Aha. Szerinted hány ember figyelt ezen a szép nyári napon arra, hogy a meteorológiai szolgálat vihart jósol? hirtelen támadt és ment el. Sokan nyaralásból jöttek vissza a tűzijátékra, biztosan nem ügyeltek erre, egyáltalán nem számítottak rá. A média felelőssége, hogy az embereket figyelmeztesse rendesen, meg a rendezőké. Mondjuk hogy a rádióban, tv-ben normálisan figyelmeztessenek erre.
Mi tudtuk, hova megyünk. Lokálpatrióta lévén a Zoltán u sarkát szúrtuk ki, bár telefonon értesítettek Mórról, h az öreg erre küldi a vihart és vigyünk esernyőt. ehhez képest vittem bakancsot és Feri háza előttig mentünk, az a Miniszterelnöki hivatal a Csészényi rakpart sarkán...
Olyan remegés vett erőt rajtam, hogy alig vártam, az ég vagy a föld nyílik meg előbb...
Hangot is adtam neki, I-ten mennyire komoly, és mennyivel jobb előjátékot ad ezekkel a szárazvillámokkal. Mekkora flash!
A pánik az felvillanyozó volt a mi kis katasztrófamámorgenerációnk alig várja a nyaktilót a fejére, emlékeztek, 1789? emlékeztek?
Nos, a csúcsot az tette föl az estre, mikor hazafele jövet láttuk az amerikai követség kerítését (amire vidéki vendégeink figyelmét különb fölhívtuk, hogy nini, ez a Szabadság tér, ahol a szabadság országa kerítés mögé bújik, szeretem Magyarországot!!!) amire épp rádőlt egy japánakác, nahát innét már...
Szerintem meg róluk vette le a kezét! Az biztos, hogy amióta vannak, minden szétzüllik, tönkremegy, mert semmihez nem értenek, semmit nem tudnak megszervezni jól (aminek valami köze van a tisztességhez, mert a becstelenséghez, ahhoz értenek!).
Ja, eszembe jutott miért. A holnapi Szabad Nép már kész van, és meg van benne írva, hogy minden faszányosan sikerült. Nehogy már holmi filmek meg fotók tönkretegyék a győzelmi propagandát. Aki meg káoszról és hozzá nem értésről beszél, az a nép és demokrácia ellensége.
nem hiszem, h a 112-n valaha is kaphatnál foglalt jelzést: kicsöngést hallasz, valójában lehet, h várakozásban vagy, mert minden operátor foglalt a legtöbb céges központ is ilyen
Egyetlen tavkozlesi halozatot vagy segelyhivo szamot sem lehet ilyen esemenyre meretezni. (Ha csak minden huszadik ember probalt telefonalni, az is szazezer hivas. Meg ha ki is birna szolgalni ennyit egy cella, hany ember kene ahhoz, hogy mindet felvegye es egy minimum fel perces beszelgetest lefolytasson?)
Most jövök a tűzijátékról. A Lánchíd és a Batyi között voltam félúton. A felső rakpartról azt láttam, hogy testek hevernek mindenfelé. Lementem. Akkor még egy mentő sem volt ott, egy nagyhangú orvos intézkedett egy 12 éves kislány körül, aki agyalapi sérülést szenvedett. Ez a kislány később meghalt. Az apja őrjöngött, majdnem többen kellett foglalkoznunk vele, mint a kislánnyal. Volt egy fiatal lány, nyaki gerincsérülést szenvedett, csak azt ismételgette, hogy "Istenem, segíts!". Később, amikor neki is jutott egy mentőorvos, Ambu-ballonnal lélegeztették, de vénát nem tudtak szúrni szegényen. Ahogy a fejét mozgatták, hallottam, ahogy crepitál a csontja. Aztán kiabáltak, hogy "újraélesztés, újraélesztés!" Azt hiszem, az a sérült is meghalt. Később a nyaki sérültet intubálták, vákuumágyba tették és elvitték. Aztán megjöttek a tűzoltók. A III. kerületből a parancsnokhelyettes is ott volt, ugyanúgy dobálta a traverzek roncsait, mint a többi tűzoltó. Megjelent a Roham2 és a Csoport2 is. Utóbbi látszólag céltalanul száguldozott a környéken, lejött az alsó rakpartra is, aztán felment, át a hídon, aztán Pesten láttam villogni a kék-piros lámpáját. Amikor már volt ott elég mentő, meg tűzoltó, a halott kislány apjával próbáltam foglalkozni, teljesen begőzölt, magát okolta. Akkor elkértem a nevét, címét és visszamentem a mentőhöz, amiben feküdt és egy rendőrnek megadtam az adatokat, hogy legalább azt tudják, ki fekszik a mentőben. Az apjával azt beszéltem meg, hogy utána elkísérem a Délibe, a feleségétől elszakadt, onnan ment a vonatjuk. Amikor visszamentem, nem volt sehol. Remélem, nem tett kárt magában.
Szóval az egy dolog, hogy az egyén felelős azért, mert kiment ebben az időben, de ki az, aki 100 kilométeres szélben petárdákat lő a város fölé??? Állítólag a belvárosban sérülést is okozott egy ott felrobban rakéta..
Ítéletídő. Én itthon voltam már akkor is, majd kivitte a szél az ablakokat, az ablakok alatt befolyt a szobába a víz, ilyet még nem éltem. El tudom képzelni, mi volt kint. Leszakadt az ég.