Azért írtam mindkettőbe, mert ugy vettem észre, hogy a hozzászólók nem fedik egymást:) Bár olvasni lehet, hogy olvassák.
Egyébként pedig a szigetelés mondhatjuk, hogy kész. Így ez a dolog rendben.
Ezek szerint a fűtés abszolut lehetetlen?
Áram igen...ez nagyon jó hír. De sajnos magamtől nem tudok összeeszkábálni semmit:) Viszont lehetne ilyen "amatőr" olcsó berendezést valahol vásárolni?( mert azt sejtettem, hogy valami hasonló választ fogok kapni a megtérüléssel kapcsolatban)
Készül a lovam: http://www.sorkollektor.atw.hu , előre láthatólag jövő hét végére megvannak az oszttó-gyűjtők, a héten neki állok a conrados-hőfok-különbdség-kapcsoló életere leheléséhez.
Szitu1: Söröslovat (is) fogok építeni magamnak, a nagyobb szám meg az, hogy a cimbimnek is, műhely tetejére. Mivel ez egy autószerelő műhely lesz, így elég nagy felület lesz becsapdázva napsugárzásilag (eztjólmegaszondtam), és valszeg ez lesz az első ilyen nagy felületű projekt ebben a sörösló témában. Kellene a személyes jelenléted megvéleményezni a dolgot, és a concluzio-t itt szépen le tudnánk vezetni a többieknek is.
Szitu2: Hogy-hogynem, érdekes módon, lesz nálam egy suzukis magántali is szeptember 9-én, Jászfényszarun. Mivel salfonc elmondta, hogy te is ezt a márkát használod, így ezügyben is élek a meghívással irányodban. Ha te jössz, akkor, remélem, jön salfonc is (szintén suzukis, nem mellékesen Borzasgazda). :)
Legutóbbi ilyen talin felvetettem az ottlévőknek, hogy én is csinálok napenergiát a "spájzomba", az érdeklődés az átlagosnál jóval nagyobb volt, és megígértem a bandának, hogy megpróbállak téged is elcsalni erre a talira. Így két legyet üthetünk egy csapásra, és mindenki okosodhat, legalábbis a lehetőség meglesz rá. :))
Természetesen, a "beeső" napenergiásokat sem fogom elhajtani, mert több agy többet tud, és az információ akkor van a legjobb helyen, ha sok helyen van. :)))
A "rendezvény" grillparti-szerű lesz, teljes kötetlenséggel, és autós vetélkedőkkel fűszerezve, teljesen családias hangulatban. Egyenlőre a grillezéshez faszenet fogunk használni... :))) Esetleg egy mini "előadás" nálam okosabb ember szájából a söröslóról.
Jelezzétek esetleg, ha a részletekre is kíváncsiak vagytok. :))
Elég sokat olvastam a "napelemes"l a topicból és a "szeles"-ből is, és az lenne a kérdésem, ( mert annyi információt kaptam, hogy sajnos a saját magam számára valót még most nem tudtam kiszűrni:) ), hogy milyen beruházást igényelne egy családi ház melegvízzel való ellátása, így fűtése is télen? Illetve elektromos áram biztosítása.
Megoldhatók-e ezek napelemmel és házi szélerőművel? Ha igen, vásárolhatók-e ezek a szerkezetek? Bár gondolom mivel nincs elterjedve, így biztosan gazdaságtalan. De esetleg valami olcsóbb megoldások léteznek?
A 8569. hsz-ban közölt táblázat 11. sorában az utolsó oszlopban nem 31,5, hanem 37,5 a helyes érték. A fotókat jobban megvizsgálva, az 7-es szám felső szegmense alig látszott. Ezért 1-nek olvastam. A grafikon "beszívódásán" kezdtem tökölni, akkor vettem észre.
A grafikon úgy készült, hogy ...
- A táblázat első sora még a konyhában mért adatokat tartalmazza.
- A második sor adatai a helyszínen, de a lemezek le voltak takarva fehér hungarocellel.
- A harmadik sor a takarás levétele után pár másodperccel, ezért alig különböznek az értékek az előzőktől. Lényegében ezek a kiinduló értékek.
- A negyedik sortól percenként egy-egy mérés (azaz egy fotó, majd később kiértékelve)
Most a jobb "kép" érdekében az aktuális sorokból mindíg levontam a harmadik sort, így a különbséget ábrázoltam csak.
Tehát a vizsgálódás "nulladik perce" a táblázat harmadik sora.
A grafikon a javított adattal pedig így néz ki:
adatsor1 - csiszolt doboz, ruhafestékkel jól lekenve.
A csiszolt és vastagon lekent - szinte feketének látszó - doboz vezet. A 11. percben eléri a hőmérő maximumát.
A második helyezett csak 4 perccel később éri el ezt a hőmérsékletet. Igaz, a napsütés pont ezidőtájt nem zavartalan! Ez a négy perc lényegében kettő is lehetne! Figyeljétek meg az alattuk lévő vonalak emelkedése is csökkent!!!
Az eredeti festékre kent vékony tenta épp hogy az eredeti festésű lemez felett (illetve a versenyben előtte).
Meglepő módon, a csiszolt ezüstös lemez is jelentősen felmelegszik.
Elég markánsan látszik, hogy a csiszolás sokat dobott a hőelnyelő tulajdonságon.
Ezt én nem annyira az eredeti festékréteg eltávolításának, mint inkább a finom karcos, tehát "felületnövelő", vagy "fénycsapda" kialakításnak tulajdonítom.
Sajnos, egy darabig nem tudok ezzel foglalkozni (legalábbis ezen a héten).
A topikra is csak késő esténként tudok benézni.
De úgy érzem, ezt folytatni kell, finomított, célratörő módon.
Sajnos azt vettem észre, hogy a vastagon leket vegytintás felület sérülékeny. Sok helyen lejött a feték. Igaz, nem teljesen, hanem pici pontonként át-át csillan az ezüstös alap (az ALU). A kezet is megfogja. Igaz, hogy mimindent kellett átélni ennek a festett lemeznek!
A második verzió, a csiszolt hígitott változat marha jól tűri a viszontagságokat!
És ez a felület nekem az első perctől jobban is teszett! És nem fogja meg a kezet sem (csak erős dörzsölésre egy ici-picit kékes-lilás nyom marad, de csak ha jól szemügyre veszi az ember).
Talán kevésbé hígitva a festéket, tartósabb vékony bevonat alakítható ki.
Jó lenne megtudni, mi ennek a vegytentának a "higitója", illetve mi az oldószere.
Beleszagolva az üvegbe, nem alkoholra emlékeztet érdekes szaga. (Igaz, némely házi pálinka sem emlékeztet az alkohol illatára! :)) )
Mi növelhetné a tapadóképességét úgy, hogy nem lenne vastagabb tőle a bevonat?
Mivel NTK (Negatív Thermo Koefficiens), vagyis a hőmérséklet növekedésével az ellenállás csökken, sorba nem kapcsolhatok plusz ellenállást, mert azzal lefelé tólnám el a méréshatárt. Lehetne párhuzamosan, de hitelesíteni kéne, és állandóan átszámítani a kijelzett értéket. Azért próbálok valamit, bár már ezen a tartományon is látható eredmény.
Egyébként nem célom, hogy a hőmérséklet nagyon felmenjen, mert a veszteségek nőnek meg. Ami a mai kísérletből meglepő, hogy nem olyan gyorsan emelkedik a hőmérséklet mint ahogy számítottam rá! Pedig hőelvonás nem is volt!
Ha a megfelelő festéssel lehetne javítani a hatásfokon, az télen sokat érne!!!
A söröslónál az osztó és gyűjtő dobozt készíttettem bádogossal.
A méret valóban nagy volt, úgy tudom 1x2méteres (szakszerűbben 1000x2000 mm-es) táblából dolgozik.
Mivel nem jött ki egy táblából, de nagy méretű hulladék maradt, amit másra fel tud használni, azt ajánlotta, hogy csak azt az anyagot számítja fel, ami a cuccomhoz kell.
Egyébként 1mm vastag ALU lemezből készült.
Megkérte így is az árát, biztosan nem fizetett rá. Nekem meg nem volt jobb választásom. :(
Mi lenne ha beforrasztanál egy ellenállást a vezetékbe?
Talán így sikerül kiterjeszteni a méréshatárt. Lenne egy (b)ellenállásos hőmérőd, meg egy (a)normál. Így össze tudnád nézni őket, hogy a normálhoz képest az ellenállásos mennyit mutat. Lehetőleg az egymáshoz legközelebbi értéket mutató két hőmérőt kéne kiválasztani. Ha még szerencséd is van - de leginkább a fizika törvényei miatt - lineáris lesz az összefüggés. De mindenesetre egy újabb mérési sorozathoz jó, ahol felveheted a görbék pontjait. :)
Söröslóhoz:
A sörösló fémburkolatát mekkora lemezből készítette a bádogos? Nem emlékszem a külső méretekre, de biztos a 2x1m-es tábla kicsi lett volna hozzá. Szóval mekkora táblából dolgozott? És aluminiumból?
"A csiszolás sokat számít! Tehát az a gyári réteg valamiért hátrányos nekünk.
De miért? Vékony eléggé. Talán mert közte és a rávitt festék között pici légbuborékok lehetnek? "
Nem hiszem, hogy buborék lenne. Ha jók az információim, akkor a sörösdobozokat szublimációs eljárással dekorálják, poliészter-lakk alapra, ami ugye nem túl jó hővezető...
"Tényleg, még nem részletezted a csiszolási technológiát!"
Nem titok, csak még nem az igazi!
Egy kis szalagcsiszoló gépen finoman mozgatom, miközben szépen lekoptatja a festéket.
Ki akarom próbálni különböző finomságú szalaggal, csak az a baj, ezek a szalagok arany árban vannak.
Most 60-as csiszóló szalag van éppen benne, ez elég durva.
Korábban próbáltam sarokcsiszolóba fogott "tépőzáras" csiszolókoronggal, de kilyukadt több helyen a vékony sörösdoboz.
Ez inkább járható, de itt is az elsőt kilyukasztottam pillanatok alatt.
10 dobozból kettőt sikerült kilyukasztani, de ha elég figyelmes vagyok, akkor megy.
Érzéssel kell a dobozt fogni, és nagyon figyelni.
Kicsit hosszú ideig tart, de lehet, hogy a gyakorlat segít.
Talán itt látszik jól, hogy finoman megkarcolja a felületet. Talán nem kéne ennyire, ki fogom próbálni finomabb szalaggal. Lényeg, nem horpad be a doboz, szépen lekopik a festék. Csak nagyon finoman kell fogni - érzéssel :)
Le akarom mérni, hogy 10 dobozt mennyi idő alatt sikerül lecsiszolni, aztán gondolkodás!
A mai kísérletnek ennyi hulladéka lett! :) :(
Még csak annyit!
Ma nem volt igazán zavartalan a napsütés!!!
Soxor vékony fátyolfelhő úszott be a Nap elé! Nem örültem neki!
No meg az a nagy hátrány, hogy nem tudok 70fok fett mérni!
De talán valami használható fog kisülni ebből a próbából!
Nem fejeztem be! Csak most jön a java! Csak meg kell emészteni!
A Nappal termelt energia legnagyobb részét nem napelemek, hanem az energiatermelést koncentráltan végző naperőművek biztosítják. Egy új magyar technológiával az erőművi napáramtermelés hatékonysága megduplázható, a nemrég a sevillai SolarPaces nemzetközi
Napra forgó napelem http://nol.hu/cikk/412401/
A japán Sharp cég, amely az össztermelés 25 százalékával a világ legnagyobb napelemgyártója, forradalmian új napelem kifejlesztését jelentette be: a hagyományosnál kétszer több áramot termelő napelem állandóan a nap felé fordulva éri el a rendkívüli teljes
....A világban a legtöbb koncentrált napenergia-erőmű az USA-ban van...
Jól felborzoltad a kedélyeket ezzel a vegytintával!
Nem baj, hogy nem fotóztál, csak azt magyarázd el mit értettél ez alatt?
Bekopizom a hozzászólásod egy részét:
" kulso homerseklet 18 c szep egyenletes napsutes- 9,30 ido
reakcio ido -fekete 2, 5 perc
padlizsan- 1, 5 perc"
Mit jelent a 2,5 perc és mit a 1,5 perc?
Egyébként most nem volt matt fekete festésű, csak padlizsános, az első minta jó vastagra sikerült, majd a többit vékonyabban - kicsit den.szesszel felhígítottam.
Most csak egy próbát csináltam, van-e ennek a mérésnek értelme?
Itt csak az egyes minták hőmérséklet különbségeit ábrázoltam, vagyis az aktuális értékből kivontam a kezdeti értéket.
Ezzel kilőve a hőmérők pontatlanságát, remélve azt, hogy a változásra egyformán reagálnak a hőérzékelők (vagyis az 1 fok az egy fok, mindegy honnan indul!)
5.oszlop: 3-as minta hőm. [°C] - nem csiszolt hígan, vékonyan kenve
6.oszlop: 4-es minta hőm. [°C] - sörösdoboz eredetiben festett
7.oszlop: 5-ös minta hőm. [°C] - festékétől lecsiszolt , nem festett dobozlemez
Ez egy próbamérés volt. Most nem vacakoltam fekete festéssel, ködöléssel, hanem kivágtam a korábban lekent dobozokból egy-egy darab lemezt. Van még fekete spay festékem, amivel a lovat fújtam le (ha kijön a dobozból!), fogok ilyet is festeni.
Mivel elég nagy tökölés ez, csak öt mintát vagyok hajlandó méregetni, azzal is elmegy egy csomó idő.
Talán holnap, ha az időjárás is úgy gondolja megcsinálom, a fekete festék és a ruhafesték összehasonlítását! (Figyelembe véve az itt szerzett tapasztalatokat!)
Levágtam a korábbi padlizsánozott dobozokból néhány kb. 10x10cm-es darabot. Szigetelőszalaggal rögzítettem egy üveglapra. A közepükre ragasztottam a hőmérő szondákat. Majd megfordítottam, és egy 3 cm-es hungarocell lapra rátettem.
Kivittem a Napra, ami akkor már úgy nézett ki, hajlandó ránkmosolyogni!
Az üveglapot rá akartam szorítani a cell-re, sikerült eltörnöm. Szerencsére a szigszalag öszetartotta.
Csináltam egy csomó képet, most értékelem ki mi is történt!
Előrebocsátom!
Akárhogyan is mért Fakecó, nem értem hogyan sikerült neki! Biztosan erős csuklási rohamai voltak!
A fenébe. Ha kint 18 fok van és a kollektorban csak 27, akkor a borult idős téli hasznosítás elég reménytelennek néz ki. Még akkor is kevéske, ha a doboz festés előtti csiszolása és a vegytintás festés lényegesen növelné az elnyelést.
1 gondolat a méregetéshez: Infrasugárzóval kellene "melegíteni" őket. Nem lenne gond a hőmérséklet sem, időben egyforma lenne a besugárzás, reprodukálható a mérés.
Boattis a 8359-es hozáászólásában beszámolt egy érdekes eredményről, hogy két lemezt lefestett, és egy kőzetgyapoton (mint hátsó szigetelő) PC alatt a lemezek hátoldalán mért ...
Nekem erről az jutott eszembe, hogy sokkal egyszerűbben is meg lehet mérni a festékből adódó sugárzás elnyelést (melegedést).
Csak az a gondom, hogy a most átalakított (gyorsított) hőmérőim csak +70°C-ig mérnek. Amit az előbb Salfocnak vázoltam, az már összetettebb mérés mint a festék tulajdonságok vizsgálata. Itt a sörösdoboz mint az abszorber része (azért része, mert a festés is az!!!) komplexül lenne vizsgálva.
Talán nem véletlenül így gondoltam rá, hiszen én söröslovon utazom! :)))
Tehát csak azt akartam mondani, hogy Boattis mintájára is lehetne mérni, azonos lemezre felvíve különböző festékeket, különböző technikákkal, akár egyszerűbben is lehetne mérni a festék tulajdonságokat! Lényegében hőmérő kérdése - no meg kísérletező kedvé is! :)))
Már jó régen nem jártál erre? Nyaralni voltál tán?
Ha sikerül egy jó kis "mérőpadot" összeállítani, persze, hogy minden érdekel.
Bevallom őszintén, nekem a burolt idő most nem járt az eszemben, de ha már mondod ... :)
A jó kis mérőpadot úgy értem, hogy reprodukálni lehessen a méréseket, ne legyenek zavaró tényezők, vagyis "kézbentartható" legyen a dolog!
Most elsősorban a festésből eredő különbségek lennének lényegesek!
Ez a vegytinta dolog jópofa. Igazolni - és nem cáfolni!!! - szeretném Fakeco felfedezését!!! :)))
A meglévő söröslóval is odafigyeltem amire csak lehetett!
Borult idő - nem csinál semmit.
Enyhén borult, mint most, hogy sejteni lehet hogy sütne a Nap ide is (mert a felhők felett mindig süt a Nap) már jelent valamicskét, de sajnos ez igen kevés!
Ma 9:00-kor:
Kint a hőmérséklet 17,6°C
a szobában : 21,7°C
a kollektorban 27,2°C
Nem megy a ventilátor (mert minek?)
És nem látszik a Nap, csak ott, amerre kéne lennie, világosabbak a felhők.
Te fontosnak érzed a "reakcióidőt" ? Tudod, amiről Fakeco írt!
A hőmérsékleti felfutás sebességére gondolok!
Ezt a "reakcióidőt" is definiálni kéne pontosan!
No még azon tökölök, hová tegyem a mérő-szenzort.
A sörösló falához nem tudom egyértelműen rögzíteni. (Ragasztás nem jöhet szóba, mert többször is fel kéne használni !!!
Talán jó lesz úgy (tényleg jó lesz?), hogy a palásttól mintegy 1cm-re egy hurkapálcára rögzítve kb. a doboz felső harmadában. A dobozban nem lenne semmi levegőáramlás. A dobozokat minden mérés-sorozat előtt le kéne hűteni a környezeti hőmérsékletre.