Én tavaly októberben tettem a tavamba üstökösfarkú aranyhalat,meg pillangófarkú akváriumit 15 °C-os volt a víz, 4pillangófarkú 2 napra rá eltűnt az összes többi simán kibírta a telet.
Én a mai eszemmel viszont nem tenném bele,és nem az alkalmazkodás miatt sokkal inkább, hogy magamhoz szoktassam, őket, ha kijön rajtuk betegség aksiban gyorsan gyógyíthatóak, ha pedig tóba rakod a hirtelen változás miatt nem feltétlenül hal meg, ellenben legyengülhet és nagyon könnyen megbetegedhet a hűvösebb vízben, ill megbetegítheti a most egészséges és az ember szívéhez nőtt halakat is.
Ja meg a hőmérséklet csak egy paraméter, amellett van még a keménység meg a ph mint fő paraméter, persze ez az ilyen hidegvizí halakra kevésbé van hatással.
A békatutaj ősszel a hajtásvégeken aprócska, hagymaszerű téli rügyeket képez, azzal telel át, a többi része elhal. Ha jól érzi magát, tavasszal is meg fog jelenni természetes módon, de egyébként van, hogy 1-2 évet elfekszenek a téli rügyek.
"Vizigesztenye"=sulyom? Mert akkor az egyéves, csak a négytüskéjű magvakról tud felújulni tavasszal. Akkor kezd el csírázni, ha a víz eléri legalább a 12°C-ot tavasszal. Egyébként védett.
Próbáltam utánna nézni, de erről nem esik szó sehol! A békatutaj, hogyan telel át? Kell vele valamit csinálni? A vizigesztenyém már eltünt, remélem elszórta a magvait. De a békatutaj, kezd elsárgul, és szét fiszlani, normális ez?
Hát ha a kép Tapolcán készült volna, akkor javasoltam volna a szentkirályi érdeklődést... :D
Az biztosnak tűnik, hogy akváriumi növény (ha jól rémlik, a tatai Malomtó is meleg vizű), szerintem nagylevelű bakopa (Bacopa caroliniana), de nagyon távol vannak, így nehéz eldönteni... Ezen kívül esetleg valami tóalma lehet, de abból, amit fel bírtam ismerni, inkább bakopának tűnik.
Tata sajnos még kimaradt a szórásból, talán majd jövőre sikerül meglátogatni. És akkor reszkessetek ungiak! :D
Abszolúte OFF, de most már furdal a kíváncsiság: mi az a két betű a hozzászólásaid végén? Csak mer' ha ángliusul van, foszladozó emlékeim szerint is azt inkább be-, mint elköszönésre használják, ráadásul i-vel, nem y-nal... Ha mégsem az, akkor bocs... ;-)
Az attól függ, hogy halak is vannak-e a vízben. Ha nincsenek, akkor bármilyen kertészboltból származó tápoldat jó lehet, csak kevesebbet kell adagolni belőle, mint az előírt. Ha halak is vannak, akkor nyilván csak olyat használhatsz, amit akváriumba is ajánlanak, vagy kifejezetten akváriumi célra készítettek.
Teleltetésnél azonban csak akkor tápozz, ha megfelelő hőmérséklet és elég fény is van, ha valamelyik hiányzik, akkor semmit nem ér az egész...
Két-három évvel ezelőtt, novemberben teljes vízcserét kellett véghezvinnem (a hirtelen lehulló sok falevél miatt). Kristály tiszta volt a víz, még akkor is amikor befagyott. Halak voltak benne, persze nem sok, de semmi bajuk nem volt a következő év tavaszán.
Úgyhogy szerintem meg lehet próbálni, mert ezzel a hozzászólásommal már alátámasztottam én is a megfelelő választ vagyis, hogy lehet és így nem csak Ágicza az egyetlen akinek sikerült.
Továbbá a másik oldalról nem érkezett bárminemű megnyilvánulás.
Bármely "díszhal-madár", tehát díszállatkereskedésben kapható növény tápsó néven a vizinövények számára folyékony, vagyis oldott tápanyag. Ezek tökéletesen megfelelnek.
<i>Ősszel tavat építeni, és abban teleltetni szerintem kicsit meredek ötlet.. "</i> Meredek, de nem lehetetlen. Tavalyelőtt október végére lett készen a kis tó, november elején pakoltam bele az aranyhalakat (tizenegykét darab, 10-15 cm-esek), minimális növényzet, aljzaton sóder meg egy halom kagyló (bár nem tudom, ők mennyire használtak az áttelelő halaknak ;-P), iszap semmi. Tavasszal talán két hal purcant ki, a teleszkóposok is jól bírták a strapát, télen rendszeresen vágtuk a léket. Mondjuk 1.40-es vízmélységgel és kb. 40 m3-ben mertem elkövetni mindezt, mai eszemmel nem biztos, hogy újra csinálnám... ;-)
"a vizisalátát egy tejesládában és egy raktárban elhelyezve lehet télen tartani úgy, hogy esetleg még fejlődjön is? A raktár É-i, és kb 15 C' van benne."
A hőmérséklet majdnem elég az átteleltetéshez (bár olyan 20 °C azért jobb lenne), de fény sem ártana, és szerintem egy északi ablakon nem nagyon jut ilyenre elég fény - pláne télen. Mindemellett ha tudsz nekik mondjuk napi 10-14 óra műfényt és elég oldott tápanyagot biztosítani, akkor szerintem sikerülhet.
Jobban jársz, ha (fertőtlenítés után) sima trópusi akváriumban próbálod meg a teleltetést, ott elég jól szaporodnak és virágoznak is, elegendő tápanyag és fény mellett akár tenyérnyire is megnőnek. A lényeg, hogy az akváriumfedőt kicsit ferdére állítsd, mert a róla visszacsepegő víztől a leveleik rothadni kezdenek. És persze az sem árt, ha legalább 4-5, de inkább 10 cm légtér van a vízszint és a fedőüveg között.
----
A "vízisaláta" elnevezést lehetőleg ne használjátok, kagylótutaj (Pistia stratiotes) a hivatalos neve. Sajnos a "vízisaláta" nevet több más növényre is ráakasztották ész nélkül (akváriumiakra is), így csak zavart kelt. :)
"Van erre valakinek tapasztalata? Ősszel tavat építeni, és abban teleltetni szerintem kicsit meredek ötlet.. "
Én is ezt kérdeztem kicsit leljebb, csak én a halakat tenném most a tóba akváriumból, de félő, hogy nem bírnák, ezért inkább (válaszok híjján :) ) maradok az akváriumi átteleltetés mellett!
Ez lesz a 4. év, ha most is kibírják, a guppik és a mollik van hogy feladják, de egyébként is a szabad vízben akkora a szaporulat, hogy nem nagyon tudnám Őket hova tenni, a természet megteszi a magáét. Tavasszal szoktam elajándékozni belőlük, ami meg nem megy beviszem a helyi állatkereskedésbe és becserélem állateledelre. Egyébként is "vadtartásban" vannak, sosem akartam akváriumi halakkal szenvedni, egy barátnőm elköltözött és nem tudta magával cipelni a világ másik végére őket, megsajnáltam, ne végezzék a WC-ben és elhoztam. Egyébként sem akváriumban laknak, hanem a szuterénban egy nagy szüretelő kádban és várják etetés, időszakos világítás meg egy szűrő - levegőztető társaságában, hogy újra tavasz legyen, idén a vizinövényeim is velük telelnek, majd tavasszal meglátjuk.
Szerintem nem sok esély van arra, hogy iszapmentes vízben kiteleljenek. A növényeket napos helyen táp + vízeben kell teleltetni. Így se biztos a siker.
Látom nagy itt a teletetés körüli szisztémázgatás.. Imhát én is hozzátennék egy kérdést, had legyen még egy megválaszolatlan:) Szóval arról van itten nagyba szó, hogy míg a III kerületi tűzoltóságon dolgoztam, ott is csináltunk egy kisebb tavacskát.. ( kifóliáztunk egy régi szökőkutat) . Eddig az étkezőben lévő akváriumban teleltettük őket, de idén már annyi lett a hal, hogy ott nem férnek el. Viszont a kollegák engedélyt kaptak arra, hogy októberben kibővitsék a tavat. Az más kérdés, hogy szerintem ebből nem lesz semmi, de ha mégis sikerül nekik, akkor a tök friss vízben szerintetek áttelelnek a halak? Természetesen szívesebben látnám a régi halainkat az új békásmegyeri tűzoltóság tavában és hát aggódom is értük. :) Van erre valakinek tapasztalata? Ősszel tavat építeni, és abban teleltetni szerintem kicsit meredek ötlet..
Ad 2: a vizisalátát egy tejesládában és egy raktárban elhelyezve lehet télen tartani úgy, hogy esetleg még fejlődjön is? A raktár É-i, és kb 15 C' van benne. Esetleg ha lehet, akkor bértartást vállalunk:)
De én nem használok semmilyen gépet lékfenntartás céljából, sőt egyáltalán nincs mechanikus szerkezet a tavamban.
Úgy csinálok léket, hogy befagyasztok a tóba egy vödröt (ami félig a víz alatt, félig felette van és ez befagy), ezt nappal kiveszem ekkor szellőzik, este pedig visszarakom miután feltörtem a jeget, mert természetesen befagy egy idő után (de nem lesz olyan vastag ez a jégréteg, mint a többi helyen).
Pontosabban így csináltam a három télből kétszer. A tavalyi télen már nem is csináltam léket és tessék a halak bírják.
Nekem is 60 cm mély a tavam. Az elmúlt télen 25 cm vastag jég volt rajta, de a halaim így is átteleltek. Az aranyhalak is, meg az ivadékok is. Szerintem nem lesz gond, csak ha a víz hőmérséklete renszeresen 10 fok, vagy annál kevesebb, akkor már ne etesd őket. Az aranyhalakat főleg ne. Én télen egy akváriumi levegőztetővel tartok léket.
Azért a tó vizének tehetetlensége hőmérsékleti szempontból jóval nagyobb, mint a levegőé, jóval lassabban hűl le, a napi változásokat szépen kiegyenlíti. Próbaként tégy bele egy hőmérőt, és meglátod. :)