Ilyen hozzászólásokat példaként felhozni teljesen felesleges, mert azt nyilván nem írja meg az a több száz aki jól használni tudta a készülékeket, hogy neki jól működött. A problémák nagyon nagy része soha nem a rendszerben van, hanem a kezelőjében. Ez az egyik, a másik pedig az, hogy egyébként is nagyon nagy divat szidni az új dolgokat. A járőrök egy részének az is baj ha éppen nem tud rádiózni, de az is ha mindig elérhető. Nagyon új még a rendszer, és a kezelése kicsit bonyolultabb is tud lenni, mint hogy tekerjetek a 14-es csatornára. A vihar alatt a rendszeren nem volt összeomlás vagy hasonló, működött végig. Ezt nem hallomásból mondom. Nyilván semmilyen rendszernél nem lehet kiküszöbölni pl. egy villámcsapás hatását, de cseréltünk olyan tápot is átjátszóban ami attól ment tönkre hogy egy egér belemászott és odasült. Mindenesetre tegnap a Tetra végig működött. Ha még meg is áll a nagy hálózat, még akkor is ott van a Fallback mód ( sziget üzem egy bázisállomással ), vagy teljesen hálózat nélkül a DMO ami ilyen relatív kis területen valószínű használható lett volna. A bázisállomások között pedig van átfedés rendesen, 35 van Budapesten.
Ha reped a konténer és dől a torony akkor a príma szinkron átjátszóidnak is lehullanak az antennái, anélkül pedig egy kézirádió sem ér sokat. A rádióamatőrök bevonása egy ilyen vészhelyzetnél jó ötlet, kérdés hogy hány amatőrt tudnának elérni, hogyan, és hányan szállnának be ? De ha rossz neked, akkor ne gondolj bele. :-) Ez nem egy GSM hálózat, ez egy kifejezetten a készenléti szerveknek telepített és fenntartott hálózat, semmilyen tekintetben nem kellene összehasonlítani a kettőt. Részemről ennyi, de érdeklődve figyelem hogy mire juttok a "bátyám haverja mondta" típusú információk alapján.
Belepillantva a fórumba, olyasmi van benne, hogy "még nem tudják használni az új rádiókat". Ez jelentheti a kiképzés hiányát, vagy az új rendszer kezdeti botladozásait egyaránt. Az alkalmatlanságot nem feltétlen
Persze, a régi rádiók akár ott is maradhattak volna, de akkor nincs meg a "nyomás" az újak használatára.
És egy másik kérdés: melyik rendszeren a legnehezebb a dolga a diverzánsnak, ha blokkolni akarja. Az NVIS zavarható szerintem legegyszerűbben, mert a legkisebb a felhasználható sávszél. Az URH csatornánként zavarható, viszont sokkal kisebb teljesítmény elég azonos sávszélre vonatkoztatva.
A digit. üzemmódoknál nem ilyen egyszerű a dolog, viszont ott több a láncszem, ráadásul szerintem "hekkelhető" - nem a jóindulatú értelemben: Ha ismeri vki a rendszer nagyjábóli topológiáját, akkor a (láncban levő)berendezéseken közvetlenül, vagy ha van benne annyi számtech. tudás, hogy bemásszon a szolgáltató intranetjébe, s azon belül a áramköri kötéseket végző (és nyilvántartó) sw-ekbe. (Persze a topológia ismerete ekkor is igencsak célszerű, nem a vállalati e-mail-eket vagy szerződéstárat kell feltörni).
Becslésem szerint Mo-n erre szakmailag kb. 500-1000 ember merül fel, hogy képes. Azok egy jó részének persze valamennyi hozzáférése van a rendszerhez, de ha elveszik azt, valamit akkor is tud csinálni. (Nem egy-egy keret megállítására gondolok, hanem komolyabb leállásokra)
Hát ez az. Ha az infrastruktúra sok elemből áll, valószínűbb, hogy valami megdől. És nem biztos, hogy a bázisállomásokkal lesz a gond (átfedhetik egymást), inkább a központok vagy az átvitel. Egy TBS egyébként 2 független úton van bekötve, vagyis a toronytól min. 2 mikróantenna néz vagy optikai szál megy el. A vastagabb csövek (tipikusan az SDH hálózat) meg valamiképp már tartalékolva vannak vagy át lehet konnektálni a forgalmukat.
De a rsz rendelkezésreállása összesen nagyobb is lehet, mint az URH-é. Össze kéne nézni a GSM-ével, az llesz az irányadó. Egyelőre még a Pro-M hálózatfelügyelete csak tanulgatja a dolgot, a gyakorlat arrébb van. Szóval még csiszolódhat a dolog
És az URH sem köztes infrastruktúra nélküli. Az NVIS igen, de azt nem tudom, fogják-e használni. És az is beszéd jelenleg.
Meg tudom erősíteni, hogy mentésnél fejetlenség volt. A rendőrök, akik amúgy is kint voltak a helyszínen, csak széttárt kézzel álltak. Baj volt a rádiókapcsolattal, úgy szidták a Tetrát, mint a bokrot. Az egyik mentős azon panaszkodott, hogy a felszerelését széthordták, üres a kocsi. Mindenki branülért, laryngoscopért, tubusért, Ambu-ballonért kiabált, persze nem találtak semmit.
Imre, az elejével egyetértek. Lesz az még jó is, csak baj ne legyen! Mármint havária. Hétköznapra kíváló lesz.
Ami a szinkron-átjátszókat illeti: létezik, kíválóan működik, nincs - egyszerűen nem létezik, mert megoldották - az általad említett probléma. Lásd: www.taitworld.com Én már láttam ilyet, klassz.
Mivel az indító kérdés a kerületi forgalmazásra irányult, így a válasz is. A BRFK szinte teljesen átált, még néhány terület nem, akiknek a használathoz szükséges speciális kezelők még nincsenek meg. A BM áll át szépen lassan, vagyis a Tűzoltók, Katarsztrófavédelem, Határőrség, stb. és a Mentők is.
A konzolokkal valóban van még kis csiszolnivaló, csinálják is, de ez sem stabilitás probléma, hanem hangminőség beli. Maga a rendszer eddig nagyon jónak tűnik, eddig nem volt vele semmi komoly gond.
Egyébként nem az volt az elsődleges cél hogy a beszéd fedett legyen, hiszen mindenre van megoldás, hanem kellett egy a régi analóg rendszereknél jobb lefedettségű, megbízható rendszer. A beszéd fedése már csak ráadás, a rendszer elvéből adódik. A szinkron átjátszó pedig már elvében sem működhet jól, nem is működött soha, legalábbis én nem találkoztam még jól működő szinkron átjátszóval. Hogyan is lehetne megoldani hogy a két helyről sugárzott jel a tér minden pontjában helyes fázisban találkozzon ? Sehogy.
Szia! Én is így képzeltem. A műszaki megoldhatatlanságban (már ésszerű befektetéssel)nem voltam biztos. Nyilván, hogy intranetet, vagy akár annak egy szeletét csak valamilyen szintű titkosítással teszik-tennék ki. Ebből a szemszögből már 100 "civil" is sok (amit a nyílt protokollra írtam). (Bár a körözési adatbázis egy része lehetne nyilvános is, de ez messzire vezet, s nem műszaki kérdés)
S ezért nem kérdés, hogy kell valami, mondjuk TETRA. Szerintem tartaléknak meg lehetne hagyni az URH FM-et, átjátszóstól, mindenestől. (Tényleg, akkor ki tartaná fenn? Élőmunka akkor is kell, ha az elromlott berendezéseket mások szétkannibalizálásával teszik működőképessé. Akár a rádióamatőrök? Akkor volna társadalmi hasznuk).
Igen, magasabb szinten így oldódik meg a székek kérdése. Az összes (mondjuk) harmada ígéretet kap arra, hogy jut neki a tortából, s akkor nem gátol tovább...
Naív kérdés. Semennyire. Csak nem képzeled, hogy egy hozzáférhető rendszerre kiteszik az intranetet???? (Én sem tenném...) De műszakilag sem volt alkalmas..... Maradt a szóban priorálás.... /Meg az automata rendszámfelismerők adatbázisának floppys, disces frissítése havonta (jobb esetben, a fővárosban valamivel sűrűbben)/
Titkosítás???? Miről beszélsz? 1. "Ismeretlen fogalom". 2. Minek: a rádión szolgálati titkokat tartalmazó forgalmazás nem folyhat(ott). 3. Ami volt (van): egy az 50-es évek technológiai szintjén álló fátyolozott, fix sávfordítós átjátszó rendszer. Ez nem digit, teljesen analóg.
Csak egy dolgot ne felejtsünk el: minderről nem a felhasználók tehetnek, de az adófizetők sem.... Akik korábban kialkították a (BM) hírközlési koncepciót, ma nagyjából ugyanazok vezénylik az EDR kiépítését és üzemeltetését.... magáncég alkalmazásában.
Egy kérdés: a "régi analóg" rsz. mennyiben volt képes a digit átvitelre? Pl. a járőr online böngészése a körözési adatbázisban (rendszámok, személyi számok), neadjisten /fantom/képátvitel.
S mi volt ennek titkosságával? (Persze a teljesen nyilt protokoll esetén is talán 1000 ember lett volna képes belefülelni a digit jelfolyamba, de az is lehet, hogy csak 100)
Hát, a kidobott pénz kétélű érv. 1996-ban keletkezett egy TETRA megvalósíthatósági tanulmány a BME-n. Szóval lehetett tudni, csak nyilván volt itt székféltés, ill. néhány műszaki ellenérv is. Nem is tudom így hirtelen: A PTT kapcsolat felépülési sebességén sokat kellett dolgozni, hogy megközelítsék azt, amit az URH-k alapból tudtak. (És szükség is van rá). Nem tudom, hogy a többivel mi van.
Mellette szól viszont a titkosíthatóság (nem hallgatja le akárki), nyilván sokan hallották a rendőrségi URH-n, hogy "hívj fel telefonon". (Én nem :) ); de ez jelenti a hozzáférés "struktúráltságát" is (az egyenruhások kiélhetik magukat, némi túlzásssal)
Ami meg a mobil céget illeti: ésszerűen meglevő infrastruktúrára települnek elég nagy hányadban. (ahol csak befér a konténerbe); meg szerintem ahol ilyen célú új állomás épül, az is beleilleszkedhet későbbi GSM fejlesztési tervekbe.
Egyébként az "uralgó pontok" (tkp. hegycsúcsok tekintetében) nem tudom, ki hogy áll országosan. Én a Westelre tippelek, de van, aki szerint a PGSM jobb ilyen szempontból.
Tessen mondani: a mentésügy és tűzvédelem nem kormányzati feladat, amelyekre kormányzati (állami) alárendeltségben működő szervezetek működnek?
Úgyhogy nyugi: ezerrel szerelik (már most, több még lefedetlen megyében is /pld. BAZ/) a mentők bázis állomásait.
De bizony a konzolokkal (is) bajok vannak. Na, mindegy, megoldják, idő kérdése. ...
egyebekben: Imre! a "Budapest teljesen átállt" kifejezést komolyan gondoltad?
Tibor! két fontos dolog: ez a rendszer eleve digitális - amit mondani akartál az az, hogy adatátvitelre is alkalmas (+ státus üzenetek), a kettő nem azonos...
tévedés, hogy analóg átjátszók nem működhetnek egymás zavarása nélkül azonos frekvencián! Már réges régen kitalálták a szinkron-átjátszókat! Hi!
....Tényleg, mikor látjuk a leszerelt berendezéseket a BÖRZÉN??....
Hát az én tudomásom az, hogy ezeknek a berendezéseknek tetemes részét a Polgárőrség kapja meg. Persze némi "átvizsgálás" után, mint annó mikó a MAROS-ok lekerűltek onnant. és kissé "kiberhelték" őket. (Pölö azok a készülékek amikből kiszedték a csatornáik adó, ill. vevőkristályait.) Természetes, mivel ezen készülékek száma az isten tudja mennyi, lehet lesz a börzéken találkozni velük! :-))
No problem! Miért kapnál? :-)) Valóban, ma már nincs iljen szabvány. Amikó még minősítettem súlytólég és robbanásbiztos berendezéseket, (annó 1985) akkor a GOST, a DIN, és egyébb més nemzeti szabványok vótak..... Ma más idők járnak.... Azé a tartalmi lényege átment, csak ma "előkelő" neve van...:-))! (Mondom, mivel nyugállományuként, mint képzett auditort meghívnak (egy) iparkamarába. :-) ) Üdv Néked!
Hogy kinek milyen üzlet, vagy mennyire alkalmas az idő egy ilyen beruházásra, vagy mit lehet a jelenlegi módon, olcsón elérni, nem tudom, de a TETRA nem arról szól, hogy néhány frekvenciával több van-e egy készülékben.
Alapvető különbség a GSM-ekhez képest, hogy a kapcsolat a PTT lenyomásakor épül fel, és egy vagy több résztvevőnek is szólhat (a szakkifejezéseket hagyjuk). Vagyis tárcsázástól függően működhet telefonként, átjátszóként, és közvetlen összeköttetésre is ad lehetőséget, mindemellett szöveges információk is küldhetők - pl. egy rendőrautóból néhány gombnyomással közölhető egy esemény, vagy fordítva: megjelenhet a járművekben valami fontos kiírás, és digitális átvitelre is alkalmas a TETRA, vagyis pl. helyzetmeghatározó vagy más, hasonló applikációk is használhatók. Szükség szerinti mennyiségű cella telepíthető, az eddig rosszul lefedett helyekre is tehető egy-egy újabb, ami analóg rendszerben nem megoldható, hiszen két átjátszó nem lehet egy frekin, aztán a titkosítás az igényekhez alakítható, hiszen digitális jelfolyamról van szó beszéd esetén is stb. stb.
Mondjuk, én a Motorola TETRÁ-val dolgoztam jó pár éve, aminek elég sok baja volt akkor, így nem tudom, mi lesz nagyobb terhelésnél, de feltételezem, hogy működni fog a rendszer...
Jön majd a sok jó "selejt" GM300, meg a többi... (Mondjuk ahogy hozzájutottunk a marosokhoz 10 év késéssel, lehet hogy motorola helyett kapunk majd lófüttyöt a hátsónkba).
Engem már személy szerint nem nagyon izgat a "köz". Te is hallgattad, és jól felhúztad magad rajta, hogy húsz percenként beolvasnak egy szermélyi számot, vagy kivennék az ebédidőt.
Ezért tényleg nem kell tetra, de legyen nekik.
Egye fene, meghívom őket egy jó kis rádió rendszerre.
Karl bácsi könyvében, a 313. oldalon látható egyszerű antenna leírásából kimaradt az antenna nyeresége (de nem csak ennél az antennánál, sajnos). Kérdezem a szakértőket, hogy az egy 0dB-es körsugárzó, vagy annál egy kicsit többet is tud? Esetleg megépítette már valaki?
Szerintem is olcsóbb lett volna, ha a meglévő rádiókba beleteszik a társszervek frekijét is. Mert ugyebár az volt a fő indok a TETRA mellett, hogy egy balhé esetén a mentők nem tudnak beszélni URH-n a tűzoltókkal, rendőrökkel, és fordítva... Namost a legtöbb ipari URH legalább 10 csatornás, lazán beleférne még pár freki...
Idióta ez a kormány, vagy az ezelőtti (leszarom), hogy ebbe a Tetrás kavarásba belefogott ....ennyi pénzért.....megy a szemétbe a jelenlegi több 100 milliónyi URh technika....áhh....hihetetlen mekkora ökrök. Másra meg nincs pénz.....
Lemerem fogadni, hogy valamelyik kapitalista Mobil cég kente meg a dolgot, amelyiknek a rendszerén majd megy az egész, meg amelyik majd kiépíti.
Kidobott pénz.....
Hallom én őket, jó Pesten mondjuk nem, de szerintem itt az ország 2.nagyvárosában, abszolút semmi szükség nincs erre. Bőséggel elég ez a technika, ha akarják beszélnek telón így is eleget. Ehhez nem kell Tetra ilyen áron...
Töredéke pénzen tökéletesre fejleszthetnék a jelenlegi rendszert, amit még így is ki sem használnak. Akkor minek a tetra?