normális egyébként. Meg állítólag a bután aránya kisebb ami szintén rossz.
Ma szereltek be a Megane-omba egy hengerenkénti (szekvenciális) rendszert (ZAVOLI). Lenne 2 kérdésem:
- Megoldható -kipróbáltuk-, hogy a műszerfali visszajelző gombját lenyomva tartva indításkor gázzal indul az autó.
Ha mindig így indítok nem lesz baja az autónak?
- azt mondták a műhelyben, hogy lehetőleg mol benzint ne nagyon tankoljak, mert kiválik belőle valami trutyi ami gondot okozhat. Ezzel kapcsolatban van valami tapasztalata valakinek?
Annyit szólnék hozzá, hogy magyar elektronikus gáz-térkép van a medic-car honlapján, ahol találtam egy csomó kutat Pesten is amiröl eddig nem hallottam.
Hogy mennyire friss/aktuális azt most fogom letesztelni.
Ha a hang, illetve az emissziók miatt nem húzzák meg zöldkártyán, meg műszakin, akkor nyugodtan hagyhatod úgy. A hátsó dob már nem sokat szokott varázsolni az autón, csak csendesít egy picit.
köszi szépen a választ, akkor az hasonló mint az enyém.... én soknak érzem főleg a városi 12.5 litert, de ha a tiéd is ennyit eszik, akkor nincs mit tenni :)
Szerintetek a hátsó kipuffogó dobnak van fogyasztást befolyásoló hatása?
Nekem a belseje szétrohadt, megnyitottam, kibeleztem, visszazártam most öblösebb hangja van, (szép, nem hangos) talán jobban is megy de ha nem eszik miatta többet akkor minek vegyek újat?
PeliScan: 9.5l így néz ki: kb. 100km autópálya 140-150Km/h-val, majd kb. 140km országúton (Kecskemét, Szarvas, Békéscsaba, Gyula) lehetőség szerinti sebességgel, de max. 100-110Km/h-val. Ez a Holland rendszerrel volt, a mostani Lovato Eco Pro nem tudom, mit nyújt, mert mióta berakták, használni is alig lehet az autót.. A technikai kérdésre nem tudok válaszolni.
Ne haragudj hogy nem válaszoltam, de rengeteg dolgom van! Szóval a kérdésedre határozott nemet kell mondanom, mert az auto elektronikáját nem kell megbontani csak egy fordulatszámot veszünk le róla azt is megbontás nélkül! A lamdaszondánál szintén.
Amennyire röviden csak lehet: 1 éve járok gázos Opel Vectra A-val ('93 C20NE), ami eredetileg Hollandiából származik, holland gázrendszerrel. Tökéletes, 9.5l-es fogyi, boldogság. Lejárt a zöldkártya és a műszaki. A CO magas volt, úgyhogy szerelőhöz járkálás (kipufogó rendszer csere, új olaj+szűrő, stb...). Ezután még mindig magas volt a CO. Egy gázszerelőhöz irányítottak (állítólag nem is ügyetlen), aki ránézésre kivágta a Holland elektronikát a kukába és betett nem kis pénzért egy Lovato Eco Pro-t (az eredeti emulátort benne hagyta, azt mondta). Ezt csak azért vállaltam, hogy az autóm mostmár nagyon tuti legyen, bármilyen vizsgán. Ezután a CO még mindig magas volt, csak elindulni is alig tudok vele. Folyton lefullad. Ha gázt adok neki, akkor azért, ha nem adok gázt, akkor meg azért. Amúgy, ha már megy a gép, akkor nagyon kellemes. Húz, halk, stb... Akartam mostmár egy szerelőt, aki nem kisérletez a pénzemen, hanem megoldja a problémát. Kinéztem fórumokból (forumkereso.hu -val), hogy milyen budapesti szerelőről mit mondanak, és az EcoJet-ről jó vélemény volt (Boti be van táblázva). Hát, ott beállították 5 perc alatt a CO értéket, viszont az indítási problémámat napok alatt sem tudták megoldani. Azt mondták a végén, hogy amikor beszereltettem az új elektronikát, akkor az ECU-hoz menő négyszögjelet nem állították be megfelelően. Ezt ők most megtették, de nem reagál rá az autóm semmit. Innentől csak tippelni tudnak: Talán az történt, hogy az előző rosszul beállított négyszögjel totál elhangolta az ECU-t és ez már így is marad. Ha kiveszem az egész gázrendszert, akkor se talál már magára, az a gyanú merült fel bennük. Az akku sarut is hiába vették le, nem talált magára. Szerintük van valami tároló az ECU-ban, ami megőrizte az előző rossz tapasztalatokat.
Szerintetek ebben van valami ráció? Ha igen, akkor el lehet valahogy felejtetni mindent az ECU-val? (és nem veszélyes ez más - pl. fogyi - szempontból?)
Hali, en dicserni tudom csak a BRISK-et. A Favorithoz rendszeresen ezt hasznalom, van direkte favihoz direkte gazos gyertyajuk, es az a tapasztalatom, hogy valamivel valoban jobb a szinten faviba valo NGK-nal, pedig azert az se rossz gyertya :) De a brisk silverrel finomabban reagal a hirtelen terhelesvaltasokra, ritkabb az utemkihagyas, etc.
Hát... nem hiszem, hogy mérvadó a fogyasztásom, mert messze nem gyári állapotú már az autó...
Egyrészt eredetileg sem tekinthető hétköznapi szgk-nak... állandó összkerékhajtás, automataváltó, ~2,5tonna önsúly.
Ezen kívül meg van emelve az autó, a gyárinál nagyobb átmérőjű kerekek vannak rajta, amik durva mintájú terepgumik, és mindkét differenciálmű ki lett cserélve, hátul egy automata difizár van a helyén, elöl meg egy torsen difi. Ezek mind-mind növelik az eredeti fogyasztását.
Gyári állapotában városban beéri 20 liter körüli benzinnel, így a jelenlegi állapotban benzinből 24-25 liter között eszeget városban, gázból 26-26,5 litert. Ez benzinre átszámolva benzinártól függően 14-15 liter körüli fogyasztásnak felel meg.
Ja, Zavoli Alisei N típusú, injektoros szekvenciális gázrendszer van benne, ez mostanában nagyjából 340ezer forint körül van a 8hengeres változatban. Kizárólag gázzal használom, terepen is csak gázzal hajtom a gépet, semmivel sem gyengébb gázon, mint benzinen.
Szerintem is ingyen volt! 38ezer nem pénz érte ha minőségi a cucc! Nekem a gyári középdob 15ezer+ a hátsót csináltattam full rozsdamentesből, szintén 15,
de akkor még a katalizátor rész és a leömlő, nioncs számolva! Ja és hoöl vagyok én egy 4.2-től!!
De ha már van neked ilyened!! Érdekelne mennyi fogyival jösz ki, illetve hogy a v8ba mennyiért építenek bele egy gázcuccot?
Amúgy egy hatalmas sport-dob volt rajta hátul, de elég csendes volt. Diszkrét, halg mormogást csinált a V8-nak. A bajom csak az volt vele, hogy terepen mindig mindenhova odavertem, de bírta. Itt-ott horpadt egy picit, de semmi baja nincs.
Mér, szerinted egy majd 5 méter hosszú autóra drága ez a sok cucc? Szerintem ingyen volt, főleg az egyedi dobbal. Apám új Astrájára a dob több lenne, mint ez a komplett cucc. :)
A legszebb az, hogy a komplett kipuffogó (Y, cső, egyedi dob, cső, sok hajlítgatás, ráadásul hatvanas csőből, oldalt hátul kivezetve a kasztnin) került 38ezer forintba. :-D
De mi a pék f.szának ennyi? Hát nem ütőshangszer az az autó. :-D
Nekem katalizátorok ki lettek dobálva, a hátsó dob le lett vágva, maradt a középső, ami meg egy egyedi dob, Flowmaster koppintás... gyönyörű hangja van rajta keresztül a 4,2 V8-nak. :)
Szappanos kollega! Megtenned, hogy valaszolsz a kerdesemre, amit a multkor tettem fel? Te megiscsak tapasztalt vagy ilyen teren szakmailag. Valoban elofordul, hogy a szabalyozott gaz miatti elektronika megbontas (ami szukseges a beepiteshez) labilissa teszi a vezerlo elektronikat? Koszi: Norbi :) ///
Én is fúrtam a hátsó dob legalsó pontjára egy lukat, arra hegesztettem egy 6-os anyát, majd műszaki hajtok bele egy csavart, de most csepeghet belőle a kondenzvíz!
Én a kipuffogó "problámát" úgy oldottam meg már több autómón, hogy a dob legalsó részén fúrtam egy 3 mm-es lyukat, ahol a kondenzvíz kifolyt. Sem a műszakin, sem a környeztvédelmi mérésnél nem okoz problémát! üdv.: nyugis