Ne haragudj hogy nem válaszoltam, de rengeteg dolgom van! Szóval a kérdésedre határozott nemet kell mondanom, mert az auto elektronikáját nem kell megbontani csak egy fordulatszámot veszünk le róla azt is megbontás nélkül! A lamdaszondánál szintén.
Amennyire röviden csak lehet: 1 éve járok gázos Opel Vectra A-val ('93 C20NE), ami eredetileg Hollandiából származik, holland gázrendszerrel. Tökéletes, 9.5l-es fogyi, boldogság. Lejárt a zöldkártya és a műszaki. A CO magas volt, úgyhogy szerelőhöz járkálás (kipufogó rendszer csere, új olaj+szűrő, stb...). Ezután még mindig magas volt a CO. Egy gázszerelőhöz irányítottak (állítólag nem is ügyetlen), aki ránézésre kivágta a Holland elektronikát a kukába és betett nem kis pénzért egy Lovato Eco Pro-t (az eredeti emulátort benne hagyta, azt mondta). Ezt csak azért vállaltam, hogy az autóm mostmár nagyon tuti legyen, bármilyen vizsgán. Ezután a CO még mindig magas volt, csak elindulni is alig tudok vele. Folyton lefullad. Ha gázt adok neki, akkor azért, ha nem adok gázt, akkor meg azért. Amúgy, ha már megy a gép, akkor nagyon kellemes. Húz, halk, stb... Akartam mostmár egy szerelőt, aki nem kisérletez a pénzemen, hanem megoldja a problémát. Kinéztem fórumokból (forumkereso.hu -val), hogy milyen budapesti szerelőről mit mondanak, és az EcoJet-ről jó vélemény volt (Boti be van táblázva). Hát, ott beállították 5 perc alatt a CO értéket, viszont az indítási problémámat napok alatt sem tudták megoldani. Azt mondták a végén, hogy amikor beszereltettem az új elektronikát, akkor az ECU-hoz menő négyszögjelet nem állították be megfelelően. Ezt ők most megtették, de nem reagál rá az autóm semmit. Innentől csak tippelni tudnak: Talán az történt, hogy az előző rosszul beállított négyszögjel totál elhangolta az ECU-t és ez már így is marad. Ha kiveszem az egész gázrendszert, akkor se talál már magára, az a gyanú merült fel bennük. Az akku sarut is hiába vették le, nem talált magára. Szerintük van valami tároló az ECU-ban, ami megőrizte az előző rossz tapasztalatokat.
Szerintetek ebben van valami ráció? Ha igen, akkor el lehet valahogy felejtetni mindent az ECU-val? (és nem veszélyes ez más - pl. fogyi - szempontból?)
Hali, en dicserni tudom csak a BRISK-et. A Favorithoz rendszeresen ezt hasznalom, van direkte favihoz direkte gazos gyertyajuk, es az a tapasztalatom, hogy valamivel valoban jobb a szinten faviba valo NGK-nal, pedig azert az se rossz gyertya :) De a brisk silverrel finomabban reagal a hirtelen terhelesvaltasokra, ritkabb az utemkihagyas, etc.
Hát... nem hiszem, hogy mérvadó a fogyasztásom, mert messze nem gyári állapotú már az autó...
Egyrészt eredetileg sem tekinthető hétköznapi szgk-nak... állandó összkerékhajtás, automataváltó, ~2,5tonna önsúly.
Ezen kívül meg van emelve az autó, a gyárinál nagyobb átmérőjű kerekek vannak rajta, amik durva mintájú terepgumik, és mindkét differenciálmű ki lett cserélve, hátul egy automata difizár van a helyén, elöl meg egy torsen difi. Ezek mind-mind növelik az eredeti fogyasztását.
Gyári állapotában városban beéri 20 liter körüli benzinnel, így a jelenlegi állapotban benzinből 24-25 liter között eszeget városban, gázból 26-26,5 litert. Ez benzinre átszámolva benzinártól függően 14-15 liter körüli fogyasztásnak felel meg.
Ja, Zavoli Alisei N típusú, injektoros szekvenciális gázrendszer van benne, ez mostanában nagyjából 340ezer forint körül van a 8hengeres változatban. Kizárólag gázzal használom, terepen is csak gázzal hajtom a gépet, semmivel sem gyengébb gázon, mint benzinen.
Szerintem is ingyen volt! 38ezer nem pénz érte ha minőségi a cucc! Nekem a gyári középdob 15ezer+ a hátsót csináltattam full rozsdamentesből, szintén 15,
de akkor még a katalizátor rész és a leömlő, nioncs számolva! Ja és hoöl vagyok én egy 4.2-től!!
De ha már van neked ilyened!! Érdekelne mennyi fogyival jösz ki, illetve hogy a v8ba mennyiért építenek bele egy gázcuccot?
Amúgy egy hatalmas sport-dob volt rajta hátul, de elég csendes volt. Diszkrét, halg mormogást csinált a V8-nak. A bajom csak az volt vele, hogy terepen mindig mindenhova odavertem, de bírta. Itt-ott horpadt egy picit, de semmi baja nincs.
Mér, szerinted egy majd 5 méter hosszú autóra drága ez a sok cucc? Szerintem ingyen volt, főleg az egyedi dobbal. Apám új Astrájára a dob több lenne, mint ez a komplett cucc. :)
A legszebb az, hogy a komplett kipuffogó (Y, cső, egyedi dob, cső, sok hajlítgatás, ráadásul hatvanas csőből, oldalt hátul kivezetve a kasztnin) került 38ezer forintba. :-D
De mi a pék f.szának ennyi? Hát nem ütőshangszer az az autó. :-D
Nekem katalizátorok ki lettek dobálva, a hátsó dob le lett vágva, maradt a középső, ami meg egy egyedi dob, Flowmaster koppintás... gyönyörű hangja van rajta keresztül a 4,2 V8-nak. :)
Szappanos kollega! Megtenned, hogy valaszolsz a kerdesemre, amit a multkor tettem fel? Te megiscsak tapasztalt vagy ilyen teren szakmailag. Valoban elofordul, hogy a szabalyozott gaz miatti elektronika megbontas (ami szukseges a beepiteshez) labilissa teszi a vezerlo elektronikat? Koszi: Norbi :) ///
Én is fúrtam a hátsó dob legalsó pontjára egy lukat, arra hegesztettem egy 6-os anyát, majd műszaki hajtok bele egy csavart, de most csepeghet belőle a kondenzvíz!
Én a kipuffogó "problámát" úgy oldottam meg már több autómón, hogy a dob legalsó részén fúrtam egy 3 mm-es lyukat, ahol a kondenzvíz kifolyt. Sem a műszakin, sem a környeztvédelmi mérésnél nem okoz problémát! üdv.: nyugis
De a leírás jó lenne, föltenném valahova, aztán mikor jön a szokásos, menetrendszerű kérdezősködő, aki lusta utánakeresni: kap egy linket oszt csókolom. :)
Ha megtalálom elküldöm nektek azt a leírást ahol bebizonyítják hogy az LPG -s motor sokkal de sokkal tovább bírja, de erről már beszéltem és rengeteg példával és saját tapasztalatokkal alátámasztottam!!!
Borzalmas lehet egy ilyen csóré kocsival járni, nekem három is van, a katalizátor dobja elöl, középkipuff, háccsókipuff,sok bilinccsel, függesztővel, vááúúú. :))
A motormegölés dolog meg régen szerintem igaz is volt, vagy könnyen igaz lehetett, sok esetben. Merhogy az ősi, szabályozatlan, kézitekerentyűs gázrendszert nem lehet tökéletesre belőni. Lehet vele kompromisszumot találni, ilyet vagy olyat, de _nagyon_ könnyű végletesen szegénykeverékes beállítást előidézni. Amitől az LPG miatt még mindig nem fog csörögni a motor, viszont a szelepek, hengerfej szét tud égni rendesen, különösen a régebbi, nem túlzottan túlméretezett szelepek, hengerfejtömítések, gátak.
SZVSZ ez a szárítja a régi ólmozott benzinekre tervezett motorokra lehetett igaz. Szelepek szelepfészkek kifejezetten megsínylették az LPF üzemet. De hol vannak már ilyenek.
...ezenkívül csökkenti az olajfogyasztást, mert nem öblíti le a heger faláról az olajat. ( Ez különösen igaz hidegindításkor ).
Ez érdekes dolog, már tizenvalahány éve esküdözött némelyik autószerelő,hogy a gáz "megöli a motort". Nem tudták az okát megmondani, csak azt, hogy "megöli". A 200000 km-es Golfomnak gyakorlatilag nincs olajfogyasztása és ebből 140-et gázzal ment.
Viszont az utángyártott (nem rozsdamentes) hátsó kipufogódob nem szeresse a gázot. Indításkor hűvösebb időben sok kondenzvíz csapódik le benne és hamarabb kirohad.